Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
Mars rover
 

Skrevet af: Malene Steen Nielsen Flagga

 

Robotter til vand, i lufften og i rummet

 

Robotter bruges ikke kun i fabrikshaller, laboratorier og derhjemme. De kommer vidt omkring, og nogle af dem kommer steder hvor ingen mennesker har været.

Her følger et lille udvalg af robotter i vandet, i luften og i rummet:


Automatiske klimaforskere
En ny række havrobotter arbejder dybt i verdenshavne, for at hjælpe forskerne med at forstå klimaændringer. I løbet af 10 dage cirkler de små mekaniske sonder fra havoverfladen til dybder på to kilometer, og tager prøver på havvandet.


ARGO


ARGO er en del af et internationalt forskningsprojekt, der skal holde øje med verdenshavene. Planen var at ikke mindre end 3000 ARGO-robotter skulle sejle og dykke i oceanerne kloden rundt. I 2004 var der kun knap 300 af de én meter høje robotter, men i 2007 nåede man op på de 3000, og en dækning af det meste af verdenshavene.

Robot-brandmand
NASA fremviste i 2002 en helt ny type brandmand, Altus II.  Den tidligere flyvende udforskningsrobot var blevet omprogrammeret til at kredse over brande og sende billeder til computere via satellit.


Fremtidens kampfly
Det var også i 2002, at USA præsenterede det sidste nye futuristiske kampfly, X-45, som skulle klare sig bedre end sine forgængere. Tidligere ubemandede fightere har været plaget af problemer, og mindst otte af de milliondyre fartøjer styrtede ned i løbet af ni måneder.
X-45

X-45 er udviklet til at bære 1350 kg bomber, som skal kastes på fjendtlige radar- og missilinstallationer, samt svæve med en hastighed på 360 km/t i 2,3 km højde.

Helt automatisk er flyet dog ikke, for en pilot på landjorden skal styre indtil flere X-45 ad gangen. Boeing, som har bygget X-45 sammen med DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) regner med at flyet drager i kamp i 2010.

Robotrumsonder
Vores automatiske udsendinge i rummet sonderer terrænet der, hvor vi gerne vil hen - og der, hvor vi aldrig kommer til. På overfladen af Mars triller NASAs to robotgeologer Spirit og Opportunity afsted her i 2007, og de har givet os de hidtil mest detaljerede billeder af vores planetariske nabo - og fundet vand.

Astronaut og robonaut test, juni 2003

Robonauter
Den Internationale Rumstation ISS er allerede udstyret med højteknologiske robotarme.

Nu er det meningen, at astronauterne skal have en lille flyvende medhjælper, på størrelse med en håndbold, pakket med elektronik og målegrej.

Ved NASAs Johnson Spacecenter i Houston arbejder mennesker og robotter side om side, for at vurdere et nyt koncept: Grupper bestående af astronauter og robonauter, der skal øge effektiviteten, når de arbejder udenfor ISS, rumskibe eller på fremmede planeters overflader.

NASA har døbt disse hold af mennesker i rumdragter, fleksible robotter, flyvende robotter, kæmpemæssige kranrobotter og operatørerne for EVA (extravehicular activity – udendørs aktivitet) grupper.

Tanken er, at fremtidens robonauter skal bruges til en lang række jobs, som strækker sig fra at hente kredsende teleskoper, fjerne observatorier, til at tjene ombord på interplanetariske rumskibe.

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > Robotter

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.