Sitet opdateres ikke længere.

preload loader

Kontant afslører , hvordan Dublis koncept bygger på en ulovlig spil-forretning, der kan medføre økonomisk ruin.

 

Skrevet af: 

 

Firmabluf og løbske sælgere

30. okt. 2012 15.34 Kontant Opdat.: 30. okt. 2012 15.53

De kalder sig "den bedste forretning nogensinde", "Verdens ledende shoppingportal" og et firma med en omsætning tre gange større end Facebook. Folkene bag hjemmesiden Dubli.com tøver ikke med de forgyldte tillægsord, når de hverver danskere over hele landet. Her bliver man lovet andele i internetportalens "fantastiske" rigdom.

DR's forbrugerprogram Kontant afslører tirsdag, at løfterne langt fra holder stik. I stedet har en række Dubli-kunder tabt op mod 100.000 kroner. Folk taber især deres penge, når de lader sig lokke til at købe dyre medlemskaber og prøver kræfter med penge-auktioner på hjemmesiden. Kontant har talt med flere eksperter i spil og auktioner - en af dem er Morten Rønde, tidl. chefkonsulent i Spillemyndigheden i Skatteministeriet. I dag er han direktør i brancheorganisationen for onlinespil.  

-Det ser ud til at man skal betale penge - man kan vinde en gevinst og der er noget tilfældighed med, og så er det ulovligt spil, siger Morten Rønde.
  
Jon Lund er formand for danske webjournalister og har tidligere gransket de udskældte øre-auktioner på internettet. Han mener heller ikke Dubli kan bruge udtrykket "auktioner".

-Det er et lotteri og et spil baseret på held og tilfældigheder, hvor du kan være heldig at få den store gevinst, og du kan være uheldig bare at bruge en masse penge uden at vinde noget som helst, siger Jon Lund. Han undrer sig over, at firmaet smykker sig med titlen "Verdens ledende shopping og entertainment portal". Herhjemme er Dubli slet ikke  blandt de 300 mest benyttede hjemmesider.

-Det ligner et bluf-nummer, som skal få folk til at investere, siger Jon Lund.

Kim Klarskov Jeppesen er professor i revision på CBS. Han har gennemgået regnskaberne og konstaterer at Dublis moderselskab har haft stor omsætningsfremgang i år. Men han bemærker også, at firmaet kører med underskud. I 2011 var det samlede underskud 4,1 mio. $, året før 5,1 mio. $.

Ulovlig hvervning
Hos Forbrugerrådet advarer jurist Tina Dhanda mod Dubli.

-Der er tale om et helt uigennemsigtigt koncept, som vildleder forbrugerne og jeg må på det kraftigste fraråde folk at investere i det her, siger hun til Kontant.

-Når man opfordrer forbrugere til at hverve venner og bekendte og der er så klare økonomiske gevinster i at få andre "med ombord", så er det ulovlig vennehvervning og en overtrædelse af Forbrugerombudsmandens retningslinier på området.

Løbske løfter
Kontant er i besiddelse af markedsføringsmateriale fra Dubli, der lover gevinster på i gennemsnit 1.400 kroner, når Dubli-kunder investerer i såkaldte "Guldpakker".

Direktør Michael Hansen, afviser at materialet er officiel Dubli-politik.

-Vi kan ikke love de gevinster, der bliver omtalt , siger Michael Hansen, som nu vil tage en "alvorlig" snak med firmaets danske vicepræsident, Villads Vest-Hansen, der - ifølge direktøren - har hjemmefabrikeret materialet og løfterne. Direktøren lover, at personer, som har tabt store summer på falske løfter, vil få deres penge igen.

Michael Hansen afviser dog, at firmaets vennehvervning er ulovlig - han mener heller ikke at penge-auktionerne kan kategoriseres som "spil".

-Vi har konsulteret dygtige amerikanske jurister og de slår helt klart fast, at det her ikke er et spil, siger han.

 

Søg i Kontants arkiv

Søge formular

 Har du en klage eller en god historie, så vil vi meget gerne høre fra dig.

Send os en mail eller et brev.

 

Forbrugerpanel:

Kontants forbrugerpanel

30. okt. 2012 16:29Kontant

Vi har stadig brug for flere medlemmer i vores forbrugerpanel. Vil du være med?

 

Klager og svar:

Svar på kritik af Samsung-program

4. feb. 2013 12:23Klager & svar

BFE/Samsung benytter desværre det gammelkendte kneb at skyde på budbringeren, når budskabet gør ondt. Samsung har fået alle muligheder for at komme til orde i denne sag og fremlægge synspunkter, statistikker, whatever, for at overbevise Kontant om, at der ikke var en sag. Hvad gør man? Undlader at svare på alle vores konkrete spørgsmål. Holder os hen. Sender et helt overordnet svar, hvor man i al korthed nægter at anerkende, at der er et problem.

 

Nyhedsbrev fra Kontant

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Kontant og modtag nyeste forbrugerafsløringer samt gode råd direkte på din mail.

Nyhedsbrev

 

Kontant Twitter!

Twitter 4

Husk du kan følge Kontant på Twitter!

 

 
kontant

Magasinet Penge giver indblik og dykker kritisk ned i et aktuelt emne.

 
 

 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Kontant

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.