preload loader
top indent drlogo

 

8. Aage Damgaard

Året er 1952 - i Herning. Moderne kunst er mest for rige og fine mennesker højt på strå i samfundet. Men fabrikant Aage Damgaard er en mand, der elsker kunst, og han går i gang med at dele glæden med sine ansatte.

Aage Damgaard tjener mange penge på Angli-skjorter, der bliver syet på hans fabrik. Sloganet for skjorterne hedder 'Jakken af for Angli'.

Og han får den på det tidspunkt lettere forrykte idé at bede kunstneren Poul Gadegaard om at udsmykke væggene i fabrikken, så de ansatte også kan opleve det løft, man kan få af at have kunsten inde på livet.

Men det er slet ikke nok for Aage Damgaard: Han inviterer også tidens kunstavantgarde til at komme på ophold i Herning med alt betalt, mod at han får den kunst, der kommer ud af det.

En af de kunstnere, der lægger vejen forbi, er italieneren Manzoni, der er verdenskendt for sin serie af 90 dåser med sin egen konserverede lort.

Sådan opbygger Angli-skjortens far sin forrygende samling af verdenskunst, der i dag indgår i samlingen på Heart Herning Museum of Contemporary Art. Museet er opført i én af Aage Damgaards gamle fabrikker.  

 
 

Kunst-quiz

Kender du nogle af de vigtigste behgivenheder inden for kunst gennem de sidste 100 år? Test dig selv og find ud af det.

 

Se '117 ting'

Tag på rejse i 100 års historie af absolut nødvendig viden om kunst.

Se mere
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > 1-0 > 117ting > Kunst

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.