preload loader
Asger Jensby

IT Factorys bestyrelsesformand Asger Jensby har siden 2001 spillet en diskret, men central rolle i forhistorien til det, der senere skulle udvikle sig til en af største svindelaffærer i dansk erhvervsliv nogensinde.

© DR

 

Skrevet af: Bjørn Lambek og Kristian Sloth

 

Jensby løj om sin uddannelse og opfandt Stein Bagger

22. mar. 2009 21.00 

IT Factorys tidligere bestyrelsesformand og hovedaktionær, Asger Jensby, har i årevis pyntet sit CV med en falsk uddannelse, oplyser 21 SØNDAG. Afsløringen kommer efter at også IT Factorys direktør, Stein Bagger, er blevet taget i at opdigte dele af sit CV med pyntede, akademiske fjer.

Asger Jensby har bl.a. på net-mødestedet Linkedin og i talrige andre erhvervssammenhænge hævdet, at han er uddannet cand. merc fra Handelshøjskolen i Århus i 1973. Takket være den falske uddannelsesgrad har han formået at skaffe sig topjob i internationale computerkoncerner som IBM, CSC og EDS.


"Asger Jensby er en færdig mand i erhvervslivet. Når han lyver om sit CV, vil alle spørge sig selv, hvad han ellers lyver om", siger Kirsten Fjord, partner i Nordens største headhunterfirma, Sam Headhunting.


Det er Handelshøjskolen i Århus, der på 21 SØNDAGS foranledning, har kontrolleret de offentligt tilgængelige årsberetninger, hvor alle Handelshøjskolens kandidatuddannede står listet.


"Asger Schelde Jensby står der ikke. Så han er altså ikke cand.merc. fra Handelshøjskolen i Århus anno 1973", fastslår pressechef Martin Hagelskjær Damsgaard.


Konfronteret med oplysningen fra Handelshøjskolen indrømmer Asger Jensby overfor 21 SØNDAG, at der er tale om 'en fejl'.

"Jeg gjorde godt nok ikke min hovedopgave færdig. Jeg studerede der i flere år, men er kun HA", siger Asger Jensby.

Hvorfor står der så, at du er cand. merc i dit cv?

"Det er en fejl", siger Asger Jensby, der nu har fjernet cand.merc-titlen fra sit CV på Linkedin.

DEN GRÅ EMINENCE

IT Factorys bestyrelsesformand Asger Jensby har siden 2001 spillet en diskret, men central rolle i forhistorien til det, der senere skulle udvikle sig til en af største svindelaffærer i dansk erhvervsliv nogensinde.

Efter at have kulegravet relationen mellem Asger Jensby og Stein Bagger, kan 21 SØNDAG nu fortælle, at det var Asger Jensby, der i december 2001 foreslog Stein Bagger, da IT Factorys daværende ejer, 2M Invests direktør Michael Mathiesen, ledte efter en ny direktør til selskabet.

"Jeg sagde til Michael Mathiesen, at han skulle tage en snak med Stein bagger. Han kunne være en god kandidat", siger Asger Jensby.

På det tidspunkt havde Jensby og Bagger kun kendt hinanden et par måneder. I et eksklusivt interview med 21 SØNDAG oplyser Asger Jensby, at han første gang mødte Stein Bagger i august 2001, da Jensby i sin egenskab af direktør i CSC Danmark skulle holde foredrag i Dansk Handel og Service i København. Stein Bagger var en af tilhørerne.

"Efter foredraget roste Stein Bagger mig og spurgte, om han måtte ringe til mig", fortæller Asger Jensby.

Stein Bagger ringede nogle dage senere til Jensby og spurgte, om Jensby kunne skaffe ham et job i CSC. Jensby var begejstret for den unge Bagger.

"Han var intelligent og fokuseret og han virkede veluddannet", siger Asger Jensby.

Men Stein Bagger nåede ikke at blive ansat i CSC. Få uger senere tiltrådte han - takket være Asger Jensby - som direktør i IT Factory.

BLEV JENSBY MEDEJER AF IT FACTORY I 2001 ?

Og ikke nok med at Asger Jensby hjalp Stein Bagger ind i direktørstolen i det nye IT Factory. I begyndelsen af december 2001 var det Jensby, der præsenterede rekonstruktionen af IT Factory for medarbejderne i selskabets lokaler på Lyngbyvej 20 i København.

Asger Jensby holdt selv peptalken og præsenterede redningsplanen for medarbejderne.

Andreas Bisiarch var med til mødet, og han opfattede Asger Jensby som en del af IT Factorys ledelse.

"Asger Jensby var der sammen med resten af IT Factorys ledelse og det blev nævnt, at i løbet af en uge ville Mr. X - en ny og meget dygtig direktør, komme og redde virksomheden", fortæller Andreas Bisiarch, der var systemudvikler i IT Factory.

Mr. X viste sig at være Stein Bagger - så det var altså Asger Jensby, der lovede medarbejderne en ny og fantastisk direktør - nemlig Stein Bagger.

Asger Jensby blev 3. december 2001 ansat som nordisk direktør i den amerikanske computergigant EDS, så samtidig med at han holdt peptalk for IT Factorys medarbejdere, var han altså ansat som topdikretør i EDS.

Og 10. december 2001 - altså efter at han var tiltrådt som direktør i EDS - blev han i pressen og af IT Factory selv udråbt som medinvestor i IT Factory.

I en artikel i Computerworld 10. december 2001, hvor Asger Jensby selv medvirker, står der: "Jensby tror på IT Factory. Asger Jensby kommer ind som investor i IT Factory".

Og i en fondbørsmeddelelse fra 2M Invest med tilhørende pressemeddelelse fra samme dag - 10 december 2001 - står der: Asger Jensby indtræder som investor samt som operationelt rådgiver i IT Factory.

Selv om Asger Jensby var tiltrådt sin topstilling i EDS, optrådte han altså som investor og rådgiver i IT Factory.

Asger Jensby hævder i dag, at han ikke investerede i IT Factory i december 2001.

"Der skete aldrig en transaktion", siger Jensby.

Spørgsmålet om, hvorvidt Asger Jensby rent faktisk var økonomisk involveret i IT Factory i december 2001, skulle få måneder senere spille en meget central rolle i den klapjagt, den amerikanske computerkoncern EDS satte ind på Asger Jensby.

JENSBY KØBER VÆRDILØS SOFTWARE AF BAGGER

En dag i februar 2002 opdager en vågen bogholder i EDS København en mystisk fax.

"Det var en håndskrevet fax fra et hotelværelse i New York og der stod bare, at EDS skulle betale 4 x 500.000 $ for software licenser - uden nærmere specifikation. Jeg fik en meget dårlig fornemmelse af denne "kontrakt", siger bogholderen til DR.

Bogholderen ønsker at være anonym, men hun siger at faxen var underskrevet af Asger Jensby og Stein Bagger.

En af de første handlinger Asger Jensby foretager som nordisk direktør for EDS er altså at indgå kontrakt på 2 millioner dollar med Stein Bagger.

Asger Jensby hævder i dag, at kontrakten blev indgået, fordi softwaren var beregnet på en stor svensk kunde.

"Det var en normal forretningsmæssig aftale som EDS kunne have fået stor fordel af", siger Asger Jensby i dag.

Ifølge DRs oplysninger var den svenske kunde kuglelejefabriken SKF, men ifølge daværende bestyrelsesmedlem i EDS Danmark, Søren Toftegaard, forelå der ikke nogen aftale om, at SKF skulle aftage IT Factory-software. Tværtimod var softwaren fra IT Factory værdiløs fra EDS.

"Problemet var, at der ikke var knyttet en kundesag op på det, så de her licencer endte bare med at ligge på hylderne uden at blive videresolgt", siger Søren Toftegaard, der var med til at bortvise Asger Jensby fra EDS i juni 2002.

Kontrakten med IT Factory endte sammen med en række andre omstridte beslutninger, som Asger Jensby nåede at træffe i sine kun 7 måneder i EDS, med at blive en økonomisk katastrofe for EDS.

Ifølge DRs oplysninger endte bekendtskabet med Asger Jensby med at koste EDS over 20 mio. kr. - og efter et dramatisk møde i EDS hovedkvarteret i Texas grundlovsdag 2002, blev Asger Jensby da også bortvist med øjeblikkelig virkning.

PRIVATDETEKTIV GENNEMSØGER JENSBYS KONTOR

Grundlovsdag 2002 er en dag, Asger Jensby sent vil glemme.

"Flere gange om året samler EDS deres øverste ledelse til et seminar i USA. Jeg var af den opfattelse, at jeg skulle over til sådan et møde", fortæller Asger Jensby.

Men da Asger Jensby ankom til hovedkvarteret i Texas blev han mødt at chefen for Internal Affairs i EDS, den tidligere kriminalbetjent Frank Mills. Jensby blev derpå under et flere timer langt forhør udspurgt om en række tvivlsomme sager - herunder hans køb af værdiløs IT Factory-software.

"Jeg har aldrig været med til sådan et møde i min professionelle karriere", siger Asger Jensby.

I det øjeblik, Asger Jensbys fly lettede fra København, begyndte tre mand at gennemgå Jensbys papirer og computer på hans kontor hos EDS i København.

De tre var EDS-topadvokaten Howard Tripp fra London, en jurist i EDS København samt en privatdetektiv. Under forhøret i Texas var der telefonisk kontakt til kontoret i København, og da dagen var gået, stod det klart for EDS, at Asger Jensby på groveste vis havde overskredet sine beføjelser.

Ved et bestyrelsesmøde få dage senere i København bortvises Asger Jensby med øjeblikkelig virkning.

Asger Jensby og Stein Bagger

Lyd og video

 

Værter

Lillian Gjerulf Kretz, Kim Bildsøe Lassen

Kim Bildsøe Lassen og Lillian Gjerulf Kretz er værter på 21 søndag.

 
sendetider

Søndag kl. 21.00 på DR1

Genudsendes mandag kl. 12.10 på DR1

 
tip os

Har du et godt tip, som du mener, vi bør kigge nærmere på?

 

Se hvordan du kan hente 21 søndag som podcast.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Søndag > Artikler > 2008

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.