preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Solsikken

Solsikke, Helianthus, hører til kurvblomstfamilien, og det der umiddelbart ligner en stor blomst er i virkeligheden en såkaldt kurv med hundredvis af små blomster.
Ikke mange blomsterplanter har som solsikken formået at være almindelige og udbredte i dyrkning, og allesteds afbilledet, uden at havefolket i længere perioder er blevet træt af planten.
Solsikke bliver af de fleste mennesker nok forbundet med den enårige art Almindelig Solsikke, Helianthus annuus men der er flere andre dyrkede arter i solsikkeslægten, det gælder forskellige arter og sorter af Staudesolsikke, Pilebladet solsikke, Jordskok m.f.

Solsikken vender blomster-kurvene i retning mod solen.

Dyrkning
Enårig solsikke er taknemmelig at have med at gøre. Hvis man fodrer fugle i haven om vinteren, vil man ofte se solsikkeplanter der spirer frem af sig selv. Man undrer sig tit over hvor store planterne kan blive selv på en gårdsplads med elendig jord. Hvis man vil have rekordplanter er det selvfølgelig nødvendigt med god jord og vanding i tørre perioder. Planter der er vokset op under beskyttede forhold i haven, og bliver udsat for kraftige regnskyl eller blæst, kan let vælte hvis de ikke er bundet op, især de sorter med en til få store blomsterkurve. 

Sorter
Der findes flere hundrede sorter af den enårige solsikke: sorter med randkroner i rødlige nuancer, fyldte former og mere grenede former, mørke skivekroner, lyse skivekroner m.v. Ønsker man solsikke til afskæring skal man vælge de grenede former.

Brug
Enårig Solsikke, Helianthus annuus bliver dyrket industrielt til udvinding af olie, foder m.v. I haverne bliver solsikken først og fremmest dyrket til pryd udendørs, og indendørs som afskårne. Fugle finder ofte ud af at tage af kernerne straks efter afblomstring. Har man flere frø end havens fugle kan spise umiddelbart, kan man forsøge at opbevare dem til vinteren, men det skal være under tørre og luftige forhold, idet kurvebunden let rådner og ødelægger frøene.
  

Også før fuldt udspring er blomsterkurvene imponerende at kikke på.

Frø
Solsikkekærner indkøbt til madlavningen eller fuglefoder er en billig måde at få frø på, hvis man for eksempel skal bruge store mængder i grøngødningsblandninger. Nogle sorter af solsikke vil man selv kunne frøformere, men det er vanskeligt da de kan krydsbestøves med andre sorter der står i ens egen eller naboernes haver.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.