Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
iStock_000000043280_L1
 

Skrevet af: Malene Steen Nielsen Flagga

 

Fortidens ufoer

 

Startede ufo-æraen virkelig først i 1947? I visse ufo-kredse er svaret nej, for "de" har været her siden tidernes morgen. Har mennesket ikke altid set sære lys på nattehimlen, hvad beskrev Ezekiel i det Gamle Testamente, og hvem hjalp de gamle ægyptere med at bygge pyramiderne?


Fortidens ufoer
I visse ufo-kredse er 1947 ikke starten på besøg fra det ydre rum, men kun begyndelsen på den moderne æra.

"De har altid været her - og her stadig," fortæller Poul-Erik Nielsen fra Ufo-Sandheden. "Men den massive invasion af de fremmede skibe, ufoer, skete efter, at de opsnappede et signal, som de opfattede som et nødsignal fra Jorden. Det var dengang, vi skulle måle afstanden fra Jorden til Månen."
 

ghostrocket
Spøgelsesraket.

"Vi betragter den 24. juni 1947 som den første dag i den moderne ufo-æra," fortsætter Poul-Erik Nielsen. "Moderne, for mennesker har gennem det meste af den historiske tid set mærkelige, flyvende genstande på himlen. Betegnelsen har blot fulgt tidens kultur og udvikling. I middelalderen var det fx mærkelige lys på himlen, varsler og jærtegn."

"I slutningen af 1800-tallet så folk mærkelige luftskibe. I 1896-97 skyllede en hel bølge af luftskibe inde over USA, Canada og Sibirien. I 1933-34 var der en bølge af spøgelsesfly over Skandinavien."

"Under Anden Verdenskrig så både tyske og allierede piloter mærkelige lyskugler, 'foo fighters', som forfulgte deres fly på natlige togter. Begge parter troede, det var et af modpartens hemmelige våben. I 1946 var det spøgelsesraketter, der optog svenskere, danskere og nordmænd."

Ezekiels ufo
I det Gamle Testamente, i Ezekiel 1:4-28, kan vi læse en drabelig beretning om flammende ild, funklende hvidguld og hjul i hjul. Om menneskelignende væsner, lyde som buldrende hære og sære øjne.

Ezekiel er et udmærket eksempel på en form for dommedags-skriverier, som var meget almindelige i det Hellig Land i århundrederne før og efter vores tidsregning. De kendetegner både Daniels kapitel 2 samt 7 og Johannes-åbenbaringen.

Men en del ufo-etusiaster mener, at Ezekiel så og beskrev en flyvende tallerken og de rummænd, som steg ud af den. At han ordret gengav noget, der skete i virkeligheden. Men dommedags-skrifter er lige så svære at tolke, som Nostradamus profetier, for sproget er symbolsk og billedligt.

Så selvom den gode Ezekiel prøvede at forklare, at ”hjul i hjul” er som regnbuen eller ”hans stråleglans”, altså Guds, så er beretningen åben for fortolkning.
 

maya1
Hjalp rumvæsner mayaerne med at bygge? (c) NASA

I starten af kapitlet står der, at "På den femte dag i måneden, i det femte år efter at kong Jojakin var blevet ført i eksil, kom Herrens ord til præsten Ezekiel, Buzis søn, i kaldæernes land ved floden Kebar. Dér kom Herrens hånd over ham," det vil sige, at Ezekiel havde en vision - det er ikke en beretning om noget, han så ske uden for sit hus.

Antikkens astronauter og Erich von Däniken
Begrebet "antikkens astronauter" beskriver forestillingen om, at udenjordiske stod bag de allerførste civilisationer på Jorden.

Teoriens fremmeste fortaler er forfatteren Erich von Däniken, som har skrevet adskillige bøger om emnet, og hvis teori endda har udbredt sig som tegneserier, der udkom i 1970’erne: Vore forfædres guder var i virkeligheden rummennesker, og i nogle udgaver af denne konspirationsteori stod de endda bag skabelsen af selve mennesket.

Von Däniken mener, at vores forfædre kun kunne rejse deres fantastiske pyramider og templer med hjælp fra rumvæsner. Han mener også, at menneskets tidlige myter, kunst og sociale strukturer blev givet til dem af astronauter fra andre kloder.

Dänikens beviser
Nogle af de beviser, som von Däniken i tidens løb har fremvist, var ganske enkelt svindel. Som eksempel kan nævnes fotografier af krukkeskår, som von Däniken påstod, at han havde fundet i en arkæologisk udgravning. På krukkeskåret er malet flyvende tallerkner, og von Däniken daterede dem tilbage til den fjerneste fortid.

Men detektiver fra den offentlige TV-station Nova fandt frem til den pottemager, som havde lavet den påståede antikke krukke. De konfronterede von Däniken med hans fup, og da forklarede han, at hans svindelnummer var retfærdigt, fordi nogle mennesker kun ville tro ham, hvis de så beviser.

Nazca, Peru
Resten af von Dänikens fakta består af arkæologiske udgravninger og antikkens myter og historier. I Nazca, Peru, tolker han dyretegninger i ørknen som en urgammel udenjordisk landingsplads - uden at tage hensyn til, at tegningerne kunne hænge sammen med de indfødtes religion og videnskab.

Von Däniken er lige så ivrig og overbevist i dag, som han var i 1970’erne, og han har for nyligt udgivet endnu en bog, 'Arrival of the Gods: Revealing the Alien Landing Sites at Nazca' (1998).
 

Leoniderne
Meteorsværm.

Kunne mennesket selv?
Det er rigtigt, at forskerne stadig ikke ved, hvordan de gamle ægyptere bar sig ad med at bygge pyramiderne eller rejse obelikserne med den teknologi, de havde til rådighed.

Det er heller ikke afklaret, hvordan mayaerne opførte deres pyramider, hvordan englænderne rejste Stonehenge, eller hvem der stod bag Påskeøernes gigantiske stenhoveder.

Men er det virkelig nødvendigt at antage, at udenjordiske har blandet sig i menneskets tidlige affærer, for at forklare denne ingeniørkunst? Antropologer, der studerer stenalder-stammer på Papua New Guneia, har fundet kæmpesten rejst på gravene. De opdagede, at vores forfædre kunne have gjort det samme ved hjælp af reb, løftestænger af træ og sten brugt som skovle. Og så selvfølgelig masser af tid...

Det er med andre ord ikke nødvendigt, at bruge 'antikke astronauter' som forklaring på, hvad de tidligste civilisationer formåede rent arkitektonisk. Mennesket både var og er ganske opfindsomt.

Gamle myter og sagn
Men hvordan forklarer vi, at så mange ufo-historier ligner moderne udgaver af myter og sagn, legender og fortællinger?

Vi kunne antage, at den menneskelige oplevelse er universel, at et diset, dunkelt tusmørke sætter gang i vores fantasi, at søvnlammelser har ramt og rammer mennesker overalt på kloden, samt at der ikke er noget så godt, som en rigtig god historie.

Vi kan også vælge den forklaring, at rumvæsnerne har været her siden tidernes morgen, at de måske endda skabte os, og at de siden da har overvåget os.

Men det er måske ikke så underligt, at mennesker gennem tiderne har set og skrevet om sære lys på nattehimlen? Hvert år bringer Jordens bane os gennem ti større meteorsværme. Det Amerikanske Meteorselskab har undersøgt sammenhængen mellem observerede "ildkugler" og meteorsværme og opdagede, at en stigning i antallet af rapporterede ildkugler passer med større meteoraktivitet.

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > UFO

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.