Mikael Dias Hansen husker tydeligt, da han sidste efterår gjorde sine første erfaringer med kviklån.
- Det var min kammerat, der i første omgang fortalte om at låne. Efter en time havde man pengene på kontoen. Det var meget nemt.
Han var lige flyttet hjemmefra, og han havde ofte lyst til at bruge flere penge, end han havde.
- Jeg havde brugt lidt for mange penge i byen. Man tænker ikke over, at der kommer en regning bagefter.
Forløbet er helt klassisk. Unge og andre med lav indkomst er særligt ivrige brugere af kviklån.
Mikael Dias Jansens første kviklån lød på blot 1.000 kroner, og renter var der ikke noget af.
Sådan lyder tilbuddene ofte til nye lånere. Den 21-årige mekanikerelev betalte efter et par uger lånet tilbage, og her kunne historien være endt. Men det ene lån tog det næste, og pludselig var Mikael Dias Hansen inde i en mølle, hvor han var nødt til at tage nye lån for at klare udgifterne på de gamle.
- Jeg begyndte at forlænge lånene hver måned. Og lige pludselig blev det til mange penge.
Det var nemlig kun det første lån, der var uden gebyrer og renter. Og efter nogle måneder var lånene oppe på 4.000 kroner, og hver måned løb der nye renter og gebyrer på. Det påvirkede Mikael Dias Hansens humør.
- Det er sådan bare, at man ikke gider komme i skole. Jeg kom meget stresset og havde mange ting at tænke over.
Så det endte med, at han fortalte sin vejleder på skolen om problemerne. Og så gik oprydningen i gang.
- Det var vigtigt at synliggøre for Mikael selv, at lukke huller ved hjælp af nye lån ikke er en god idé, fortæller Steen Højveg, studievejleder på Uddannelsescentret Rybners i Esbjerg, hvor Mikael Dias Hansen er mekanikerelev.
Herefter var det slut med at låne til forbrug. Vejlederen hjalp Mikael med at lægge et stramt budget. Byture blev skåret ned til det minimale. Og i april i år var al gæld betalt af.
- Jeg kan mærke det. Ikke kun på skolen. Overalt når jeg er ude med vennerne og min familie. Det hele er bare nemmere nu.
Men mange gange ender det langtfra så godt. Kviklån kan føre til så dårlig økonomi, at det får uddannelsesmæssige konsekvenser, fortæller Steen Højveg:
- Af dem, der falder fra, er det mit skøn, at 40 procent er på grund af dårlig økonomi. De er jo tvunget til at komme ud og tjene nogle flere penge for at klare de her afdrag.
Mikael Dias Bech håber, at hans historie kan advare andre:
- Dengang jeg lånte penge tænkte jeg: Ahr, jeg låner nu, jeg kan betale det tilbage, og det bliver ikke svært. Men det bliver svært med tiden.
Magasinet Penge ser i aften nærmere på omkostningerne ved de populære kviklån. Det er kl. 21.55 på DR1.