Maria blev prostitueret som 18-årig

15,5 procent af danske mænd har købt sex, viser en ny undersøgelse. Maria er en af de kvinder, som supplerede sin SU med penge, hun tjente på bordel.

15,5 procent af danske mænd har købt sex, viser en ny undersøgelse. Maria er en af de kvinder, som supplerede sin SU med penge, hun tjente på et bordel. Men efter to år brød hun sammen og forlod prostitutionsmiljøet.

Hør Maria fortælle i Tværs på P3

I venteværelset på et københavnsk bordel sidder en mand på 60 år og venter på at få sex. I et tilstødende lokale venter Maria spændt. Det er hendes første vagt på bordellet, og manden er hendes første kunde. Maria er bare 18 år.

Maria:
 • Er 25 år.
 • Definerer sin opvækst som god og stabil.
 • Arbejdede som prostitueret fra hun var 18 til hun var 20 år.
 • Fik hjælp til at blive ude af prostitution af Kompetencecenter Prostitution.
 • Skammer sig ikke over sin fortid.

- Jeg bliver overrasket, da jeg ser, at det er en gammel mand, jeg skal have sex med, så jeg tænker, det her skal bare overstås, og allerede efter fire-fem kunder føler jeg mig vant i mit nye job, siger Maria i radioprogrammet ‘Tværs på P3′, hvor hun for første gang fortæller hele sin historie live.

Hør hele Marias historie i lydklippet ovenfor.

Ved siden af sit nye job som prostitueret er Maria også startet på sin uddannelse, og i to år supplerer hun sin SU ved at sælge sex. I gennemsnit tjener hun 25.000 kroner på bordellet om måneden, som hun bruger på vilde byture, designertasker og en dyr lejlighed.

Undersøgelsen:
 • 15,5 procent af de danske mænd i alderen 18-65 år har købt sex.
 • Det viser en undersøgelse, som Rambøll har foretaget for Ligestillingsministeriet blandt 7.251 mænd.
 • Antallet af mænd, der har købt sex, har ikke ændret sig meget siden 2005
 • Sexkøberne kommer fra alle samfundslag og er geografisk jævnt fordelt.
 • 15 procent kan ikke se problemet i at købe sex af en handlet kvinde, og 16 procent har ikke gjort deres holdning op.Læs også: Derfor køber danske mænd sex og se, hvad ligestillingsminister Manu Sareen mener om rapporten.

Når jeg har sex, føler jeg, at jeg er noget

Maria er som lille den kloge pige i klassen. Hun er faktisk så intelligent, at hun som 12-årig skifter skole og rykker et klassetrin op. Men selvom Maria har en normal og god opvækst, savner hun tryghed.

- Da jeg skifter skole, får jeg faglig udfordring, og pludseligt er jeg ikke længere den kloge pige i klassen. Det var som om, at min far mistede interessen for mig, da jeg ikke længere er den dygtige datter. Samtidigt dør min mormor, som jeg er meget tæt på. Jeg føler, at ingen interesserer sig for mig, og jeg er ikke tryg nogle steder, fortæller Maria i lydklippet, du kan høre ovenfor.

Konsekvenser ved at have sex for penge

“Problemer med nærhed og intimitet til kærester, angst, depression, stress, søvnproblemer, flashbacks på dufte og billeder og koncentrationsbesvær. Det er nogle af de mest typiske konsekvenser, vi ser hos tidligere prostituerede,” siger Alice Viola, der hjalp Maria ud af prostitution, og som er mentor i Kompetencecenter Prostitution.
Alice Viola forklarer mere om prostitution i lydklippet ovenfor.

Trygheden, som Maria savner, finder hun andre steder. Hun er 13 år, da hun begynder at chatte med ældre mænd på nettet, som hun mødes med for at have sex. Maria eksperimenterer med alt fra hård SM til swingerklubber, og mændene giver hende gaver for at lægge krop til deres sexfantasier.

- Jeg får parfumer eller lidt penge, hvis jeg skal på ferie med mine forældre. Det får mig til at føle, jeg er noget værd. Jeg betyder noget for de her mænd, forklarer hun.

Det bliver starten på en glidebane for Maria, der bliver præsenteret for ideen om at arbejde på et bordel af en af sine sexpartnere.

Find hjælp

Maria fik hjælp til at forblive ude af prostitution og bearbejde psykiske eftervirkninger i Svanegruppen under Kompetencecenter Prostitution. Kender du en, der har brug for hjælp til at komme ud af prostitution, eller har du selv brug for råd og vejledning, kan du læse mere om Svanegruppen her.

- Han siger, han synes det vil være frækt, hvis jeg tager penge for at have sex. På det tidspunkt har jeg alligevel sex med så mange forskellige mænd, så jeg tænker, at jeg ligeså godt kan tage penge for det, siger Maria.

Det sværeste i dag er at have en kæreste

På bordellet oplever Maria en ny og spændende verden. Hun tjener penge nok til et liv i luksus, og bliver veninder med pigerne fra bordellet, som hun tager på vilde byture med i weekenderne. Men en dag efter to år på bordellet siger noget indeni Maria stop.

- Jeg gør meget ud af at skille mine verdner ad. Når jeg er på bordellet, er jeg Maria – når jeg går hjem, er jeg mit studerende og normale jeg. Men en dag har Maria forladt mig, og jeg står der foran en kunde og føler mig mere nøgen end nogensinde. Jeg kunne ikke mere, siger Maria, der begynder at ryge hash for at udholde sit dobbeltliv.

Det bliver sidste gang Maria sætter sine fødder på bordellet. Men det bliver ikke sidste gang, at mændene fra bordellet får lov at påvirke Marias liv.

- Jeg fik efterfølgende en svær depression og angstanfald. Idag har jeg det bedre, men det er stadig svært for mig at have kærester. Min fortid påvirker mig meget, når jeg skal lukke nye mænd ind i mit liv. Det er svært at tro på, at nogen kan elske mig. Jeg er bedre til at skubbe væk, end til at lukke ind, fortæller Maria, som synes, det mest grænseoverskridende i dag er at være intim og have sex med følelser.

Maria har det godt i dag og skammer sig ikke over sin fortid, men det har været en kamp for hende at finde sig selv og sine grænser i et normalt liv. I programmet kan du høre Maria fortælle, hvordan hendes familie og venner reagerede på hendes dobbeltliv, og hvorfor det kan være så skadende psykisk at arbejde som prostitueret.

Maria ønsker at være anonym, og Maria er derfor ikke hendes rigtige navn. Marias identitet er redaktionen bekendt.

 • Print
 • Del artiklen: