preload loader


 

DANSK SUPERHELTE-TEGNESERIE-HISTORIE


I løbet af 9 podcasts gennemgår to tidligere superhelteredaktører, Marvel-Morten og Kim Helt, historien om superhelte på dansk. Fra 1950'ernes Superman-striber i Familiejournalen til publikumssuccesen The Avengers i biografen.Del 1: Det begyndte med Superman
Den første og største af alle superhelte var Superman. Han var den første rigtige superhelt både i USA og i Danmark. Senere kom Kaptajn Marvel, Batman, Lynet og mange andre til.

Del 2: Marvel!
Året er 1967 og et lille forlag ved navn Marvel Comics har i USA allerede haft stor succes, og den smitter af på lille Danmark. Nu udkommer Dæmonen nummer 1, det første Marvel-blad på dansk. Og efter ham: Edderkoppen, der i dag er bedst kendt som Spider-Man. Hør Marvel-Morten blive helt nostalgisk, når han levende genfortæller handlingen i de første superhelteserier, han læste.
 
Del 3: De underlige udgivelsers tid
Fra 1969 til 1984 kom der en masse superhelte på dansk - men de var underligt sammensat. Hør om Hulk, Kung Fu-magasinet, Dracula og nogle af de mest forvirrende superhelteserier nogensinde udgivet i Danmark. Og om nogle af de skøreste udgivelser, som for eksempel albummet Superman mod Muhammed Ali.

Del 4: Marvel-klubben
Marvel-Mortens hemmelige oprindelseshistorie. Hulk, Projekt X/X-Men, Edderkoppen og en dansk, sammenhængende version af Marvel-universet. I dette afsnit ser vi nærmere på de år, hvor danskerne begyndte at få superheltetegneserier i ordentlig kvalitet.

Del 5: Super-Ove og hans supervenner
I dette afsnit skal det handle om Supermans og Batmans DC-univers og i særdeleshed om Danmarkshistoriens største fanboy og mest flabede brevkassebestyrer, Ove Høyer, alias Super-Ove. Han var første gæst i det første afsnit af Troldspejlet nogensinde, fordi uden ham ville dansk superheltehistorie have været meget fattigere. Med fokus på DC fører vi historien op til de skelsættende år 1986-1989.

Del 6: Det moderne gennembrud
Frank Miller. Alan Moore. John Byrne. Hvis der er tre navne i moderne superheltehistorie, som er fuldstændig uundgåelige, så er det dem. 1986-1989 var ret fattige hvad angår mængden af udgivelser på dansk, men til gengæld har årene næppe siden været overgået i skelsættende kvalitetsudgivelser. Hør her, hvorfor!

Del 7: Arnold Schwarzenegger-supermænd og Pamela Anderson-kraftbabes
1990erne var ikke mådeholdenhedens årti. Superheltene og tegneserierne blev flere, vildere og mere ekstreme. Superman blev banket til døde, Spider-Man blev erstattet af en klon, Jærven (Wolverine) fik flået sit metalskelet ud, og sådan gik det slag i slag derudaf. De store navne var Jim Lee og Todd MacFarlane, som tegnede superhelte med enorme muskler og superheltinder med svulstige... dele af kroppen. Der kom mange tegneserier på dansk, nogle var gode, andre knap så mindeværdige.

Del 8: Kvaliteten stiger, salget daler
Nogle af de bedste superheltehistorier på dansk udkom i det sidste, krampagtige årti med faste udgivelser på dansk. Danskerne holdt op med at læse tegnserieblade og fandt deres superheltefix i biografen og på computeren i stedet. Her sættes der fokus på Grant Morrisons og Joss Whedons X-Men, superheltesagaen Civil War og andre gode serier. Hør også, hvorfor Marvel-Morten blev træt af at lave superhelte på dansk.

Del 9: Superhelte på film
I niende og sidste del skal det handle om superhelte på film. Højdepunkterne er Richard Donners Superman fra 1978, Tim Burtons Batman fra 1989 og den seneste flodbølge af dyrt producerede Hollywood-superheltefilm. I dag er mange af årets største film superheltebaserede. Men vejen hertil har været lang. Meeeget lang, hvis du spørger Marvel-Morten.

 
 


SØG PÅ DR.DK/TROLDSPEJLET

Søge formular

 
Følg Troldspejlet på Facebook
Følg Troldspejlet på Instagram

 


 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Tegneserier > Tema

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.