Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
Arbejde, stress, uretfærdighed

Foto: Tdenham © Stock.xchng

 

Viden Om - Den Gode Stress

Viden Om 03. maj 2005 kl. 20:00 på DR2

Stress kan være sundt. Det lyder måske mærkeligt, fordi vi konstant hører om alle de dårlige ting, stress fører med sig. Men ny forskning tyder på, at stress i moderate mængder er godt for os.
Forskerne kalder fænomenet hormesis.

Lidt er godt
Hormesis er et ord, der dækker et fænomen, som siger at, hvis man får en lille dosis af noget, som i større doser vil være skadeligt, kan det have en gavnlig effekt. Efterhånden har man fundet ud af, at det er et meget generelt fænomen. Det har nok været overset, fordi det er ret lave doser, som udløser den gavnlige effekt af stress.

Kan sammenlignes med motion
Det kan være svært at forstå, at stress kan have en positiv effekt. Men tænk bare på motion. Hvis man udelukkende kigger på cellerne, er motion faktisk usundt, bl.a. fordi muskelvævet bliver brudt ned. Men som modreaktion bygges musklerne op igen til at kunne modstå et tilsvarende stressniveau på et senere tidspunkt. På den måde er den biologiske organisme fantastisk.

Cellerne fejler
Når vi bliver stresset, påvirkes vores celler, og de begynder at lave fejl. Blandt andet i syntesen af proteiner. En typisk fejl er, at proteinerne ikke bliver foldet rigtigt. Som modreaktion begynder cellerne at producere en anden type proteiner kaldet stressproteiner eller husholdningsproteiner.

Husholdningsproteiner reparerer på de proteiner, som ikke er blevet foldet rigtigt. Hvis deformiteten er så stor, at proteinet ikke kan reddes, leder husholdningsproteinet det til et sted i cellen, hvor ødelagte proteiner bliver nedbrudt.

Protein modvirker stress
Det er denne modreaktion, altså produktionen af husholdningsproteiner, som forskerne er begyndt at se lidt nærmere på. Det har nemlig vist sig, at de organismer, der har et højt indhold at husholdningsproteiner i cellerne, bedre kan tåle stress. Det har også vist sig, at man blot skal stresse organismen en lille smule, for at den begynder at producere disse proteiner.

Svær balance
Kunsten er at finde balancen mellem, hvor meget stress der skal til, så organismen danner en tilpas mængde husholdningsproteiner, uden at den bliver så stresset, at den begynder at tage skade af det. For meget eller for langvarigt stress er nemlig skadeligt.

 
 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > 2005 > 05

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.