dr.dk / DR2 / udeliv / artikler
 
Rygeost
Den fynske rygeost, er den eneste helt originale danske ost. Den er opfundet på Fyn uden inspiration fra udenlandske oste. Man mener at rygeosten måske går så langt tilbage som til vikingetiden, hvor de første surmælksoste blev lavet. Ingen tvivl er der dog, i en fynboers hjerte om, at det var på Fyn den første rygeost så dagens lys. I starten af 1800 tallet lavede de flest fynske gårde deres egen rygeost, og det er på Fyn at hovedparten af landets rygeoste stadig produceres.

Udeliv har haft besøg ar Else Hansen fra Fyn. Hun har lavet rygeost hele livet, og serverer den ofte på sin slægtsgård Stævnegården, et dejligt sted, som også fungerer som Bed & Breakfast.

Opskrift på Else Hansens rygeost

  • 2 liter økologisk sødmælk
  • 3 dl økologisk kærnemælk
  • 3 dråber osteløbe


  • Sødmælken varmes op til 30 grader. Derefter hældes den lune mælk sammen med kærnemælken, hvorefter det køles lidt af før de tre dråber osteløbe tilsættes.

    Massen står i en skål i 24 timer, hvorefter den bliver taget op med en hulske og lagt over i et dørslag. Her står massen i endnu 24 timer og drypper af. Efter to døgn er ostemassen klar til at blive røget med halm, som ikke må være for smuldret.

    Else Hansen har tidligere røget med tørrede brændenælder, men hun mener ikke, at det har nogen betydning for smagen i osten, så det er hun holdt op med for mange år siden.

    Else Hansen vil helst have sin rygeost, med solbærsyltetøj, et forslag vi bakker helt og aldeles op.

    Osteløbe kan bestilles hos en ordentlig ostehandler, men kan du ikke skaffe det kommer her en opskrift uden osteløbe.

    Opskrift på Fynsk Rygeost:

  • 2 liter sødmælk
  • 1/4 l kærnemælk
  • 1 tsk. salt
  • Rughalm
  • Tørrede brændenælder

    Mælken røres sammen med saltet og står lunt i ca. 1 1/2 døgn til mælken skiller i valle og ost. Læg et fint klæde i et dørslag og hæld blandingen i klædet. Stil blandingen i køleskabet indtil vallen er løbet fra, det tager ca. et døgn.

    Den færdige ostemasse formes og røges derefter på en rist. Brug evt. en røgeovn eller en gammel blikspand uden bund. Læg risten over hullet og brug de tørrede brændenælder og rughalmen som brændsel. Røgetiden varer ca. 15 minutter.

    Rygeost serveres på traditionel vis på rugbrød, drys osten med lidt kommen, purløg, salt og friskkværnet sort peber. Der kan med stor fornøjelse spises radiser til og nogle af de mere avancerede fynboer spiser også sennep eller syltetøj til deres rygeost.

  •  
    Læs mere
    Else Hansens Bed & Breakfast
    madgal.dk
    hjemmeproduktion

    Opskrift
    Gamle danske opskrifter

    Billeder
    Rygeosten lægges til afdrypning
    Jørgen bygger rygeovn
    Der ryges med halm
    Rygeosten på rammen
    Osten ryges
    Frisk røget...
    Rikke og Else Hansen nyder en rugbrød med rygeost
        Du er her: dr.dk / DR2 / udeliv / artikler  
         
    © DR 2005. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.