preload loader
 

PRINSESSE MONONOKE

En række af japaneren Miyazakis film har aldrig været vist i Danmark, men heldigvis er de fleste af hans ældre nu også på vej - senere i 2011 er der planlagt premiere på Nausicaa, mens den fremragende Laputa skulle komme i 2012. I mellemtiden kan man så glæde sig over dvd-premieren på Prinsesse Mononoke fra 1997 - som på dvd tilmed har fået dansk tale.

Prinssesse Mononoke bor i skovene og kalder sig ulvenes datter. Hun ses kun sjældent af mennesker og lever for at bevare naturens orden og den magiske skov. Men måske er der ét menneske, som forstår hende, for skoven har også uhyggelige dæmoner, og en dag angriber en af dem en fredelig landsby.

Den unge kriger Ashitaka forsvarer sit folk mod truslen - men vildsvinedæmonen er farlig at slås med, og den tilføjer ham et sår, der truer med at slå ham ihjel. Ashitaka får at vide, at skovens gud måske han helbrede ham, så han har intet valg: Han må drage ud for at finde hjælp. Nær ved Mononokes skov ligger en by, der udvinder jern - og som samtidig fælder skovene. En trussel, som Mononoke må bekæmpe. Ashitaka ankommer til byen og bliver venner med dens indbyggere, men da Mononoke angriber på egen hånd, kommer han i en svær konflikt mellem hende og menneskene. Ashitaka såres og Mononoke tager ham med til sit magiske rige i skoven. Måske kan hun finde hjælp til ham, så han ikke dør.

Miyazaki har fyldt sin fantastiske film med personer og scenerier, man aldrig glemmer. Der er både intens action og de smukkeste, rolige scener i skoven - scener, man aldrig glemmer, når man én gang har set dem. Alt i Prinssesse Mononoke er nøje udtænkt og tegnet i alle detaljer. Filmen er over to timer, men man keder sig aldrig, for der er hele tiden noget nyt og overraskende at se på. Kampen mellem menneske og natur er filmens tema - og man er ikke i tvivl om, at Miyazaki holder med naturen. Men det betyder ikke, at menneskene bare er skurke - og at naturen bare er god. For da Ashitaka ankommer, viser det sig, at skovens dyr ikke altid holder sammen...

Prinssese Mononoke er en af Miyazakis dystreste og mest uhyggelige film - men også en af de mest gribende. Det er tydeligt, at han mener det alvorligt, når han fortæller sin historie, og at han i kampen mellem menneskets civilisation og naturen holder med naturen.

Originaltitel: Mononoke Hime 
Instruktør: Hayao Miyazaki 
Skuespillere: Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka, Kaoru Kobayashi
Distributør: Camera Film 
Biografpremiere: 28. oktober 2010 
DVD Udgivelse: 8. marts 2011

 

ANDRE FILM

EKSTRAMATERIALET GØR GRAVITY PÅ BLURAY DET HELE VÆRD

Gravity er dog stadig en film der hører hjemme i biografen.

 

CAPTAIN AMERICA - THE WINTER SOLDIER

Captain America er Marvels ældre superhelt og nu er han klar med sin anden film på egen hånd.

 


SØG PÅ DR.DK/TROLDSPEJLET

Søge formular

 
Følg Troldspejlet på Facebook
Følg Troldspejlet på Instagram

 


 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Film > 2010

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.