Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
 

2008 Oversigt

 

Viden Om - Ædru hjerneskade

9. dec. 2008 20:00

Din hjerne tager skade, hver gang du bliver ædru. Det kan gøre dig til alkoholiker. Hvad gør det ved os, at vi allerede begynder at drikke som teenagere i Danmark?

 

Viden Om - Højhastighedstog i Danmark

2. dec. 2008 20:00

Slut med upræcise futtog? Tog der kører 200-350 km i timen kan knytte Danmark sammen til én stor by. Det er gjort i Japan og Frankrig med stor succes.

 

Viden Om - Intelligente fodbolde

25. nov. 2008 20:00

Fodboldkampe afgøres ofte af bare ét mål. Derfor er det kritisk, at mål ikke fejldømmes. Intelligente fodbolde kan nu, ved hjælp af indbygget udstyr og avancerede magnetfelter, selv dømme mål.

 

Viden Om - Frosset ned til livet

18. nov. 2008 20:00

Knap 200 døde amerikanere frosset ned til minus 196 grader. De venter på helbredelse og evigt liv. Hver har de betalt 1 million kroner. Men hvad skal der egentlig til for at sætte det biologiske ur i stå på ubestemt tid?

 

Viden Om - Jagten på Higgs-partiklen

11. nov. 2008 20:00

Den lille Higgs-partikel får hele den moderne fysik til at falde på plads. Fysikerne har godt nok aldrig set en Higgs-partikel. Men de har regnet sig frem til, at den må eksistere.

 

Viden Om - Nyt rev ved Læsø

28. okt. 2008 20:00

For 35 millioner kroner har Danmark med støtte fra EU Life bygget et stenrev midt i Kattegat. Det skal give os mangfoldigheden tilbage i havet. Viden Om har fulgt med i det gigantiske arbejde der ligger bag at få sprængt, fragtet og dumpet næsten 100.000 tons sten på havbunden.

 

Viden Om - 48 timers løb

21. okt. 2008 20:00

De løber i flere døgn i træk, hundredvis af kilometer - ultraløberne. Før i tiden var det nok at løbe en maraton, hvis man ville gøre noget ekstremt. I dag skal der mere til. Viden Om følger en mand, der vil slå danmarksrekorden i 48-timers løb, og ser på, hvad det kræver af kroppen. Det stiller nemlig andre krav til kroppen end for eksempel eliteroning.

 

Viden Om - Mænd, sex og hjerner

14. okt. 2008 20:00

Testosteron gør manden til mand, giver ham en større hjerne end kvinden, og får ham til at tænke mere systematisk. De mænd, der ikke får testosteron kommer ganske enkelt til at ligne kvinder.

 

Viden Om - Kamp om Månen

7. okt. 2008 20:00

Gennem milliarder af år er månen blevet bombet med et specielt materiale fra solen. Materialet ligger nu i månens overflade og kan blive løsningen på jordens energiproblemer

 

Viden Om - Sejlsportens Formel 1

30. sep. 2008 20:00

Der er Americas Cup. Og der er Volvo Ocean Race. Ligesom i motorsportens Formel 1 er det ikke bare sportsfolkene, men også ingeniørerne, der konkurrerer i de to kapsejladser.

 

Viden Om - Insektrobotter i flok

23. sep. 2008 20:00

Forskere verden over er ved at fremstille såkaldte swarmbots. Store grupper af insektlignende minirobotter, som kommunikerer med hinanden, og som kan flyve, se og navigere uden hjælp.

 

Følelser styrer økonomien

16. sep. 2008 20:00

Hvorfor har vi svært ved at spare op, men let ved at bruge penge på lottokuponer? Fordi vores følelser ikke bliver aktiveret af tanken om en pensionsordning men let sættes i gang af forestillingen om gevinst her og nu. Videnskabsjournalisten Lone Frank ser på, hvordan økonomer bruger adfærdsforskning og hjernescannere og opdager, at vores beslutninger ikke er styret af fornuft, men af følelser. Dette er den 4. og sidste udsendelse om hvordan naturvidenskaben baner sig vej ind i de andre videnskaber.

 

Gyserfilm og Horrorbøger

9. sep. 2008 20:00

Dracula skræmmer os, fordi han minder om et rovdyr. Ikke fordi vi har fortrængte seksuelle lyster eller lider af penismisundelse. Vores hjerner er nemlig udviklet til et stenalderliv på den afrikanske savanne, så litteraturforskerne skal erstatte Freud med Darwin. Videnskabsjournalisten Lone Frank ser på, hvordan naturvidenskaben baner sig vej ind de humanistiske videnskaber.

 

Skolebørn i hjernescanner

2. sep. 2008 20:00

Når forskerne begynder at undersøge børns hjerner, falder de dogmer, den danske folkeskole er bygget på. For eksempel kan de slet ikke opspore de 7 intelligenser, som den pædagogiske guru Howard Gardner snakker om og som har præget undervisningen i de danske folkeskoler de sidste 10 år. Formentlig fordi de 7 intelligenser slet ikke findes, og teorien er lige som uvidenskabelig som studier i kaffegrums og astrologi.

 

Hulemanden som dommer

26. aug. 2008 20:00

Vores stenaldersind forklarer samfundsforskerne, hvorfor vi kræver strengere straffe, lige ind til vi selv sidder over for forbryderen, og synes det er synd for ham. Vi tror vi er rationelle mennesker med en retfærdighedssans, der stiller alle lige for loven. Men vores stenalderhjerne er indrettet til at bedømme enkelte individer og ikke principper. I virkeligheden vurderer vi ikke forbrydelsen, men forbryderen, når vores hjerne bedømmer hans værdi for samfundet

 

Viden Om - Fremtidens atomkraft

24. jun. 2008 20:00

Lige nu bobler forskningsverdenen indenfor atomkraft af optimisme. Engang var atomkraft dømt ude, alligevel tyder meget på, at atomkraft bliver en af fremtidens energikilder.

 

Viden Om - Rejser i rummet

17. jun. 2008 20:00

Drømmene om turisme i rummet for almindelige mennesker og store missioner til Månen og Mars for rumfartsorganisationerne er ved at blive til virkelighed.

 

Viden Om - Syntetisk liv

10. jun. 2008 20:00

På samme måde som man skriver koden til et nyt computerprogram, kan forskerne nu begynde at skrive livets kode - at lave kunstigt dna. I første omgang kun for at designe simple bakterier.

 

Viden Om - Overvågning

3. jun. 2008 20:00

Terrortruslen har stor betydning for overvågningen i vores samfund. Din mobiltelefon kan spores - også når den er slukket, og overalt i landskabet afsætter vi digitale fodspor. Kameraovervågning, mobilaflytning, internetsporing.

 

Viden Om - Elektronisk tankelæsning

27. maj 2008 20:00

Hjerneforskning har de seneste 15 år haft syvmilestøvlerne på. I dag er vi nået så langt i forståelsen af hjernen, at vi kan begynde at reparere hjernen med elektronik og aflæse om en person lyver.

 

Viden Om - Robotten i mit liv

20. maj 2008 20:00

Robotter er i den grad på vej ind i vores virkelighed. Men kommer de for at lave vejarbejde, passe de ældre, gå i krig for os eller kommer de med kærlighed og omsorg? Viden Om ser på robotter der tager sig af os, robotter der passer på os, og på robotter der ligner os.

 

Viden Om - Saturn og nye horisonter

13. maj 2008 20:00

Fantastiske billeder og målinger strømmer hjem til os fra rumsonden Cassini-Hyugens. Det er en forunderlig verden der åbenbarer sig. Over 3 års udforskning har overrasket os og viser os vejen imod nye planeter der skal udforskes.

 

Viden Om - Sportsvogn på el

6. maj 2008 20:00

Fra 0-100 km/t på 4 sekunder! Lækkert prisbelønnet design, fart og driftsikkerhed. Lyder det som en elbil? Sammen med en racerbilkører ser vi på de nye elbiler. Der er både hjulspin og fornuft i sigte.

 

Viden Om - Jagerfly i nærkamp

29. apr. 2008 20:00

Dogfight er når jetjagere er i nærkamp med hinanden; Det ultimative opgør i luften. Vi hører ofte om stealth, der gør flyet usynligt på radar, og om præcise missiler. Men nærkamp imellem jagerfly sker stadig og stiller høje krav til fly samt pilot.

 

Viden Om - Spionsatellit, film og fakta

22. apr. 2008 20:00

De hemmelige spionsatellitter kan læse nummerplader, finde terrorister og spore undslupne forbrydere gennem storbyens vrimmel. I hvert fald på film. Og fordi spionsatellitterne er hemmelige, er det svært at få svar på hvad de virkelig viser.

 

Viden Om - Alene i universet?

15. apr. 2008 20:00

Hvorfor hører vi ikke fra rumvæsener? Liv som vi kender det, er kun skabt én gang her på jorden. Nu vil forskere genskabe liv for første gang i 3,8 milliarder år.

 

Viden Om - Enzymet fra isfjorden

8. apr. 2008 20:00

Danske forskere jagter mikroskopisk liv i et af verdens fjendtligste områder: Inden i de grønlandske Ikkasøjler. Søjlerne er omvendte drypsten på bunden af den naturskønne Ikkafjord.

 

Viden Om - Strøm til kroppen

1. apr. 2008 20:00

Med strøm til hjernen lammes Ann Markers tale og hendes arme fjernstyres. Strøm bruges til mange seriøse formål. Strømførende elektroder kan nu behandle kæmpe muskelknuder i livmoderen, eller opereres ind i hjernen som medicin mod sygdomme som Parkinson eller depression.

 

Viden Om - Grøntlysende kræft og kæledyr

25. mar. 2008 20:00

I vandmænd har forskerne fundet et farvestrålende protein, der kan få kræftknuder til at lyse grønt. Man kan se knuderne lyse igennem forsøgsmusenes hud. Vi kan nu spore kræftceller og dermed nedkæmpe dem mere effektivt.

 

Viden Om - Gasplatform under ishavet

11. mar. 2008 20:00

Fremtidens olie- og gasplatforme kommer til at ligge på bunden af Polarhavet, nord for Norge og Grønland - de første af disse science fiction installationer er allerede blevet taget i brug.

 

Viden om - Muskelkraft, sådan!

4. mar. 2008 20:00

Supermenneske helt uden træning - er det fremtiden? En tysk dreng født med kæmpemuskler, genmanipulerede supermus og dansk forskning i træning og skader bringer os et stort skridt nærmere ”de nemme muskler”.

 

Viden om - Solsystemets ekstreme skabelse

26. feb. 2008 20:00

Det er et under, at vores planet overlevede solsystemets skabelse. Det var barskere og vildere end man tidligere troede.

 

Viden Om - Pille imod fedme

19. feb. 2008 20:00

Nu skal fedmens gåde løses. Svaret findes på Grønland og i forsøg med mennesker indespærret i danske laboratorier. En ny løsning på problemet er på vej.

 

Viden Om - Rotterne kommer

12. feb. 2008 20:00

Rotterne bærer en dødbringende sygdom som vi ikke ønsker skal smitte os. I kloakken lever millioner af rotter og de har det godt. Hvordan undgår vi de spreder død og ulykke på deres vej op til os?

 

Viden Om - Bilen kører selv

5. feb. 2008 20:00

Viden Om er igen tilbage. Autopiloter er noget vi plejer at forbinde med flyvemaskiner - men nu skal bilerne også være selvkørende! Så følg med tirsdag den 5. feb. når Viden Om igen ruller henover skærmen.

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > Oversigt

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.