Mary sætter fokus på ensomhed

Mellem seks og otte procent af danske gymnasieelever er ensomme. Det skal der gøres noget ved, mener Kronprinsesse Mary.

Mellem seks og otte procent af danske gymnasieelever er ensomme. Det skal der gøres noget ved, mener kronprinsesse Mary. Mary Fonden sætter derfor fokus på ensomhed.

Hvis du kigger dig rundt i din klasse i gymnasiet eller på dit hold på studiet og får øje på en pige, der sidder for sig selv, eller en fyr som ikke snakker med nogen i pauserne, så er det ikke noget særsyn.

Danske unge føler sig i høj grad ensomme. For gymnasieelever svarer tallene for unge, der føler sig ensomme til, at der i hver klasse sidder en til to elever, der ikke er med i fællesskabet. Og den seneste undersøgelse af ensomhed blandt studerende, som Djøf lavede i oktober, viste, at tallet her er oppe omkring hver femte studerende.

Det skal der gøres noget ved, mener kronprinsesse Mary, som i dag præsenterede ensomhed som sit nyeste indsatsområde i Mary Fonden.

Mary vil bryde tabuet

"Jeg oplevede selv ensomheden, da jeg mistede min mor. Det føltes som om hele verden fortsatte, mens jeg stod alene tilbage," sagde kronprinsessen, der mistede sin mor som 25- årig, til Mary Fondens konference om ensomhed i København i dag.

I samarbejde med Ventilen, et mødested for ensomme unge, vil Mary Fonden forsøge at bryde tabuet omkring ensomhed.

"Vi skal blive mere opmærksomme på dem, der er ensomme. Vi skal række en hånd ud – vi skal hjælpe med at finde løsninger. Vi har alle et ansvar for at passe på hinanden – lige som vi har et ansvar for at modtage hjælpende hænder," sagde kronprinsesse Mary.

Man kan ikke altid se ensomheden

At sidde alene i pauserne og ikke blive inviteret med til klassefesten, kan være tydelige tegn på ensomhed. Men det er ikke altid så let at spotte, hvem der føler sig ensomme. For man kan nemt føle sig ensom, mens man er sammen med andre.

"Mange unge er ensomme blandt andre unge. Det handler ikke om, hvor mange venner man har på Facebook, men om hvor godt de kender én, og hvordan de kender én, og om man er fortrolig med dem," siger Mathias Lasgaard, der er psykolog og har skrevet ph.d. om ensomhed.

Han understreger, at det er vigtigt at spotte ensomhed blandt unge, fordi et godt netværk især er i fokus, når man er ung.

"Mange unge nævner venner, som det vigtigste for dem. De mener, det er en vigtig del af det at være ung. Så hvis de ikke føler sig socialt tilpas, føler de, at de mislykkes i at være unge," siger han.

Helt alene med problemerne

Hvis ikke man får gjort noget ved ensomheden, kan den føre til alvorlige problemer. For de unge, der føler sig ensomme, er der for eksempel dobbelt så stor risiko for, at de også har forsøgt selvmord.

"Det er meget svært at bryde ensomheden, og de ensomme kommer derfor til at lide i stilhed. Der er ingen, der opdager det, for de taler ikke med nogen om det, og der er ingen til at modsige, at de er de eneste i verden, der har det sådan," siger han.

  • Print
  • Del artiklen: