preload loader

TINTIN - FILMHISTORIE


  
Den helt særlige tegnestil i Tintin har gjort det svært at flytte ham til andre medier - men det er klart, at det har været forsøgt mange gange - med skiftende held. 

LE CRABES AUX PINCES D'OR
Der skulle gå 20 år fra Tintins første optræden til hans debut på lærredet. Man havde talt om at lave tegnefilm, men det blev en dukkefilm skabt af den belgiske animator Claude Misonne i 1949. Det er sjovt nok samme historie (Krabben med de gyldne kløer) - der også er en del af den nye film - som dukkeudgaven følger meget trofast. Og faktisk må man sige, at selvom det er primitivt, ligner det ret godt. Filmen var forsvundet, indtil den dukkede op for nyligt og blev udgivet på DVD på fransk.

TINTIN OG DET HEMMELIGE VÅBEN
I 1959 satte producenten Raymond LeBlanc, der også udgav Tintin-bladet, en animeret tv-serie igang på Belvision-studiet. Den var meget primitiv, men den blev fantastisk populær i hele Europa, og blev også vist i dansk tv mange gange. Siden er den sat på arkiv, men historien om Tintin og det hemmelige våben blev klippet sammen til en lang film, og den fås stadig på DVD.

tintin-et-le-crabe-aux-pinc
  
MV5BMTYwMjgyMzc0OV5BMl5BanB

TINTIN ET LE MYSTERE DE LA TOISON D'OR
Mens den animerede tv-serie kørte, blev der også produceret to lange Tintin-film, hvor Jean-Pierre Talbot og Georges Wilson spillede Tintin og Haddock - og hele universet blev genskabt i virkeligheden. F.eks. på Møllenborg, hvor professor Tournesol som bekendt har sit laboratorium. De to spillefilm var faktisk slet ikke så tossede, selvom de i dag virker lidt langsommelige, som i Tintin på Skattejagt - hvor skurkene er flygtet i bil.


TINTIN: SOLTEMPLET
I 1969 producerede Raymond LeBlanc en lang tegnefilm på samme studie som tv-serien - men her var der lidt flere penge til animationen. Historien om De syv krystalkugler og Soltemplet blev derfor ganske flot - og den havde premiere i biografer over hele Europa.

TINTIN OG HAJSØEN
Tre år senere kom en lang tegnefilm, som ikke var bygget over et af Hergés albums. Men historien havde han været med til at skrive - og Tintin og Hajsøen blev også lavet som filmalbum bagefter. Rigtige Tintin-fans regner dog ikke det album med til de officielle Tintin-album. Historien byder på ubåde og mysterier - og en af de Tintin-skurke, man kender så godt...

TINTIN-SERIEN
I 1992 lavede Ellipse-studiet så en helt ny tv-serie, hvor animationen var bedre, og historierne fulgte de originale album så nogenlunde - og det er den, der stadig kører i tv. Den byder på 39 episoder ialt, og alle historierne er med, fra de helt tidlige, som Tintin i Amerika til de sidste, som f.eks. Flight no. 714 til Sydney, hvor vi igen møder Rastapopulos.
Tintin-og-Hajsoeen-73199800
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Tema > Tintin

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.