Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
VO asteroide
 

Viden Om - altså asteroiden.

 


Viden Om fik i foråret 2005 sin egen asteroide. Det drejer sig om 5165 Videnom, som for det meste ligger i samme afstand fra Jorden, som Solen gør.

DR2's videnskabelige program, Viden Om, lever i bogstaveligste forstand op til sit navn. Hos Den Internationale Astronomiske Union i Paris fik redaktionen bag udsendelserne i foråret 2005 godkendt, at asteroide nummer 5165 i fremtiden bærer navnet Videnom.

Klippeblokke i rummet
Asteroider er klippeblokke, der ligesom planeterne kredser om Solen. De fleste af dem findes i et såkaldt asteroidebælte, som ligger mellem Mars' og Jupiters baner, og sådan er det også med Videnom-asteroiden.

Ifølge cand. scient. Kristian Pedersen fra Niels Bohr Instituttet, der sørgede for "dåben" af Videnom, er der i dag cirka 100.000 opdagede asteroider, men der findes formentlig adskillige millioner af dem, og stadig flere bliver opdaget i disse år, fordi rumteleskoperne bliver bedre.

Hvordan får man sin egen asteroide?
Ideen med, at Viden Om skulle have en opkaldt en asteroide efter sig, opstod efter en udsendelse, hvor Viden Om besøgte Københavns Universitets Observatorium i Brorfelde syd for Holbæk i august 2004.
 
For at få ret til at opkalde en asteroide skal man for det første observere asteroiden tre gange og kunne vedlægge billeddokumentation. Derudover skal Den Internationale Astronomiske Union sige god for, at asteroiden vitterligt også er nyopdaget, og hvis man ønsker at døbe den, må det ikke være kommercielt, og det må ikke være anstødeligt på noget sprog. Navngivningen er gratis.

Opdaget for 20 år siden
Viden Om-asteroiden blev første gang opdaget af observatøren Karl Augustesen på Rømer-obervartoriet i 1985, der har givet tilladelse til, at Videnom-redaktionen må sætte sig på navnet. Himmellegemet er mindst 10 km i omkreds.

NASAs NEOP>

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.