Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
Angkor Wat
 

Skrevet af: Malene Steen Nielsen Flagga,

 

Angkor Wat

 

Kong Suryavarman II, Khmer-imperiets hersker, rejste et stort tempel nær byen Angkor i det 12. århundrede. Templet var viet til guden Vishnu, men både det og byen blev på mystisk vis forladt 200 år senere.


Beliggenhed: Det nordvestlige Cambodia, 300 km fra hovedstaden Phnom Penh.

Opført: Da Khmer-imperiet var på sit højeste i det 12. århundrede, lod kong Suryavarman II (1131-1150) et tempel - Angkor Wat - opføre én km syd for den kongelige by Angkor Thom.

Historie: Templet Angkor Wat var viet til hindu-guden Vishnu.

200 år senere forlod Khmer-civilisationen Angkor, muligvis efter en siamesisk invasion i 1431. Buddist-munke overtog helligdommen og vedligeholdt bygningerne.

Teknologi: Det tog næsten 40 år at bygge Angkor Wat. Håndværkerne brugte sandsten, som blev brudt mange kilometer væk - muligvis ved Phnom Kulen – og transporteret til byggepladsen ad flodvejen.

En hel hær af slaver, håndværkere og bygningsmestre arbejdede i 30 år på selve templet, i stenbruddet, på bådene og til at lave de utallige statuer og udskæringer.

Angkor Wat er blot en af mange strukturer i et gigantisk, menneskabt kompleks, der geografisk set er på størrelse med Paris. Hele komplekset kaldes Angkor, men kun Wat er et vidunder.

Templet dækker 81 hektar (det svarer til 162 fodboldbaner) og består af fem tårne, som arkæologerne formoder, repræsenterer fem tinder i Hindu-gudernes hjem. Selve templet er omgivet af en 180 meter bred voldgrav.

Syv facts:

Angkor
[Se stort billede]

Status: Angkor har været “beskyttet” mod turisme, men 50 års voldsomme borgerkrige har skadet templet.

Arkæologer fra hele verden arbejder i dag med at restaurere bygningerne.

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > Verdens vidundere

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.