preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Vellugtende Kamille

Vellugtende Kamille er en nydelig længeblomstrende sommerblomst.

Vellugtende Kamille, Matricaria recutita,  ligner meget Lugtløs Kamille, Tripleurospermum inodora, men kendes fra denne dels ved dens "kamille-te-duft", dels ved at blomsterbunden af Vellugtende Kamille er hul i modsætning til den lugtløse kamilles.
Skivekamille Har den rigtige kamille-te duft, men bruges ikke som lægeplante. Skivekamille er noget lavere end de to andre vilkdtvoksende Kamille, og blomsterkurvene har ikke hvide randkroner. Romersk Kamille er en anden planteart som leverer blomster til kamille-te.
 

Dyrkning
Vellugtende Kamille sår villigt sig selv hvor den er indført i haven. Når blomsterkurvene har tabt randkronerne kan man samle skiveblomsterne og frøene under et og tørre dem til senere udsåning. Frøforsyningen kan også klares ved hjælp af indholdet af et kamille-te-brev. Kimplanterne på billedet øverst på siden, er af frø fra et brev kamillete. Vellugtende Kamille kan sås i september måned og overvintre eller frøene kan sås i foråret - fx i potter til senere udplantning på blivestedet. Frøene er meget små og må kun dækkes med et tyndt lag jord. Planten stiller ikke store krav til næring, tåler tørre forhold, men kræver rigeligt med sol.

Kamilleblomsterne plukkes senest på dette udsprings-stadium, til kamillete

Brug
Blomsterne af Vellugtende Kamille bruges til kamille-te. Teen skulle ifølge folkemedicinen have en række helsebringende virkninger. Blandt andet skulle kamillete have en forebyggende virkning mod forkølelse. Vi er mange der synes at kamillete med honning smager godt. Blomsterne plukkes og tørres, efterhånden som de springer ud.
Kamilleplanter siges også at have en gavnlig virkning på omsætningen i kompost.  
 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.