Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
Swarmbots
 

Lagt på af: 

 

Viden Om - Insektrobotter i flok

23. september 2008 kl. 20:00 på DR2

Forskere verden over er ved at fremstille såkaldte swarmbots. Store grupper af insektlignende minirobotter, som kommunikerer med hinanden, og som kan flyve, se og navigere uden hjælp. Målet er intelligente sværme som kan afsøge katastrofeområder eller hjælpe militæret med at undersøge fjendtlige områder. Konstruktionen kræver at vi kopiere teknikker fra naturen. En gruppe svenske forskere tager til Afrika, for at kopiere et navigationssystem fra et helt specielt dyr, og se hvordan bier kan give os teknologi, så vi kan se om natten.

Viden Oms videnskabsblog finder du her.

Gødningsbille

Naturlige konstruktioner
I dag forsøger forskere over hele verden at forstå og oversætte en masse fantastiske naturlige konstruktioner. Det kan være alt lige fra sugefødderne hos øgler, de strålende farver hos tropiske fugle - over til insekters forskellige evner.

Og netop insekter er smarte at efterligne. De er simple dyr - med små hjerner - men som er højt specialiserede.

Ann Maker besøger den svenske forsker Eric Warrant, fysiker og biolog, som har viet en stor del af sit forskerliv til gødningsbiller, som er så unikke, at det amerikanske militær delvist finansierer forskningen. Der findes nemlig en direkte kobling mellem forskning i insekter og flyvende robotter.

Bier med nattesyn
Vi skal også se på bier fra Panama, som indgår i et unikt projekt om nattesyn. Bierne kan trods deres ”dagsøjne” navigere i næsten totalt mørke i junglen. Noget som Eric Warrant og hans kolleger har afsløret.

Inspiration i naturen
Vi mennesker har alle dage søgt efter inspiration i naturen - nu er det et omsiggribende forskningsfelt - biomimetik - som i stigende grad hjælper med til at forbedre vores teknologi.

Spørg eksperten
Efter programmet kan du besøge Viden Oms videnskabsblog. Her kan du stille spørgsmål til den svenske ekspert Eric Warrant fra programmet, følge med i debatter og selv komme med din mening.

Videnskabsbloggen finder du her.

Se programmet
Herunder kan du se programmet.

Klip fra programmet
Herunder kan du få en smagsprøve af programmet.

 

 

CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > Viden Om med Ann Marker > Programmerne > 2008 > 09

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.