preload loader

3D SPIL
Flere og flere biograffilm kan ses i 3D - og lige nu vrimler det også med forsøg på spilfronten. Der går nok lidt, før det bliver almindeligt med 3D-computerspil, men Batman Arkham Asylum er netop kommet, og i den anledning har vi set på det og et par af slagsen.

I øjeblikket findes der 3 måder at lave 3D i spil på. De omfatter alle 3 at man har specielle briller på, mens den nyeste metode kræver lidt mere end bare et par briller.

Anaglyph 3D er den gode gamle metode, der har været brugt i film siden 1940'erne. Det er systemet hvor man ser gennem briller med et rødt glas og et blåt glas. Billedet på skærmen bliver så delt op i et rødt billede og et blåt billede, der giver en fornemmelse af at elementerne træder ud af skærmen. Metoden kan være utroligt imponerende, men har dog den ulempe at farverne fuldstændig forsvinder og billedet virker nærmest sort/hvid. Spillet bygget over filmen G-Force brugte denne metode, og selvom spillet ikke var det store, var 3D fornemmelsen god.

Det mest lovende af de nye alternativer til Anaglyph er Trioviz 3D, der også kræver farvede briller, men denne gang med lilla og grønt glas. Forskellen er svær at forklare, men nem at se. Billedet er i fuld farve og ser nærmest identisk ud med 2D versionen af samme materiale. I genudgivelsen af Batman Arkham Asylum blev denne teknik brugt og det ser rigtigt flot ud. Det gode er, at man som tilskuer kan kigge med, selvom man ikke har et par briller på. Så får man det bare i 2D.

Den tredje teknik er den samme som i biografen. Man har et par briller på som ved det blotte øje ikke ligner meget, men de kan frembringe det flotteste 3D billede. På skærmen bliver der vist 2 billeder, meget som ved de 2 andre teknikker, men brillerne sørger helt selv for at det ene øje ser det ene billede og det andet øje ser det andet, og på den måde får enhver scene dybde og med storslået effekt. Problemet for dem der gerne ville opleve samme effekt i deres hjem har været at det ikke har været muligt at købe et TV der kunne frembringe dette billede. Men det gør der nu: Sony lancerer i juni måned et TV der kan dette, samtidig med at de genudgiver en lille håndfuld spil der er lavet om til fuld 3D. Spørgsmålet er så, om man er klar til at købe nyt tv for at dybde i sine spil.

Alle 3 metoder har fordele og ulemper, men umiddelbart virker Trioviz 3D som en interessant løsning, da den ikke kræver at man skal ud og købe et nyt TV. 3D fornemmelsen er måske ikke sindsygt imponerende, men det giver en god dybde og farverne beholdes. Så indtil de nye 3D fjernsyn er blevet billige nok, så kan man fint klare sig med spil der understøtter Trioviz.

Anaglyph 3D

Hvis man selv har et par 3D briller liggende derhjemme, kan man se eksempler på effekten i spil med disse klip fra YouTube. Husk at jo højere kvalitet klippene vises i, des bedre bliver 3D effekten. Så det kan anbefales at man åbner klippene på YouTube og vælger 720p/HD.

 
trioviz
Bemærk at alle indlæg skal godkendes af Troldspejlets webmaster, før de bliver synlige. Det sker på hverdage mellem 9 og 17.

Webmasteren forbeholder sig ret til ikke at godkende indlæg, der indeholder racisme, meget grimt sprog, reklame, personlige oplysninger (f.eks. email-adresse, telefonnummer, o.s.v.) og generel manglende respekt for de andre indlæg. Troldspejlet er dog ikke ansvarlig for indhold eller evt. links i de indlæg der bliver lagt ud af brugerne.


MERE OM 3D:

3D-FILMENS HISTORIE

4. juni 2009

Rejsen til Jordens indre, Monsters Vs Aliens og Fly me to the Moon er nye eksempler på film der er lavet i 3D-versioner. Men i virkeligheden er 3D en gammel opfindelse, der går helt tilbage til 1920'erne.

 

SØG PÅ DR.DK/TROLDSPEJLET

Søge formular

 
Følg Troldspejlet på Facebook
Følg Troldspejlet på Instagram

 


 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Spil > Tema

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.