preload loader

SUPERHELTEGRUPPER
Heltegruppen The Avengers er en stærk sammenslutning, og det var den allerede, da Stan Lee og Jack Kirby lancerede den i 1963. Men idéen om en gruppe helte, der arbejdede sammen var ikke ny - for selvom den ensomme rytter kan klare meget, er der næsten altid bedre chancer, hvis man er flere om opgaven.


Det begyndte i virkeligheden med De Tre Musketerer, som jo i virkeligheden er fire, da D'Artagnan kom med - idéen om fire helte med hver deres kvaliteter gav flere muligheder i kampene - og i historien.De fleste filmcowboys arbejdede alene, men i 30'erne, efter den store depression blev det almindeligt med tre eller flere cowboys sammen - her den berømte gruppe The Three Mesqueteers.

Den første superheltesammenslutning kom i 1940 med Justice Society of America (DC 1940), men den havde ikke faste medlemmer - Superman og Batman var med en overgang, og også Lynet, den tidlige udgave af Grønne Lygte og Hawkman deltog i arbejdet.

20 år senere blev Justice Society genoplivet, nu som Justice League of America, og med alle DCs mest kendte helte som medlemmer. Den fik stor succes, på dansk som Lovens Vogtere - og den fik mange år senere sin egen, flotte tv-serie. Men aldrig - endnu - en spillefilm.

Marvel svarede på Lovens Vogtere med en helt nystartet gruppe: I 1961 kom De Fantastiske Fire. De fire medlemmer optrådte ikke alene, og Fantastiske Fire blev den måske mest stabile af superheltegrupperne. To spillefilm blev det til i nyere tid - med den aparte Silver Surfer som gæst i den ene.

Men Marvel ville også prøve at samle en gruppe med allerede kendte helte, og i 1963 kom så The Avengers, som oprindelig bestod af Iron Man, Ant-Man, Wasp, Thor og Hulk. Captain America kom til kort efter starten. Bladet blev en stor succes - Avengers-gruppen er set i adskillige animerede versioner, hvoraf mange kan fås på DVD.

Samme år som The Avengers startede en anden, mere usædvanlig heltegruppe - da Dr. X samlede alverdens mutanter i sin gruppe X-Men. X-Men blev en af de største nye superheltesucces'er, populariteten blev ikke mindre med de mange spillefilm. Nogle af gruppens helte fik flere fans end andre - og Wolverine blev stjerne på egen hånd.

Men tegneseriemarkedet er fyldt med superheltegrupper, der er forsvundet igen, eller som kun dyrkes af små grupper af fans. Nogle af dem er svære at huske, mens andre byder på usædvanlige oplevelser, simpelthen fordi kombinationen af flere helte med forskellige evner og personlighed kan slå gnister. Som f.eks. i gruppen Gen 13 fra 1993 - historien om fem teenagesuperhelte med mange indbyrdes problemer. Den kom også som tegnefilm - og har siden haft en trofast fanskare.

Og så er der selvfølgelig Alan Moores helt særlige heltegruppe - Det Hemmelighedsfulde Selskab - hvor mængder af litterære helte arbejder sammen (og mod hinanden) - fra Captain Nemo til Alan Quartermain, Dr. Jekyll og John Carter. 


  

SØG PÅ DR.DK/TROLDSPEJLET

Søge formular

 
Følg Troldspejlet på Facebook
Følg Troldspejlet på Instagram

 


 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Film > Tema

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.