Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
lyd
 

Skrevet af: Jens Schwarzer

 

Radio om robotter

 

I disse radioprogrammer hører vi to forskere fortælle om robotter.

Virkelighedens robotter
Selvom mange ville have spået det, er der stadig ikke kommet robotter på gader og stræder. Men hvorfor er det egentlig så svært at bygge en robot, når man blot skal kikke i den nærmeste science fiction-roman eller -film, for at få detaljerede beskrivelser af, hvordan robotter er?

Robotingeniør og sektionsleder på Ørsted DTU, Ole Ravn, fortæller om virkelighedens robotter. Hvordan kan en robot opfatte og interagere med omverden? Hvordan fungerer dens syn? Hvilke konsumrobotter er der på markedet, og hvordan er robothunden AIBO at lege med? Hvorfor har robotter i øvrigt svært ved at gøre de ting, vi mennesker har nemt ved? Og hvorfor har vi mennesker svært ved at gøre det, som robotter og computere har meget nemt ved?

 
 

Fiktion og realiteter
Robotter, som I kender dem i film, er langt fra virkelighedens robotter. Alligevel virker det tit som om, der er en eller anden form for sammenhæng.

Hvad er det, der får folk til at bygge robotter? Hvad er ideen med at automatisere vores samfund og overlade arbejdet til kunstige skabninger? Selvom forskere og ingeniører er realister, så er det de færreste, der slet ikke interesserer sig for science fiction. Sektionsleder på Ørsted DTU, Ole Ravn, kan godt lide Star Wars-robotten R2-D2 og den virkelige japanske robot, ASIMO. Men han ser sig tilfreds med at få støvsuget gulv af en robot.

 

Dialogrobotter
En dialogrobot er en robot, der kan føre en sproglig dialog - man kunne også kalde det for robottens talecenter. Hvad skal der egentlig til, for at få en meningsfyldt samtale med en robot? For at kunne deltage i en sprogbaseret dialog bliver robotten nødt til at kunne analysere sig frem til meningen med en sætning, finde et passende svar og igen formulere det i en sætning.

Der har været mange forsøg på at skabe robotter, der i det mindste kan lyde som om, de er mennesker, men de fleste kan afsløres efter 3-4 spørgsmål. Alligevel bliver der arbejdet videre med at skabe robotter, der kan forstå og tale sprog - der bliver endda afholdt konkurrencer for dialogrobotter!

Rune Stilling fra firmaet Ankiro laver de såkaldte dialogrobotter, altså computerprogrammer der kan forstå sprog og konstruere sætninger. Dialogrobotter bliver blandt andet anvendt i chatrooms på internettet. Lyt med og få svaret på, hvordan man får robotter til at forstå, og om vi i den nærmeste fremtid vil få digitale samtalepartnere...

Robotter, evolution og sprogvidenskab
Robotudviklingen trækker på mange forskellige teoretiske felter. Når robotter skal tale, bruges de store mængder viden, som sprogvidenskaberne har opsamlet gennem tiderne.

Men Darwins evolutionsteori kan også bruges til at udvikle robotter. Det forgår ved en teknik, der hedder evolutionær programmering, hvor robotterne gennemgår, hvad der svarer til dét Charles Darwin beskrev i sin bog.

Skabertrang og nemesis
Leger vi gud, når vi prøver at bygge robotter? Både I, Robot  og Matrix-filmene samt Rumrejsen 2001, beskriver en fremtid, hvor robotterne rejser sig mod menneskene. De robotter, der findes i dag, er meget lidt selvstændige, derfor er det tvivlsomt, at robotter nogensinde vil blive i stand til at føre krig mod mennesker.


Der er dog en række mere aktuelle, men stadig skræmmende aspekter ved at konstruere robotter. Militær- og efterretningsfolk er meget interesserede i robotter, som kan føre krig og spionere. I fremtiden vil vi møde væsentligt flere robotter på Internettet, og nogle af dem vil indsamle oplysninger om os.

Samtalen med Rune Stilling fra robotfirmaet Ankiro fortsætter. Rune Stilling fortæller om hvilke fiktive robotter, der facinerer ham, om sine personlige visioner, om robotter nogensinde vil få følelser og om nogle af de uhyggelige aspekter, der er ved robotsamfundet.

 

Læs også

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > Robotter

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.