Sitet opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om viden og tech på dr.dk/nyheder/viden.

preload loader
 
 

Verdens vidundere

©

Verdens vidundere

Avisen Daily Telegraph spurgte 600 læsere, om de kunne nævne antikkens vidundere. Kun én klarede testen. Da vi prøvede at gentage successen her på redaktionen, var der ikke en eneste, som kunne huske alle syv. Så i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto. God fornøjelse!

 
 

De klassiske syv

De klassiske syv

Det antikke Grækenland. Tyrkisgrønt hav, hvide klipper i den bagende sol og azurblå himmel. Her skrev filosoffen Platon om den sunkne stad Atlantis. Og fra denne tid og dette sted stammer de syv klassiske vidundere.

 

Ægyptens Pyramider

En pyramide rejser sig 153 meter fra Egyptens brændende sand. For mere end 4500 år siden beordrede farao Khufu sit gravmæle bygget - og det tog 20 år. Det er det eneste Antikke vidunder der endnu står, og arkæologerne ved stadig ikke, hvordan den blev bygget.

 

Fyrtårnet i Alexandria

Alexandrias Faros (fyrtårn) blev bygget af Sostratus fra Cnidus i det 3. århundrede f.v.t. på øen Faros ud for Ægyptens kyst.

 

De hængende haver i Babylon

Babylons hængende gaver blev ifølge legenderne bygget i det 6. århundrede f.v.t. af kong Nebuchadnezzar for at glæde hans dronning Amuhia.

 

Kolossen på Rhodos

For 2300 år siden belejrede Makedonien øen Rhodos. Men felttoget slog fejl, og makedonierne efterlod et bjerg af militært udstyr, som øens befolkning solgte for at rejse en enorm sejrsstatue.

 

Mausoleet i Halikarnassos

Mausoleet i Halikarnassos blev opført af dronning Artemisia til minde om hendes husbond, kong Mausolus af Karia, som døde i år 353 f.v.t. Nogle af gravmælets rester findes i det Britiske Museum i London.

 

Artemis-templet i Efesos

Templet til Artemis i Efesos blev påbegyndt omkring år 350 f.v.t. Templet, med sine 20-m høje søjler stod i 500 år før blev ødelagt af invaderende gotere.

 

Zeus-statuen ved Olympia

Olympias statue af Zeus var lavet af guld og ibenholt af den græske skulptør Phidias i det 5. århundrede f.v.t. Statuen er forsvundet uden at efterlade sig andre spor, end gengivelser på mønter.

 

Fortidens øvrige

Fortidens øvrige

Antikkens Grækenland strakte sig langt mod syd og øst. Men Antipatros nåede på sine rejser ikke uden for det store imperium og så ikke de imponerende bygningsværker, som andre folkeslag havde rejst.

 

Templet i Abu Simbel

Templet i Abu Simbel blev opført af farao Ramses III under det 19. dynasti. Bygningen, som var viet til tre ægyptiske guder, blev i 1964 flyttet højere op, da Aswan-dæmningen truede med at oversvømme monumentet.

 

Tronsalen i Persepolis

Det persiske kejser Xerxes I byggede Persepolis' tronsal omkring år 470 f.v.t. Den blev brugt til nytårsfesten, hvor rejsende fra hele kejserriget ankom til hovedstaden for at betale skat.

 

Taj Mahal

Den indiske shah Jahan opførte Taj Mahal i 1631 som gravmæle og som minde om sin hustru. Monumentet er blevet kaldt for verdens smukkeste bygning.

 

Den Kinesiske Mur: Verdens længste konstruktion

Den er over 2200 gammel og var et værn mod invaderende mongoler. Den blev samlet til en mur af Qin, den første Gule Kejser.

 

Shwedagon-pagoden

Pagoden, som i virkeligheden er indtil flere bygninger, monumenter og gylde tårne, blev rejste for at beskytte otte af Buddhas hår. Men hvem der byggede den, og hvornår, er stadig en gåde.

 

Angkor Wat

Kong Suryavarman II, Khmer-imperiets hersker, rejste et stort tempel nær byen Angkor i det 12. århundrede. Templet var viet til guden Vishnu, men både det og byen blev på mystisk vis forladt 200 år senere.

 

Ris-terrasserne i Banaue

I løbet af 2000 år har indbyggerne på den filippinske ø Luzon skåret ris-terrasser ud af klippen. I dag dækker de et område på 20.000 hektarer.

 

Flere af de øvrige

Borobudur - Verdens største buddhistiske tempel

I det centrale højland på den indonesiske ø Java ligger et fantastisk bygningsværk, som lå begravet i 800 år og først genopdaget i 1814. Nu er templet restaureret og titusinder af pilgrimme fra hele Asien drager hvert år til Borobudur.

 

Påskeøens gådefulde statuer

Påskeøens indbyggere rejste i det 17. århundrede næsten 600 enorme sten-statuer, som er spredt ud over bakker og kyststrækninger. Hvorfor de blev lavet, og hvordan, er stadig ikke afklaret.

 

Inkabyen Machu Picchu

Inkaernes konge, Pachacútec Inca Yupanqui, grundlagde en by mellem to bjergtinder i det 15. århundrede. Den ligger i 2 kms højde, men ingen ved endnu, hvorfor byen blev anlagt her.

 

Maya-templerne i Tikal

Dybt inde i Guatemalas dampende jungle ligger adskillige pyramide-templer, opført af mayaerne mellem år 250 og 900. Det største tempel, "Den store jaguars", rummer kong Hasaw Chan K'awils gravmæle.

 

Azteker-templet i Tenochtitlan

År 1487 rejser aztekerne et enormt pyramide-tempel midt i deres hovedstad. Fra toppen af templet udførte præsterne hver morgen menneskeofringer for at give guden Huitzilopochtli kraft.

 

Inskriptionernes tempel

Midt i Mexicos tætte regnskov står et tempel, som blev opført af maya-kongen Hanab Pacal i det 7. århundrede. Bygningen lå på ni pyramide-etager og kom til at danne mode for senere monumeneter.

 

Stonehenge

På den vindomsuste Salisbury-slette står et gådefuldt stenmonument. Det er 5000 år gammelt, men hvorfor det blev opført, og hvem bygherrerne var, er stadig et stort mysterium.

 

Endnu flere af de øvrige

Colosseum i Rom

Kejser Vespasian rejste amfi-teatret i det første århundrede e.v.t. for at glæde Roms borgere. Men det blev sønnen Titus, som gjorde Colosseum færdigt og fejrede åbningen med 100 dages lege, spil og gladiator-kampe.

 

Det skæve tårn i Pisa

Berta fra Bernardo efterlod 60 mønter i sit testamente så Pisa kunne rejse en katedral. Det gjorde byen fra 1173, for at vise sig over for Firenze, men tårnet stod ikke færdigt før i 1350.

 

Mont-Saint-Michel

Biskop Aubert fik i 798 oprettet et kapel på en lille, stenet ø ud for Normandiets kyst. Senere opførtes et romansk kloster og til sidst en hel middelalderby, som stadig kan ses den dag i dag.

 

Parthenon

Statsmanden Perikles startede templet i det 4. århundrede f.v.t. Parthenon blev rejst for at ære Athens skyts-gudinde, Athena, og lå på byens højeste bakke. Det blev bygget med en type marmor, hvis renhed stadig forbløffer besøgende.

 

Nye vidundere

Nye vidundere

Antikkens syv underværker lå fast fra renæssancen. Til gengæld blev listen over fortidens øvrige til uden nogen fast enighed, og det samme gør sig gældende for de moderne vidundere.

 

Big Ben

Big Ben blev rejst af det engelske parlament i midten af det 19. århundrede, da Westerminster skulle genopbygges efter en brand.

 

Euro-tunnelen (Kanaltunnelen)

Det er det dyreste byggeprojekt i nyere tid. Tunnelen er 50 km lang og forbinder England og Frankrig.

 

De hollandske diger

De nye hollandske diger blev rejst mellem 1923 og 1984, for at beskytte de lavtliggende kystregioner. Projektet var så omfattende, at det sammenlignes med konstruktionen af Den kinesiske mur.

 

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet blev bygget til en stor udstilling i Paris i 1889. Da det stod klart, var det med sine 321 m verdens højeste konstruktion.

 

Aswans højdæmning

For at tæmme den mægtige Nil, byggede den ægyptiske regering en gigantisk dæmning i 1960'erne. Pengene kom bl.a. fra nationaliseringen af Suez-kanalaen.

 

Suez-kanalen

Suez-kanalen blev bygget af et fransk selskab midt i det 19. århundrede for at skabe en genvej fra Asien til Europa.

 

Petronas-tårnene

Malaysias nationale olieselskab, Petronas, besluttede sig i 1994 for at bygge verdens højeste bygning. Det blev til to tårne, hvis design afspejler både vækst og religiøsitet.

 

Operahuset i Sydney

New South Wales besluttede sig i 1940'erne for at opføre et nyt, stort teater. Den danske arkitekt Jørn Utzon stod for designet af en bygning, der var 14 år om at blive opført.

 

Itaipú-dæmningen

Det er mennesket mod naturen. På grænsen mellem Brasilien og Paraguay står verdens største dæmning. Den består af så meget stål og beton, at det svarer til 380 Eiffeltårne og 15 Eurotunneler.

 

Flere af de nye

Cristo Redentor-statuen

For at fejre 100-året for brasiliensk uafhængighed ønskede den katolske kirke at rejse en statue. Rios borgere valgte en statue med af Jesus med åbne arme "Forløseren Kristus."

 

Panama-kanalen

Der skulle en uafhængighedskrig til, før Panama-kanalen blev konstrueret. Men så sparede den også skibe for den lange vej syd om Kap Horn.

 

Golden Gate

San Francisco bugten er plaget af kraftig blæst, voldsomt tidevand og tåge. Og eksperterne mente længe, at det var umuligt at bygge en bro her.

 

Hoover-dæmningen: Da Coloradofloden blev tæmmet

I dag ligger en 220 meter høj dæmning på grænsen mellem Arizona og Nevada i USA. Den sørger for vand til landbrug i tre stater og strøm til tre storbyer. Men det kostede hundredevis af menneskeliv at opføre dette moderne vidunder, som blev sat i gang mens den Store Depression var på sit højeste.

 

Gateway-buen

St. Louise rejste Gateway-buen som et monument over koloniseringen af det vestlige Nordamerika. Den blev rejst midt i 1960'erne og er 192 m høj.

 

Mindesmærket ved Mount Rushmore

South Dakota ønskede at komme på landkortet. Det kom den amerikanske stat også med sine 6-etager høje sten-ansigter af fire berømte præsidenter.

 

Skyskraber-duel i USA

Da Eiffeltårnet stod klart og slog alle højde-rekorder, ville amerikanske arkitekter overgå franksmændene. Jacob Raskob besluttede sig for at deltage i skyskraber-kapløbet - og han vandt.

 

Frihedsgudinden

Frihedsgudinden blev udtænkt af Frankrig som en gave til USA i anledning af 100-året for uafhængigheden. Projektet blev dog både større og mere besværligt end først antaget.

 

CN-tårnet

Canadas Nationale Jernbane rejste verdens højeste, fritstående struktur midt i 1970'erne. Tårnet skulle tjene som tv-antenne og rage op over Torontos skyline.

 

Nuturens underv�rker

Naturens underværker

I millioner af år har tektonisk plade-bevægelse, vulkanudbrud og erosion møbleret rundt på Jordens overflade. Mennesket har med redskaber, ingeniørkunst og arkitektur skabt fantastiske bygningsværker, men også naturen har frembragt underværker af forbløffende skønhed.

 

Kilimanjaro

Verdens højeste fritstående bjerg rejser sig midt på Tanzanias savanne. Det er 5,9 km højt men blev først opdaget af europæerne i 1848.

 

Victoria-vandfaldene

Det er måske verdens mægtigste vandfald. Zambezi-flodens vande styrter 100-m ned over en 2 km bred kant og rejser en sky af dis, som kan ses 20 km væk.

 

Mount Everest - bjergtoppen på Verdens tag

Nepal er blevet kaldt verdens tag. I landets mægtige Himalaya-kæde knejser verdens største bjerg - 8,8 km højt.

 

Krakatoa-øerne

Krakatoa-vulkanen eksploderede i 1883. Udbruddet var så voldsomt, at en hel ø kollapsede under havets overflade.

 

Fuji: Japanernes hellige bjerg

Det naturlige vidunder Fujisan er et helligt bjerg, et populært skisportssted - og en 3,7-km høj, slumrende vulkan.

 

Great Barrier Reef - Verdens største bygningsværk

Great Barrier Reef ved Australien er verdens mægtigste - og samtidigt det største bygningsværk, der nogensunde er skabt af levende væsner.

 

Flere af naturens underv�rker

Iguaçú-vandfaldene

Iguassu er et helt system af 275 vandfald, der strækker sig over 5 km og nogensteder buldrer 90 m ned. Det er ikke underligt, at indianerne kalder det "stort vand."

 

Angel-faldet: Da guldjægeren fandt super-vandfaldet

Vesten kendte intet til Angel-vandfaldet før 1935. Det år fløj en amerikansk eventyrer over Venezuelas ufremkommelige vildnis i sin jagt på guld.

 

Paricutin-vulkanen

I 1943 skabtes en ny vulkan under fødderne på forbløffede, mexicanske bønder. Paricutin er den eneste vulkan, som er født og død for øjnene af forskerne.

 

Niagara-vandfaldene

Niagara er måske ikke verdens største eller mægtigste vandfald. Til gengæld er vandfaldene nogle af de mest kendte - også blandt vovehalse.

 

Grand Canyon

Grand Canyon er Jordens længste og dybeste kløft. Klipperne i bunden er 2 mia. år gamle.

 

Bay of Fundy

Den største forskel mellem flod og ebbe findes på den Canadiske sydøst-kyst. Tidevandets kræfter svarer til 8000 lokomotiver.

 

Ikka-søjlerne

I en syd-grøndlandsk isfjord står over 1000 kalkstens-søjler. De er de eneste af deres slags og hjem for et helt unikt økosystem.

 

Verdens kulturarv

Verdens kulturarv

Stort set alle underværker, om de er menneskabte eller frembragt af naturen, findes på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Der er nu 788 steder kloden rundt, og listen vokser.

 

Vidundernes verdenskort

Vidundernes verdenskort

I vores tema om verdens vidundere kan du møde antikkens syv, fortidens 19 øvrige, 18 moderne og naturens 13. En græsk skribent, en kristen biskop og en hollandsk kunstmaler udvalgte i løbet af næsten 2000 år de syv oldgræske underværker. De ligger af historiske årsager fast og er ikke til debat. Men hvorfor ser listerne over fortidens øvrige, de moderne og naturens vidundere ud som de gør?

 
CMS - videnom sendetider 
 

Søg på Viden Om

Søge formular

 
 

Viden Om på facebook

Besøg Viden Om på facebook, og bliv fan af programmet.

 

Videnskabstemaer

Verdens vidundere

i dette tema sættes der fokus på underværker af enhver art: Fra fortidens Grækenland og den øvrige verdens, til de moderne vidundere og naturens og kulturens ditto.

 

Landets skarpeste hjerner forelæser om den russiske revolution, sushi og uendeligheden. Et helt univers på et enkelt website.

 

Lone Frank

Hulemanden i det moderne menneske

Se videnskabsserien fra sommeren 2008. I 4 programmer ser videnskabsjournalister Lone Frank på, hvordan naturvidenskaben krydser ældgamle skel...

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > VidenOm > Temaer > Verdens vidundere

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.