Seneste Nyt

Mikaels kviklån på 1000 kroner gav et halvt års økonomisk uvejr

Michael Dias Hansen har haft svært ved at styre økonomien efter et kviklån på 1000 kroner. (© DR Nyheder)

Mikael Dias Hansen husker tydeligt, da han sidste efterår gjorde sine første erfaringer med kviklån.

- Det var min kammerat, der i første omgang fortalte om at låne. Efter en time havde man pengene på kontoen. Det var meget nemt.

Han var lige flyttet hjemmefra, og han havde ofte lyst til at bruge flere penge, end han havde.

- Jeg havde brugt lidt for mange penge i byen. Man tænker ikke over, at der kommer en regning bagefter.

Forløbet er helt klassisk. Unge og andre med lav indkomst er særligt ivrige brugere af kviklån.

Mikael Dias Jansens første kviklån lød på blot 1.000 kroner, og renter var der ikke noget af.

Sådan lyder tilbuddene ofte til nye lånere. Den 21-årige mekanikerelev betalte efter et par uger lånet tilbage, og her kunne historien være endt. Men det ene lån tog det næste, og pludselig var Mikael Dias Hansen inde i en mølle, hvor han var nødt til at tage nye lån for at klare udgifterne på de gamle.

- Jeg begyndte at forlænge lånene hver måned. Og lige pludselig blev det til mange penge.

Det var nemlig kun det første lån, der var uden gebyrer og renter. Og efter nogle måneder var lånene oppe på 4.000 kroner, og hver måned løb der nye renter og gebyrer på. Det påvirkede Mikael Dias Hansens humør.

- Det er sådan bare, at man ikke gider komme i skole. Jeg kom meget stresset og havde mange ting at tænke over.

Så det endte med, at han fortalte sin vejleder på skolen om problemerne. Og så gik oprydningen i gang.

- Det var vigtigt at synliggøre for Mikael selv, at lukke huller ved hjælp af nye lån ikke er en god idé, fortæller Steen Højveg, studievejleder på Uddannelsescentret Rybners i Esbjerg, hvor Mikael Dias Hansen er mekanikerelev.

Herefter var det slut med at låne til forbrug. Vejlederen hjalp Mikael med at lægge et stramt budget. Byture blev skåret ned til det minimale. Og i april i år var al gæld betalt af.

- Jeg kan mærke det. Ikke kun på skolen. Overalt når jeg er ude med vennerne og min familie. Det hele er bare nemmere nu.

Men mange gange ender det langtfra så godt. Kviklån kan føre til så dårlig økonomi, at det får uddannelsesmæssige konsekvenser, fortæller Steen Højveg:

- Af dem, der falder fra, er det mit skøn, at 40 procent er på grund af dårlig økonomi. De er jo tvunget til at komme ud og tjene nogle flere penge for at klare de her afdrag.

Mikael Dias Bech håber, at hans historie kan advare andre:

- Dengang jeg lånte penge tænkte jeg: Ahr, jeg låner nu, jeg kan betale det tilbage, og det bliver ikke svært. Men det bliver svært med tiden.

Magasinet Penge ser i aften nærmere på omkostningerne ved de populære kviklån. Det er kl. 21.55 på DR1.

Nyheder

 1. Amerikansk statsborger fik 19 års fængsel for tweets - nu har Saudi-Arabien løsladt ham

  72-årige Saad Ibrahim Almadi (t.h.) blev anholdt i Saudi-Arabien i 2021 for at ytre sig på sociale medier. Her ses han under et besøg i USA med sin søn (arkivfoto). (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

  Saudi-Arabien idømte i februar den 72-årige amerikanske statsborger Saad Ibrahim Almadi 19 års fængsel for en række tweets, som det saudiske styre fandt stødende.

  Men højst overraskende er han nu blevet løsladt.

  - Ja, han er blevet løsladt for fem timer siden. Han befinder sig i sit hjem i Riyadh, oplyser hans søn til nyhedsbureauet AFP.

  Saad Ibrahim Almadi, der har saudiarabiske rødder, blev dømt for i 2018 at have ytret sig på Twitter om blandt andet krigen i Yemen og drabet på journalisten Jamal Khashoggi. Desuden fandt de saudiarabiske myndigheder også en nedsættende karikaturtegning af den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, på Almadis telefon.

  USA havde offentligt kritiseret fængslingen af ham.

 2. Flere københavnske lokalaviser nedlægges

  Bor man i København er man vant til at få lokalaviser som NørrebroLiv, NordvestLiv og VesterbroLiv ind ad brevsprækken.

  Men det er nu slut, meddeler mediekoncernen JFM, som har besluttet at nedlægge flere af de københavnske lokalaviser. I stedet sammenlægges de under én lokalavis med navnet KøbenhavnLiv.

  Samtidig vil lokalaviserne ikke længere blive omdelt til husstande, skriver Ritzau.

  Det er lokalaviserne Nordvestliv, Nørrebroliv, SydhavnenLiv, KøbenhavnLiv weekend og VesterbroLiv, der nedlægges. Lokalaviserne på Frederiksberg, dele af Amager, Østerbro og Vanløse overlever. Disse vil også stadig blive husstandsomdelt.

  Ifølge JFM skyldes beslutningen, at man ønsker at være bæredygtig ”både økonomisk og miljømæssigt”.

  Lokalaviserne vil fremover være at finde på offentlige steder som metrostationer og supermarkeder.

 3. Formand for menighedsråd overførte 90.000 kroner fra kirkekassen til sig selv

  I alt 90.927,87 kroner skal en 53-årig tidligere menighedsrådsformand nu betale i erstatning.

  Det har Retten i Nykøbing Falster i går afgjort, efter manden blev dømt skyldig i mandatsvig.

  Ad flere omgange overførte manden penge fra menighedsrådets konto til sig selv, skriver Ritzau.

  Dommen kostede også den 53-årige fire måneders betinget fængsel.

  Ifølge anklageskriftet skete overførslerne i 2018 og 2019. Der var i alt rejst tiltale for 114.000 kroner, men manden blev frifundet for en del af beløbet. Han har nægtet sig skyldig, men dog valgt at modtage dommen.

 4. Putin har fået en invitation til at komme til Kina senere på året

  Mens størstedelen af verdens mest magtfulde lande har fordømt den russiske invasion af Ukraine, har Kina været mere tilbageholdende. (Foto: © XINHUA / Shen Hong, Ritzau Scanpix)

  Kinas præsident, Xi Jinping, er i disse dage på statsbesøg i Rusland hos Vladimir Putin, hvor de to præsidenter fremhæver deres varme og venskabelige forhold.

  Xi Jinping har nu allerede lavet en ny aftale med Putin og har inviteret ham til at besøge Kina senere på året.

  Det oplyser den kinesiske præsident under et møde med Ruslands premierminister, Mikhail Misjustin, ifølge Ritzau, som citerer Reuters og AFP.

  Rusland og Kina er "strategiske partnere" og "store nabomagter", lyder det fra Xi Jinping.

  Da Vladimir Putin mandag tog imod Xi Jinping, som han kalder sin "kære ven", sagde han, at de to lande har mange fælles mål og opgaver forude.

 5. Efter afskaffelse af store bededag bliver 1. maj-festen uden de røde partier i Skanderborg

  Når Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i Skanderborg inviterer til 1. maj-fest i år bliver det uden taler fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

  De tre partier får nemlig ingen invitation i år, fortæller lokalformand Palle Langkjær.

  - Det er et budskab om, at vi er meget, meget utilfredse med beslutningen om at fjerne store bededag – og at det skal de ikke gøre igen uden først at snakke med fagbevægelsen.

  SF og Enhedslisten stemte imod en afskaffelse af store bededag. Alligevel får de to partier altså ikke en invitation. Ifølge Palle Langkjær fordi SF ikke ville sende spørgsmålet til folkeafstemning.

  - Vi laver ikke et arrangement, hvor vi giver plads til Enhedslisten og udelukker de to andre partier, siger han.

  Beslutningen om ikke at invitere de røde partier til 1. maj-festen er taget af et enigt forretningsudvalg.

 6. I år kan du kombinere surf-lektioner med et sommerjob fire steder på Vestkysten

  I Thyborøn på Nordvestkysten knækkede de sidste år koden til at finde medarbejdere til sommerjobs med konceptet "Surf & Work".

  Surf & Work giver unge over 18 år mulighed for at kombinere et sommerferiejob med surf-lektioner og et sted at bo.

  I år breder initiativet sig på Nordvestkysten: I alt fire surfcamps og en bike-camp skal til sammen tiltrække 150 sommer-medarbejdere til lokale spisesteder, campingpladser og lignende.

  - Der mangler arbejdskraft især i højsæsonen. Det kan være svært at tiltrække arbejdskraft, hvis man ikke har et sted, hvor ens medarbejdere kan overnatte. Det er det, vi prøver at gøre attraktivt, siger Betina Cens-Slot, udviklingskonsulent i Visit Nordvestkysten.

  Sidste år var der 26 deltagere på campen i Thyborøn.

 7. Dommer godkender søgsmål mod storbanker med forbindelse til Jeffrey Epstein

  Bankgiganterne JP Morgan Chase og Deutsche Bank risikerer nu at få et søgsmål på nakken som en del af efterspillet i historien om den afdøde sexforbryder Jeffrey Epstein.

  En dommer i New York har nu godkendt, at både ofre samt De Amerikanske Jomfruøer, hvor Epstein ejede en privat ø, kan sagsøge bankerne.

  Epstein var kunde hos de to banker, og en række af hans ofre anklager bankerne for at have gjort hans menneskehandel og seksuelle forbrydelser muligt gennem pengestrømme.

  Dermed kan de blive gjort økonomisk ansvarlige, hvis de dømmes for pligtforsømmelse på grund af relationen til Jeffrey Epstein, skriver BBC.

  JPMorgan og Deutsche Bank har ifølge Sky News sagt, at de ikke havde nogen juridisk forpligtigelse til at beskytte kvinder mod Epstein og afviste beskyldningerne om, at de kendte til hans overgreb.

  En af advokaterne i en sag med mere end 300 påståede Epstein-ofre siger, at det er "en skelsættende beslutning", som kan føre til erstatninger i milliardklassen.

  - Så vidt jeg ved, er det første gang, at en gruppe ofre får lov at føre sager om sexhandel mod to store finansielle institutioner, siger advokat Bras Edwards ifølge Sky News.

 8. Mens japansk premierminister er på vej til Ukraine, flyver russiske bombefly ’rutinemæssigt' over Det Japanske Hav

  Tu-95MS-flyene har tidligere fløjet over Det Japanske Hav. Billedet her stammer fra en video, som blev frigivet af det russiske forsvarsministerium i december, efter et fly angiveligt skulle have foretaget en patruljetur på syv timer. (Foto: © Russian Defence Ministry, Ritzau Scanpix)

  Mens det sker, har to russiske bombefly af typen Tu-95MS foretaget en ”rutinemæssig overflyvning”over Det Japanske Hav, fortæller russiske nyhedsbureauer.

  Ifølge Reuters citerer nyhedsbureauerne det russiske udenrigsministerium for at have udtalt, at flyvningerne blev udført i overensstemmelse med international lov og over neutrale farvande.

 9. Dansk Folkeparti vil have små folkemøder over hele landet

  Vi har mistet tilliden til vores politikere, og derfor skal det store Folkemøde på Bornholm suppleres af små folkemøder fordelt over hele landet.

  Der sker nemlig noget, når vi mødes ansigt til ansigt og selv får lov til at sætte dagsordenen og ikke bare overlade den til politikerne og interesseorganisationerne.

  Det mener Dansk Folkeparti, der derfor har stillet et beslutningsforslag om det i Folketinget.

  - Den manglende tillid er et voksende problem, og præcis som i et parforhold skal man tale om det, når der er en kurre på tråden. Her skal vi mødes på danskernes præmisser, siger partiets formand, Morten Messerschmidt.

  Han forestiller sig, at man kan komme langt for 10 millioner kroner om året, for der skal være tale om små, overskuelige møder, lyder det.

 10. Ikea tilbagekalder fiskespil til børn på grund af kvælningsfare

  Det er dette spil, som varehuset Ikea nu tilbagekalder og opfordrer kunder til at stoppe brugen af. (© Ikea)

  Ikea beder nu alle kunder, der ejer et spil til børn af navnet 'Blåvingad' om at stoppe brugen af produktet.

  Det skyldes, at legetøjets metalknapper kan løsrive sig og medføre risiko for kvælning, skriver Ikea i en pressemeddelelse.

  Konkret skulle det være tale om et fiskespil med artikelnummeret 105.265.06.

  Ikea oplyser, at produktet nu også er tilbagekaldt.

  Kunder kan returnere spillet i ethvert Ikea-varehus og få penge tilbage. Kvittering er ikke nødvendig for at få pengene retur, oplyser Ikea.

 11. Horror-version af Peter Plys-film aflyses i Hong Kong

  Filmgængere i Hong Kong, der havde set frem til et gys til slasherfilmen ’Winnie the Pooh: Blood and Honey’, må se sig om efter andre oplevelser i biografmørket.

  Selvom filmen skulle have premiere næste uge, ser den nu ud til at være aflyst, skriver Reuters.

  Kinesiske censorer har tidligere været efter Peter Plys, som Winnie the Pooh hedder på dansk, fordi forskellige memes har sammenlignet den gule bjørn med Kinas leder, Xi Jinping. Kritikere af den kinesiske regering har blandt andet brugt billeder af Peter Plys til at vise modstand mod styret.

  Ifølge filmsider i Hong Kong er filmen aflyst af ”tekniske grunde”, fortæller en række medier.

  Filmens distributør i Hong Kong, firmaet VII Pillars Entertainment, havde på Facebook også linket til en hjemmeside, hvor billetter kunne bookes. Det virker dog heller ikke længere.

  Forsøger man et finde billetter til filmen via det link, som distributøren i Hong Kong har delt på Facebook, bliver man mødt af denne besked. (© (screendump))
 12. Virksomhed politianmeldes for 51 alkoholreklamer på Facebook

  Forbrugerombudsmanden har politianmeldt virksomheden SP ApS, der står bag diskoteket Club Retro i Helsingør for i 51 tilfælde at have annonceret målrettet mod unge under 18 år for arrangementer med alkohol.

  Det skriver Forbrugerombudsmanden på sin hjemmeside.

  Konkret er virksomheden politianmeldt for 51 begivenheder på Facebook med ulovlige alkoholreklamer.

  Ifølge forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen er udgangspunktet en bøde på 10.000 kroner per opslag.

  Det er tredje gang, at Forbrugerombudsmanden har politianmeldt SP ApS.

 13. Antallet af lønmodtagere steg endnu en gang: 'Det er noget af en rekordstime'

  I januar steg antallet af lønmodtagere med 4.400 personer.

  Det betyder, at der var 2.976.900 i beskæftigelse, hvilket er rekord, viser tal fra Danmarks Statistik.

  - Det er noget af en rekordstime, hvor rekorderne er kommet som perler på en snor, skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

  - Det er imponerende i en tid, som er pakket ind i økonomisk usikkerhed, høj inflation og markant reduceret købekraft hos de danske forbrugere.

  - Alligevel viser efterspørgslen efter arbejdskraft fine takter. Der bliver slået masser af nye stillingsopslag op, og der er stadig markante meldinger om mangel på arbejdskraft, lyder det fra økonomen.

 14. Zelenskyj takker for EU's donation af artillerigranater

  Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj er godt tilfreds, efter at EU-landene og Norge i går blev enige om at sende en million artillerigranater til Ukraine det kommende år.

  Præsidenten omtalte beslutningen i sin natlige tale til nationen.

  - Vores europæiske partnere er enige om en plan, der hurtigt skal forsyne vores artilleri med ammunition. Et strategisk skridt, der giver os tillid til styrken i vores sammenhold, og at vejen mod en sejr over terroriststaten er uforanderlig, sagde Zelenskyj.

  EU's medlemslande og Norge blev i går enige om at afsætte lige knap 15 milliarder kroner, som skal bruges til at hjælpe ukrainerne i deres kamp mod russerne.

  Inden beslutningen havde ukrainerne længe efterspurgt flere artillerigranater fra Vestens side til at kunne forsvare sig i krigen med Rusland.

 15. Flere uheld på E45 ved Horsens

  Her til morgen er der sket flere uheld på E45-motorvejen ved Horsens.

  Uheldene giver lige nu kø i nordgående retning, oplyser P4 Trafik.

  Det seneste uheld betyder, at venstre spor er spærret mellem 57 Horsens S og 56b Horsens C. Derfor kan det lige nu opleves forsinkelser på cirka et kvarter.

  Flere bilister forsøger i stedet at køre igennem Horsens by, hvilket giver kø på Silkeborgvej og Skanderborgvej.

 16. Rapport: Londons politi er racistisk, misogynt og homofobisk

  Kritikken af politiet i London er voldsom i en ny uafhængig granskning, der er blevet offentliggjort i dag.

  Politiet er både racistisk, kvindefjendskt og homofobisk og ikke i stand til at kontrollere sig selv, lyder det i rapporten, skriver Ritzau.

  Granskningen blev bestilt i 2021 af den tidligere leder af politiet i London Cressida Dick. Det skete efter drabet på den 33-årige Sarah Everard i marts samme år. En betjent i politiet i London er senere blevet kendt skyldig i at have dræbt og voldtaget den unge kvinde.

  - Der er institutionel racisme, sexisme og homofobi inde i organisationen, når det kommer til, hvordan betjente og personale behandles, og udenfor organisationen, når det kommer til, hvordan lokalsamfund kontrolleres, lyder det i rapporten.

  Louise Casey, der sidder i Overhuset i det britiske parlament og har ledt granskningen, mener, at politiet i millionbyen har brug for en ”radikal reform”.

  Lederen af politiet i London siger, at man har forsøgt at rette op, og at betjente i dag hurtigere kan fyres, hvis de ikke lever op til kravene. Men politiet mangler fortsat at forbedre sig, siger han.

  - Jeg kan ikke sige, at vi har reduceret risikoen for en dårlig betjent til nul endnu, men vi luger ud i folk hver dag, og vi gør fremskridt.

 17. Japans premierminister er på vej mod Ukraine

  På tv-billederne ses Kishida stige ud af bilen længst væk fra kameraet.

  Den japanske premierminister, Fumio Kishida, er lige nu på vej mod den ukrainske hovedstad Kyiv, hvor han skal mødes med Volodymyr Zelenskyj.

  Det bekræfter det japanske udenrigsministerium, skriver Reuters.

  Ifølge ministeriet vil Kishida vise ”sin respekt for det mod og vedholdenhed, som det ukrainske har udvist i forsvaret af deres hjemland”, lyder det i en udtalelse.

  Det japanske medie NHK har vist billeder af Kishida, som stiger ombord på et tog i Polen, som skal fragte ham videre til Ukraine.

  Kishida er den eneste af de såkaldte G7-landes ledere, som ikke endnu ikke har besøgt Ukraine. Ifølge nyhedsbureauet AP har der i Japan været pres på for, at han også lagde vejen forbi og viste sin støtte.

 18. Pas på derude: Morgentrafikken er pakket godt ind i tåge

  - Godmorgen Bornholm. Tågen har lagt sig over øen her til morgen, så kør efter forholdene, tænd for tågelygterne og hold afstand til forankørende.

  Sådan lyder det her til morgen fra Bornholms Politi på Twitter, og det er ikke kun Bornholm, hvor tågen giver ringe sigtbarhed.

  DMI har igen sendt en landsdækkende risikomelding ud om tæt tåge med sigtbarhed på under 100 meter.

  Ifølge DMI gælder det frem til klokken 8, men der kan være steder, hvor tåge og dis bliver hængende længere.

  I løbet af formiddagen trækker et regnvejr ind fra vest, der breder sig til hele landet.

  Det giver mellem tre og otte millimeter vand. Temperaturen stiger til en niveau lignende i går, så vi får mellem 5 og 10 grader i dag med en svag til jævn vind fra de sydlige kanter.

 19. Tennislegende melder sig kræftfri

  Tjekkisk-amerikanske Martina Navratilova fik i 2010 konstateret brystkræft, men kom sig efterfølgende. (Foto: © Lucas Jackson, Ritzau Scanpix)

  Knap fire måneder efter den tidligere tennisspiller Martina Navratilova annoncerede, at hun var blevet ramt af kræft, er der nu gode nyheder.

  Den 66-årige Navratilova fortæller nemlig i et tv-interview, at hun nu er kræftfri, skriver Reuters.

  Martina Navratilova anses som en af de største tennisspillere nogensinde. Ikke mindre end 59 gange har hun hævet trofæet i en Grand Slam-turnering, der omfatter Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open.

 20. Netanyahu bløder op for udskældte planer

  I ugevis har utilfredse israelere demonstreret mod regeringens planer om af reformere retssystemet. Og nu ser det ud som om, at modstanderne har vundet en lille sejr.

  Mandag annoncerede den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, at han bløder en smule op for planerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Reformerne vil blandt andet give Israels parlament mulighed for at overtrumfe afgørelser fra højesteret. Hos oppositionen ser man planerne som en trussel mod demokratiet.

  Netanyahu vil udsætte beslutningen om de fleste dele af planen. Dog ønsker han stadig at fortsætte med den del af forslaget, som ændrer på landets system for at vælge dommere. Netanyahu ønsker denne del af planen ratificeret inden 2. april.

  Oppositionen i de israelske parlament, Knesset, har annonceret, at man stadig vil forsøge at udfordre lovforslaget i højesteretten

  Ifølge Reuters sker kursændringen efter en telefonsamtale mellem Netanyahu og den amerikanske præsident Joe Biden.

 21. Seks stormløbere kendt skyldige: Risikerer op mod 20 års fængsel

  Endnu en gang er der faldet dom mod nogle af de stormløbere, som angreb den amerikanske kongres den 6. januar 2021.

  Seks medlemmer af den højreradikale gruppe ’Oath Keepers’ er kendt skyldige, skriver Ritzau.

  Fire af medlemmerne er skyldige i at have deltaget i en sammensværgelse med den hensigt at hindre kongressens arbejde. Med den dom risikerer de fire personer op mod 20 års fængsel. To andre fik mildere domme.

  Sagerne mod medlemmer af ’Oath Keepers’ har fået særlig fokus, da gruppen anses som værende centrale i planlægningen og udførelsen af stormløbet.

 22. DMI varsler risiko for tæt tåge eller rimtåge frem til i morgen tidlig

  Det kan blive svært at se særligt meget, hvis du bevæger dig ud i løbet af aftenen, natten og morgenen. Og ikke kun på grund af mørket.

  Der er nemlig risiko for tæt tåge eller rimtåge, varsler Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

  Sigtbarheden kan komme under 100 meter.

  Varslet gælder stort set for hele landet.

 23. Rasmus Paludan udelukkes fra Storbritannien efter trusler om koranafbrænding

  Den højreorienterede dansk-svenske aktivist og grundlægger af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, får ikke adang til Storbritannien, hvis han forsøger på indrejse.

  Det siger den britiske sikkerhedsminister, Tom Tugendhat, ifølge BBC.

  Paludan har ifølge BBC sagt, at han planlagde en afbrænding af den religiøse tekst Koranen i byen Wakefield "for at kæmpe tilbage", efter fire elever på en skole blev suspenderet efter at have gjort skade på en kopi af Koranen.

  Koranafbrændinger er ikke nyt for Paludan, som blandt andet har brændt koranen af foran den tyrkiske ambassade i Stockholm i Sverige, hvorefter Tyrkiets præsident Erdogan meddelte, at Sverige ikke var velkommen i Nato, så længe koranafbrændinger var tilladt.

 24. Joe Biden vil give offentligheden adgang til flest mulige oplysninger om covid-19's ophav

  USA's præsident, Joe Biden, har i dag underskrevet et lovforslag, der skal sørge for, at offentligheden får så mange informationer om covid 19's oprindelse fra den nationale efterretningstjeneste som muligt.

  Det siger præsidenten i en erklæring fra Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Det skal dog ske "i overensstemmelse med min forfatningsmæssige beføjelse til at beskytte mod offentliggørelse af oplysninger, der ville skade den nationale sikkerhed", udtaler Biden i erklæringen.

  Det er chefen for den nationale efterretningstjeneste, Avril Haines, der pålægges at offentliggøre oplysninger om coronavirussets ophav.

  Lovforslaget blev enstemmigt vedtaget i Senatet og Repræsentanternes Hus, inden det blev sendt til Det Hvide Hus, skriver Reuters.

 25. New Yorks politi gør klar til Trump-protester

  • Avisen New York Times beretter, at anklagere tidligere har tilbudt Trump at vidne for den storjury, der har set på beviserne i sagen. Et sådant tilbud er ifølge avisen næsten altid et tegn på, at en tiltale er nær. (Foto: © Alexi J. Rosenfeld, Ritzau Scanpix)
  • Trump-støtter uden for Trump Tower i New York City i dag. (Foto: © ED JONES, Ritzau Scanpix)
  • En lastbil fra New Yorks politi (NYPD) transporterer metalbarrikader på vej til Manhattan Criminal Court. (Foto: © Michael M. Santiago, Ritzau Scanpix)
  • Donald Trump har opfordret sine tilhængere til protester, og det er ventet, at mange vil demonstrere i New York City mandag aften, skriver Ritzau. (Foto: © Michael M. Santiago, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Sikkerheden øges i New York City i USA, før den tidligere præsident Donald Trump muligvis vil blive tiltalt i den såkaldte "tys tys"-sag.

  Politiet opstiller afspærringer foran Trump Tower, ved anklager Alvin Braggs kontor og ved en domstol på Manhattan, skriver Ritzau.

  Sagen, som Trump muligvis tiltales i, handler om pornostjernen Stormy Daniels, som hævder, at hun modtog "tys tys"-penge under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016 mod ikke at fortælle om en affære med Donald Trump.

  Trump har nægtet at vidne i sagen og har tidligere afvist at kende til udbetalingen på 130.000 dollar, som Michael Cohen, Trumps tidligere personlige advokat, udbetalte til pornostjernen Stormy Daniels tilbage i 2016.

  Trump har afvist, at han havde affære med Stormy Daniels, der har det borgerlige navn Stephanie Clifford.

 26. Alle pressehenvendelser til Twitter vil fremover besvares med en lorte-emoji

  Journalister og andre pressefolk kan fremover skylle mails fra Twitter ud i toilettet.

  Twitter-ejer Elon Musk har nemlig meldt ud på det sociale medie, at alle henvendelser til Twitters officielle pressemail fremover vil blive besvaret med et noget usædvanligt autosvar.

  Nemlig en emoji, der forestiller en lort.

  Skærmbillede fra Twitter.
  DR har undersøgt sagen, og vi får også en lort som svar, når vi skriver til tjenesten. (© Skærmbillede)
 27. Mere slik tilbagekaldes efter kvælningsfare

  OJuicy Fruit Jelly (billedet) tilbagekaldes af specialvarebutikker. Også Sweet Mellow Jelly Straws tilbagekaldes. - Foto: Fødevarestyrelsen/Free

  Hold nallerne langt, langt væk.

  Fødevarestyrelsen kalder slikket Sweet Mellow Jelly Straws og OJuicy Fruit Jelly tilbage på grund af kvælningsfare.

  Produkterne indeholder tilsætningsstofferne E410 og E407, som gør, at slikket kan svulme op i svælget.

  Små børn kan på den måde blive udsat for kvælningsfare, hvis de spiser produkterne.

  Har man købt slikket, råder Fødevarestyrelsen til, at man kasserer det eller leverer det tilbage til butikken.

  Tidligere på måneden blev varianterne ABC Jelly Straws og ABC Jelly Fruity tilbagekaldt af specialbutikker på Sjælland og i Jylland af samme årsag.

 28. Frankrigs regering overlever anden mistillidsafstemning

  De klarede sig med et snævert flertal i første afstemning, og nu bekræfter aftenens anden afstemning, at den franske regering kan blive siddende.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Afstemningerne udspringer af regeringens planlagte pensionsreform.

  I sidste uge valgte den at tage en særlig paragraf i den franske forfatning i brug for at gennemtrumfe reformen, uden der var et flertal i landets parlament - til stor vrede for franske demonstranter.

  I aftenens første mistillidsafstemning viste et snævert flertal af det franske parlament tillid til regeringen med kun ni stemmer mellem ja- og nej-siden, mens aftenens anden afstemning samlede 94 stemmer mod regeringen, der langt fra var nok til at vælte den.

  Denne mistillidsafstemning var fremsat af det yderligt højreorienterede National Rally-parti (RN).

  Det var ikke forventet, at anden afstemning ville vælte regeringen.

 29. Lokalpolitiker forlader DF efter Mikkel Bjørns udtalelser om dragshow

  Susanne Damsgaard tager sig til hovedet, inden hun svarer opgivende.

  - Hvad er det for noget.

  Hun har været medlem af Dansk Folkeparti i 17 år, men har nu meldt sig ud, da hun ikke længere kan kende sit parti.

  Dråben, der fik bægeret til at flyde over, er de udtalelser, som partifællerne Mikkel Bjørn og Finn Rudaizky kom med om dragqueens i forbindelse med et dragshow på Frederiksberg Bibliotek.

  - At man overhovedet kan finde på at bruge ordene som "perverst" og "ulækkert", og på den måde seksualisere forsvarsløse børn. Jeg forstår ikke, hvordan man kan komme med de udtalelser.

  - Jeg var rystet, tilføjer hun.

  Susanne Damsgaard fortsætter for nuværende som løsgænger i byrådet.

  - Men man kan aldrig spå om fremtiden, siger hun.

  Øverst i artiklen kan du se indslaget fra TV Avisen.

 30. 6-årig dreng død efter bid af slædehunde i Grønland

  En seksårig dreng kom på tragisk vis for tæt på en gruppe lænkede slædehunde i den grønlandske by Aasiaat i dag.

  Drengen blev bidt og skamferet og døde på grund af læsioner som følge af hændelsen, skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

  Drengens jævnaldrende ven overværede hændelsen og fortalte politiet, at den nu afdøde dreng gik for tæt på de lænkede hunde.

  Kommunens kriseberedskab tager hånd om vidnet, pårørende og skolen, skriver Ritzau.

  Fire af slædehundene skal aflives.

 31. Minister indkalder energibranchen til redegørelse efter historie om bonusser

  En historie om kæmpebonusser i energibranchen i mediet Finans, får nu klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til at reagere.

  Ministeren vil vide, hvad der er op og ned og indkalder derfor energibranchen til en redegørelse.

  - Bonusser i denne størrelse er i mine øjne ude af proportion, og derfor indkalder jeg branchen til at redegøre for sagen, skriver Lars Aagaard til DR.

  - Det er selskaberne selv, der har ansvaret for at beslutte, hvordan deres medarbejdere skal aflønnes. Men jeg vil klart opfordre branchen til at vurdere om deres aflønningsmodeller er forenelige med den tillid den ønsker, at ejerne og kunderne skal have til branchens virke, og med de anbefalinger for god selskabsledelse som branchen har vedtaget, skriver han.

 32. Danmarks næste kandidat ved prestigefyldt kokkekonkurrence er fundet

  Hvert sekund og den mindste detalje tæller, når nogle af verdens bedste kokke dyster i den prestigefyldte kokkekonkurrence Bocuse d'Or, der hvert andet år afholdes i Lyon i Frankrig.

  Det bliver Sebastian Holberg Svendsgaard, som skal have styr på finessen, når Bocuse d'Or-køkkenet åbner næste gang. Det skriver Bocuse d'Or-akademiet i Danmark på sin hjemmeside.

  Sebastian Holberg Svendsgaard har tidligere været ansat som kok på restauranterne Babette og Geranium.

  Ved dette års konkurrence gik kandidat Brian Mark Hansen og hans commis - assistent - Elisabeth Madsen hele vejen og hev guldet med hjem til den danske kokkescene.

  Sebastian Holberg Svendsgaard er ikke uvant i Bocuse d'Or. I 2021 var han commis for daværende kandidat, Ronnie Vexøe Mortensen.

 33. Regionsrådsformand vil i Folketinget

  Som folketingskandidat i kredsen vil Heino Knudsen skulle afløse Thorkild Holmboe-Hay, der har valgt ikke at genopstille. Han opnåede ikke valg ved folketingsvalget i november sidste år. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Heino Knudsen har en plan, og den indebærer et farvel til regionalpolitik.

  I hvert fald hvis han vil gøre sig forhåbninger om at sidde på en af de 179 stole i Folketingssalen.

  Han er her til aften af den socialdemokratiske kredsbestyrelse i Guldborgsund blevet indstillet til at vælges som kredsens nye folketingskandidat.

  Indstillingen sker med støtte fra den socialdemokratiske byrådsgruppe i kommunen, skriver kredsen i en pressemeddelelse.

  Heino Knudsen blev i 2018 valgt som regionsrådsformand for Region Sjælland, og han har da også ambitioner om at blive siddende lidt endnu.

  - Jeg vil fuldt ud fortsætte mit nuværende arbejde for Region Sjælland som regionsrådsformand frem til næste regionsrådsvalg i 2025, hvor vi skal have en ny socialdemokratisk spidskandidat klar i Region Sjælland, udtaler Heino Knudsen.

 34. Frankrigs regering består efter tæt afstemning i parlamentet

  Den franske regering kan indtil videre blive siddende på magten i Frankrig.

  Det er resultatet efter en mistillidsafstemning i Nationalforsamlingen i dag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det var et snævert flertal, der stemte for tillid til regeringen. I alt 278 parlamentsmedlemmer stemte for mistillid, men det var ikke nok til at nå de 287 stemmer, der er nødvendig for at nedbringe regeringen.

  Afstemningen udspringer af den planlagte pensionsreform, som regeringen i sidste uge valgte at tage en særlig paragraf i den franske forfatning i brug for at gennemtrumfe, uden der var et flertal i landets parlament - til stor vrede for franske demonstranter.

  I søndags blev der indgivet to mistillidserklæringer mod regeringen af oppositionen. Det vil sige, at medlemmerne to gange skal stemme, om de har tillid til Macrons regering. Er der et parlamentarisk flertal blandt medlemmerne imod regeringen en af gangene, kan regeringen blive nødt til at gå af.

  Klokken 19.20 mødes parlamentet til den anden afstemning. Det forventes ikke, at der her er flertal mod regeringen.

Mere fra dr.dk