preload loader

3D-FILMENS HISTORIE
Siden nytår har flere og flere danske biografer fået indstalleret lærred og udstyr, så de kan vise film i 3D. Og faktum er, at de store filmselskaber er begyndt at satse på at lave flere film, som kan ses med en ekstra dimension af dybde - bare man tager de særlige 3D-briller på.

Det var Disney-filmen Bolt der åbnede 3D-ballet i år og da DreamWorks Monsters mod Aliens fulgte efter fik vi også 3D i et par af de allerstørste biografer. Snart kommer Ice Age og i mellemtiden kan man så opleve Fly Me To The Moon i Planetariet i København, hvor 3D længe har været på menuen.

Det begyndte med de stereoskopiske billeder, som blev opfundet i det 19. århundrede. To billeder ved siden af hinanden set med begge øjne samtidig, gav en dybdevirkning der var meget overbevisende og i mange år blev der lavet 3D-billeder af denne type, som man så på i sit særlige stereoskop.

3D-film kom først rigtigt på banen i starten af 1950'erne og i to år kom der pludselig en syndflod af 3D-film i alle genrer. Folk flokkedes til film, hvor den vigtigste effekt var, at publikum skulle få fornemmelsen af at få objekter fra lærredet smidt lige i hovedet. Det blev en dille, som alle skulle prøve.

Men 3D-filmene døde hurtigt ud og blev næsten glemt, indtil idag hvor den digitale teknik har gjort det muligt at gøre 3D-effekten mere overbevisende end nogensinde. En stor del af udvikling fandt ikke sted i filmstudier men i forlystelsesparker, hvor computeranimerede 3D-figurer skulle bruges til at skabe den perfekte illusion for publikum.

Med film som Bolt, Monsters Vs. Aliens og Coraline er 3D vendt tilbage til biograferne - og nu ikke bare som en sjov effekt, men en vigtig del af det samlede indtryk.

3D Film:

Klik på et billede

For at se et billede i fuld størrelse skal du blot klikke på det. Klik på billedet igen og du får denne oversigt frem igen.


FILM DER ER LAVET I 3D FORMAT:

Creature from the Black Lagoon (1954)
Dial M for Murder (Hitchcock - 1954)
Friday the 13th Part 3 (1982)
Jaws 3/Dødens Gab 3 (1983)
Polar Expressen (2004)
The Adventures of Sharkboy and Lavagirl (2005)
Fly me to the Moon (2008)
Bolt (2008)
Monsters Vs Aliens (2009)
Coraline (2009)
Ice Age 3 (2009)
Harry Potter og Halvblodsprinsen (2009)


KENDER DU FLERE 3D-FILM? FORTÆL OM DEM HERUNDER.


Bemærk at alle indlæg skal godkendes af Troldspejlets webmaster, før de bliver synlige. Det sker på hverdage mellem 9 og 17.

Webmasteren forbeholder sig ret til ikke at godkende indlæg, der indeholder racisme, meget grimt sprog, reklame, personlige oplysninger (f.eks. email-adresse, telefonnummer, o.s.v.) og generel manglende respekt for de andre indlæg. Troldspejlet er dog ikke ansvarlig for indhold eller evt. links i de indlæg der bliver lagt ud af brugerne.

3D i gamle dage:

Klik på et billede

For at se et billede i fuld størrelse skal du blot klikke på det. Klik på billedet igen og du får denne oversigt frem igen.


SØG PÅ DR.DK/TROLDSPEJLET

Søge formular

 
Følg Troldspejlet på Facebook
Følg Troldspejlet på Instagram

 


 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Film > Tema

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.