Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
motion

Foto: Myles Dumas

 

Viden Om - Motion på sprøjte

Viden Om 23. marts 2004 kl. 20:00 på DR2

Forskerne har fundet et hormon, som frigives fra musklerne, når man konditionstræner. Hormonet hedder Interleukin 6 - forkortet IL 6. Det har egenskaber, som gør det lovende i en række sygdomssammenhænge, og så kan det rendyrkes og sprøjtes ind i en muskel, der så tror, den har motioneret.

Motion er sundt. Det er der ikke noget nyt i, og masser af praktiserende læger er begyndt at ordinere motion til deres patienter i stedet for medicin. Det er patienter, der lider af livsstilssygdomme, som fx type 2 diabetes, hjerte-karsygdomme, galdesten, overvægt, forhøjet blodtryk og impotens.
Og der kan spares rigtig mange penge.

Men har det nu også hold i virkeligheden, eller er det ikke bare de sædvanlige fitnessnarkomaner med baller af stål, der har fået overbevist sagkundskaben om motionens velsignelser? Nej, den er god nok!

På Rigshospitalet har forskerne med professor Bente Klarlund Pedersen i spidsen nemlig vist, at hormonet IL 6 produceres i store mængder jo længere tid, man konditionstræner. Det betyder, at man forbrænder sine fedtdepoter. Det kan også øge insulinfølsomheden, dvs. det kan gøre musklerne bedre til at udnytte sukker, så de arbejder bedre, og at man bliver bedre til at udnytte den insulin, man selv producerer. Det kan især komme type 2 diabetespatienter til gode. 

På Københavns Universitet har forskere som læge, ph.d Milena Penkowa undersøgt hjernecellerne før og efter motion og opdaget, at når man dyrker motion, bliver der mange flere af de såkaldte neuralienetværk. Det er de forbindelser hjernecellerne laver med andre celler. Det betyder bedre indlæringsevne, at man tænkere hurtigere og bliver bedre til at prioritere sine arbejdsopgaver. Og måske har det på sigt også betydning for de mennesker, der lider af sygdomme i hjernen, som ødelægger hjernecellerne, fx Parkinson, Alzheimer og dissemineret sclerose.

Det er heller ikke nyt, at protein øger virkningen af styrketræning. Men på Bispebjerg Hospital har forskerne med professor Michael Kjær i spidsen, fundet ud af, at det bestemt ikke er lige meget, hvornår proteinet indtages, og det har Team Danmark og eliteidrætsudøverne haft glæde af.

 
 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > 2004 > 03

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.