preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Find den rigtige beskæresav

De fleste havebrugere får på et eller andet tidspunkt brug for at beskære træer og buske i haven. Er det kun en sjælden gang man skal beskære noget der er større end en god grensaks kan klare, kan selv en billig fugtsvans måske gøre fyldest. Har man en have hvor der jævnligt skal, beskæres større grene, gør man sig selv en meget stor tjeneste ved at have nogle gode velholdte beskæresave.

Øverst en klassisk beskæresav som let kan klare grene med diametre op til 20 cm.

Med fornybar klinge
Den klassiske beskæresav, øverst billedet til højre, har en klinge der kan fornys når den gamle er for slidt. Tillige kan klinges drejes hvad der kan være meget praktisk når man skal beskære mellem tætsiddende grene.

Foldesave
Der findes små grensave med klinger der kan foldes ind, hvad der gør at saven er let at have på sig, så man spontant kan foretage beskæringsarbejde man støder ind i.
Foldesave har typisk tænder der skærer når man trækker saven til sig, det virker tilsyneladende meget effektivt. En god foldesav koster omkring et par hundrede kroner. Der forhandles også billigere i byggemarkeder, men nogle af disse er virkeligt ringe. 

Øverst et par buesave som kan bruges til større grene og som i dag i vid udstrækning er erstattet af motorsave. Nederst to typer af grensave med drejelige og fornybare klinger.

Hærdede tænder
Det er ikke realistisk at forestille sig at ret mange af os almindelige havebrugere vil påtage os at slibe savklinger. Alternativt kan man vælge save med hærdede tænder eller fornybare klinger.

Motorsav
Nogle haveejere er ikke så meget for at bruge gammeldags beskæresave, når nu motorsaven er opfundet. Der er da også små lette motorsave der er beregnet til grene der er større end det beskæresakse kan klare.
 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Haveråd

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.