preload loader
Okulation

Foto: Lars Jacobsen

 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Guide til Okulation

"Okulation" har begrebsmæssigt noget med "øje" at gøre. "Øjet" sigter til knoppen med et lille stykke bark, fra podekvisten af den plante man ønsker at opformere.
Der er i tidens løb forsøgt forskellige metoder til at overføre knoppen fra podekvist til grundstamme. Den metode der beskrives her kaldes T-snit-okulation, fordi der skæres et "T" i barken af grundstammen som øjet skal anbringes i.
 
Forklaring til tegning th.

Tegning af okulation

Tegning om T-snit-okulation: Efter "Planteskoledrift". E. Nymann Eriksen et al. Gartnerinfo 1982 .

A: Man starter snittet under "Øjet" (på tegn. fra venstre mod højre).

a1 og a2: Øjet skal være så bredt som muligt uden at man skærer for dybt, og får for meget af veddet med (vist med stiplet: a2). Man behøver ikke fjerne det tynde stykke ved.
Skjoldet på undersiden af øjet skal være 5-10 mm langt.
Øjet må under ingen omstændigheder udtørre.
Undgå at tilsmudse sårfladen og at beskadige knoppen.
Bladene fjernes fra podekvisten så snart den er skåret, men et stykke stilk kan man lade sidde til sidst, til at lette håndteringen af øjet.

B: I grundstammen skæres det første snit på tværs af stammen og derefter skæres snittet på langs. Barken løsnes forsigtigt med bagsiden af knivsbladet, så at øjet kan skubbes ned.

C: Øjet skubbes på plads. Stikker der et stykke af øjet over T-snittets tværsnit - skæres det bort. Der bindes med nedbrydeligt gummibånd, bast eller speciel okulations-tape.
 
 
Tidspunkt
Okulation kan benyttes ved formeringen af mange forskellige udvalgte sorter af buske og træer. Der vil derfor være forskel på, inden for hvilken periode man kan fortage okulationen. Det der bestemmer tidspunktet er dels, at barken på grundstammen skal kunne løsnes, og dels at podekvisten skal være tilstrækkeligt modnet. Sammenvoksningen mellem øje og grundstamme går bedst når temperaturen ikke er for lav. Okulering af frugttræer vil typisk foregå fra midt juli til midt august.

Øjet skubbes på plads i T-snittet. Efterfølgende skal der bindes med bast, elastik eller lignende, og smøres med podevoks.

Øjet skubbes på plads i T-snittet. Efterfølgende skal der bindes med bast, elastik eller lignende, og smøres med podevoks.

Foto: Lars Jacobsen ©

Nakning af grundstammen.
Grundstammen vil typisk være omkring en halv meter høj. Øjet kan eksempelvis indsættes i et T-snit ca. 10 cm højde over jorden. "Nakning" er en tilbageklipning af grundstammen, til lige over okulations-knoppen, i marts-april det følgende forår.
 
 
Okulation eller kopulation
Kopulation fortages om vinteren eller i det tidlige forår, hvorefter de podede træer pottes eller udplantes på blivestedet. Træerne vil være ca. et år foran, sammenlignet med hvis man fremstiller dem ved okulation om sommeren.
Ved okulering har man grundstammerne i vækst, i potter eller på blivestedet. Hvis det om sommeren, er nu og her at man har adgang til ønskede podekviste, eller hvis man har grundstammer i god vækst på blivestedet, kan man forsøge sig med okulering. Okulering er ikke nogen vanskelig metode, men den benyttes nok hovedsageligt blandt professionelle gartnere, medens kopulation er mere udbredt blandt amatører.

Podekvist og grundstamme
Podekvisten skal være en sund, veludviklet gren fra samme år - brug ikke "øjne" fra det nederste og yderste stykke af grenen. Grundstammerne er normalt indkøbt til formålet og plantet ud på blivestedet. Til dem der ikke har et stort forhåndskendskab til gartneriske principper: - grundstammen og podekvisten skal normalt være af samme art, eller i det mindste nært beslægtede. Okulationsmateriale fra æble okuleres på æblegrundstamme, kirsebær til kirsebærgrundstammer og så videre. Pære okuleres ofte på grundstamme af den nært beslægtede Kvæde, og blomme på grundstamme af Mirabelle. 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Haveråd

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.