preload loader
top indent drlogo

 

8. Rygestop

Året er 1987. Staten nedsætter Tobaksskaderådet, der skal forsøge at få danskerne til at kvitte tobakken eller helt undlade rygning. Og allerede samme år bliver der lavet en kampagne målrettet børn og unge.

Året inden har tobaksindustrien og Indenrigsministeriet aftalt, at cigaretpakker nu skal advare mod rygningens skadelige virkning.

I dag er det slået fast med syvtommersøm, at rygning er dødsens farlig. Cirka en halv million danskere lider af rygerlunger - KOL. Og alle ved, at rygning kan give kræft, og at rygning påvirker en lang række andre af kroppens kredsløbsfunktioner.

Staten Danmark forsøger stadig med skræmmekampagner, stopkurser, forbud og afgiftsregler at banke ind hovedet på de rygende danskere, at de skal kvitte smøgerne. Og mange arbejdspladser arrangerer rygestopkurser for at hjælpe deres ansatte til at stoppe med at ryge.

Men selvom alle i mange år har vidst, at rygning er en af vor tids store sundhedssyndere, så er det først nu, at askebægeret er ved at blive tømt, blandt andet fordi rygeloven har gjort det ulovligt at ryge på offentlige steder - mest indendøre.

Rygning er kun en af vor tids store sundhedssyndere. Fed mad, forkert mad og for meget mad i for tætte boliger efter for meget arbejde har i dag affødt overflodssygdomme som sukkersyge, kræft, allergi og hjertekar-sygdomme.

 

 

 
 

Sundheds-quiz

Hvad er en kvaksalver? Test din viden om sundhed.

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > 1-0 > 117ting > Sundhed

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.