preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Tomatillo

Tomatilloblomst

Tomatillo - blomst og frugter

Høstklar frugt

Tomatillo, Physalis ixocarpa, hører ligesom tomat til natskyggefamilien. Almindeligt dyrket i samme slægt er jødekirsebær og ananaskirsebær, som tomatillo da også har flere ligheder med - ikke mindst det oppustede bæger omkring frugten. På engelsk kaldes tomatillo nogle steder ”Husk tomato”. ”Husk” kan betyde has som dem på hasselnødder. Andre steder kaldes tomatillo for grøn tomat.
Tomatillo har en årtusindgammel dyrkningshistorie i Mexico og omegn. I modsætning til tomaten, fra samme del af verden, er tomatillo endnu ikke faldet i europæernes smag.

Smag og anvendelse
Tomatillo har en syrlig særegen smag som man måske kan vænne sig til og måske endda kan komme til at værdsætte. Frugten anvendes typisk umoden hvor den er hård og sprød. Frugten kan holde sig flere uger i køleskab, men mister efterhånden noget af sprødheden. Hasen/hylsteret omkring frugten siger noget om frugternes modenhed og friskhed. Hvis hylsteret er helt vissent og tørt har frugterne ligget et stykke tid efter plukning. I Mexico siges frugten at være helt uundværlig i madlavningen - her anvendes den specielt til salsa. Frugten kan også anvendes i salat, som syltede og i sammenkogte retter.

Drivhus eller friland
Tomatillo skal forkultiveres indendørs. Frøene sås i potter i sidst marts først i april og plantes ud i drivhus eller på friland i slutningen af maj. Ved udplantningen er det altid godt i starten at beskytte planterne med telte af fiberdug eller plastic med god udluftning. Planterne skal nat-overdækkes grundigt ved udsigt til sen nattefrost.
Tomatillo kræver sol og varme. I drivhus kan det være svært at styre den kraftige vækst. Har man ikke uforskammet meget plads i drivhuset skal man nok henvise tomatilloplanterne til friland. Speciel i drivhus er det en god ide at binde planterne op og at beskære dem kraftigt. På friland kan man eventuelt vælge at lade planterne selv styre væksten. Eventuelt kan man sørge for på en eller anden måde at undgå at frugterne kommer til at røre jorden under væksten.

Dyrkningskrav
Tomatillo kan have vanskeligt ved komme i gang igen hvis den først er gået i stå. Den kræver god plads til rodudvikling hvis den ikke skal gå i stå. Det kan være nødvendigt at ompotte til større potter flere gange før udplantning. Efter udplantningen skal planten også have rigelig plads til rødderne - tomatillo er ikke velegnet som potteplante. Tomatillo skal have en god let muldrig og næringsrig havejord for at trives. Når plantens rødder har fået rigtigt fat er den rimeligt robust over for tørke.

Frø af egen avl
Man kan sagtens høste frø af egen avl. Frøene spirer villigt når de tages fra modne frugter. Som så mange andre af natskyggerne kan det fremme spiringen hvis frøene er taget fra rådne eller halvrådne frugter.

Kulturformer
Der findes flere sorter af tomatillo dog ikke et hav som hos tomaten. Blandt andet findes der en sort med små lilla frugter og der findes såkaldte vildformer.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.