preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Storkenæb, Geranie

Blomst og frøstand af en bunddækkende Storkenæb.

engstorkenæb

Tegning der skal illustrere frøspredningsteknikken hos

Der findes over 300 arter af Storkenæb, plus en masse sorter. Storkenæb hører til i Storkenæbfamilien sammen med blandt andre Pelargonium-slægten. Tidligere har de to slægter være sammen i en slægt, hvilket er årsag til at man endnu ser plantenavnet "Geranie" vedhæftet planter i Pelargonium-slægten. I dag prøver man at holde de to nævnte slægter adskilt. Man forsøger således at få erstattet den almindeligt anvendte gruppebetegnelse: "Duftgeranier" med "Duftpelargonier".

 Dyrkning
Den specifikke dyrkningsteknik afhænger af gruppe eller art. Generelt er Storkenæb meget taknemmelige at have med at gøre. Planterne trives bedst i en god veldrænet havejord med kun lettere skygge. Men Mange af Arterne/sorterne tåler næsten fuld skygge, næringsfattig jord og længere tids tørke.

Brug
Storkenæb er kendt i havebruget som stauder, kant-, stenbeds- og bundækkeplanter. Nogle arter bruges også i det alpine bed, nogle i krukker og nogle i blomsterengen. Storkenæb danner ofte tætte tuer der effektivt forhindrer andre planter i at spire frem.

Formering
"Næbbede" frugter er karakteristisk for medlemmer af Storkenæbfamilien. Det danske navn: "Storkenæb" sigter til de lange næb-lignende frugter som hos Geranium har en eksplotions-finesse hvorved de, ved modenhed, kan slynge frøene langt væk fra planten. Nogle sorter af storkenæb kan kultiveres fra selvsåede planter eller formeres fra frø indsamlet fra frugterne før de eksploderer. Forædlede sorter kan næppe holdes rene ved egen frøavl.
Formering med urteagtige stiklinger i forsommeren og deling i efteråret er begge meget anvendelige metoder til at mangfoldiggøre de flerårige Storkenæb.
 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.