Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 

Billede af science fiction hjerne. Den kunstige hjerne

 

Skrevet af: Malene Steen Nielsen Flagga

 

Fascinerende fakta

 

Vidste du... ?

* Forkortelsen "scifi" blev lavet af Forrest J. Ackerman i 1954.

* Den første brug af begrebet "science fiction" skete i kapitel 10 af William Wilsons A Little Earnest Book upon a Great old Subject fra 1851. Det lader dog til at være et isoleret tilfælde. "Science fiction" bliver genopfundet i 1920'erne, hvor begrebet dukker op månedsbladet Amazing Stories.

* Historiens første film havde premiere i 1896.
Allerede året efter arbejder en gal videnskabsmand i sit laboratorium fuld af gadgets og dingenoter i The Laboratory of Mephistopheles. Samme år dukker den første robot op på det hvide lærred i The Clown and the Automaton.

* Isaac Asimovs første bog i serien Stiftelsen udkommer i 1942. Den er blandt læsere og kritikere kåret til til den måske største science fiction-roman nogensinde.

* Der findes ikke en entydig definition af begrebet "science fiction".

flashgordon
Flash Gordon (Jens Lyn) var den første "space-opera" og dermed grund-laget for Stjernekrigen.


* "Space Opera" er navnet på den subgenre indenfor science fiction, hvor videnskaben gerne går helt fløjten.

Disse rumoperaer fokuserer på fantastiske verdner, væsner og fortællinger, og den mest berømte er uden tvivl Star Wars.
George Lucas opfandt dog ikke genren. Den første rumopera, Flash Gordon (Jens Lyn), var en film-serie i 13 dele til biografen, som begyndte helt tilbage i 1936

* I 1894 udkommer H.G. Wells Tidsmaskinen. Det er ikke den første roman om tidsrejser, men det er skelsætteren indenfor genren.

* I sin roman fra 1865, Rejsen til Månen I, angiver Jules Verne den korrekte hastighed, som en raket skal have for at undslippe Jordens tyngdefelt: 11,2 km/s. Det er denne beretning som gør Verne berømt, og giver ham titlen "Science Fictionens fader."
Rejsen til Månen bliver allerede filmatiseret i 1902 af George Melies.

* Det første interplanetariske rumskib flyver gennem Solsystemet, og en beboet planet Mars optræder i Percy Greggs Across the Zodiac fra 1880.

* Science fictionens første interstellare krig finder sted i Robert W. Coles The Struggle for Empire fra 1900. Handlingen beskriver kampen mellem den Anglosaksiske Føderation på den ene side, og på den anden en race af intelligente væsner fra planeten Kailoo om stjernen Sirius.

* I 1905 fastlægger Einsteins relativitetsteori lysets hastighed som Universets topfart. I sin roman Wunderwelten fra 1911 beskriver F.W. Mader det første "hurtigere-end-lyset"-rumskib på en rejse til Alfa Centauri-stjernesystemet.

* Biografgængerne bliver vidne til den første scifi-film med rumkampe i The Airship Destroyer fra 1909.

* Star Trek opfandt ikke warp-drive. I sin roman The Moon Pool fra 1919 skriver Abraham Merrit om et rumskib der bruger spacewarp-drivkraft på sin rejse til en anden planet.

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > Realitetstjek_paa_science-fiction_film

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.