Ulykkelig kærlighed

Forelskelse er en af de største og mest fantastiske følelser, man kan opleve. Og ulykkelig kærlighed er lige så voldsom en følelse - blot med modsat fortegn.

"Man er jo sindssyg, når man er forelsket!"

Sådan sagde den populære socialrådgiver Tine Bryld en gang i radioprogrammet “Tværs”. Og hun har ret, for forelskelse er en af de største og mest fantastiske følelser, du kan opleve. Det er en tilstand, hvor hjertets lidenskab tager over, og hjernens fornuft lægges på hylden. Ulykkelig kærlighed er lige så voldsom en følelse – blot med modsat fortegn.

Her kan du få hjælp

DepressionsLinien: Et tilbud til personer med depression og pårørende, der vil at tale med nogen, der forstår.

Børns Vilkår: Er du barn under 18 år kan du ringe, chatte eller maile til Børns Vilkår.

Girltalk: Et online forum kun for piger. Du kan også chatte med Girltalks frivillige.

Ung på Linie: Du kan både ringe og chatte til de frivillige i Ung på Linie.

Linien: Frivillige på minimum 28 år lytter til dig, uanset hvad du måtte have på hjerte.

Når du bliver forelsket, kan du ikke stille ret meget andet op, end at følge dine følelser. Og at være forelsket er fantastisk – i hvert fald hvis den, du er forelsket i, gengælder dine følelser.

Når kærligheden ikke bliver gengældt

De fleste af os kommer til at opleve ulykkelig kærlighed. Det kan næsten gøre bogstavelig talt ondt i hjertet, når din kærlighed ikke bliver gengældt.

Og hvis du er ulykkeligt forelsket, findes der ingen entydige svar på, hvad du kan gøre.

Det kan være svært at tro på, at du nogensinde kommer over din ulykkelige kærlighed, og bliver i stand til at elske igen. Men det vil ske.

Hvis du oplever at blive afvist af en person, du er forelsket i, er det ikke dig, der er forkert. Du kan måske få tanken, at du skal lave dig selv om for at blive god nok, til den person du elsker, men sådan er det ikke. Der kan være tusind grunde til, at det ikke går, men grunden er aldrig, at du ikke er god nok. Måske handler det bare om, at I to slet ikke passer til hinanden.

Ulykkelig kærlighed er en følelse, som du skal og kan komme igennem. Tal med nogen om det, så du ikke går med det hele alene. Det er helt normalt at være ked af det. En dag er du parat til igen at gå ud i verden og lede efter kærligheden.

Hvad kan du gøre?

Det kan være en hjælp at høre andres fortællinger om kærlighed og savn. For de fleste kan fortælle, at ulykkelig kærlighed er en følelse, man kommer over efter et stykke tid. Hvor lang tid, det tager, varierer fra person til person.

For nogen kan det være en lettelse at slette alle spor efter ham eller hende, der har forladt dig, så du ikke tvinges til at blive konfronteret med, hvad han/hun nu går og foretager sig, hvem han/hun ser og så videre.

Hvis din hjertesorg bliver for stor

Et tab af en kæreste kan medføre, at hjertesorgen spreder sig til andre tab, som du måske ikke har fået bearbejdet.

Føler du trang til at gøre dig selv eller andre ondt – eller er du blevet så ked af det, at du overvejer at tage dit eget liv - skal du søge hjælp hos din læge eller på psykiatrisk skadestue.

Du kan også altid kontakte socialforvaltningen i din kommune, hvis du har brug for råd og hjælp. Kommunerne hjælper med rådgivning, uanset om du er over eller under 18 år, og det er gratis.

Husk, at du altid kan være anonym, når du søger hjælp og rådgivning.

Hvis du ikke længere elsker

Det er hårdt at elske en, der ikke gengælder din kærlighed. Men det er også svært at opdage, at din egen kærlighed til en anden er døet ud. Det kan være svært at tage beslutningen om at gå fra den person, som du troede, du aldrig skulle skilles fra. Du kan opleve ængstelighed ved at skulle gøre den anden ked af det. Men ingen vinder noget ved at trække det uundgåelige ud – når det er forbi, er det forbi.

Du kan ikke undgå at såre ham eller hende, du forlader, men du kan vælge at gå fra dem med respekt og sådan, at de også har deres respekt i behold. At blive droppet er en skrækkelig tilstand. Prøv at tænk på, hvordan du ville droppes, hvis det var den anden vej rundt.

Forvent ikke, at I kan være venner efter et brud. I hvert fald ikke i den første tid. Selvom I måske har været venner, før I blev kærester, kan jeres venskab sandsynligvis aldrig blive det samme igen.

Hvis du har svært ved at slå op ansigt til ansigt, kan du skrive et brev, hvor du forklarer dig. Men aflever brevet personligt, og vær der for den anden, når han eller hun har læst brevet.

  • Print
  • Del artiklen: