Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
fusionsforskning i 50erne

Foto: ukaea

 

Viden Om - Fusionsenergi

Viden Om 27. september 2005 kl. 20:00 på DR2

Tænk hvis en liter vand kunne give lige så meget energi som 300 liter olie. Så ville vi have en energikilde, som ikke forurener. Som ikke skaber drivhusgasser. Og som ikke slipper op, for der er ufatteligt mange liter vand i verdenshavene. Det lyder som en drøm. Men hvis det lykkes fusionsforskerne at efterabe og kontrollere solens kerneprocesser her på jorden, så vil drømmen blive til virkelighed.

Fusion er stjernernes energikilde. Fusion betyder, at lette atomkerner smelter sammen til en kerne af et tungere grundstof.  I vores sol fusionerer brintkerner og bliver til helium. I processen bliver udviklet enorme mængder af energi. Fusionsforskerne er overbeviste om, at de inden for de næste 25 år kan kontrollere fusionsprocesserne så godt, at vi kan godt i gang med at bygge de første prototype kraftværker, som kan levere strøm til vores husholdninger og til industrien.

Lykkes det forskerne at kontrollere fusionsenergi, vil en dansker have dækket et helt livs elforbrug med blot 25 gram litium og 215 liter vand. Det er så meget vand, som der er i et stort badekar. Og affaldsproduktet fra et fusionskraftværk vil kun være cirka 2 kilo helium om dagen, og det kan bruges til balloner eller i industrien.

 
 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > 2005 > 09

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.