Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
F16_0706
 

Viden Om - Lyngby Radio Kalder

Viden Om 10. maj 2005 kl. 20:00 på DR2

I maj 2005 er det 100 år siden, at Lyngby Radio blev født på Nybrogårds marker ved Bagsværd sø. Arealerne var stillet til rådighed for opfinderen Valdemar Poulsen og ingeniøren P.O. Pedersen. Deres eksperimenter og opfindelser gjorde det i 1908 muligt helt sensationelt at sende tale via radiobølger fra Lyngby Radio og helt til modtagestationen i Esbjerg. Dermed var vejen banet for radioen som medie.

Da Titanic forliste i 1912, var der faktisk mange skibe i katastrofeområdet. Men kun få hørte råbet om hjælp. Der fandtes heller ikke et internationalt vedtaget kaldesignal for skibe i nød, og heller ikke et globalt kystredningssystem. Det kom der som konsekvens af katastrofen. Senere blev der også vedtaget nogle internationale nød- og kaldekanaler, som altid skulle stå åbne på skibe og kystradio-stationer, så der kunne handles hurtigt, hvis et skib i nød udsendte et SOS eller et Mayday.

Lyngby Radio har siden sin fødsel været livsnerven til søens folk. Det var gennem Lyngby Radio, konerne hjemme i Danmark fik fat i farmand på langfart - eller omvendt. det var gennem Lyngby Radio rederiet fik omdirigeret en skibslast til en anden havn. Det var Lyngby Radio, der kommunikerede med fiskerne, når vejret bød på høj sø, og hvem husker ikke Sjælland Rundt i 1984, hvor et ukristeligt vejr, tvang de mange sejlere ind i havnene langs ruten, mens Lyngby Radio havde indkaldt alt disponibelt mandskab.

I dag har teknologien på en lang række områder udkonkurreret Lyngby Radio. Ombord på Oslobåden Crown of Scandinavia klarer man selv alle de funktioner, som tidligere gik via Lyngby Radio. Men alligevel holder kaptajnen fast i, at Lyngby Radio ikke kan undværes. For opstår der en nødsituation, er det de professionelle folk ved Bagsværd Sø, der får alarmeret den redningstjeneste, som afgør liv eller død og det er Lyngby Radio, der holder sammen på kommunikationen mens red-ningsaktionen står på.

 
 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > 2005 > 05

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.