Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
star_wars

c3po og r2d2 robotterne fra star wars

 

Skrevet af: Malene Steen Nielsen Flagga

 

Hvad er en robot?

 

De fleste mennesker kan sagtens genkende en robot når de ser én, hvad enten det er på film eller i virkeligheden. Men hvad er en robot - egentlig?
Et kig i ordbøgerne giver forskellige definitioner på ordet robot.


robot (en -er): En maskine, der automatisk udfører et job, og som er programmeret og styret af en computer. (Cambridge International Dictionary of English)

robot: Computersoftware der kører vedvarende og automatisk svarer på brugerens aktiviteter. (Telecom 2K Ordliste).


Dette er et menneske
Helt grundlæggende kan et menneske siges at bestå af fem dele:

. Kroppens struktur
. Et muskelsystem for at bevæge kropsstrukturen
. Et sansesystem som modtager oplysninger om kroppen og omgivelserne
. En kraftkilde som aktiverer musklerne og sanserne
. Et hjernesystem som bearbejder sanseinformationer og fortæller musklerne, hvad de skal gøre.


Naturligvis har mennesket også nogle mere uhåndgribelige egenskaber, så som intelligens, følelser og moral, men hvis vi i første omgang holder os til anatomien, så dækker listen ovenfor, hvad vi består af.


Dette er en robot
En robot består af de samme komponenter:

. Bevægelig fysisk struktur
. En motor
. Sensorer
. Kraftforsyning
. En computer


De dele, som en moderne robot består af, kan deles op i fire kategorier: et fundament, objektmanipulatorer, primære kontrolsystemer og sensorsystemet.


Robottens fundament
Fundamentet er normalt et metal- eller plastikstel, som støtter robottens komponenter. De fleste industrirobotter har stationære stel, selvom deres arm kan bevæge sig.

Andre stel bevæger sig omkring på gevind, hjul eller ben. Kendte hjulrobotter er Mars-roverne, der udforsker den røde planet, mens et godt eksempel på et seksbenet stel er Odex-1.Objekt manipulering
Gribe og manipulering kræver store mængder hukommelse, da operationerne skal være jævne og følsomme. Det mindste antal fingre, som er nødvendigt, før en robot kan gribe en genstand, holde den fast og arbejde med den, har vist sig at være tre.


Kontrol-systemet
Den tredje del af en moderne robot er kontrolsystemet. Primære systemer omfatter fjernstyring og drivværkskredsløb (computeren). Kontrolsystemet består af primær kontrol og et sekundært anvendelsesspecifikt system. Den primære kontrol udfører hovedprogrammet og kalder individuelle funktioner eller læser resulterende data, mens det sekundære system bestemmer, hvordan disse funktioner bearbejdes.


Sensor-systemet
Den sidste del af en moderne robot er sensorsystemet. Følesansen bruges til at genkende genstande eller undgå sammenstød. Har robotten hørelse, kan den reagere på ordkommandoer og lyde indenfor en bestemt frekvens. Hvis den har syn, kan den genkende farver, former og mønstre.

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > Robotter

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.