Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
Viden Om - Stamceller - blod
 

Viden Om - Fremtidens superkur

17. marts 2009 kl. 20:00 på DR2

Rotter med knækket ryg går igen og en finsk mand gror en ny kæbe på sin ryg. Lægerne bygger nye organer og vigtige reservedele til os. Alt sammen med stamceller - som kan laves ud af din gamle krop - eksempelvis taget fra fedtet på maven.

Besøg Viden Oms Videnskabsblog, som du finder her.

Ny kæbe. Nyt luftrør. Eller et helt nyt hjerte - groet i et laboratorium. Stamceller er fremtiden indenfor reparation af os mennesker. Og begyndelsen på en ny milliard-forretning – verden over. De lamme skal gå, de døve skal høre og de blinde skal se. Det er fremtiden med stamceller.

Fremtidens reparation
Vi skal i programmet bl.a. se på stamceller, som har potentialet til at få 30 millioner blinde fra hele verden til at se. Stamcellerne har ligget urørt i to år. For der er ingen penge i Danmark til at forske i stamceller, men stamceller er fremtiden indenfor reparation af os mennesker.

To typer stamceller
Der findes to typer af stamceller. De embryonale, som kommer fra et nyligt befrugtet æg. Og så de voksne stamceller, som vi alle har i vores krop.

I programmet skal vi se den vigtige forskel på de to typer stamceller. Det korte af det lange er, at stamceller er grundceller. Grundceller som kan ændre sig til forskellige typer celler og gå ind og erstatte allerede ødelagte celler.

Stamcellereparation er begyndelsen på en milliard-forretning og et helt nyt sundhedsvæsen – verden over.

Ann Marker, ser i programmet på hvordan voksne stamceller bruges til hjerteoperationer og hvordan udsugede fedtvæv bl.a. kan bruges til at reparere patienters hjerte.

Flere muligheder i stamceller fra æg
Den anden type stamceller er embryonale stamceller, som kun findes i nyligt befrugtede æg fra kvinder. Det er de stamceller som har givet en masse ballade og diskussion i hele verden - da de skal tages fra et befrugtet æg.

Embryonale stamceller kan udvikles til alle typer væv og celler i et menneske. De kan på sigt genskabe hørelsen, synet og nervebaner i hjernen. Det kan voksne stamceller umiddelbart ikke. Og det skyldes en helt fantastisk ting, som sker når vi mennesker dannes. Det der hedder Gastrulation.

Følg med i programmet, når Viden Om ser på mulighederne med stamceller. 

Forskning i Danmark
I øjeblikket arbejder omkring 50 forskere med stamceller i Danmark.
Mens andre lande nu indleder forsøg med at få de lamme til at gå, de døve til at høre og de blinde til at se. Så er der praktisk taget inden penge i Danmark til at forske i stamceller og deres muligheder.

Spørg eksperten
Efter programmet kan du på Viden Oms Videnskabsblog, stille spørgsmål til programmets eksperter. Claus Yding Andersen, Seniorforsker ved Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet, og Jens Kastrup, Overlæge ved Kardiologisk Laboratorium, Hjertecenteret på Rigshospitalet. 

Du finder bloggen her

Klip fra programmet
Herunder kan du på en smagsprøve på programmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Animeret stamcelle

Animeret stamcelle

 

 

 

Hjeret

Hjerte

 

CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > Viden Om med Ann Marker > Programmerne > 2009 > 03

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.