Sitet opdateres ikke længere.

preload loader
Ruth Christensen

På brevet der følger med de hyggelige julekort, er der en hilsen fra kunstneren Ruth Christesen. I virkeligheden er hun den eneste danske kunstner, der får løn fra den internationale organisation, der står bag julekortene.

 

Hyggeligt salgsbrev snyder

06. dec. 2005 15.13  Opdat.: 06. dec. 2005 15.08

Der står en stor international forretning bag julekortene fra Mund- og formalerne, men det fremgår ikke af det brev, der følger med julekortene.

Ægteparret Lis og Erik Hansen fra Hvidovre har i 10 år købt julekort med motiver, der er malet med munden eller fødderne af handicappede, der ikke kan bruge armene. De regner med at pengene er gået til en mindre handicapforening.

- Det er sådan en lille forening, der hjælper de der mennesker til at kunne gøre noget med deres maleri, som de måske ikke havde mulighederne for, siger Lis Hansen.

Tror på det gode formål
Det er da også det indtryk man får af det brev der følger med julekortene. Foruden billeder af en håndfuld handicappede kunstnere, står blandt andet:

"Deres køb af varer giver kunstnerne mulighed for - at udvikle kunstneriske evner - at blive værdsat som kunstner - og at kunne forsørge sig selv gennem deres kunstneriske virke."

Og brevet har virket hos ægteparret i Hvidovre.

- Ja, de handicappede vil man altid synes har brug for lidt ekstra, siger Erik Hansen.

Hyggeligt initiativ
Og det er lige nøjagtig hensigten men det beskedne brev. Det mener reklamemanden, Sune Bang fra reklamebureauet Propaganda. Han har mange års erfaring i at lave kampagner for velgørende organisationer.

- Det er jo alt i alt et meget meget sympatisk, rørende og hyggeligt initiativ. Man kan se de personlige historier, det vil sige, jeg som modtager får en relation til de mennesker, som jeg støtter. Jeg føler mig næsten udvalgt til at hjælpe dem, siger Sune Bang

Overskud på millioner
Men organisationen bag Mund- og fodmalerne er ikke en lille hyggelig forening som Lis Hansen tror, hverken i Danmark eller internationalt.

Kontant har gennemgået firmaets regnskaber. Sidste år solgte det for godt 18 millioner kroner alene i Danmark - det svarer til, at mere end 200.000 danskere købte en pakke med julekort. Og når alle omkostningerne er betalt, står virksomheden med godt 4½ millioner kroner i overskud. Men reelt er det kun en halv million, der går til handicappede kunstnere i Danmark. Af dem får et enkelt fuldgyldigt dansk medlem af organisationen - Ruth Christensen ca. 380.000. Resten af de mange penge ender i et internationalt moderselskab.

Føler sig snydt
Oplysningerne om, hvad der sker med pengene, kommer bag på Lis og Erik Hansen. De føler sig snydt til at hjælpe de handicappede kunstnere.

- Jeg føler mig, hvis man skal sige det på pænt dansk, røvrendt. Jeg synes, det er snyd overfor for alle de mennesker i Danmark, der har betalt til det, og troede var noget godt, siger Lis Hansen

Og Erik Hansen mener, det går ud over andre organisationer, fordi det skaber mistænksomhed.

- Man bliver jo bare endnu mere mistænksom. Og så går det så ud over de seriøse ting også, ikke. For man kan jo aldrig vide, siger Erik Hansen.            

 

Søg i Kontants arkiv

Søge formular

 Har du en klage eller en god historie, så vil vi meget gerne høre fra dig.

Send os en mail eller et brev.

 

Forbrugerpanel:

Kontants forbrugerpanel

30. okt. 2012 16:29Kontant

Vi har stadig brug for flere medlemmer i vores forbrugerpanel. Vil du være med?

 

Klager og svar:

Svar på kritik af Samsung-program

4. feb. 2013 12:23Klager & svar

BFE/Samsung benytter desværre det gammelkendte kneb at skyde på budbringeren, når budskabet gør ondt. Samsung har fået alle muligheder for at komme til orde i denne sag og fremlægge synspunkter, statistikker, whatever, for at overbevise Kontant om, at der ikke var en sag. Hvad gør man? Undlader at svare på alle vores konkrete spørgsmål. Holder os hen. Sender et helt overordnet svar, hvor man i al korthed nægter at anerkende, at der er et problem.

 

Nyhedsbrev fra Kontant

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Kontant og modtag nyeste forbrugerafsløringer samt gode råd direkte på din mail.

Nyhedsbrev

 

Kontant Twitter!

Twitter 4

Husk du kan følge Kontant på Twitter!

 

 
kontant

Magasinet Penge giver indblik og dykker kritisk ned i et aktuelt emne.

 
 

 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Kontant

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.