Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
UFO
 

Skrevet af: Malene Steen Nielsen Flagga

 

Betty og Barney Hills historie

 

På vej hjem fra ferie i Canada fik Betty og Barney Hill en sen aften øje på en ufo i en øde bjergegn. Efter nærkontakten var der gået 2 timer, og de havde kørt 55 km uden at bemærke det. Hvad var der virkelig sket på den afsidesliggende landevej i september 1961?

Betty og Barney Hill er nået hjem fra deres ferie i Canada. Det har været en lang køretur, og mødet med ufoen og den efterfølgende tabte tid plager dem begge.

Dagen efter kontakter Betty det lokale luftvåben og rapporterer en ufo-kontakt til major Paul W. Henderson på Pease-flyvebasen. Derefter tager hun på biblioteket og låner bøger om ufoer. På hylderne finder hun bl.a. major Donald Kehoes "The Flying Saucer Conspiracy" ("De flyvende tallerkeners sammensværgelse"), som hun læser med stor iver.

Hun skriver endda til forfatteren, major Kehoe. Det skal vise sig at få vidtrækkende konsekvenser.

Mareridt og ufo-organisationer
Ti dage efter hændelsen i White Mountains begyndte Betty at få mareridt. De varede fem nætter i streg og holdt så op. De uhyggelige drømme handlede om, hvordan Barney og hun blev stoppet ved en vejspærring og taget ind i et stort fartøj.

Betty begyndte at skrive sine drømme ned.

I mellemtiden var hendes brev til major Kehoe landet hos Walter Webb, en foredragsholder ved Bostons Planetarium. Webb var desuden videnskabelig konsulent for Kehoes ufo-organisation NICAP (National Investigations Committee on Aerial Phenomenon), og han blev bedt om at interviewe Hill-parret. Webb kørte op til Portsmouth og udspurgte Betty og Barney i timevis.

Mysteriet om den tabte tid
Webbs lange rapport til NICAP fangede to tekniske eksperters interesse. Ufo-entusiasterne Robert Hohman og C.D. Jackson interviewede Hill-parret i november, og her blev de spurgt, hvorfor det havde taget så lang tid for dem at komme hjem.

Der manglede ganske enkelt to timer i Hill-parrets køreplan. Selv hvis man tog højde for enkelte stop undervejs, så havde turen hjem taget et par timere længere, end den burde.
 

Barneyogbettyhill
Barney og Betty Hill.

Den første terapeut
I sommeren 1962 vendte Barneys mavesår tilbage sammen med forhøjet blodtryk. Han mente problemerne var følelsesmæssige og kontaktede psykiateren Dr. Stephens. Barney gik i gang med terapi, men sessionerne handlede ikke om ufoer.

Der gik dog ikke længe, før en kirkegruppe bad Betty og Barney om at fortælle om deres ufo-kontakt. Dr. Stephens indså, at mødet med lys-fænomenet var vigtig og foreslog hypnose.

I hypnose
Dr. Stephens var ikke selv hypnotisør og henviste Barney til Dr. Benjamin Simon, en velkendt psykiater og neurolog fra Boston.

Dr. Simon besluttede, at han skulle behandle både Barney og Betty for nervøsitet og anspændthed, som kunne spores tilbage til hændelsen den nat i september 1961. Han begyndte at hypnotisere dem begge, og i løbet af seks måneder dukkede historien om de manglende to timer op.
 

Donald_Keyhoe
Donald Kehoe.

Bortført af rumvæsner
Både Betty og Barney fortalte, at de var blevet stoppet ved en vejspærring og taget ombord på et fremmed rumskib. Her var de blevet underkastet medicinske undersøgelser og derefter bragt tilbage til deres egen bil.

Betty fortalte, at hun havde set et stjernekort og tegnede det, mens hun var under hypnose. Dette kort har i dag kultstatus og påståes at vise, at rumvæsnerne kommer fra stjernesystemet Zeta 2 Reticuli.

"De grå"
Små, insektoide rumvæsner med grå hud og store, blanke, sorte øjne er en del af den populære ufo-myte og konspirationsteorierne om kidnapninger.
 

grey
En af "de grå".

Det var Barney Hill, der beskrev dem sådan i 1964. Og det ville da også have været usædvanligt, hvis ikke Barney fortalte om sine bortførere 12 dage efter, at en bestemt episode af science fiction-serien "Den yderste Grænse" rullede over skærmen: I afsnittet 'Bellero Shield' var de udenjordiske netop blevet vist som nogle med den slags øjne.

En delt fantasi
De næste seks måneder undergik Betty og Barney adskillige hypnose-sessioner. De husker nu detaljer om de grå rumvæsner, hvordan de havde stukket nåle i deres navler og taget sædprøver fra Barney.

Dr. Simon mente ikke, at parret løj. Både Betty og Barney var sikre på, at de faktisk havde været ombord på et rumskib og var blevet udsat for sælsomme forsøg. Dr. Simon troede dog ikke på, at kidnapningen rent faktisk fandt sted.

Dr. Simons endelige diagnose var, at Bettys sind havde skabt drømme om en kidnapning for at udfylde hullet i hukommelsen - og at Barneys ubevidsthed havde absorberet drømmene med samme formål, da han først havde hørt om dem.

Den klassiske historie
Siden 1964 er Betty og Barney Hills historie blevet genfortalt tusindvis af gange. Ufo-entusiaterne mener, at mellem 2 og 4% af verdens befolkning er blevet bortført af rumvæsner, som er rejst hertil for at udføre forplantningsforsøg på en lille, udvalgt skare.
 

Betty_og_Barney_Hill
Estelle Parsons og James Earl Jones.

Og denne historie vandrer virtuelt fra internetside til internetside. Den er dukket op som en artikel i magasinet Look, som bogen 'The Interrupted Journey' af John H. Fuller, og senere er den blevet dramatiseret i tv-filmen "The UFO Incident" med Estelle Parsons og James Earl Jones som Hill-parret.

Strengt fortroligt
Sidst, men ikke mindst, danner Hill-parrets historie - og den efterfølgende konspirationsteori om rumvæsner og skumle skyggeregeringer - baggrunden for den populære 1990'er tv-serie 'X-files ('Strengt fortroligt').

Hill-parrets historie er den første 'moderne' kidnapnings-beretning. Og den markerede starten på konspirations-teorien om rumvæsner, der bortfører mennesker, sværger sig sammen med verdens regeringer og har uhyggelige planer.

Før 1961 havde folk ganske vist rapporteret om møder med rumvæsner. Men den gang drejede det sig om den såkaldte 'kontakt-genre, hvor folk fortalte om besøg af venlige Venusianere med langt blondt hår, der advarede mod atomkrig.

Men hverken hypnose eller konspirationsteorier forklarer, hvad der faktisk skete den septembernat i 1961. Eller hvorfor det tog Hill-parret to timer længere end normalt at køre hjem.

Selv hvis vi ser bort fra drømme og hypnose-genkaldte kidnapninger, så er kontakten med lys-fænomenet stadig en af de mest troværdige og uforklarlige til dato.

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > UFO

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.