Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
 

Universets mysterier

De største gåder

Universets største gåder drejer sig om oprindelse. Hvorfor og hvordan? I Schweiz knokler ingeniører og fysikere utrætteligt med at konstruere en gigantisk partikel-accelerator, så vi kan trænge dybt ind i mysteriet om Universets skabelse og de gådefulde tyngdekræfter.

 

Ekkoet fra det store brag

Det er den største gåde. I dag ved forskerne, at Universet tog sin begyndelse for 13,7 milliarder år siden. Men de ved ikke hvorfor, og heller ikke hvordan.

 

Det store mysterium

Det allerførste øjeblik i Universets historie er et mysterium. Perioden kaldes Planck-tiden, men forskerne har ikke viden nok i dag, til at forklare, hvad der skete i dette første blink af skabelsen.

 

Naturkræfterne spaltes fra

Mens Universets første splitsekund er en gåde, kan forskerne forklare hvad der skete i Univerts andet øjeblik. For her kan vores kæmpestore partikel-acceleratorer følge med og give os et indblik i voldsomme temperaturer og fraspalning af naturkræfter.

 

Udvidelsen eksploderer

Det tredje øjeblik i Universets historie er Den Store Forenings-epoke. Et splitsekund, som indeholder beretningen om en voldsom udvidelse-inflationen.

 

Tre minutter senere

Tre minutter efter Big Bang faldt temepraturen til 1 mia grader. Det var stadigt ufatteligt hedt, men køligt nok til, at ursuppen af partikler kunne danne de første atomkerner.

 

Universet A-Z: Big Bang

Vi lever i et mysterium. Og det mysterium er universet. Vi kan måle det, analysere det, observere det og tilmed udforske det. Men hvad er universet? Hvordan blev det til? Hvorfor blev det til? Og hvordan vil det ende? Se indslaget.

 

Den sælsomme tiltrækning

Alle kender tyngdekraften. Den trækker os ned mod Jordens overflade, holder Månen i sin bane om vores klode og styrer planeternes baner omkring Solen. Denne kraft, som syner så simpel, rummer nogle af Universets allerstørste gåder.

 

Problemet med tyngdekraften

Fysikerne har i åretier forsøgt at vriste de sidste hemmeligheder ud af tyngdekraften. De har forsøgt at forstå hvordan den virker nede blandt atomerne, så vi for alvor kan manipulere med denne naturkraft. Men det er indtil videre ikke lykkedes.

 

Sorte hullers centrum

I midten af vores Mælkevej lurer et gigantisk tyngdekrafts-monster i form af et supermassivt sort hul. Astronomerne har opsporet sorte huller i centrum af andre galakser, men ingen har nogensinde set et sort hul. De suger alt til sig, selv lys, og deres indre skjuler et af astrofysikkens store mysterier.

 

Universet A-Z: Sorte huller

Ingen har nogensinde set et sort hul. For intet, ikke engang lys, kan undslippe en sådan tyng-dekraft. Ligesom sorte huller er 90 procent af universet usynligt. Astronomer kalder det mørkt stof.

 

Det manglende stof

Tyngdekraften holder Månen på plads om Jorden, den holder sammen på planetsystemer og holder stjernerne sammen i galakser. Men der er noget, der ikke stemmer. Der er ikke planeter og stjerner nok til at holde sammen på galakserne, og de burde gå i opløsning.

 

Universet A-Z. Mørkt stof

Det meste af Universet er kan ikke ses med det blotte øje. Ligesom sorte huller er 90 procent af universet usynligt. Astronomer kalder det mørkt stof, og det er et af den moderne kosmologis største gåder.

 

Universet speeder op

Rummets yderkanter suser fra hinanden med stadig større hastighed. Universet er ikke kun i gang med at udvide sig, det går også hurtigere og hurtigere. Jo større Universet bliver, desto hurtigere vokser det.

 

Den mørke energi

Universets udvider sig med stadig større hastighed. Det er, som om en sælsom anti-tyngdekraft presser alt i kosmos fra hinanden, uden at forskerne kan måle den eller forklare hvorfor. Det er den mørke energi - og den har speederen i bund.

 

Universets afslutning

Det 20. århundrede ændrede vores opfattelse af Universet. Fra blot at være på størrelse med Mælkevejen voksede det sig større og mere forunderligt end nogen af de tidlige astronomer kunne forestille sig. Med Hubble og det ekspanderende Univers kom teorien om Big Bang,

 

Mange dimensioner

Når vi kigger os omkring, ser det ud som om Universet har fire dimensioner. Op-ned, frem-tilbage, højre-ventre og tiden. Alle bevægelser foregår i en passende kombination af de fire, men det er muligt, at der er mere end dobbelt så mange dimensioner.

 

Fakta

Facinerende fakta

Vidste du...? Her får du en hel række hurtige fakta om universet og astronomien.

 

Ordliste

Ordliste

Universet er en kompleks størrelse - og det er nogle af fysikkens begreber om Universet også. Derfor bringer vi her en forklaring på nogle af de fagnørdede ord, som du støder på i temaet.

 
Temaet 'Universets mysterier' er en genvisning. Det er blevet redigeret, men er ikke opdateret med den nyeste viden.

CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > Universets mysterier

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.