preload loader

PR-bureauet Waterfront har i al hemmelighed brugt klimanetværket Copenhagen Climate Network og magasinet Climate til at varetage DSB's interesser.

Foto: DR © DR

 

Klimanetværk arbejdede hemmeligt for DSB

28. jan. 2013 09.00 

Klimanetværket Copenhagen Climate Network arbejder med egne ord for en mere effektiv, strategisk og global miljøpolitik.

Men ifølge Waterfront-direktør Lars Poulsens egne underretninger til DSB's ledelse er netværket i virkeligheden et redskab for DSB.

Det afslører interne dokumenter, som 21 SØNDAG er kommet i besiddelse af.

- Waterfront Communications etablerede med DSB's støtte CCN  (Copenhagen Climate Network, red.) og Magasinet Climate. (…) Der kan opstå rygter om politisk kontrol med DSB's interne medier. Climate fremstår neutral i disse sammenhænge og kan agere frit - på vegne af DSB, skriver direktør i Waterfront, Lars Poulsen, i en mail til DSB's ledelse.

Magasinet Climate udkommer i op til 5.000 eksemplarer og bliver distribueret til politikere, virksomheder og togpassagererne i DSB's kupeer på første klasse. Men ingen steder fremgår det, at magasinet plejer DSB's interesser. 

Politikere ført bag lyset
Flere prominente politikere har gennem årene været formænd for klimanetværkets rådgivende bestyrelse. Men ingen af har fået at vide, at netværket er en platform for DSB.

En af dem er miljøminister Ida Auken. Hun var formand, indtil hun blev minister i 2011.

- Jeg fik CCN (Copenhagen Climate Network, red.) præsenteret som et virksomhedsnetværk for grønne virksomheder. De fortalte mig ikke, at det var Waterfront og DSB, der stod bag.

Socialdemokraternes medlem af Europaparlamentet, Dan Jørgensen, overtog formandsposten efter Ida Auken. Han er vred over, at han er blevet brugt til at promovere DSB's interesser.

- Jeg er rasende over at være blevet ført bag lyset. Mit navn er blevet brugt til at legitimere et produkt, som ikke er, hvad det giver sig ud for at være, siger han.

Udover Ida Auken og Dan Jørgensen har rådet også inkluderet SF-politikeren Steen Gade, Venstre-borgmester i København Pia Allerslev, den konservative borgmester Mogens Lønborg, SF-borgmester Bo Asmus Kjellgaard, tidligere radikal minister Elsebeth Gerner Nielsen, den radikale Klaus Bondam, en række erhvervsfolk og endelig kommunikationsdirektør i DSB, Jakob Høyer.

Bestyrelsesformand afviser beskyldninger
Bestyrelsesformand for Copenhagen Climate Network og tidligere ansat i Waterfront Niels Jørgen Langkilde ønsker ikke at oplyse, mange penge DSB har betalt til netværket. Men han siger til 21 SØNDAG, at han kun kender til støtte, der er kommet gennem annoncekøb i magasinet Climate.

- Jeg kan bekræfte at DSB har annonceret i en lang række af numrene, siger han.

Han afviser, at netværket direkte har arbejdet for DSB.
 
- Det må stå for Lars Poulsens (direktør i Waterfront, red.) regning. Det har jeg ikke været indblandet i, hvis der har været sådan noget, siger Niels Jørgen Langkilde.

Hverken Waterfronts direktør Lars Poulsen eller DSB ønsker at kommentere, hvor meget DSB har betalt til Copenhagen Climate Network, og om DSB-ledelsen har vidst, at netværket fungerede som en lobbyorganisation for DSB.

 

Værter

Lillian Gjerulf Kretz, Kim Bildsøe Lassen

Kim Bildsøe Lassen og Lillian Gjerulf Kretz er værter på 21 søndag.

 
sendetider

Søndag kl. 21.00 på DR1

Genudsendes mandag kl. 12.10 på DR1

 
tip os

Har du et godt tip, som du mener, vi bør kigge nærmere på?

 

Se hvordan du kan hente 21 søndag som podcast.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Søndag > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.