preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Vedbend, Efeu, Hedera

Almindelig Vedbend, Hedera helix, eller Efeu som planten lige så hyppigt kaldes, findes i utallige variationer i haven, i vindueskarmen og vildtvoksende.
Vedbend har noget antikt over sig. En have eller et hus overgroet med vedbend skaber en stemning af gode gamle dage.

Efeu på gammel mur

Huset bliver meget anderledes med dække af efeu.

 

En hæk er simpel at få op at stå med efeu som her i Valbyparken.

Dyrkning
Den specifikke dyrkningsteknik afhænger af gruppe eller art. Generelt er Storkenæb meget taknemmelige at have med at gøre. Planterne trives bedst i en god veldrænet havejord med kun lettere skygge. Men Mange af Arterne/sorterne tåler næsten fuld skygge, næringsfattig jord og længere tids tørke.

Til huspynt
I haven er vedbend en særdeles anvendelig plante: til at dække grimt mur- eller plankeværk, til bunddække, klatreplante, hækplante og prydplante.
Mange huse vil kun blive kønnere af at blive dækket med vedbend og det skader normalt ikke murværk, kun hvis ranker vokser ind i sprækker i muren eller mellem den og tagrende eller andet, og under væksten sprænger dele fra hinanden.

Hæk
En meget simpel og billig hæk kan skabes af pæle eller stålrør med virer eller hønsenet imellem, som efeurankerne får lov at kravle op af . Som regel vil det være en god ide at hjælpe planterne på vej ved at binde rankerne til trådskelettet fx med pilebark (pas på med ståltråd, nylon og lign. som kan glemmes og snøre grene ihjel). 

Bunddække
Vedbend er en udmærket bunddækkeplante, dog med den ulempe at der er en del arbejde med at holde planten nede fra træer og buske som den ustandselig vil kravle op i og med at afkorte ranker som den sender ud fra det bed den har fået tildelt.

Vækst og pleje
Vedbend er i virkeligheden tolerant over for de fleste vækstvilkår. Vil man hjælpe den hurtigere på vej de første par år hvor den vokser langsomt, vil en god muldrig jord som ikke får lov at tørre helt ud, være fremmende for væksten. Ofte bliver Vedbend valgt til skyggefulde steder fordi der ikke er så mange andre valgmuligheder, men planten tåler fuld sol.
Væksthastigheden afhænger meget af sorten. Der findes meget småt-voksende sorter der anvendes i stenhøje. Rigtige planteskoler vil naturligvis kunne svare på spørgsmål om dette, men ellers kan man jo kikke sig rundt i haver og parker efter vedbend der ser ud til at have vækst og udseende der tiltaler en.
Der kan være en del arbejde med at skære Vedbendens ranker tilbage i løbet af sommeren: dyrker man først og fremmest planterne for udseendet

Arter og sorter
Almindelig Vedbend fås i flere sorter med forskellig vækstkraft og forskellige bladtegninger, - farver og –former. En sort har nærmest røde blade med gule bladnerver, en har hvid kant en anden har gulfarvet midte m.v.
Kæmpevedbend, Hedera colchica, er som navnet også giver indtryk af, en plante med størrelse. Kæmpevedbend får store blade på kraftige ranker. Kæmpevedbend fås i flere sorter med variation i bladform og farver.

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.