Nyheder
16. okt 2012

DIN MENING: Er tonen over for politikerne blevet for grov?

Thor Möger Pedersen må lægge ryg til ganske personlig kritik på Facebook. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Debatten går højt på snart tidligere skatteminister Thor Mögers facebook-profil. Kritikken af Möger handler i høj grad om hans alder, og kritikerne bruger ord som pattebarn, mögunge og snothvalp.

Er det i orden, at skrive sådan på en politikers Facebook-side? Er den slags kritik et vilkår, når man går ind i politik? Eller er vi blevet for grove, når vi debatterer på nettet?

Kom med din mening i debatten lige her.

Nyheder

 1. 30 min. siden

  Serbien indgår aftale med Putin om levering af gas

  I kølvandet på krigen har EU meldt ud, at de vil udfase russisk gas og olie, men Serbien har andre planer.

  Landets præsident, Aleksandar Vucic, har nemlig aftalt med den russiske præsident Putin, at Rusland skal levere gas til serberne de næste tre år, skriver Ritzau.

  De to præsidenter har indgået kontrakten efter at have talt i telefon, fortæller Vucic.

  - Jeg kan ikke tale om prisen lige nu, alle detaljer vil blive aftalt med Gazprom, siger han.

  Gazprom er den russiske gasgigant, der står for eksport af russisk gas.

  Serbiens mål har længe været at blive medlem af EU - de søgte om at medlemskab i december 2009.

 2. I dag kl. 12:19

  Ukraine vil have Vesten til at sende stærkere våben

  Angrebene i den østlige del af landet har fået Ukraine til at bede om flere avancerede våben.

  Ifølge avisen The Guardian drejer det sig om amerikansk-fremstillede våben, der kan ramme fjenden på lang afstand, det siger chefen for den ukrainske hær, general Valerij Zaluzhni, til mediet.

  - Vi har hårdt brug for våben, der gør det muligt for os at ramme fjenden på lang afstand. Prisen for en forsinkelse bliver betalt med de menneskers liv, som har beskyttet verden mod russisk facisme, siger han.

  Det skyldes både politisk uenighed, men også en hvis bekymring for, at en levering af langtrækkende våben kan komme til at eskalere konflikten mellem Vesten og Rusland. Den samme bekymring ser man i EU, fortæller DRs korrespondent, Anna Gaarslev.

 3. I dag kl. 12:09

  Russisk ambassadør udelukker brug af taktiske atomvåben i Ukraine

  Det er usandsynligt, at Rusland kommer til at anvende taktiske atomvåben i krigen mod Ukraine.

  Det siger Ruslands ambassadør i Storbritannien, Andrej Kelin, i et interview med BBC.

  Rusland har meget strenge bestemmelser på det område, fortæller ambassadøren. Det er hovedsageligt kun, når statens eksistens er truet.

  Taktiske atomvåben har langt mindre rækkevidde og sprængkraft end de såkaldt strategiske atomvåben.

  - Det har intet at gøre med den nuværende operation, siger Kelin til "Sunday Morning". Det er et ugentligt program på BBC med vægt på politik.

  I Rusland omtales angrebet på nabolandet konsekvent som en "særlig militæroperation". Myndigheder har gjort det forbudt at anvende ord som "krig" og "invasion".

 4. I dag kl. 11:53

  STIL SPØRGSMÅL til begge sider om folkeafstemningen: Ja eller nej?

  (© DR Grafik)
 5. I dag kl. 11:50

  'Triangle of Sadness' vinder Guldpalmen i Cannes: Det er et 'meget dejligt chok'

  'Triangle of Sadness' vandt Guldpalmen i Cannes i aftes. Her er det filmens instruktør Ruben Östlund og skuespillerne Jean-Christophe Folly, Vicki Berlin, Woody Harrelson og Charlbi Dean. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

  "Enormt overvældende" og "fuldstændig fantastisk".

  Sådan beskriver den danske skuespiller og standupkomiker Vicki Berlin nattens hædring af 'Triangle of Sadness', som hun selv spiller med i.

  Den satiriske komedie, der er skrevet og instrueret af svenske Ruben Östlund, vandt lørdag aften den prestigefyldte Guldpalme på filmfestivalen i Cannes - og det er en pris, Vicki Berlin ikke havde regnet med.

  - Jeg havde overhovedet ikke regnet med, at man kunne vinde to gange i træk, som han har gjort, siger hun med reference til den Guldpalme, Östlund vandt tilbage i 2017 for filmen "The Square".

  - Så det er kommet som et meget, meget dejligt chok, siger hun.

  Hør Vicki Berlin fortælle om, hvordan det føles at være med til at vinde den prestigefyldte pris:

  'Triangle of Sadness' handler om det unge modelpar Carl og Yaya, der inviteres ombord på en luksusyacht. Imidlertid synker yachten, og parret strander på en øde ø med en gruppe rige gæster og ansatte fra skibet.

  Ifølge Vicki Berlin har optagelserne til filmen båret præg af, at Ruben Östlund er en perfektionist, der stiller høje krav til sine skuespillere.

  En evne, der betyder, at han aldrig kommer hjem med dårlige optagelser, forklarer hun.

  - Ruben er en, der forventer en del af dig som skuespiller. Det er ikke noget, man kommer sovende til. Han tager utroligt mange takes.

  - Det er hårdt at blive banket igennem som skuespiller, men han er også god, og man ved, at han er kvalitetsbevidst. Jeg synes, det giver en ro at vide, at han aldrig stopper, før han har, hvad han skal have, siger hun.

  • Instruktør Ruben Ostlund på scenen i aftes, efter hans film "Triangle of Sadness" vandt Guldpalmen, der på fransk går under navnet Palme d'Or. (Foto: Eric Gaillard © Ritzau Scanpix)
  • Danske Vicki Berlin og Zlatko Buric, der begge spiller med i "Triangle of Sadness", på en pressekonference i Cannes. (Foto: Guillaume Horcajuelo/ POOL © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  For Vicki Berlin, der primært er kendt for sine mange revyroller og sin karriere som standupkomiker, er dét at komme på rollelisten på en stor international spillefilm en kæmpe drøm, der går i opfyldelse.

  - Det er så få forundt, så jeg føler mig egentlig bare sindssygt glad og privilegeret, har hun tidligere fortalt om sin medvirken.

  Selv har Ruben Östlund forklaret, at han håber, filmen - foruden at underholde - vil give publikum stof til eftertanke og "noget at snakke om".

  Ifølge det amerikanske magasin Variety er det netop, hvad han lykkedes med i sin satiriske skildring af den rige overklasse.

  - Östlund får dig til at grine, men han får dig også til at tænke, skriver magasinet i sin anmeldelse af filmen, der havde verdenspremiere i Cannes i sidste weekend.

  - Uanset hvilken sfære, han tager fat på, får han os til at se verden anderledes, konkluderer Variety.

  Mens nogle anmeldere har været ovenud begejstrede, har andre dog været mere lunkne.

  Eksempelvis mener The Guardian, at komedien "er endnu en af de film, der er opsat på at fortælle dig, hvad du allerede ved, og som ikke bruger meget komik eller originalitet til at gøre det."

  Se den svenske instruktør blive kaldt på scenen for at modtage aftenens hovedpris i Cannes:

  Ifølge DR's kulturkorrespondent, Sandra Brovall, kan filmens modtagelse blandt anmelderne i Cannes bedst betegnes som meget blandet.

  - Det var en film, der delte vandene, siger hun.

  - Men samtidig var det også en film, der virkelig fik mange roser, og som mange havde som favorit til at vinde.

  Sandra Brovall mener, at det især skyldes Ruben Östlunds skarpe øje for "hylende morsom" samfundskritisk satire og hans stærke evner inden for personinstruktion.

  Han træder ind i en meget eksklusiv klub af instruktører, der har vundet den her kæmpestore pris hele to gange.
  Sandra Brovall, DR's kulturkorrespondent

  - Alligevel er det overraskende, at den vinder, for Ruben Östlund har jo vundet før. Han vandt også prisen i 2017 med "The Square," så han træder ind i en meget eksklusiv klub af instruktører, der har vundet den her kæmpestore pris hele to gange, siger hun.

  Udover Östlund har kun otte andre instruktører vundet Guldpalmerne to gange. Det gælder blandt andet amerikanske Francis Ford Coppola og danske Bille August.

  Foruden Vicki Berlin er også danske Zlatko Buric på rollelisten i "Triangle of Sadness".

  Det samme gælder amerikanske Woody Harrelson, britiske Harris Dickinson, sydafrikanske Charlbi Dean, filippinske Dolly De Leon og svenske Henrik Dorsin.

  Filmen har efter planen dansk premiere i oktober 2022.

  Også en anden danskproduceret film, nemlig "Holy Spider," der er instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi, var med i prisfesten. Filmens hovedrolleindehaver, den iranske skuespillerinde Zar Amir Ebrahimi, vandt således prisen som bedste skuespillerinde.

 6. I dag kl. 11:50

  Ukraine vil have våben, der kan ramme helt ind i Rusland - men både USA og EU tøver

  En mand passerer en sønderbombet skole i byen Bakhmut i det østlige Ukraine, hvor de russiske styrker fortsætter sine forsøg på at vinde kontrollen med de omstridte regioner, Luhansk og Donetsk. (Foto: Aris Messinis © Ritzau Scanpix)

  Ukraine har brug for avancerede våbensystemer, der kan ramme deres fjender på lang afstand.

  Sådan lød det lørdag fra chefen for den ukrainske hær, general Valerij Zaluzhni.

  - Vi har hårdt brug for våben, der gør det muligt for os at ramme fjenden på lang afstand. Prisen for en forsinkelse bliver betalt med de menneskers liv, som har beskyttet verden mod russisk facisme, siger generalen ifølge The Guardian.

  Twitter tilføjer præsident Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podolyak, at det er "svært at kæmpe imod angreb 70 kilometer væk, når man ikke har noget at forsvare sig med".

  Anmodningen kommer, efter russiske styrker i løbet af denne uge har haft held med at vinde frem i det østlige Ukraine, hvor Rusland ifølge Ukraine har samlet al sin kampkraft.

  Den russiske offensiv har sat de ukrainske styrker i området under voldsomt pres.

  - Situationen har eskaleret helt ekstremt, fortæller guvernøren i Luhansk, Serhij Gaidai, ifølge Reuters.

  En ukrainsk soldat inspicerer et område, efter det er blevet ramt af russiske angreb, i byen Marinka i Donetsk i det østlige Ukraine. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Helt specifikt efterspørger Ukraine mobile amerikanske MLSR-raketaffyringssystemer, der kan standse de russiske styrkers fremstød i Luhansk og Donetsk.

  Raketter affyret fra et sådant system vil ifølge The Guardian kunne ramme russiske missilpositioner, militær- og luftbaser og forsyningslinjer på 300 kilometers afstand.

  Men anmodningen fra Ukraine om langtrækkende våben er blevet mødt med en vis tøven fra landets amerikanske allierede.

  Det skyldes både politisk uenighed, men også bekymring for, at en levering af langtrækkende våben kan komme til at eskalere konflikten mellem Vesten og Rusland. Den samme bekymring ser man i EU, fortæller Anna Gaarslev, DR's korrespondent i Ukraine.

  Det er USA’s bekymring, at hvis ukrainerne bruger de våben til angreb på russisk jord, så vil Rusland betragte det som et angreb fra Nato.
  Anna Gaarslev, DR's korrespondent i Ukraine

  - Det er USA’s bekymring, at hvis ukrainerne bruger de våben til angreb på russisk jord, så vil Rusland betragte det som et angreb fra Nato. Ukrainerne har nemlig tidligere angrebet mål inde på russisk territorium. Samtidig ser vi også en tøven og intern europæisk uenighed om, hvor langt og hvor hurtigt man skal gå med hjælp til Ukraine.

  - Så set med ukrainske øjne er det her et meget følsomt og afgørende øjeblik i krigen, fordi ukrainerne er under meget hårdt pres både østpå og sydpå. Og samtidig er der ikke noget rigtigt klart svar fra de internationale partnere, der skal hjælpe ukrainerne i det her, siger Anna Gaarslev.

  Prorussiske styrker hæver det russiske flag over byen Svitlodarsk i Donetsk, efter de tidligere på ugen tog kontrollen med byen. (Foto: ALESSANDRO GUERRA © Ritzau Scanpix)

  Kampene i Donbass-regionen har ramt flere områder, men har i den seneste tid været fokuseret omkring byen Severodonetsk, som er den største by i regionen, som fortsat er under ukrainsk kontrol.

  Fredag lød meldingen, at 95 procent af Luhansk var tabt til russiske styrker.

  Den russiske offensiv går langsomt, men dog fremad, fortæller Anna Gaarslev, som befinder sig i Ukraine.

  - Det er ufatteligt voldsomme kampe, der finder sted, og det er brutalt for de få indbyggere, som er tilbage i Severodonetsk, hvor det også er utroligt vanskeligt at få nødhjælp ind. De er under konstant beskydning, der er ikke elektricitet, og vandforsyningen har det også svært, siger hun og fortsætter:

  - Så det er meget voldsomt, hvad der foregår i det østlige Ukraine i øjeblikket. Og selvom Ukraine sætter meget ind på at forsvare området, så lykkedes det kun ukrainerne at bremse den russiske fremrykning, men altså ikke at stoppe dem, fortæller hun.

  Læs mere om de seneste kampe på kortet her:

 7. I dag kl. 11:23

  Situationen i en af Donbass' største byer er 'optrappet helt ekstremt', udtaler guvernør

  De russiske styrker i det østlige Ukraine har optrappet angrebet på Severodonetsk, der en af de sidste store byer som ukrainerne kontrollere i Luhansk-regionen.

  Byen skulle fortsat være under den ukrainske hærs kontrol. Men under meget vanskelige betingelser.

  - Situationen er optrappet helt ekstremt, siger guvernøren i Luhansk, Serhij Gajdaj, ifølge Ritzau.

  Han fortæller, at bombardementerne af byen er så intense, at det ikke har været muligt at få et overblik over sårede og dræbte. Ej heller hvor store skader der er sket på byen.

  Rusland har de seneste dage gjort langsomme men solide fremskridtslagmarken i Donbass, som omfatter de to regioner Luhansk og Donetsk.

 8. I dag kl. 10:53

  Flere end 2.500 cyklister prøver kræfter med 3. etape af Tour de France-ruten

  Cyklister klædt i gult lycra kommer til at fylde på landevejene i trekantsområdet i dag.

  Flere end 2.500 motionister tyvstarter nemlig 3. etape af Tour de France-ruten, der starter i Vejle og ender i Sønderborg.

  Cykelløbet hedder Tour de Syd, og alle cyklisterne har fået udleveret en gul t-shirt, uanset om de kører hele ruten eller først hopper på undervejs.

  Povl Schrøder er en af dem, der lige nu ligger på landevejene.

  - Det er once in a lifetime, at Tour de France kommer til det sydjyske.

  - Det er sjovt at være en del af, og kende den rute som rytterne kommer ud på, lød det fra ham, inden han hoppede på cyklen.

 9. I dag kl. 10:27

  For første gang i tre år var karnevallet tilbage i Aalborg: Vagtchef melder om færre opkald til 112

  Gaderne i Aalborg var i går fyldt med alt fra superhelte, matroser og lyserøde cowboys til feer og mand i lederhosen.

  Det var ikke en hvilken som helst lørdag - for for første gang siden 2019, var karneval nemlig tilbage i Aalborg.

  I forbindelse med gårdagens begivenhed fik Nordjyllands Politi dog fem anmeldelser om voldtægt.

  - Det har været med til at skæmme den fest som et karneval er, siger vicepoliti-inspektør Anders Uhrskov.

  Til gengæld havde regionens ambulance-vagtchef Jan Lindberg positive nyheder.

  - Set fra vores side af, er det gået rigtig fint. Vi kan se, at karnevalet har været mere rolig, hvis vi sammenligner med sidste gang, der var karneval i 2019.

  Dengang deltog 80.000, i år var 90.000 med til fest. Til sammenligning modtog alarmcentralen 77 opkald i 2019, og i år har 112 fået 53 opkald.

  Nordjyllands Beredskab havde samaritter ude blandt deltagerne, hvilket ifølge Jan Lindberg har haft stor betydning.

  - Så er der mulighed for, når vi får nogle opkald om, at der er en "Supermand", der ligger og sover et eller andet sted, at vi lige kan sende samaritter ud i første omgang, inden vi eventuelt skal sende en ambulance afsted.

 10. I dag kl. 10:07

  Tidligere guerillasoldat kan blive Colombias næste præsident

  På den anden side af jordkloden skal colombianere i dag til valgurnerne og stemme om, hvem der skal afløse landets nuværende præsident, Iván Duque Márquez.

  Márques er ikke valgbar til endnu en præsidentperiode, og han har heller ikke været særligt populær, fortæller DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

  - Der er en følelse af i Colombia, at det ikke har været særligt godt under præsidenten, og derfor kigger folk måske mod venstrefløjen i stedet, siger Almblad.

  Og det betyder, at den tidligere guerillasoldat Gustavo Petro kan gå hen og blive landet første venstreorienterede præsident, hvis han vinder.

  - Det vil være historisk (hvis han vinder red.), og det vil også betyde, i hvert fald for dem, der stemmer på Petro, at de tror, Colombia kan blive mere lige.

  Petros nærmeste udfordrer er Federico Gutierrez, borgmester i Colombias næststørste by, Medellin.

 11. I dag kl. 09:52

  Fly med 22 passagerer er meldt savnet i Nepal

  Et mindre fly med 22 passagerer er forsvundet i luften over Nepal.

  Det oplyser talsmand, Sudarshan Bartaula, for flyselskabet Tara Air og regeringen ifølge nyhedsbureauerne Ritzau og Reuters.

  - Vi har mistet kontakten med et indenrigsfly med kurs mod Jomsom fra Pokhara, siger talsmanden, Sudarshan Bartaula.

  En anden talsmand fra indenrigsministeriet i Nepal fortæller, at der er sendt to helikoptere ud at lede efter flyet. Ifølge talsmanden er sigtbarheden i regionen dog lav.

  - Dårligt vejr vil sandsynligvis hæmme eftersøgningen. Sigtbarheden er så ringe, at intet kan ses.

 12. I dag kl. 09:33

  'Det føles fuldstændig fantastisk': Vicki Berlin er på rollelisten i prisvindende storfilm på Cannes

  Der faldt stjernestøv over Danmark, da priserne blev delt ud ved filmfestivalen i Cannes i aftes.

  Filmfestivalens hovedpræmie "Den Gyldne Palme" gik til den svenske instruktør Ruben Östlund, der for anden gang i karrieren kunne tage prisen med hjem.

  I år vandt han for filmen "Triangle of Sadness", og på rollelisten finder man blandt andre danske Vicki Berlin og Zlatko Buric.

  - Det føles fuldstændig fantastisk. Det er kommet som et meget, meget dejligt chok, fortæller en træt Vicki Berlin efter gårsdagens uddeling.

  - Ruben forventer meget af en som skuespiller, han tager utrolig mange takes. Det er hårdt, og man bliver banket igennem, men han er kvalitetsbevidst, tilføjer Vicki Berlin.

  Det blev også til en pris til filmen "Holy Spider" der er instrueret af den dansk-iranske instruktør Ali Abbasi. Prisen "bedste kvindelige skuespiller" gik nemlig til den kvindelige hovedrolle.

 13. I dag kl. 09:18

  13-årig dreng alvorligt forbrændt efter stød af kørestrømsledning

  En 13-årig dreng blev i går aftes alvorligt forbrændt, efter at han tilsyneladende fik stød af en kørestrømsledning på baneterrænen ved Sydhavn Station.

  Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

  - Han er sammen med to andre inde på området. Her kravler han op på en af de vogne, der bruges til sporarbejde, og så springer strømmen fra køreledningen over i ham, siger politiets vagtchef Dyre Sønnicksen til Ritzau.

  Politiet skriver, at drengens tilstand er kritisk, og de advarer mod at opholde sig på områder med baneterræn.

  - Det er ulovligt og forbundet med livsfare. Man kan blive ramt af livsfarlig kørestrøm blot ved at være i nærheden af en kørestrømsledning, skriver politiet på Twitter.

  De pårørende til den 13-årige er underrettet om ulykken.

 14. I dag kl. 09:01

  Fynsk musikpris går til Andreas Odbjerg

  Odense Live prisen 2022, der er den største musikpris uden for København, blev i går uddelt ved et arrangement på spillestedet Posten i Odense.

  Og det var odenseanske Andreas Odbjerg, der løb med hovedprisen på 40.000 kroner.

  DR vært og medlem af juryen Jesper Borup - sagde sådan her:

  - Han var simpelthen umulig at komme uden om i år. Med masser af hits, som han selv har leveret. Og også med hits, som han har skrevet til andre. Og han har flere gange oplevet at ligge nummer et, to og tre på albumhitlisterne.

  Odense Live prisen består foruden hovedprisen af tre andre priser.

  Her gik Liveprisen til Patina fra Svendborg, Talentprisen til Kalaset fra Middelfart og endelige fik Lydmor, Jenny Rosander fra Aarup, Æresprisen.

 15. I dag kl. 08:25

  Dansk genforskning kan benåde drabsdømt mor i Australien

  I 2003 bliver australske Kathleen Folbigg idømt 40 års fængsel for at have slået sine fire spædbørn ihjel. Efter 19 år bag tremmer, bliver sagen nu taget op igen.

  Det har guvernøren i delstaten New South Wales besluttet, skriver Ritzau.

  Det skyldes pres fra australske og udenlandske genforskere, der mener at have videnskabeligt bevis for, at børnene døde af naturlige årsager.

  Faktisk er det et forskerteam fra Aalborg Universitets Hospital, som har spillet en afgørende rolle. Forskningen, som måske kan være med til at få Kathrine Folbigg løsladt, er ledet af professor i proteinvidenskab, Michael Toft Overgaard.

  - Vi er utrolig glade for, at vores forskning nu endelig bliver taget alvorligt, og at den nu bliver en del af sagen.

  - Men det er også en smule surrealistisk. Vi er ikke vant til, at vores forskning får så direkte en effekt, siger han.

 16. I dag kl. 08:05

  Teologistuderende fravælger folkekirken: Nyt tiltag skal lokke kommende præster til

  Der er ved at mangle præster især i yderområderne, og det skyldes blandt andet, at for få teologistuderende vælger at arbejde i folkekirkerne.

  Derfor har Favrskov Provsti siden 2019 givet de studerende mulighed for at bruge to år af deres studietid som præstekadetter.

  Og det virker, viser den første evaluering. Mange er efterfølgende søgt ind på pastoralseminariet.

  Laura Kjærgaard Fischer afsluttede sit forløb sidste sommer, og hun mener, at ordningen burde indføres andre steder.

  - Jeg tror også, det ville gavne den anden vej. At der kommer nyuddannede ud, som har lidt erfaring at trække på.

 17. I dag kl. 07:50

  Husk paraplyen i eftermiddag, der kommer regnbyger - måske med torden

  Medmindre man er til regn, slud og minusgrader, begynder søndagsvejret flot.

  Der vil stedvis være skyer på himlen og morgentemperaturen vil ligge et sted mellem de fem til ti grader de fleste steder, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

  I løbet af formiddagen kommer der skyer af den type,der dannes ved solopvarmning.

  Skyerne vil i løbet af eftermiddagen have vokset sig så store, at de også lokalt giver byger, som måske kan være med torden.

  Vinden bliver svag til jævn, og temperaturerne lander et sted mellem 13 og 18 grader, køligst ved Vestkysten, hvor der også er frisk vind fra vest.

 18. I dag kl. 07:41

  36 af landets kommuner når ikke i mål med affaldssortering inden frist

  Du affaldssorterer måske allerede madaffald, pap og plastik. Men snart skal du sortere i ni forskellige affaldsspande, når du skal af med skraldet.

  Nogle kommuner er allerede klar, men 36 kommuner når ikke i mål indenfor fristen, der udløber ved udgangen af i år.

  En af dem er Slagelse Kommune, der ikke kan tilbyde den øgede affaldssortering før 2024, fordi de ikke kan skaffe det, der skal bruges til at indsamle skraldet.

  Ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen har kun 12 kommuner på landsplan indført indsamlingen af de ni affaldstyper på nuværende tidspunkt.

 19. I dag kl. 07:14

  Svindelmistænkt NRA-topchef overlever mistillidsvotum

  Den mangeårige leder af den amerikanske våbenlobby NRA, Wayne LaPierre, har med et stort flertal overlevet en mistillidsafstemning lørdag, skriver Ritzau.

  Wayne LaPierre og andre ledere i NRA er anklaget for at have brugt over 400 millioner kroner på blandt andet familieferier på Bahamas, privatfly og besøg på dyre restauranter.

  Efter mistillidsafstemningen blandt medlemmerne får LaPierre i første omgang lov til at blive siddende på tronen i NRA. Mandag skal våbenlobbyens bestyrelse stemme om hans fremtid.

  Overlever han også mandagens afstemning kan han stadig blive afsat af New Yorks justitsminister, Letitia James, der kører en retssag mod NRA.

 20. I dag kl. 06:57

  Iransk stjerne i danskproduceret film vinder stor pris i Cannes

  Zar Amir Ebrahimi, der bor i eksil, vinder prisen som bedste skuespiller og mindes i tale dyster tid i Iran. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)

  Den iranske skuespillerinde Zar Amir Ebrahimi, der spiller hovedrollen i "Holy Spider" løb med prisen som "bedste kvindelige skuespiller" ved filmfestivalen i Cannes lørdag aften.

  Den 41-årige skuespillerinde spiller i filmen en journalist, som forsøger at komme til bunds i en række uopklarede drab på prostituerede i den hellige iranske by Mashhad.

  "Holy Spider" er instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi, der er uddannet på Den Danske Filmskole. Filmen var nomineret til at vinde hovedprisen, guldpalmen, men det blev den svenske "Triangle of Sadness", der fik statuetten med hjem.

 21. I dag kl. 06:50

  Hverken Nato eller USA vil hjælpe med flygtninge på Middelhavet: Sådan kan Danmark tage del med eller uden forsvarsforbehold

  Svenske Amanda Liljeqvist var udsendt på EU's flådemission IRINI fra 2020 til 2021. Det kom bag på hende, hvor mange flygtninge, der stadig er desperate for hjælp på Middelhavet. (Foto: @EUNAVFOR MED@ © @EUNAVFOR MED)

  Sidste år ankom mere end 100.000 illegale migranter til EU efter at have krydset Middelhavet under forhold, som ofte er direkte livsfarlige.

  Migrantstrømme over Middelhavet er med andre ord fortsat en stor udfordring, og siden 2015 har det været det vigtigste område, når det kommer til EU’s forsvars- og sikkerhedspolitik.

  Sådan lyder den klare melding fra Christine Nissen, som forsker i europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

  - Flygtninge, som krydser Middelhavet er ikke en militær trussel, og derfor har hverken Nato eller USA en interesse i Europas migrantstrømme. Det er noget, EU skal kunne håndtere selv, siger hun.

  EU forsøger at tackle udfordringen med migrantstrømme og menneskesmugling ved hjælp af både civile og militære operationer.

  En af dem hedder Frontex og er en fælles kyst- og grænsevagt i EU. Her deltager Danmark aktivt, da Frontex er forankret i en afdeling af EU, som ikke har noget med forsvarsforbeholdet at gøre, forklarer Christine Nissen.

  - Frontex sejler i nærområdet omkring Europas kyster for at sikre, at der ikke er nogen, der indtrænger på ulovlig vis, og hvis de gør, at de så efterfølgende bliver henvist de rigtige steder hen, siger hun.

  Udover Frontex har EU også en militær flådemission i Middelhavet. Den hedder IRINI og har hovedkvarter i Rom.

  Selvom begge operationer opererer på Middelhavet, er der alligevel forskel på deres opgaver, fortæller Christine Nissen.

  - I det her konkrete eksempel kan man sige, at vi med Frontex deltager i at tage os af konsekvenserne af flygtningestrømmene over Middelhavet, men at vi ikke kan være med, når det kommer til at forsøge at bekæmpe menneskesmuglerne, for den del tager de militære missioner sig af, siger hun.

  Modsat Danmark har vores svenske naboer ad et par omgange bidraget med officerer, som har deltaget i flådemission IRINI på Middelhavet.

  Én af dem er Amanda Liljeqvist, som sidste år var udstationeret ti måneder som watch keeper assistent på missionens hovedkvarter i Rom.

  Herfra havde hun til opgave at identificere flygtninge eller potentielle smuglere på havet og koordinere missionens mandskab og fartøjer.

  - Jeg synes, det er vigtigt, at vi hjælper til, når der findes så store humanitære problemer inden for EU, siger hun.

  Amanda Liljeqvist deltog for Sverige som en del af flådemission IRINI fra 2020 til 2021. Sverige deltager aktivt både som en del af Frontex og som del af EU's militære operationer på Middelhavet. (Foto: @EUNAVFOR MED@ © @EUNAVFOR MED)

  Siden 2020 har flådemissionens primære formål været at stoppe våbensmugling ind og ud af Syrien via Libyen, som grænser op til Middelhavet.

  Alligevel er det det store antal af migranter, som fylder hos Amanda Liljeqvist.

  - Det var ikke vores hovedformål at tage os af mennesker på flugt, men det kom til at fylde en stor del af arbejdet. Det vidste jeg ikke på forhånd, men nogle dage observerede jeg op mod 500 flygtninge i gummibåde, siger hun og tilføjer

  - Vi kunne ikke altid redde alle, og hvis ikke der var et redningsfartøj i nærheden, så vi flere både fyldt med mennesker, som sank til bunds.

  Flådemissionen redder ikke selv mennesker på land, men IRINI er den eneste enhed med kapacitet nok til at overvåge hele Middelhavet, og missionen er derfor kommet til at spille en nøglerolle i forhold til at videregive informationer om migranter til andre hjælpeorganisationer.

  - Jeg noterede, hvor mange, der var ombord, og om det kvinder, mænd eller børn. De informationer blev straks sendt ud til forskellige organisationer. Jeg havde også til opgave at føre en krigsdagbog og dokumentere, hvem der i sidste ende blev reddet, og hvem der ikke blev, fortæller Amanda Liljeqvist.

  Arkivfoto. EU har tidligere haft en flådemission ved navn SOPHIA, som også opererede i Middelhavet. SOPHIA bliver flere gange kritiseret for metoder, som ifølge kritikere gjorde situationen værre for de udsatte bådflygtninge. (Foto: Handout)

  Før IRINI var EU også aktive på Middelhavet med en lignende flådemission, som dengang hed SOPHIA, og som har modtaget en del kritik, fortæller Christine Nissen fra DIIS.

  - SOPHIA handlede blandt andet om at ødelægge de fartøjer, menneskesmuglere brugte, hvilket resulterede i, at de bare benyttede endnu dårligere gummibåde. Så et af kritikpunkterne har været, at flådemissionen faktisk gjorde flugten farligere for migranterne, siger hun.

  På grund af kritikken blev flådemission SOPHIA standset og i stedet erstattet af IRINI, som i højere grad fokuserer på at kontrollere våbensmugling ind og ud af Libyen.

  Flådemissionernes formål og omfang forhandles i Bruxelles én gang årligt – den del sidder Danmark med forsvarsforbeholdet også uden for.

  - Afskaffer Danmark forsvarsforbeholdet, kan man sagtens forestille sig scenarier, hvor Danmark er med til at formulere, hvor EU skal have en mission, og hvad den skal fokusere på - også uden at Danmark selv deltager direkte, siger Christine Nissen.

  DR Nyheder har spurgt ja-partierne, hvilke EU-missioner de ønsker dansk deltage i, hvis forsvarsforbeholdet slettes. Ud over Balkan og pirat-bekæmpelse ud for Afrikas Horn peger Venstre og Radikale Venstre netop på EU’s flådemission i Middelhavet.

 22. I dag kl. 06:50

  Kommuner når ikke i mål med affaldssortering

  Det er ikke alle kommuner, der når i mål med at affaldssortere i ni kategorier inden årsskiftet. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal (DR))

  Du affaldssorterer måske allerede madaffald, pap og plastik. Men snart skal du sortere i ni kategorier, når du skal af med skraldet.

  Nogle kommuner er allerede klar, men 36 kommuner når ikke i mål indenfor fristen, der udløber ved udgangen af i år.

  De situationer, vi ser i verden i øjeblikket, gør, at forskellige ting ikke kan blive leveret, og så skal mange andre kommuner i gang samtidig lige nu, hvilket gør det svært at få nye beholdere lige nu
  Sara Maria Klausen, affaldsmedarbejder i Slagelse Kommune

  En af dem er Slagelse Kommune, der ikke kan tilbyde den øgede affaldssortering før 2024, fordi de ikke kan skaffe det, der skal bruges til at indsamle skraldet.

  Det siger affaldsmedarbejder Sara Maria Klausen.

  - Vi kan ikke få leveret de beholdere og el-skraldebiler, vi skal bruge for at indsamle affaldet.

  Derfor er kommunen en af de sidste, der når i mål med den politiske aftale et næsten enigt folketing vedtog i 2020.

  Og det er der flere grunde til.

  - De situationer, vi ser i verden i øjeblikket, gør, at forskellige ting ikke kan blive leveret, og så skal mange andre kommuner i gang samtidig lige nu, hvilket gør det svært at få nye beholdere lige nu, siger Sara Maria Klausen.

  Ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen har kun 12 kommuner på landsplan indført indsamlingen af de ni affaldstyper på nuværende tidspunkt.

  En af dem er Næstved Kommune, som allerede var klar 1. juni sidste år, hvor den oprindelige frist lå.

  Og modsat Slagelse Kommune havde de lidt mere held med at blive klar, siger affaldsansvarlig i kommunen Gert Christensen.

  - Vi var måske så heldige, så den entreprenør, vi brugte, kunne afsætte kapacitet til at også at samle de sidste affaldsfraktioner ind, og fordi vi var så tidligt ude, så kunne vi også få beholderne fra vores leverandør.

  En anden kommune, der har nået at gøre klar til de forskellige affaldssorteringer inden dispensationsfristen, er Holbæk Kommune.

  I disse dage bliver affaldsbeholdere til mad- og drikkekartoner og pap kørt ud til borgerne, så de kan sortere i ni affaldstyper fra 1. juni.

  Og det har ikke været en uoverskuelig opgave, siger affaldsmedarbejder Anne Hartvig Pedersen fra affaldsselskabet FORS, der håndterer affald for Holbæk Kommune.

  - Heldigvis for os har vi kun skullet tilføje én beholder, så vores bestillinger har ikke været så omfangsrige som nogle kommuner, der måske skal have tre beholdere på én gang per husstand.

  Birthe Feist er en af dem, der har fået en stor sort spand til pap og en mindre rød til farligt affald i Holbæk Kommune, hvor borgerne skal have fire spande og en lille boks til farligt affald.

  Men hun er ikke tilfreds med alle de beholdere til forskelligt affald.

  - Det fylder, og vi har jo ikke umiddelbart gjort plads til det, og vi får flere og flere, så nu må vi fylde op i carporten, siger hun.

  Birthe Feist fra Holbæk Kommune synes, de mange affaldsbeholdere fylder. (Foto: Trine Warrer Juul - DR Sjælland)

  På nabovejen har Ditte Mensing også fået de nye affaldsbeholdere. Hun synes også, de nye spande fylder, men det er nødvendigt for sorteringen af skrald.

  - Selvfølgelig fylder de. Nu skal vi lige have lavet plads til de sorte beholdere. Vi bor ikke så stort her, så det skal vi lige finde ud af. Men ellers er det fint at sortere.

  Og det med at få plads til de mange affaldsbeholdere er noget, mange genkender i Holbæk Kommune, siger Anne Hartvig Pedersen fra affaldsselskabet FORS, men det er der løsninger på.

  - Den nye papbeholder tømmes hver 8. uge, så den kan man have placeret et andet sted væk fra de andre beholdere og så sørge for at hive den ud, og der kan man jo få en sms, så man husker at få den tømt. Men jo, det er en udfordring for de fleste at få plads til den.

  De ti kategorier af affald, der fremover skal sorteres.

 23. I dag kl. 06:45

  20-årige Preben blev voldtaget efter en bytur – og fik gerningsmanden dømt: 'At anmelde ham er det bedste, jeg har gjort i mit liv'

  (Foto: Marianne Holm Sørensen)

  Lørdag den 26. marts 2016.

  Den lilla paryk var ny, makeuppen sad perfekt, og hælene var høje.

  20-årige Preben Frederiksen fra Midtjylland var iført en gul, tigerstribet bodystocking og strømpebukser og følte sig gudesmuk og lækker denne lørdag på Cosy Bar i indre København.

  Han var i byen med en dragqueen-kollega, og de dansede, hyggede og snakkede. Det var en forrygende fest.

  Cosy, som er en LGBT+-bar og natklub, var et af Prebens yndlings-gå i byen-steder; et safe space for ligesindede, fri for homofobi og andet hate, der ofte var på "almindelige" natklubber. Her kunne Preben være fri i sit dragtøj.

  Efter at have festet hele natten var Preben blevet træt. Klokken "lort om morgenen" sagde han farvel til sin kollega på klubben, skiftede til flade sko og tog en lang cardigan udover sin bodystocking for ikke at vække opsigt.

  Idet han trådte ud på gaden, kom en mand pludselig helt hen til ham og sagde: "Hello, you look very gorgeous". Preben fandt det underligt og anmassende og svarede kort "tak" og skyndte sig at gå videre mod Rådhuspladsen, hvor han skulle fange en bus.

  Men han var ikke nået langt, før han pludselig blev taget hårdt bagfra på skuldrene og skubbet ind i en opgang. Han stivnede i hele kroppen og frøs til is, da han så, at det var manden, der lige havde henvendt sig til ham ude på gaden.

  Manden lukkede døren efter sig, og så var de helt alene.

  Det næste, der foregik, er stadig svært at tale om, og Preben tænder den ene cigaret efter den anden, mens tankerne går tilbage til den mørke opgang.

  Den fremmede var aggressiv og voldsom, og selvom Preben råbte "nej" og "stop" gentagne gange, blev han først tvunget til at tage mandens penis i munden, hvorefter manden rev hans bodystocking og strømper ned og begik fuldbyrdet voldtægt.

  Al fornemmelse af tid var væk, og det føltes som en evighed, at Preben lå med hovedet på trappetrinnet og bad til, at det snart var overstået – og at han ville komme levende derfra.

  Da voldtægtsmanden var færdig, skyndte han sig væk.

  Imens kom Preben på benene og løb ud af opgangen og rundt i gaderne og råbte på hjælp i en tilstand af chok. Ingen stoppede op for at hjælpe, så i stedet fandt han en bænk og fik på mirakuløs vis fundet sin taske med mobiltelefonen, så han kunne ringe til alarmcentralen, hvor han fik fremstammet, at han var blevet voldtaget.

  26-årige Preben er sprunget ud som nonbinær og identificerer sig i dag ikke som et køn. Dog er det okay at omtale Preben som "ham/han" i gengivelsen fra den tragiske nat, da Preben på det tidspunkt stadig omtalte sig selv som "mand". I det følgende vil Preben blive omtalt som "de/dem". (Foto: PRIVATFOTO)

  Det næste, der skete, føltes som en bizar true crime-film, Preben aldrig havde sagt ja til at være med i.

  Politiet kom og tog poser om Prebens hænder for at bevare dna-rester under de lange negle, og så blev han kørt til politistationen til vidneforklaring og bagefter til undersøgelse på Rigshospitalet.

  - Det var sindssygt surrealistisk. Det var det største tvist nogensinde at gå fra den bedste bytur til at ligge på en gynækolog-briks og få taget blodprøver og blive undersøgt for dna fra en voldtægt. Jeg følte, hele mit liv faldt fra hinanden, siger Preben, der for nylig er sprunget ud som nonbinær (og ikke identificerer sig som mand eller kvinde) og derfor gerne vil omtales som "de/dem".

  Preben har med egne ord altid været lidt "ekstra” i hjembyen Kjellerup i Jylland og har medvirket i DR-programmet 'Far med fjerboa', der handlede om at introducere sin far til drag-verdenen. (Foto: PRIVATFOTO)

  Da Preben blev afhørt, havde de bare lyst til at komme hjem under dynen og forsvinde i et sort hul – men det viste sig at være en særdeles god idé at have skyndt sig at anmelde voldtægten med det samme.

  Takket være det dna, politiet fandt på Preben, kunne de se, at manden var tidligere straffet for nogle meget voldsomme overfald. Derfor gik der ikke lang tid, før politiet kunne anholde ham.

  Imens blev Preben hentet og kørt hjem af familien.

  På vej i bilen væltede alle følelser op af sorg, væmmelse, frustration og magtesløshed.

  Den næste periode lå Preben bare i et værelse og ville sove, kom ikke udenfor en dør og spiste kun, når familien kom med mad.

  - Jeg kæmpede med en sindssygt stor skyldfølelse. Hvorfor gjorde jeg ikke mere modstand, fortæller Preben og fortsætter:

  - Men i dag kan jeg bare sige: Ingen ved, hvordan de vil reagere i momentet. Jeg frøs, fordi han var truende, og jeg ikke anede, hvem manden var, og om han havde en kniv.

  Og det viste sig, at Preben havde god grund til at frygte yderligere konsekvenser.

  For da retssagen begyndte, kom det frem, at overfaldsmanden tidligere var dømt for vold, røveri og et økse-overfald og havde taget kvælertag på en ansat på en institution, hvor han boede.

  - Da jeg hørte det, blev jeg sindssygt lykkelig for, at jeg reagerede, som jeg gjorde. Det kunne være endt meget værre.

  Selvom der ikke var nogen tvivl om, at overfaldsmanden havde gjort særdeles stor skade på sine ofre, oplevede Preben til sin store overraskelse selv at få stillet meget kritiske spørgsmål i retten af mandens forsvarer.

  Først gik forsvareren meget op i, hvad Cosy Bar var for et sted.

  - Jeg forklarede, at det var en natklub som alle andre, bare henvendt til LGBT+-miljøet, men han blev ved med at spørge, om det ikke var et sted, hvor folk tog hen for at "opsøge sex og stoffer".

  Så var der fokus på, hvilket tøj Preben havde på den aften under sin bodystocking og strømpebukser. Var der frækt og udfordrende undertøj?

  Preben måtte forklare, at der var boksershorts indenunder – og at ingen alligevel kunne se undertøjet for tøjet og cardiganen.

  Overfaldsmanden havde også forklaret, at Preben havde "budt sig til" for et par hundrede kroner til ham. Preben blev derfor spurgt, om de nogensinde havde taget penge for sex - hvilket Preben aldrig har.

  - Jeg følte, at forsvareren nedgjorde Cosy og slutshamede mig. At han hentydede til, at det var min skyld, at jeg var blevet voldtaget, fordi jeg er dragqueen.

  - Selvom vi er nået langt i forhold til tidligere, oplever LGBT+-personer stadig hate crime. Jeg har prøvet at blive råbt og spyttet efter og jagtet gennem byen, og det samme har mange af mine venner. En kollega er lige blevet råbt ad, fordi han havde en lillebitte smule glimmer på øjnene, siger Preben. (Foto: Marianne Holm Sørensen)

  Midt i retssagens hektiske dage kunne Preben til sit store chok pludselig læse om sin voldtægt i en af landets store aviser med overskriften "Her blev 20-årig mand i kvindetøj skubbet ind i opgang og voldtaget".

  - Jeg følte mig voldtaget igen. De tog min historie og mit privatliv og delte ud af det hele og lavede en rubrik, der føltes, som om de syntes, jeg var en joke.

  Og så begyndte beskederne at tikke ind, for nu kunne mange identificere Preben. For seks år siden var dragmiljøet ikke nær så stort som i dag, så det var let at gætte, hvem der var offeret.

  Selvom Preben flere gange tænkte på, om det havde været lettere ikke at melde det til politiet, blev al tvivl kastet bort, da Preben og advokaten først fik medhold i alle forhold i byretten og senere – da manden ankede – i Østre Landsret.

  Manden, som er af udenlandsk herkomst, blev dømt til anbringelse på en sikker afdeling på ubestemt tid og udvisning af Danmark, når han løslades. Han blev også erklæret for lettere retarderet.

  Preben er selvfølgelig ekstremt ærgerlig over, at manden ikke blev udvist, da han fik sine tidligere domme, så Preben ikke skulle igennem det helvede. Men de er også glad og lettet over, at der nu er sat en stopper for manden herhjemme, og at Preben ikke kan risikere at støde ind i ham på gaden.

  - Da aviserne begyndte at skrive om voldtægten af "en mand i kvindetøj", følte jeg mig nedgjort, ked af det, vred og sårbar. Men så kunne jeg også læse om hans tidligere domme og følte mig bare lykkelig over at være i live. (Foto: PRIVATFOTO)

  Det er i dag seks år siden, mareridtet fandt sted, og voldtægten sidder stadig så dybt i Preben, at de bliver bange og går over på den anden side ad gaden, hvis forbipasserende minder om voldtægtsmanden.

  Men lyset er også begyndt at skinne igen for Preben, som har søgt ind på lærerstudiet og optræder som dragqueen ved navn Lathisya Adore på festivaler og til events.

  - Det var min faster, der fik mig på benene igen og overbeviste mig om, at jeg skulle optræde igen. Hvis det ikke var for hende, havde jeg ikke været drag mere efter overfaldet. Det er helt sikkert, lyder det.

  Efter voldtægten gik Preben i et sort hul, ville ikke tale med nogen og skubbede alle væk. Den person, der til sidst fik dem op og ud i lyset, var "verdens bedste faster", som var der dag og nat i den sværeste tid i Prebens liv. (Foto: PRIVATFOTO)

  Preben står frem og fortæller sin historie, fordi de har et vigtigt budskab: Ja, det kan nytte noget at anmelde det, hvis du er blevet offer for et overgreb.

  Også selvom du er en minoritet.

  - Der er rigtig mange, der er bange for at melde det, måske især folk i LGBT+-miljøet. Vi er i forvejen mere udsatte og skal stå model til så meget bullshit og hatecrime og har derfor en tendens til at tænke, at det ikke nytter noget. Men dér vil jeg bare sige, at anmeldelsen er noget af det bedste, jeg har gjort i mit liv, siger Preben.

  - Jeg gjorde det for at hjælpe mig selv og næste potentielle offer. Hvis jeg ikke havde gjort det, tror jeg, jeg var brudt sammen. Jeg havde ikke mentalt været den samme i dag. Det healede mig.

 24. I dag kl. 06:42

  68 anholdt efter tumult ved Champions League-stadion

  I aftes spillede engelske Liverpool mod spanske Real Madrid i Champions League-finalen - og det gik ikke stille for sig.

  68 personer er blevet anholdt, efter at der opstod kaos uden for Stade de France i Paris, der lagde græs til finalekampen.

  Det skriver den franske tv-station RMC Sport.

  Anholdelserne er blevet foretaget uden for selve stadionet, men også ved to storskærmsarrangementer i den franske hovedstad.

  Der opstod trængsel og uro ude foran kamparenaen Stade de France før finalen mellem Liverpool og Real Madrid. Det førte til, at kampen blev 36 minutter forsinket.

 25. I dag kl. 06:25

  Politiet efterforskes i USA's værste skoleskyderi i et årti

  Politiets håndtering er blevet centrum for efterforskningen af tirsdagens skoleskyderi i den amerikanske by Uvalde i Texas.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Den 18-årige gerningsmand var inde på skolen i en time, hvor han nåede at dræbe 21 mennesker, før politiet skød og dræbte ham.

  Spørgsmålet om, hvorvidt der gik for lang tid, før politiet handlede, kan føre til retssager og endda strafferetlige anklager mod politiet, skriver AP.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters forblev næsten 20 politibetjente uden for et klasselokale, mens børn indenfor forsøgte at ringe til alarmcentralen.

  Politiets øverstkommanderende på stedet havde fejlagtigt fastslået, at gerningsmanden havde barrikaderet sig alene i et klasselokale i den tid, hvor politiet ventede på at bryde ind.

  Politichefen havde også vurderet, at børnene ikke var i umiddelbar risiko, og at betjentene derfor havde tid til at forberede sig.

  - Men det var den forkerte beslutning, siger Steven McCraw, der er ansvarlig for den offentlige sikkerhed i Texas, ifølge Reuters.

 26. I går kl. 23:52

  Uefa beskylder Liverpool-fans med falske billetter for forsinket Champions League-finale

  Liverpool-fans med falske billetter var skyld i den forsinkede Champions League-finale, hævder Uefa i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Finalen blev først udskudt med 15 minutter, så med yderligere 15, for endeligt at starte 36 minutter senere end planlagt. På daværende tidspunkt lød meldingen, at det var af "sikkerhedsmæssige årsager".

  Ifølge Uefa blokerede fansene med falske billetter for, at fans med ægte billetter kunne kom ind på stadion. Kampen blev derfor udsat for at give dem mulighed for at finde sine pladser.

  - Uefa har sympati med de, der blev påvirket af disse begivenheder, og vil undersøge sagen hurtigt sammen med det franske politi, myndigheder og det franske fodboldforbund, skriver Uefa.

 27. I går kl. 23:32

  Real Madrid vinder Champions League-finalen

  (Foto: MOLLY DARLINGTON © Ritzau Scanpix)

  Real Madrid har gjort det igen.

  Med en sejr på 1-0 mod engelske Liverpool vinder den spanske fodboldklub Champions League-finalen.

  Det var ellers Liverpool, der i store dele af opgøret pressede på for at sikre sig triumfen i fodboldens fineste klubturnering.

  Men trods de mange chancer formåede englænderne aldrig at sende bolden ind bag belgiske Thibaut Courtois i Real Madrids mål, og i stedet var det brasilianske Vinicius Júnior, der endte med at stå for kampens eneste scoring.

  Det er 14. gang Real Madrid vinder Champions League-trofæet.

 28. I går kl. 23:14

  Fem anmeldelser om voldtægt til karneval i Aalborg

  Politiet har modtaget fem anmeldelser om voldtægt i forbindelse med lørdagens karneval i Aalborg, oplyser vagtchef Karsten Højrup Kristensen fra Nordjyllands Politi tidligt søndag morgen til Ritzau.

  Politiet efterforsker anmeldelserne om voldtægt intenst, oplyste vicepolitiinspektør Anders Uhrskov i en pressemeddelelse sent lørdag aften, da der var anmeldt fire voldtægter.

  - Der har været anslået 90.000 mennesker til karnevalet i dag, men det ændrer ikke ved, at de fire sager vedrørende voldtægt er fire for mange, siger Uhrskov i pressemeddelelsen.

  - Vi arbejder med sagerne i dette øjeblik, og efterforskningen er i fuld gang. Derfor kan vi ikke udtale os yderligere om sagerne nu, siger han videre.

  Artiklen er opdateret søndag klokken 06:22 med ny information. Vagtchef Karsten Højrup Kristensen fra Nordjyllands Politi oplyser til Ritzau, at politiet i alt har modtaget fem anmeldelser om voldtægt i forbindelse med gårsdagens karneval i Aalborg.

 29. I går kl. 22:56

  Storspillende Holger Rune buldrer videre i French Open

  (Foto: Julien de Rosa © Ritzau Scanpix)

  Den danske tennisspiller Holger Rune er videre til fjerde runde i grand slam-turneringen French Open.

  I turneringens tredje runde vandt den 19-årige dansker nemlig lørdag aften med de overbevisende cifre 6-3, 6-3 og 6-3 mod franske Hugo Gaston.

  Franskmanden, der er nummer 74 på verdensranglisten, havde svært ved at følge danskerens høje tempo, og selvom han kæmpede bravt, lykkedes det ham ikke at tage et eneste sæt fra danskeren.

  I fjerde runde skal Holger Rune stå ansigt til ansigt med græske Stefanos Tsitsipas, der er nummer fire på verdensranglisten.

 30. I går kl. 22:36

  Liverpool FC og Real Madrid går til pause med stillingen 0-0

  Champions League-finalestarten lod vente på sig, efter den blev udsat med i alt 36 minutter. Men så kom den da også i gang.

  Dog ikke nok til, at stillingen 0-0 ændrede sig i de første 45 minutter plus tillægstid.

  Et kort øjeblik så det ellers sådan ud, da Real Madrids Karim Benzema sendte bolden i nettet efter et mindre kaos i Liverpools felt.

  Det hele blev dog vinket af med en offside, der siden blev bekræftet ved et VAR-tjek.

  Liverpool har ifølge UEFA haft bolden 48 procent af tiden, og begge hold har haft ét hjørnespark. Liverpool har haft 10 skudforsøg og Real Madrid et enkelt.

 31. I går kl. 22:01

  'Triangle of Sadness' med danske Vicki Berlin og Zlatko Buric vinder Guldpalmen i Cannes

  Filmen "Triangle of Sadness", der er skrevet og instrueret af svenske Ruben Östlund vinder Guldpalmen ved Cannes Filmfestival.

  Filmen har blandt andre danske Vicki Berlin og Zlatko Buric på rollelisten.

  Östlund står også bag film som 'Force Majeure' og 'The Square'. Sidstnævnte sikrede ham også en Guldpalme i 2017.

  Filmen handler om det unge modelpar Carl og Yaya, der inviteres på luksuskrydstogt. Da yachten synker, strander parret på en øde ø med en gruppe rige gæster og ansatte fra skibet.

  Foruden Vicki Berlin og dansk-kroatiske Zlatko Buric ses britiske Harris Dickinson, sydafrikanske Charlbi Dean, amerikanske Woody Harrelson, filippinske Dolly De Leon, svenske Henrik Dorsin også på rollelisten.

  Filmen har forventet dansk premiere i oktober 2022.

 32. I går kl. 21:18

  Kø udsætter Champions League-finalen

  Mange fodboldfans er rejst til Frankrig uden billet. (Foto: Ronald Wittek © Ritzau Scanpix)

  Liverpool og Real Madrid skulle have skudt årets Champions League-finale i gang klokken 21.

  Men opgøret er indtil videre blevet udsat til 21.36.

  Det bekræfter UEFA på tv-signalet fra Paris.

  Uefa skriver ikke om årsagen til udsættelsen, men på sociale medier har flere postet billeder af betydelige køer uden for stadion.

  Det peger på, at ikke alle tilskuere endnu er kommet ind på Stade de France i Paris, der er vært for finalen.

  stadion er det over højtalerne blevet meddelt, at udsættelsen sker af "sikkerhedsmæssige" årsager, skriver Reuters.

  /ritzau/

 33. I går kl. 20:52

  DR-journalist har været indespærret i 57 dage i Shanghai: ’Det har været et mentalt og fysisk maraton’

  Selvom den flere måneder lange lockdown for Shanghais indbyggere så småt bliver løftet, så er der stadig få mennesker på gade, fortæller DR's journalist i Shanghai Philip Roin. (Foto: ALY SONG © Ritzau Scanpix)

  Engang i midten af april gik det op for mig, at der var en forståelseskløft mellem Kina og Danmark, når det kom til ordet "lockdown".

  Jeg har boet i Kina de sidste tre år, og har aldrig oplevet en dansk lockdown. Jeg har hørt om hjemmebag, fællessang, toiletpapirskrig og ensrettede gåture rundt om søerne i København, den danske lockdown.

  Under Shanghais lockdown har vi været forment udgang fra vores hjem. Nede ved min port sidder der en mand i hvid beskyttelsesdragt fra top til tå, der kun kan svare nej på spørgsmål. Der har han siddet i næsten to måneder og beskyttet os beboere mod coronavirussen, der har floreret rundt i byen.

  Se klippet herunder, hvor Philip Roin for første gang bevæger sig ud i Shanghai efter 57 dages isolation.

  Nu er den væk.

  Shanghai har registreret nul bekræftede tilfælde ude i samfundet i løbet af de sidste tre dage, så på dag 57 trådte manden i hvidt til side og kiggede skeptisk på mig, mens jeg træk ud i byen på min cykel.

  Følelsen af at mærke friheden igen er ikke ulig Tim Robbins 'En Verden Udenfor', hvor han efter at have kravlet gennem 450 meters kloakslam får lov at mærke regnvandet på sit ansigt.

  Hvis du er isolationsfange, får du en times motion om dagen. Så heldige har vi ikke været i Shanghai.
  Philip Roin, DR-journalist i Shanghai

  Mit kloakslam har været den ulidelige kedsomhed, der følger med det at sidde indespærret alene på 40 kvadratmeter i to måneder med en daglig rutine, der består i at bevæge sig fra sengen til køkkenet, til skrivebordet, til sofaen for derefter at falde i søvn til endnu en spaghettiwestern.

  Film fra dette årtusinde har været for hurtige til det tempo, min hjerne har kørt i. Det har været et mentalt og fysisk maraton, hvor jeg aldrig forlod startlinjen.

  Isolation er en form for tortur, som en psykolog mindede mig om for nyligt. Hvis du er isolationsfange, får du en times motion om dagen. Så heldige har vi ikke været i Shanghai.

  En mand sidder på hug på en normalvis travl shoppinggade i Shanghai. Fotoet er taget den 26. maj. (Foto: ALY SONG © Ritzau Scanpix)

  Forskning viser, at fanger i isolation begår selvskade tre gange så hyppigt som ordinære fængselsfanger, og de har 33 gange højere sandsynlighed for at begå selvmord.

  I Shanghai har millioner af mennesker siddet alene og indespærret i to måneder. 26 millioner har været spærret inde alt i alt. Nogle i op til 80 dage. Vi ved ikke, hvor mange der er døde som følge af Shanghais lockdown, og givet nøjsommeligheden hvormed historier om selvmord er blevet censureret af de kinesiske myndigheder, får vi det nok heller aldrig at vide.

  Shanghai er stadig tom. Det føles som at cykle gennem byen i solopgang, efter sidste beværtning er lukket. Folk er få, men de, der er ude, er ude i både krop og sjæl.

  Bag maskerne smiler folk til hinanden på den der indforståede måde, hvor man har været igennem noget sammen. Men i stedet for, at det noget er en øl for mange på den sidste beværtning, er det et traume af komplet frihedsberøvelse i månedsvis.

  Det et ikke fordi, sådan en hård lockdown er ny til Kina.

  Wuhan var lukket ned i 76 dage i 2020. Det var dengang, vi talte om en ukendt virus med høj dødeligehed, og den eneste behandling var at lægge folk i respiratorer, som der ikke var nok af i Wuhan.

  Se klippet herunder, hvor Philip Roin fortæller om, at ingen rigtig ved, hvad man må og ikke må på gaden i Shanghai.

  Men det er mere end to år siden. I hvad der virker som en fjern fortid uden adgang til vacciner og forskellige behandlingsformer mod en mild, men smitsom udgave af virussen.

  Min ven i den anden ende af byen har siddet indespærret i 81 dage. Virussens virkelighed har ændret sig, myndighedernes strategi har stået stille.

  Den indforståethed vores maskerede smil gemmer, er en forståelse af, at vi har været igennem det her sammen.

  Shanghais lockdown kommer ikke til at blive afsluttet med en fest på en bestemt dato på et bestemt klokkeslæt. Det bliver en langtrukken tovtrækning mellem bureaukrater og borgere de næste uger og måneder.

  De borgere, der har fået lov at komme ud, står rundt omkring i små cirkler på fortove og i parker, mens de deler en flaske vin eller en bid mad i det første fællesskab i to måneder.

  På en nabogade fortæller en beboer mig, at han har fået lov at komme ud, fordi naboerne forenede sig i protest mod vagternes forskelsbehandling af beboernes udgang. De satte hans frihed over deres egen sikkerhed.

  Kinesere, der har fået udgangstilladelse på to-tre timer, ses her nyde friheden i Jing'an-distriktet i Shanghai. (Foto: Hector retamal © Ritzau Scanpix)

  Alle butikker og beværtninger er lukkede. På dørene er der opsat klistermærker, der bekendtgør, at foretagendet er covid-lukket. Der er en startdato, men ingen slutdato.

  En restaurantejer fortalte mig, at han havde købt lockdown-forsikring til alle sine ansatte, men fordi regeringen har valgt at bruge et andet ord for lockdown i deres officielle udmeldelser, har han ikke kunnet få den udbetalt. Medarbejderne er blevet sat på halv løn.

  I april måned blev der ikke solgt en eneste bil i Shanghai. Udover et par ambulancer, cyklister og nogle bude er gaderne tomme. Jeg kan cykle midt ude på en sekssporet hovedvej, og jeg kan høre fuglene kvidre og vinden rasle i bladene.

  Normalt er Shanghai et inferno af trafik og dytten, og den pludselige stilhed bærer med sig et snert af magi.

  Men for mange udlændinge har Shanghai mistet sin magi. Selvom udlændinge i byen udgør under en promille af befolkningen, blev Shanghai betragtet som Kinas kosmopol.

  I en dansk vennegruppe af otte, har fem allerede forladt landet, de to sidste følger efter i den kommende tid, og det er ikke alle, der vender tilbage.

  Klokken lidt over ti ruller politiet op og forklarer pædagogisk, at pandemien altså ikke er ovre, og vi skal se at komme hjem.
  Philip Roin, DR-journalist i Shanghai

  Mine kinesiske venner med muligheder og midler taler om at emigrere til Canada eller Australien. Det er for usikkert at bo i et land, hvor man kan blive frihedsberøvet i to måneder uden at kunne gøre indsigelser.

  Shanghai er blevet beskrevet som en bounce-back-by. Kolonialister, nationalister og kommunister har alle forsøgt at knægte byen til deres krav. Hver gang har den og dens indbyggere rejst sig igen i en ny udgave. Vi, der bor her, venter og håber nu på det bounce.

  I en mørk park tilbringer jeg de sidste timer af min første dag i frihed med et par venner, papkrus og en flaske whisky. Klokken lidt over ti ruller politiet op og forklarer pædagogisk, at pandemien altså ikke er ovre, og vi skal se at komme hjem. Måske vil det hele være bedre i næste uge, foreslår politimanden.

 34. I går kl. 20:46

  De danske missiler er leveret til Ukraine: 'De kan bruge missilerne til at holde russiske skibe på afstand'

  Et sydkoreansk krigsskib affyrer et Harpoon-missil. (Foto: Yonhap © Scanpix Denmark)

  Det danske bidrag på flere missiler af typen Harpoon er nået frem til Ukraine. Det skriver den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov, på Facebook.

  - Kystforsvaret i vores land vil blive styrket af Harpoon-missilerne - de vil blive brugt af uddannede ukrainske teams.

  - Leveringen af disse missiler var et resultat af et samarbejde mellem flere lande. Det tillod os at modtage Harpoon-missilerne fra vores danske partnere med hjælp fra vores britiske venner, skriver Reznikov.

  Forsvarsminister Morten Bødskov (S) skriver til DR Nyheder, at det ikke er nogen hemmelighed, at Danmark donerer våben til Ukraine. Han ønsker ikke at gå i yderligere detaljer om konkrete donationer.

  Harpoon-missiler har længe stået højt på Ukraines ønskeliste over forstærkninger til kampen mod den russiske invasion. Det er et sø-missil, der bruges til at angribe krigsskibe, fortæller Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet.

  - Det, ukrainerne kan bruge dem til, er at angribe skibe som Moskva, der blev sænket i Sortehavet for nylig.

  - Man kan forestille sig, at hvis russerne for eksempel prøver at støtte et angreb mod havnebyen Odesa fra sydsiden, så kan ukrainerne bruge missilerne til at holde skibene på afstand, siger Peter Viggo Jakobsen.

  Det russiske krigsskib "Mosvka" blev sænket i midten af april. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Også den ukrainske forsvarsminister lægger vægt på, at missilerne skal forstærke de ukrainske soldater ved Sortehavskysten.

  - Jeg er overbevist om, at det militære broderskab mellem Harpoon-missiler og vores egne Neptun-missiler (en ukrainsk pendant til Harpoon-missilet, red.) vil hjælpe os med at befri og gøre vores Sortehav sikkert igen i tillæg til pålideligt at beskytte Odesa, skriver Oleksij Reznikov på Facebook.

  Han skriver, at samarbejdet om at levere våbensystemer i Nato-klassen er "hidtil uset", og Ukraine vil modtage endnu flere våben i fremtiden.

  - I enhver kommentar om våben og støtten til Ukraine, takker jeg mine forsvarsministerkolleger. Det er ikke blot høflighed. Det er en klar indikation af, at Ukraine ikke er alene, skriver Reznikov.

  Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, takker på Facebook for våbenleveringerne fra blandt andet Danmark. (Foto: Ukrainian Presidential Press Ser © Ritzau Scanpix)

  Selvom den ukrainske forsvarsminister skriver, at Ukraine ikke er alene, og Danmark og flere andre lande leverer våben til ukrainerne, så betyder det ikke, at Danmark er blevet en part i krigen, fastslår Peter Viggo Jakobsen.

  - Nu går skillelinjen ved konventionelle våben og ved, at det ikke er Nato-personel, der tager ind i Ukraine og anvender våben imod russerne. Nato har nu defineret en linje, der hedder, at stort set alle konventionelle våbensystemer er okay, og derfor overskrider Harpoon-missiler ikke den røde linje, som Nato nu har defineret politisk, siger Peter Viggo Jakobsen.

  Ifølge Peter Viggo Jakobsen tyder det på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, også anser Nato's linje for gældende.

  I begyndelsen af krigen var Nato mere tilbageholdende med at sende våbensystemer til Ukraine. Ifølge Peter Viggo Jakobsen skyldes det, at man var bange for, at Rusland ville vinde krigen hurtigt.

  - Hvis man sendte alt for mange avancerede våben ind i Ukraine, så ville man jo bare udruste den russiske hær.

  - Nu kan man se, at ukrainerne har en chance for at holde russerne stangen og måske endda erobre noget af deres land tilbage, og det er i den situation, at man begynder at levere flere konventionelle våben, siger Peter Viggo Jakobsen.

 35. I går kl. 20:12

  Canada bliver igen, igen, igen Finlands modstander i VM-finalen

  For tredje VM i træk kommer VM-finalen i ishockey til at stå mellem Finland og Canada.

  Det står klart, da Canada lørdag aften skøjtede sikkert hen over Tjekkiet og vandt semifinalen med 6-1.

  Det var ellers helt lige efter første periode, men i anden og tredje periode satte Canada for alvor tempo på isen, og så kunne Tjekkiet ikke længere følge med verdensmestrene.

  Dermed er Canada klar til at møde Finland i VM-finalen søndag klokken 19.20.

  Da de to hold mødtes i VM-finalen sidste år vandt Canada med 3-2 efter overtid.

  Tjekkiet og USA spiller bronzekamp klokken 14.20 søndag.

 36. I går kl. 19:23

  SE BILLEDERNE: Verden over samles fodboldfans til fejring af Champions League-finalen

  Nu er der efterhånden ikke mere end en time til, at finalen i Champions League løber af stablen mellem det engelske hold Liverpool og spanske Real Madrid.

  Men det er ikke kun i klubbernes hjembyer, fans samles for at fejre finalen. Også i for eksempel København og Paris - som er tæt på der, hvor finalen skal spilles - mødes fansene.

  Se billederne herunder.

  • I Liverpool samles fans af - ja, Liverpool. (Foto: Ed Sykes © Ritzau Scanpix)
  • I Paris er stemningen særligt høj. Det er nemlig ikke langt fra, finalen skal spilles. På Stade de France. (Foto: KEVIN COOMBS © Ritzau Scanpix)
  • Real Madrid-fans. (Foto: Yoan Valat © Ritzau Scanpix)
  • Liverpool-fans får sig noget at drikke på en café i Paris. (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt © Ritzau Scanpix)
  • Real Madrid-fans poserer. (Foto: Yoan Valat © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 37. I går kl. 18:27

  Rekordfå cykeltyverier - men de stjålne cykler bliver dyrere og dyrere

  Nogle gange kan det føles, som om man er ramt af en forbandelse. Når først man har fået stjålet én cykel, så forsvinder den næste også.

  Men noget tyder på, at det efterhånden mest er dem med de helt dyre cykler, der skal holde ekstra godt øje med jernhesten.

  Antallet af cykler, der blev stjålet sidste år, er nemlig 27.312. Det er det laveste nogensinde og en halvering siden 2010, hvor der blev stjålet 53.000 cykler.

  Det oplyser brancheorganisationen Forsikring & Pension ifølge Ritzau.

  Til gengæld tyder det på, at cykeltyvene har fået smag for dyrere cykler som racercykler, mountainbikes, elcykler og ladcykler. Den gennemsnitlige erstatning for en stjålet cykel er på ti år steget fra 3969 kroner til 6195 kroner.

 38. I går kl. 17:39

  Team Esbjerg stryger forbi Odense og forlænger finaleserien

  Det hele bliver kogt ned til én kamp, når der skal findes en vinder af håndboldkvindernes DM-finale.

  Det står klart, efter Team Esbjerg lørdag aften vandt med 35-28 på hjemmebane over Odense Håndbold.

  Med sejren udlignede de finaleserien til 1-1 i kampe, og derfor bliver det først tirsdag, at der findes en vinder af guldmedaljerne.

  Det tredje og afgørende finaleopgør spilles på Fyn.

 39. I går kl. 16:52

  3D-printede våben er en fremtidig trussel: 'Generelt er det et kapløb med tiden, når nye teknologier bliver opfundet'

  En 3D-printet udgave af "The Liberator"-pistolen, den første version af et 3D-printet skydevåben, som blev beslaglagt i Japan. (Foto: Kyodo © Scanpix Denmark)

  Med en 3D-printer kan man producere alt fra medicinsk udstyr til briller, smykker, legetøj og små maskindele.

  Men teknologien kan også bruges til at producere dødbringende våben, og det er en risiko, som den europæiske politimyndighed, Europol, i stigende grad har fokus på.

  Generelt er det et kapløb med tiden, når nye teknologier bliver opfundet, fordi det stiller højere krav til, at lovgivningen og håndhævningen af den følger med.
  Nicolas Padfield, laboratorieleder på FabLab på RUC

  For mens produktionen af skydevåben engang var forbeholdt etablerede våbenfabrikanter, kan enhver med adgang til en 3D-printer i dag i princippet producere sit eget våben.

  Sådan har det faktisk været i en årrække i USA, hvor det første 3D-print af et våben blev introduceret for ni år siden.

  Inden for de senere år har tendensen også forgrenet sig til Europa, hvor politiet i lande som Spanien, Tyskland og Storbritannien har kunnet registrere forbrydelser, eller planer om at begå forbrydelser, med 3D-printede skydevåben.

  I Halle i Tyskland dræbte en gerningsmand i 2019 to personer med et skydevåben, der var delvist 3D-printet, og politiet i både Sverige, Spanien, Japan og Storbritannien har beslaglagt 3D-printede skydevåben i de seneste par år.

  Ifølge den europæiske politimyndighed, Europol, er 3D-print af våben en ny og voksende trussel i Europa.

  Af samme grund var netop 3D-print af våben på dagsordnen i denne uge, hvor Europol sammen med det nationale hollandske politi har afholdt en international konference i den hollandske by Haag for at diskutere problemet.

  - Udviklingen i at 3D-printe våben er en nuværende og fremtidig trussel. Internationalt samarbejde er derfor afgørende, for at kunne modvirke det, sagde Gerda van Leeuwen, chefkonstabel i Hollands nationale politi, ved åbningen af konferencen, ifølge Europol.

  Nicolas Padfield, der er laboratorieleder på FabLab RUC, der er et åbent digitalt prototypeværksted, er skeptisk over for, hvor stor en trussel det er på nuværende tidspunkt.

  - Jeg er dog noget skeptisk over for den reelle risiko ved 3D-printede våben, for ”The Liberator”, den første amerikanske version af et 3D-printet skydevåben, var et forfærdeligt dårligt våben, der eksploderede i hånden på dig halvdelen af gangene.

  - Med andre ord er det virkelig ineffektivt, og en helt almindelig drejebænk på et autoværksted vil til hver en tid være et bedre sted at producere et skydevåben, siger Nicolas Padfield.

  • I 2019 3D-printede forskere i Israel et menneskehjerte, der kan bruges til træning. (Foto: AMIR COHEN © Ritzau Scanpix)
  • Her er det en 3D-printet plantebøf. (Foto: AMIR COHEN © Ritzau Scanpix)
  • Her er det en kæmpestor 3D-printer, der med cement er ved at printe en bygning i Tyskland. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Men alligevel kan han sagtens se fornuften i, at eksempelvis Europol retter fokus mod 3D-printede skydevåben.

  - Generelt er det et kapløb med tiden, når nye teknologier bliver opfundet, fordi det stiller højere krav til, at lovgivningen, og håndhævningen af den, følger med.

  - For mig at se er den største nye risiko ved 3D-printede våben, at de er lavet af plastik og derfor er sværere at detektere. Det kan man jo i for eksempel lufthavne, hvor man røntgenscanner tasker, men andre steder, for eksempel i USA, bruger man i høj grad metaldetektorer, der ikke kan fange våben af plastik, siger Nicolas Padfield.

  3D-printede skydevåben er farlige. Både fordi, de kan affyre skud, men i særdeleshed fordi, der også er en stor risiko for, at våbnet eksploderer i hånden under affyringen, forklarer Nicolas Padfield. De er derfor ikke et oplagt våben for gerningspersoner, forklarer han.

  - Man kan godt 3D-printe våben, men det er og bliver et uegnet medie til våbenproduktion, fordi du printer i plastik, og det er ikke et særligt stærkt materiale.

  - Der, hvor der er grund til bekymring, er, at vi inden for de næste årtier vil finpudse teknikken og blive i stand til at 3D-printe alt muligt, også ting, der er langt farligere end en pistol, siger Nicolas Padfield.

  Han fortæller, at det allerede er muligt at 3D-printe i stærkere materialer som eksempelvis metal, hvilket det amerikanske militær gør, men det er stadig så dyrt, at det ikke giver mening for den enkelte. Nicolas Padfield forventer dog, at prisen vil falde på sigt.

  - Nye teknologier giver altid nye muligheder. Ja, nogen vil misbruge det, men fordele ved 3D-print overstiger langt risikoen for, at nogen vil misbruge det. Chancen for, at nogen vil bruge teknologien til noget godt, er langt større end risikoen, siger Nicolas Padfield.

 40. I går kl. 16:50

  Kevin Magnussen slutter som 13 i kvalifikationen til Monacos grandprix

  (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

  Formel 1-køreren Kevin Magnussen starter midt i feltet, når der søndag skal køres grandprix i Monaco.

  I lørdagens kvalifikation kæmpede danskeren med at få fart nok i bilen til at ende i top ti, og han sluttede derfor som nummer 13 lige uden for det helt sjove selskab.

  Kevin Magnussens tyske holdkammerat Mick Schumacher sluttede som nummer 15 i kvalifikationen.

  Ferrari-køreren Charles Leclerc endte som nummer ét, og dermed starter han i poleposition i søndagens grandprix.

  Den forsvarende verdensmester, Max Verstappen, sluttede som nummer fire.

  Monacos grandprix starter søndag klokken 15, og du kan se løbet på TV3+.

 41. I går kl. 16:45

  Amazon mod arbejderne: Pakkearbejdere kæmper mod verdens næstrigeste mand

 42. I går kl. 16:42

  Putin har talt i telefon med Macron og Scholz

  Ruslands præsident, Vladimir Putin, har talt i telefon med den franske præsident, Emmanuel Macron, og Olaf scholz, Tysklands forbundskansler. Det skriver Ritzau.

  Den russiske ledelse siger ifølge Reuters, at Putin under samtalen har sagt, at Rusland er parat til at drøfte, hvordan hvede fra Ukraine kan sejles ud fra havne i Sortehavet.

  Putin har også sagt, at Rusland er parat til at genoptage dialogen med Ukraine.

  Putin siger ifølge det statsejede russiske medie Tass, at dialogen er fastfrosset på grund af Ukraine.

 43. I går kl. 16:25

  Dansk idrætsgymnast vinder World Cup-sølv

  Det er ikke hver dag, man vinder sølv ved et World Cup-stævne.

  Men det har den blot 18-årige danske idrætsgymnast Camille Lund Rasmussen gjort lørdag eftermiddag.

  Ved World Cup i bulgarske Varne vandt den unge gymnast nemlig sølv i disciplinen spring over hest.

  World Cup-stævnet i Bulgarien var Camille Lund Rasmussens første på seniorplan, og hun blev i finalen kun overgået af franske Aline Friess, der også har været med til OL.

 44. I går kl. 15:52

  Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

  I to sager gav borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen fra partiet Inuit Ataqatigiit, grønt lys til millionlån og købsaftale uden den nødvendige politiske godkendelse.

  Og det koster hende nu jobbet.

  - Sagerne i Kommuneqarfik Sermersooq er komplicerede og problemfyldte, og jeg kan ikke stå i spidsen for at gennemføre vores politik i kommunen, hvis der ikke er tillid til mig, siger Charlotte Ludvigsen ifølge Sermitsiaq.AG, skriver Ritzau.

  Ifølge Sermitsiaq.AG har der i kommunalbestyrelsen været gentagne opfordringer til, at borgmesteren skulle trække sig.

  Charlotte Ludvigsen siger ifølge mediet, at hun ikke kan afvise, at der kommer flere dårlige sager.

  Det vides endnu ikke, hvem der afløser Ludvigsen på borgmesterposten.

 45. I går kl. 15:40

  Finland slår USA med en lille my og er klar til den tredje VM-finale i træk

  Finland er blandt anden kendt for de mange søer, mummitrolde og deres gode ishockeyspillere.

  Sidstnævnte var i den grad oppe på lakridserne og viste klassen, da USA lørdag eftermiddag blev slået med 4-3 i VM-semifinalen.

  Finland var foran 3-2 efter de første to perioder, og kort inde i tredje og sidste periode sendte Joel Armia de finske værter foran med to mål, da han med et fremragende skud sendte pucken mellem et par amerikanske ben, inden den strøg i nettet.

  Derfra ventede en stor opgave fra amerikanerne, der først fik reduceret til allersidst.

  De finske fans når derfor næppe at sauna deres ishockeyhelte, før der spilles VM-finale i den finske by Tampere i morgen, hvor enten Tjekkiet eller Canada venter.

  Finland vandt senest VM i 2019, mens de i 2021 tabte finalen til Canada. I 2020 var VM i ishockey aflyst grundet coronavirus.

 46. I går kl. 15:05

  Ukraines præsident har talt i telefon med Boris Johnson

  Den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskyj har i dag talt i telefon med den britiske premierminister Boris Johnson, ifølge BBC.

  Volodomyr Zelenskyj skriver selv på Twitter, at de to ledere blandt andet har talt om fødevarekrisen.

 47. I går kl. 14:24

  Real Madrid skal 'tænde for kontakten' for at løbe med Champions League-trofæet

  Rodrygo sikrede finalepladsen, da han scorede to overtidsmål i semifinalen mod Manchester City, hvilket sendte kampen i forlænget spilletid, som Real Madrid vandt. (Foto: Carl Recine © Ritzau Scanpix)

  I aften brager Real Madrid og Liverpool sammen i årets Champions League-finale.

  Her har journalisten Sam Leveridge, der bor i den spanske hovedstad og dækker Real Madrid for BBC og det spanske medie Marca, Liverpool som favoritter.

  Men der er én ting, der kan sikre den spanske kongeklub det 14. Champions League-trofæ i klubbens historie.

  Det kræver dog, at de gør, som de har haft for vane i turneringen, og som man også så det i semifinalen mod Manchester City, hvor Madrid scorede to mål i overtiden.

  - Når de tænder for en kontakt i 10 eller 15 minutter, kan de slå alle. Når de gør det, er de ustoppelige og kan score alle de mål, de har brug for, siger Sam Leveridge.

  Champions League-finalen spilles klokken 21 lørdag aften og vises på TV3+.

  Læs hele historien her.

 48. I går kl. 14:19

  Tennisstjerne udbygger voldsom stime med ny sejr ved French Open

  De færreste modstandere har en chance mod den polske verdensetter Iga Swiatek i øjeblikket.

  Lørdag vandt hun sejr nummer 31 i træk, da hun uden problemer spillede sig videre til tredje runde ved French Open med en sejr på 6-3, 7-5 over Danka Kovinic fra Montenegro.

  Samtidig kan Swiatek nu notere sig, at 22 ud af de seneste 23 sejre er blevet sikret uden at afgive et sæt til modstanderen.

  Trods den imponerende sejrsstime har 20-årige Iga Swiatek kun vundet en enkelt grand slam-turnering i karrieren.

  Det skete ved netop French Open for to år siden.

  Venus Williams har rekorden for flest sejre i træk. Tilbage i år 2000 vandt det amerikanske tennisikon 35 kampe i træk.

 49. I går kl. 14:04

  Farverige gader i Aalborg: Nordeuropas største karneval er i gang igen

  • Optog gennem Aalborgs gader (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Optog gennem Aalborgs gader (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Optog gennem Aalborgs gader (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Optog gennem Aalborgs gader (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Du kan møde alt fra pirater og smølfer til prinsesser og Find Holger, hvis du kommer en tur forbi Aalborg i dag.

  For første gang siden corona bliver der afholdt karneval i byen, hvor deltagerne traditionen tro går gennem de ålborgensiske gader uklædt i vilde kostumer.

  Allerede tidligt i morges blev der taget hul på festlighederne, da der var morgenfest i Kildeparken.

 50. I går kl. 13:44

  Mette Gjerskov fra Socialdemokratiet vender tilbage til Folketinget

  Folketingsmedlem for Socialdemokratiet Mette Gjerskov vender tilbage til gangene på Christiansborg efter længerevarende og alvorlig sygdom.

  Det skriver hun selv på Twitter.

  Første dag tilbage på job blev brugt på Roskilde Dyrskue sammen med statsminister Mette Frederiksen.

  Mette Gjerskov har været sygemeldt siden oktober 2021.

Mere fra dr.dk