Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 

Se udsendelsen. Den varer 27:59 min.

 

Lagt på af: 

 

Viden Om - Nyt rev ved Læsø

19. maj 2009 kl. 20:00 på DR2

Sendt for første gang 28.10.08

For 35 millioner kroner har Danmark bygget et stenrev midt i Kattegat. Det skal give os mangfoldigheden tilbage i havet. Viden Om har fulgt med i det gigantiske arbejde der ligger bag at få sprængt, fragtet og dumpet næsten 100.000 tons sten på havbunden. Halvdelen af de 35 millioner kr. er givet af EU's støtteordning LIFE. Se trailer

Besøg Viden Oms Videnskabsblog her.

80.000 tons klippestykker er i løbet af sommeren blevet hældt i havet tæt på Læsø. Her skal de skabe et stort stenrev.

Klippestykker, der bliver hældt i havet

Stedet hedder Læsø Trindel og de mange klippestykker skal være med til at genskabe et kæmpestort forsvundet undervandsparadis. Det bliver på størrelse med 6 fodboldbaner og skal give kunstigt åndedræt til havet heromkring.

Bundforholdene undersøges
For Læsø Stenrev blev de første spadestik taget for hele to år siden. Dengang blev et boreskib sendt ud for at undersøge bundforholdene.

For selvom der lå et rev ved Læsø for 50 år siden - og der stadigvæk ligger spredte rester af det gamle rev, så kan havbunden have ændret sig markant. Havbundens styrke skulle derfor undersøges. I programmet skal vi bl.a. se, hvordan disse undersøgelser rent praktisk blev foretaget og hvordan revet senere, så småt er blevet dannet.

Sprængning af klippe

Sprængning af klippe

Hvor kommer stenene fra?
Stenene kommer fra det sydlige Norge og med Frode Jørgensen, som ansvarlig for sprængningerne, skal vi i programmet se, hvordan 35.000 tons sten bliver sprængt løs med 8.000 kilo sprængstof, og med tons tunge maskiner bragt videre til Læsø. 

En dykkerferie behøver ikke være lig med en flyrejse
De fleste tager til varmere himmelstrøg, når der skal dykkes. Til koralrev ved Australiens Østkyst eller i Rødehavet.
Men en dykkerferie behøver ikke være lig med en flyrejse og koste tusindvis af kroner.

Dykker ved Læsø rev

Dykker ved Læsø rev

Vi skal se hvordan biologer ved Læsø Trindel har gennemtrevlet området - og resterne af det oprindelige stenrev - for at finde ud af hvilke tangplanter, fisk, orme, krebsdyr osv., der allerede vimser rundt dernede, inden de nye sten bliver lagt.

Alle disse biologiske undersøgelser giver biologerne et rigtig godt grundlag for at vurdere, hvor meget dumpningen af stenene hjælper på livet på Læsø Trindel - og forhåbentligt er det meget.

Spørg eksperten
Efter programmet kan du på Viden Oms Videnskabsblog stille spørgsmål til eksperten, Skovrider, Jesper Blom Hansen, samt en række andre eksperter fra programmet. (Gælder ikke med genudsendelsen)

Du finder bloggen her.

Klip fra programmet
Herunder kan du få en smagsprøve på programmet.

 
 

CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Programmer > Viden Om med Ann Marker > Programmerne > 2009 > 05

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.