preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Hvilken have-rive skal jeg bruge?

I tidens løb har haveredskabet riven udviklet sig til flere forskellige typer af river, som hver især er velegnet til hver deres formål. Der er fx river til at kultivere og udjævne med - river til at rive løvblade og græsafklip sammen og river til at kradse op i græsplænen. 

Forskellige gamle haveriver.

Rive til græstrimning
River med lige tænder og langt mellem tænderne flår noget mere op i underlaget end de traditionelle haveriver. Derfor er den type river velegnet til at forbedre luftforholdene og fjerne mos i bunden af græsplænen. Af denne rive har udviklet sig en såkalt plænelufter, med flade tænder og langt mellem tænderne.

Til rivning mellem afgrøder
Smalle rivehoveder er designet til at arbejde med mellem etablerede planter fx rækker af grønsager eller tætplantede stauder og sommerblomster.
Nogle typer af smalhovede river har afrundede hjørner for ikke at.

Løvrive
Den såkaldte løvrive har fjedrende tænder af metal eller gummi. Løvriven kan hurtigt sammenrive eller flytte store mængder af løvblade eller afklippet græs.

Smal rive velegnet til kultivering af jorden hvor der ikke er så megen plads mellem planterne.

Rive til kultivering af såbed
En almindelig haverive bruges især til den sidste klargøring af et areal før frø skal sås eller småplanter udplantes. Riven kan løsne lidt i det øverste jordlæg, fjerne sten, knolde og grene som generer såningen, smuldre mindre knolde og endelig udjævne overfladen.
På kultiveringsriver vil tænderne bue indad for lettere at kunne trænge lidt ned i joroverfladen.
Afstanden mellem tænderne er oftest 2-3 cm, men man kan får river med større afstande mellem tænderne. Jo større afstand mellem tænderne jo lettere trænger de i jorden og jo kortere afstand jo flere sten, knolde og lignende tager riven med.
Et bredt rivehovede vil være mere velegnet til jævning af såbede end de smalle typer.

Ergonomiske river
I de senere år er de såkaldte ergonomiske haveredskaber, herunder haveriver, blevet almindelige. Det er redskaber som er designet til at give brugerne bedre mulighed for at indtage sunde arbejdsstillinger mens de arbejder med redskaberne. Ved nyanskaffelser er det måske en ide at give det et forsøg.

Vedligeholdelse af river
De fleste river er stadigvæk med træskafter, der holder længere hvis riven bliver opbevaret indendørs. Lidt træbeskyttelse eller maling vil også forlænge levetiden. Riven vil være bedre at arbejde med hvis ikke jorden let klæber til rivehovedet klæber til med jord. En rengjort rive vil ikke være så tilbøjlig til at blive belagt med jord, som et rustens eller i forvejen jordet. Biologisk nedbrydelig olie eller fedt er godt til at beskytte mod rust, ved påsmøring efter vask af rivehovedet.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Haveråd

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.