preload loader
Ole Wøhlers Olsen

Eventyrlysten er god at have, når man arbejder med at være dansker i udlandet. Det ved den tidligere ambassadør Ole Wøhlers Olsen.

Foto: Thomas Holmby Hansen

 

Skrevet af: 

 

Ole og Arabien går hånd i hånd

På tomandshånd 05. juni 2013 kl. 10:03 på P1

I 1956 kunne man finde en 14-årig Ole Wøhlers Olsen på Islands Brygge fascineret af kokosnødderne, som blev flækket på kajen foran de store skibe. Der snakkede han med sømændene og hørte om fortællingerne fra den store verden. På samme tid lyttede han til sin fars fortællinger fra tiden i fremmedlegionen i Algeriet.

Hans øjne blev åbnet for den store verden; Orienten og eventyret begyndte at trække i Ole. Og det virker som om, at verden har trukket i ham siden da. For eventyrlysten - den er god at have, når man arbejder med at være dansker i udlandet.

At rumme en kultur
"Beduinen i laksko" kaldte Uffe Ellemann Jensen ham. Ole Wøhlers Olsen har siden 1969 været i udenrigsministeriet og har fungeret som dansk ambassadør i en række lande mod syd. Han lagde ud i Marokko og har siden blandt andet været ambassadør i Syrien, Algeriet, Libanon, Jordan, Saudi Arabien foruden Rwanda, Peru og Chile. I dag er han pensioneret, men eventyret har han ikke sluppet, når han arbejder som rejseleder.

Hver gang han kom til et nyt land, så satte han sig ind i landets aktuelle situation. Men for virkeligt at kunne forså den, så krævede det, at han satte sig ind i hele landets kultur og i landets historie. Noget der var vigtigt for at forstå, hvilke tankegange der lå bag det, som skete i landet.

- En dygtig diplomat er i stand til at lytte, se og observere objektivt på det, man rapporterer hjem. Man er sin regerings øjne og ører i udetjenesten. Det er hårdt arbejde at sætte sig til at sortere og sige "er der noget af det her, der kunne være et guldkorn?"

I dag taler Ole Wøhlers Olsen arabisk og er konverteret til islam i 1968. Han følte sig modtaget på en særlig måde i islam. Der var en gæstfrihed i deres kammeratskab, som tiltrak ham. Derudover, så var det også tanken om, at man ikke er født syndig, men at man selv har ansvaret for sit liv. Han har fundet, at religionen har hjulpet ham til at bygge bro med de lokale, men har også skulle forholde sig til at islam i dag ofte bliver forbundet med krig og terror.

- Det er set før, at religion bliver brugt som instrument til at få nogle mennesker med ind i en konflikt. Men det der skaber krige er normalt social og økonomisk nød, folkevandringspres eller diktatorisk magtbegær. Ikke religion som sådan.

Middelhavet adskiller Mellemøsten fra Europa, men det kan også ses som en vej til at forbinde de to kulturer med hinanden over et, til tider uroligt, farvand. 

Forelsket i sand
Ole Wøhlers Olsen rummer en masse fortællinger og en masse eventyr. Hvad enten det drejer sig om en pilgrimsfærd på cykel fra Riad til Mekka, at køre ind på en bombe med bilen eller at befinde sig midt i en sandstorm i Iraks ørken.

Kærligheden til det arabiske strækker sig helt fra kunsten, historien, religionen, maden, musikken og til ørkenen. Ole Wøhlers Olsen ser ørkenen som et meget meditativt sted, hvor man er alene med sig selv og derfor har mulighed for at sætte sit liv i perspektiv.

Kan smide pokerfjæset
Som helt ung legede han med tanken om at blive skuespiller, men det endte med at være jurastudiet, som vandt hans interesse. Talentet for skuespil skulle dog vise sig at blive nyttigt, når han senere skulle bevare grimassen.

- Hvis regeringer, vi var i kontakt med, prøvede at presse os til et eller andet, så siger man som diplomat aldrig "nej", man siger "måske". "Måske" betyder i virkeligheden "nej" og "ja" betyder "måske". Ligesom det er med en rigtig dame.

Han har også oplevet, hvordan han i 2003 som ambassadør i Syrien fik rollen som en ud af fire koordinatorer for genopbygningen af det sydlige Irak. Rollen varede dog kun i tre måneder. Da han kritiserede den amerikanske administration af særligt to sager, blev han udskiftet med en britisk koordinator. I rollen som diplomat har han i mange år været vant til at befinde sig i rollen som en objektiv observator. Men i dag kan han tale offentligt om sine holdninger, fordi han er 'retirer' - tilbagetrukket - fra ambassadørposten.

- Visse ting må ikke omtales offentligt. Det, jeg har nævnt, har med mine egne erfaringer at gøre. Med noget der var utroligt dårligt forberedt og derfor nærmest endte i, hvad jeg vil betegne som, kaos.

Mod nye eventyr
Ole Wøhlers Olsen leder altid efter spændende mennesker, når han er ude. Nogle som rummer en anden historie og en anden fortælling, som man kan suge til sig.

Som rejseleder forsøger han i dag at videregive sin egen begejstring og give noget af sin glæde ved at opleve videre. Senest har en af hans bekendte fra eventyrernes klub, tændt et lille lys i hans sjæl for at komme til Kashmir og Ladakh.

 

Medvirkende:

Ole Wøhlers Olsen, tidligere ambassadør

Tilrettelæggelse:

Karen Secher, Thomas Holmby Hansen og Christina Starnov

 
 

Lyt til

Onsdag 10.03

 

Torsdag kl. 20.03 og lørdag 5.03 på digital radio

 

Få På tomandshånd som podcast

Hvis du vil abonnere på dette program, har du følgende muligheder:

 • iTunes
  1. Klik på iTunes linket.
  2. iTunes åbner.
  3. Klik ja til at du vil abonnere den valgte podcast.
 • XML
  1. Højreklik på XML linket.
  2. Kopier linket.
  3. Åbn dit podcast program.
  4. Vælg "Abonner på ny podcast" eller lignende.
  5. Sæt linket ind

Læs mere om podcasting her

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > arkivP1 > Paatomandshaand > Udsendelser

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.