Nyheder
2. aug 2013

DIN MENING Bloggere får dødstrusler – Er tonen på nettet for hård?

Modeblogger Kia Ellegård har modtaget flere trusler på sin blog, på Facebook og på Instagram (Foto: Privat © DR)

- Jeg kommer og dræber dig og din baby.

Sådan lyder en af truslerne til modebloggeren Jeanett Drevsfeldt.

Og Kia Ellegaard Møller, der er projektleder hos Danmarks største bloggernetværk Bloggers Delight, bekræfter tendensen. Hun blogger også selv og har oplevet trusler:

- Du skal dø din klamme luder, lyder en besked til modebloggeren.

Bloggerne ovenfor kender ikke årsagen til de hårde angreb.

Hvorfor tror du, tonen er så voldsom over for bloggerne?

Nyheder

 1. 5 min. siden

  50.000 er blevet bedt om at tage hjemmefra i Australien efter voldsom regn

  Selv de bedste gummistøvler må i øjeblikket give fortabt med den mængde af nedbør, der er faldet i Australiens største by, Sydney.

  På fire dage er der nogle steder kommet så meget regn, som der ellers plejer at komme på otte måneder.

  Det har ført til massive oversvømmelser, og derfor har den australske regering opfordret 50.000 mennesker til at lade sig evakuere.

  • Sydney ligner næsten Venedig i øjeblikket. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)
  • Sydney ligner næsten Venedig i øjeblikket. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)
  • Sydney ligner næsten Venedig i øjeblikket. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)
  • Sydney ligner næsten Venedig i øjeblikket. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)
  • Sydney ligner næsten Venedig i øjeblikket. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)
  • Sydney ligner næsten Venedig i øjeblikket. (Foto: Saeed Khan © Ritzau Scanpix)
  1 / 6
 2. 13 min. siden

  Seks er dræbt under skyderi mod parade nær Chicago

  Afspærringer efter gårsdagens skyderi i Highland Park i den amerikanske by Chicago. (Foto: CHENEY ORR © Ritzau Scanpix)

  Seks personer er dræbt, og 38 andre er såret under et skyderi mod en 4. juliparade i en forstad til Chicago.

  Det oplyser politiet på et pressemøde mandag aften dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Tidligere forlød det, at fem var dræbt i skyderiet, og at 24 var såret.

  Den formodede gerningsmand - en 22-årig mand - er efter flere timers menneskejagt blevet anholdt.

  Paraden på USA's nationaldag blev beskudt i en park i Chicago-forstaden Highland Park, meddelte det lokale politi på Twitter.

  Hundredvis af mennesker satte i løb for at komme i sikkerhed.
  Øjenvidne

  Paraden blev brat standset af skud - kun ti minutter efter at den var begyndt omkring klokken 10.00 lokal tid (klokken 17.00 dansk tid).

  - Hundredvis af mennesker satte i løb for at komme i sikkerhed, skriver The Chicago Sun-Times.

  Alle løb skrigende væk og søgte dækning, rapporterer tv-stationen CBS 2.

  Et vidne siger til CNN, at der blev løsnet mellem 20 og 25 skud, mens andre siger, at de talte omkring 40 skud.

  Politiet siger, at paraden blev beskudt fra et tag. En riffel blev fundet på stedet.

  Familier bliver fulgt væk fra gerningsstedet af bevæbnede betjente efter skyderiet i Highland Park mandag. (Foto: Mark Borenstein © Ritzau Scanpix)

  Politiet satte omgående en omfattende eftersøgning af gerningsmanden i gang, og identificerede den mistænkte som en 22-årig mand.

  Den mistænkte blev senere observeret i en Honda Fit i den nordlige del af Chicago. Han forsøgte at køre fra politiet, men efter en kort biljagt overgav han sig uden protester til politibetjente. Det skriver NBC News.

  Nancy Rotering, som er borgmester i Highland Park, fordømmer volden.

  - På en dag, hvor vi er samlet for at fejre vort samfund og friheden, kommer vi i stedet til stå med sorg, tragiske tab af menneskeliv og kampen mod den rædsel, som vi blev ofre for, sagde hun.

  USA's præsident, demokraten Joe Biden, der er tilhænger af en skærpelse af de amerikanske våbenlove, siger efter mandagens skyderi, at han vil fortsætte sine bestræbelser på at stoppe "epidemien" af våbenvold i USA.

  Han understreger, at han i juni underskrev den første betydelige lov mod øget våbenkontrol i årtier, men at der "stadig udestår meget mere arbejde".

  - Vi (præsidentparret, red.) er chokerede over den meningsløse våbenvold, der endnu en gang har bragt sorg til et amerikansk lokalsamfund på denne uafhængighedsdag, siger Joe Biden ifølge AFP.

  /ritzau/

 3. 18 min. siden

  Ministre siger nej til høringssvar og vil lukke minksag hurtigt: 'En ekstrem koordineret plan'

  På et pressemøde fredag afviste Mette Frederiksen, at der var behov for at lave en advokatvurdering af hendes rolle i minksagen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

  Folketinget kan allerede i dag tage det første skridt til at formulere den kritik, der vil ramme statsminister Mette Frederiksen (S) i minksagen.

  Da Minkkommissionen fremlagde sin rapport torsdag i sidste uge lød det ellers, at de kritiserede ministre nu ville få 30 dage til at afgive et høringssvar, før det kunne komme på tale at udtale kritik.

  Granskningsudvalget, som står for at behandle sagen, gav også ministrene mulighed for at få en bisidder i det videre forløb.

  Men det har de kritiserede ministre, heriblandt statsminister Mette Frederiksen, ikke ønsket. Derfor kan Granskningsudvalget allerede på et møde klokken 9 i dag tage hul på debatten om, hvor hård kritikken af Mette Frederiksen skal være.

  Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, der også er formand for Granskningsudvalget, kritiserer i skarpe vendinger, at de kritiserede ministre ikke vil give udvalget et svar på kritikken.

  - Det her viser, hvordan Mette Frederiksen og de implicerede ministre har lavet en ekstrem koordineret plan for, hvordan de kunne undgå en grundig behandling i Folketinget. De ønsker tydeligvis ikke at svare på den hårde og alvorlige kritik af statsministeren og regeringen i dommerundersøgelsen. De er kun optaget af at forsøge lukke hurtigt ned, skriver hun til DR.

  DR Nyheder har talt med en række kilder omkring forløbet, og det ligger klart, at et flertal vil udtale kritik af Mette Frederiksen. En kritik fra et udvalg i Folketinget er det, der populært sagt også kaldes en næse. Formuleringerne i kritikken er afgørende for, hvor stor næsen bliver.

  Flertallet kommer til at bestå af både regeringen og dens støttepartier. Socialdemokratiet vil altså tilslutte sig kritikken.

  De borgerlige partier arbejder på en mindretalsudtalelse, hvor kritikken vil være skarpere.

  Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, ønsker ikke at udtale sig før mødet.

  Det vil gruppeformand for Enhedslisten Peder Hvelplund til gengæld gerne.

  - Der er ingen tvivl om, at vi fra Enhedslistens side har behov for at udtrykke en meget klar kritik af statsministerens håndtering og det hastværk, der var. Det er dybt utilfredsstillende, og derfor er der behov for at udtrykke en meget klar kritik af statsministerens håndtering.

  Da Granskningsudvalget fremlagde rapporten i sidste uge, lød det, at ministrene nu havde en frist på 30 dage til at komme med et høringssvar, før man kunne udtale en kritik. Er det så ikke mærkeligt, at I allerede nu fem dage efter kan komme med kritikken?

  Peder Hvelplund er Enhedslistens repræsentant i Granskningsudvalget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  - Nej, det er helt op til ministrene, hvordan de ønsker at håndtere deres mulighed for at afgive høringssvar. Jeg er optaget af, at de berørte ministre i retssikkerhedens navn får mulighed for at komme med høringssvar. Når de har tilkendegivet, at de ikke har et behov for det, så er det en interesse for alle, at vi får muligheden for at udtale den meget klare og tydelige kritik af statsministerens håndtering.

  Venstre siger, det her viser, at regeringen kun er optaget af lukke sagen hurtigt ned. Har de ikke ret i det?

  - Altså, vi taler om et parti, som ikke er villig til at tage et reelt opgør med offentlighedsloven. Som ikke var villig til at tage den parlamentariske konsekvens i forhold til, at Inger Støjberg helt bevidst og åbenlyst vildledte og løj over for Folketinget. Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor de skulle kunne sætte sig op på moralens høje hest i den her sag.

  Men virker det ikke utrolig belejligt, at man afskriver sig muligheden for at afgive høringssvar og så få lukket sagen ned midt i en sommerferie?

  - Det her er ikke et spørgsmål om at få sagen lukket ned. Det handler om, at vi får mulighed for at udtale den meget hårde kritik, der er behov for.

  Mette Abildgaard, der er politiske ordfører for De Konservative, kalder det "mærkværdigt", at ministrene ikke har ønsket at afgive et høringssvar til Folketinget.

  - De bliver udsat for en massiv kritik. Forvaltningen af det her. Respekten over for minkavlerne. At det ikke er grund nok til, at man ønsker at afgive et høringssvar, synes jeg er helt mærkeligt, siger Mette Abildgaard.

  Før Minkkommissionen offentliggjorde sin rapport, fik de kritiserede ministre det afsnit, der handlede om dem selv, sendt i høring.

  Statsminister Mette Frederiksens bisidder, advokat Lars Kjeldsen, skrev eksempelvis et svar på 26 sider. Det svar tog kommissionen hensyn til, før det endelige rapport blev skrevet.

  - Der vil komme en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen, hvis der kommer et blåt flertal efter et valg, siger Mette Abildgaard. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  De har afgivet høringssvar til kommissionen, så de har jo forholdt sig til kritikken. Hvorfor er det ikke nok for jer?

  - Det her er den endelige rapport, som er kommet fra Minkkommissionen, hvor de får indsigt i det fulde materiale og i alt, hvad der er sagt og skrevet. At man ikke ønsker at afgive et høringssvar til det, når man får mulighed for det af Folketinget, synes jeg ærlig talt er mærkeligt. Det er det sidste punktum, der skal sættes i denne her sag, og det er helt tydeligt, at der er nogle partier, der har haft meget travlt med, at det punktum skulle sætte i løbet af sommerferien.

  Er I ikke bare blevet snydt? I fik lagt ind, at der skulle være en høringsfrist på 30 dage, og så troede I, at der ville gå noget tid, før man kunne drage en konklusion. Så siger de nej til at afgive høringssvar og er klar til at lukke sagen?

  - Det er klart, at vi borgerlige partier havde da en forventning om, at man ville læse denne her rapport grundigt, før man konkluderede på, hvad der skulle ske. Men allerede inden blækket på papiret var tørt, så havde støttepartierne konkluderet, at det ikke skulle have nogle konsekvenser for statsministeren. Man skulle ikke undersøge, om hun havde handlet groft uagtsomt. Så ja, det undrer os da, at man har haft så travlt med at få det her lukket ned. Det synes vi egentlig ikke er ordentligt over for danskerne, siger Mette Abildgaard.

 4. 19 min. siden

  Lægesekretærer står alene med akut syge patienter: 'Det er utrygt. Jeg er 'kun' sekretær'

  Lægesekretærerne oplever, at det kan være svært at tilkalde travle sygeplejersker fra akutafdelingen når patienter bliver dårlige ude i venteværelset. Grafik: Signe Heiredal - DR

  Dødsfald i venteværelset - det frygter lægesekretærer at stå med alene på akutafdelingen på det nye Regionshospital Gødstrup ved Herning.

  Lægesekretærer oplever ofte, at de er efterladt i et venteværelse med syge patienter, fordi læger og sygeplejersker har for travlt til at vurdere patienterne.

  En af dem er lægesekretær Rikke Larsen.

  - Det er utrygt. Jeg kan stå med en eller flere patienter, som jeg ikke føler, at jeg har kompetencer til at hjælpe. Jeg er ’kun’ sekretær, siger hun.

  Lægesekretær Rikke Larsen arbejder i akutmodtagelsen i Gødstrup. Hun er en af flere lægesekretærer, der har sendt mails til ledelsen, fordi hun er utryg ved situationen i venteværelset. (Foto: Jesper Ibfelt - DR)

  Lægesekretærerne har flere gange kontaktet ledelsen og givet udtryk for, at de frygter for patientsikkerheden. Blandt andet har Rikke Larsen den 8. april skrevet til afdelingsledelsen:

  ’I nat har vi decideret følt os utrygge. Tanken om ”er der en, der skal dø i venteværelset, før der for alvor kommer fokus på det her” har blandt andet fyldt’.

  Der er godt nok en frontsygeplejerske – en såkaldt SIF-vagt – som løbende skal overvåge venteværelset. Men ofte bliver sygeplejersken nødt til at blive på akutafdelingen, og om natten er der slet ingen SIF-vagt.

  - Ofte er der travlt inde bag dørene, hvor sygeplejerskerne løber rundt. Og de løber virkelig. Når jeg så ringer og siger, at jeg har brug for hjælp til en patient, fordi jeg synes, at vedkommende er dårlig, er det ikke altid, at de har mulighed for at give mig den hjælp, fortæller Rikke Larsen.

  Hun er ikke i tvivl om, at det handler om, at der er for få ansatte.

  - Vi har brug for flere hænder. Det er i bund og grund, hvad det handler om, siger hun.

  Når jeg så ringer og siger, at jeg har brug for hjælp til en patient, fordi jeg synes, at vedkommende er dårlig, er det ikke altid, at de har mulighed for at give mig den hjælp
  Rikke Larsen, lægesekretær, akutafdelingen i Gødstrup

  Lægesekretærernes tillidsrepræsentant på akutafdelingen, Heidi Bodenhoff Nøhr, fortæller, at det sundhedsadministrative personale ofte kommer ud i nogle situationer, som de ikke har ansvaret for og heller ikke kompetencerne til.

  - En ting er, at der kommer en patient med en fejlstillet arm. Det kan vi også se som sekretærer, men vi har svært ved at vurdere brystsmerter eller mavesmerter, der kan være blødninger i maven og så videre, siger Heidi Bodenhoff Nøhr.

  Tillidskvinden oplever også, at travlhed giver en del utilsigtede hændelser.

  - Det gør det bestemt. Der er en del utilsigtede hændelser. Vi råber på bedre vilkår, så vi alle kan føle os trygge, tilføjer hun.

  Ledelsen har valgt at stramme op på procedurerne omkring venteværelset på akutafdelingen. Det sker, efter at lægesekretærerne har sendt flere bekymringsskrivelser, hvor de advarer om, at patientsikkerheden er truet.

  - Hvis lægesekretæren føler sig utryg – eller på patientens vegne føler sig utryg – vil en sygeplejerske komme omgående, siger den lægefaglige direktør fra Regionshospitalet Gødstrup, Jens Friis Bak.

  Lægefaglig direktør Jens Friis Bak slår fast, at ansvaret for patienter i venteværelset ligger i akutafdelingen hos sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale. (Foto: Dr)

  Så der har været et problem, men problemet er løst?

  - Ja. Akutafdelingen siger, at de man har opgraderet på funktionerne og indskærpet, at hvis der kommer henvendelser fra lægesekretærerne i venteværelset, så skal sygeplejerskerne komme omgående.

  Altid?

  - Altid, lyder det fra den lægefaglige direktør.

  Regionshospitalet Gødstrup åbnede i starten af februar. Det nybyggede hospital har afløst de gamle sygehuse i Holstebro og Herning.

  En måned før indflytningen meldte hospitalsledelsen ud, at mangel på sygeplejersker betød, at det nye hospital måtte åbne med tomme senge.

  Vi kan aldrig stille et hundrede procent garanti, fordi der kan ske så mange sammenfaldende hændelser, at man kommer i en nødsituation. Sådan er vilkårene i en akutafdeling
  Jens Friis Bak, lægefaglig direktør

  Her knap fem måneder senere er manglen på sygeplejersker stadig stor. Alene akutafdelingen mangler 19 sygeplejersker. Derfor besluttede regionsrådet i Region Midtjylland for nylig midlertidigt at lukke akutklinikken i Lemvig og lukke for modtagelse af patienter på akutklinikken i Holstebro om natten.

  Det skal frigive tre sygeplejersker, som kan hjælpe med at få sommervagtplanen til at gå op på akutafdelingen i Gødstrup, forklarer Jens Friis Bak.

  Betyder det, at der, trods ferie, stadigvæk vil være mulighed for at tilkalde en sygeplejerske med kort varsel til venteværelset?

  - Det er højt prioriteret.

  Men der er ingen garanti?

  - Vi kan aldrig stille et hundrede procent garanti, fordi der kan ske så mange sammenfaldende hændelser, at man kommer i en nødsituation. Sådan er vilkårene i en akutafdeling.

  - Men vi har, som sagt, opgraderet på det ansvarsområde, der hedder venteværelset, så sygeplejepersonalet ved, at de skal komme omgående, når en lægesekretær ringer, lyder det fra den lægefaglige direktør.

  Alligevel har lægesekretærerne netop sendt endnu en bekymringsskrivelse til ledelsen. De efterlyser en varig løsning.

  - Vi havde en forhåbning om, at problemet var løst, men vi har erfaret, at det er det ikke. Vi har igen været uheldige ikke at kunne få fat i sundhedsfagligt personale ved behov. Vi synes, at situationen er uholdbar, siger lægesekretærernes tillidsrepræsentant på akutafdelingen, Heidi Bodenhoff Nøhr.

 5. 20 min. siden

  Professor i psykiatri efter skyderiet i Field's: Vi skylder ofrene og de pårørende at lære det maksimale

  Der er blevet lagt lys og blomster foran storcenteret Field's. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Når der sker en togulykke eller et fly styrter ned, bliver en havarikommission sat til at undersøge, hvad der er sket, og hvordan det kunne være undgået.

  Sådan burde det også være, når psykisk syge har begået kriminalitet, mener Poul Videbech, der er professor i psykiatri på Københavns Universitet.

  Hans udmelding kommer i kølvandet af skyderiet i Fields, hvor tre personer blev dræbt og syv blev såret – heraf fire alvorligt.

  Ifølge politiet er den mistænkte 22-årige kendt i psykiatrien, og han blev i går varetægtsfængslet i surrogat. Det vil sige varetægtsfængslet på en lukket psykiatrisk afdeling i stedet for i et fængsel.

  Detaljer om hans forhistorie i psykiatrien er dog endnu ikke kendt.

  - Der er alle mulige gætterier, man kan gøre sig: Var den pågældende gerningsmand psykisk syg? Har han været i psykiatrien? Bad han om hjælp, men blev ikke forstået? siger Poul Videbech.

  - Derfor er det vigtigt at lave en grundig undersøgelse af, hvad der er gået forud for hændelsen. Af hensyn til ofrene, de efterladte - og sådan set også alle os andre, så bliver vi nødt til at lære det maksimale af sådan en forfærdelig historie, siger han.

  Det samme mener Gitte Ahle, der er retspsykiater og tidligere formand for Dansk Psykiatrisk Selskab. Hun understreger, at hun ikke taler om den konkrete hændelse i Field's, men generelt om psykisk syges kriminalitet.

  - Jeg er enig i, at når psykisk syge begår alvorlig kriminalitet, skal der laves en kulegravning af, hvordan de er blevet behandlet op til, og om det kunne have været gjort bedre, siger hun.

  Der bliver på enkelte psykiatriske centre lavet analyser af hændelser, men ifølge Gitte Ahle bør de foregå på en anden måde.

  - Man bør systematisere det og gøre analyserne offentlige, for jeg synes, at alle har krav på at vide, hvad der foregår, siger hun.

  Ud over at den formodede gerningsmand var kendt i psykiatrien, bekræftede flere kilder i går over for DR, at den 22-årige mand kort inden skyderiet havde forsøgt at kontakte en kriselinje. Det lykkedes dog ikke.

  Politet har dog endnu ikke ville kommentere oplysningerne. Og det er stadig uvist, hvad motivet for drabene er.

  I aften bliver der holdt en mindehøjtidelighed for ofrene og deres pårørende og andre, der er berørt af situationen, ved Field's. (Foto: ANNEGRET HILSE © Ritzau Scanpix)

  Det er således ikke sikkert, at fejl og mangler i det psykiatriske system har spillet en rolle. Men ifølge Poul Videbech er psykiatrien presset og har været det længe.

  Han henviser til, at der ikke er nok sengepladser, og at psykiatere ad flere omgange har fortalt, at de ofte er tvunget til at udskrive patienter for tidligt for at få plads til nye.

  - Psykiatrien er i knæ simpelthen. Det gør, at risikoen selvfølgelig stiger for, at en person, som henvender sig og beder om hjælp, ikke får det, siger han.

  - Jeg ved ikke, om det er sådan i den aktuelle sag. Det er slet ikke sikkert, men sådan noget må man undersøge. For det kan levere argumenter for, at der er nogle ting, vi skal forbedre, så det ikke sker igen, siger han.

  Gitte Ahle har tidligere stået bag en af de største undersøgelser af psykisk syges kriminalitet, som hun lavede for Justitsministeriet.

  Dengang gennemgik de i alt 218 sager fra 2016 om kriminalitet begået af psykisk syge og konkluderede, at ud af de 13 sager om drab og drabsforsøg, der havde været, kunne 11 have været undgået, hvis gerningsmanden havde fået tilstrækkelig behandling.

  Hun tror ikke, at billedet har ændret sig i dag. For selv om der siden er lagt større planer for forbedringer i psykiatrien, er de endnu ikke blevet før ud i livet.

  - Det går alt, alt, alt for langsomt. Jeg vil vove at påstå, at jeg ville kunne lave samme undersøgelse med samme resultater i dag, siger Gitte Ahle, som igen understreger, at hun ikke taler ud fra skyderiet i Field's.

  - Da vi lavede undersøgelsen i 2019, følte vi, at vi skulle skynde os at offentliggøre den. Vi synes ikke, at vi kunne sidde med den viden. Det er jo alvorligt, når man sidder med viden, der kan hjælpe til at undgå drab og drabsforsøg, siger hun.

  Statsminister Mette Frederiksen sagde i går sådan her, da hun blev spurgt på et pressemøde, om det gav anledning til at kigge på psykiatrien:

  - Der vil helt naturligt opstå nogle helt relevante diskussioner. Vi hører det allerede nu i forhold til de våben, der har været brugt. Potentielt i forhold til psykiatrien.

 6. 24 min. siden

  Sidste frist: I dag skal tusindvis beslutte sig for studievalg

  Hvis du vil søge om optagelse på en videregående uddannelse, er det i dag klokken 12 sidste chance for at få sendt en ansøgning afsted.

  I år er det muligt at søge ind på syv nye uddannelser, der er åbnet udenfor landets fire største studiebyer.

  Det er for eksempel nu muligt at uddanne sig til bioanalytiker i Hjørring, jordemoder i Slagelse eller radiograf i Næstved.

  En af dem, der glæder sig over, at flere uddannelser rykker ud i de mindre byer, er 22-årige Mia Pedersen fra Aalborg. Hun har søgt ind på den nye bioanalytikeruddannelse i Hjørring, og for hende er placeringen afgørende.

  - Det giver mulighed for, at jeg kan blive boende i det område, hvor jeg er. Jeg kan starte med det samme og behøver ikke have en masse sabbatår for at spare sammen til at flytte til Aarhus, siger hun.

  Mia Pedersen har altid haft en interesse for biologi og kemi og har nu søgt ind på bioanalytikerstudiet, der som noget nyt i år tilbydes i Hjørring. (Foto: (privatfoto).)

  Lederen af den nye bioanalytikeruddannelse, Sofie Gry Pristed, har ikke set Mia Pedersens eller nogle af de andres ansøgninger endnu, men ser frem til at åbne indbakken, når klokken slår 12 i dag.

  - Jeg er selvfølgelig rigtig spændt på at se, hvor mange der har valgt at søge ind. Jeg glæder mig meget til at tage imod de studerende, og vi skal nok stå klar og sørge for, at de får en rigtig god start, siger hun.

  Det lover dog godt for uddannelseslederen, der allerede i marts havde modtaget 51 kvote 2-ansøgninger, med folk der havde valgt bioanalytiker som førsteprioritet.

  - Som uddannelsesleder er jeg rigtig glad for at se, at vi figurerer som førsteprioritet for så mange. Vi har 30 pladser her fra september, og halvdelen af dem bliver fyldt op med ansøgere fra kvote 2, så jeg synes det ser meget lovende ud, siger uddannelseslederen for bioanalytikeruddannelsen ved UCN, Sofie Gry Pristed.

  Hvor stor opbakning de nye uddannelser kommer til at nyde, kan Mads Fjord Jørgensen godt være i tvivl om. Han er programleder for videregående uddannelser i tænketanken DEA, der er en uafhængig tænketank for uddannelse- og forskningspolitik.

  - Det bliver spændende at følge, hvor mange der søger de her nyoprettede uddannelser udenfor de fire store uddannelsesbyer. Vi ved, at størrelsen på uddannelsesbyen er vigtig for studievalget, uanset om man kommer fra en stor eller lille by, siger han.

  Mads Fjord Jørgensen har i tænketanken DEA forsket i, hvad gymnasieelever vægtede højest, når de skulle til at søge ind på en videregående uddannelse. De tre vigtigste punkter for gymnasieeleverne er den faglige interesse, udsigten til løn og størrelsen af den by, uddannelsen ligger i.

  - Det bliver også centralt at holde øje med, hvor højt uddannelserne ligger på de studerendes prioriteter, fordi der vil være en større sandsynlighed for frafald, hvis de kommer ind på en lavere prioritet, siger han

  Mia Pedersen er dog ikke i tvivl om, at uddannelsen i Hjørring ligger helt i toppen af hendes liste.

  - Det er helt fantastisk, at bioanalytikeruddannelsen kom til Hjørring. Vi havde drømt om, at den ville komme herop, fordi vi i forvejen har sygeplejersker både i Thisted og Hjørring, siger hun.

  Omkring to kilometer fra den nye uddannelse ligger Regionshospitalet i Hjørring. De har flere bioanalytikere ansat og håber på at kunne rekruttere nogle studerende fra den nye, lokale uddannelse.

  - Rigtig mange af de studerende flytter til Aarhus, for så er det nemmere at komme på skole. Så finder de kæreste eller bliver bundet på anden vis, og så er det svært at trække dem hjem igen, når vi har stillinger oppe, siger Tina Koch, der er afsnitsledende bioanalytiker på Regionshospitalet i Hjørring.

  Men de syv uddannelser er kun begyndelsen. Uddannelses- og Forskningsministeriet oplyser til DR, at de regner med, at der frem mod 2030 kommer 32 nye uddannelsesudbud uden for de fire største studiebyer.

  Allerede fra næste år forventes der at åbne en dyrlægeuddannelse i Foulum, i udkanten af Viborg. Det kommer til at være den første mulighed for at læse til dyrlæge andre steder end i København.

  Præcis, hvor mange nye uddannelser der vil blive åbnet fra næste år, har det ikke været muligt at få svar på.

  I år udbydes i alt 887 uddannelsesudbud.

 7. 35 min. siden

  Politiet anholder formodet gerningsmand efter skyderi i Chicago

  Politiet i Chicago har anholdt en 22-årig mand, efter seks personer mandag blev dræbt i et skyderi, hvor yderligere 38 blev såret.

  I første omgang forsøgte den formodede gerningsmand at køre fra politiet, men efter en kort biljagt overgav han sig, skriver Ritzau.

  Manden blev efterlyst, efter der fra et tag var blevet skudt mod en parade på USA's nationaldag i millionbyen.

 8. I går kl. 23:50

  Ukraine vil have sikkerhedsgarantier for eksport af korn

  Ukraine er lige nu i gang med at sikre, at de skibe, der fragter korn til eksportmarkeder fra ukrainske havne, kan gøre det trygt.

  Det oplyser Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

  - Samtaler er i gang mellem Tyrkiet, FN og vores repræsentanter med ansvar for sikkerheden af den korn, der forlader vores havne, siger Zelenskyj, ifølge Reuters.

  Korn fra Ukraine bliver hovedsageligt transporteret via Sortehavet, og Ukraine, der er blandt verdens førende eksportører af korn, beskylder Rusland for at lægge hindringer i vejen for de ukrainske fragtskibe.

  Før den russiske invasion i slutningen af februar plejede Ukraine at afskibe over 50 procent af landets korneksport fra Odesa, der er Ukraines største eksporthavn i Sortehavet.

  - Det er en meget vigtig ting, at nogen garanterer sikkerheden for skibe fra dette eller andre lande. Bortset fra Rusland, som vi ikke stoler på. Vi har derfor behov for sikkerhed for de skibe, der kommer hertil for at laste (korn, red.), siger Zelenskyj.

 9. I går kl. 23:49

  Paul Haggis er ikke længere i husarrest efter anklager om groft seksuelt overgreb

  Den oscarbelønnede canadiske filminstruktør Paul Haggis har siden den 19. juli siddet i husarrest på et hotelværelse i Italien efter anklager om groft seksuelt overgreb, der skulle have fundet sted over flere dage.

  Nu må han dog forlade suiten, mens anklagerne beslutter, om der skal rejses sag mod ham. Det har en italiensk dommer netop besluttet, skriver AP.

  Paul Haggis blev anholdt i juli i Italien, efter en britisk kvinde anklagede ham for at have sex uden samtykke under et besøg ved en kunstfestival i byen Ostuni.

  Gennem sin advokat har Paul Haggis i forbindelse med den første høring i sagen fortalt, at han er "fuldstændig uskyldig", og at alt, som er foregået mellem ham og den britiske kvinde, har været med samtykke.

  Paul Haggis vandt i 2006 en Oscar for bedste manuskript til filmen 'Crash', som han også instruerede. Han har også skrevet manuskript til 'Million Dollar Baby' og James Bold-filmen 'Casino Royale'.

 10. I går kl. 23:28

  Canada afsætter 107 milliarder kroner for at rette op på voldsomt svigt af børn

  Den canadiske regering har netop underskrevet en aftale på 107 milliarder kroner for at kompensere børn og familier fra landets oprindelige befolkning, der er blevet svigtet af systemet.

  Det skriver AP.

  Samtidig har en sammenslutning af den oprindelige befolkning kaldet The Assembly of First Nations, godkendt den.

  - Parterne er blevet enige om en aftale om afvikling af erstatningskrav for at imødekomme de familier og mennesker, der har lidt enormt under diskrimination og et systematisk racistisk barnevelfærdssystem, siger Patty Hajdu, der er de indfødtes serviceminister.

  Tal fra 2016 viser, at mindre end otte procent af de canadiske børn under 15 år er såkaldt indfødte, mens lidt over halvdelen af alle børn i landet, som er hos plejefamilier, er indfødte.

  Aftalen skal stadig godkendes af det den canadiske menneskerettighedsdomstol og den føderale domstol, før den træder i kraft.

 11. I går kl. 23:10

  Saudi-Arabien får for første gang en kvinde som vicegeneralsekretær

  For få år siden måtte de ikke køre bil i landet, men nu har de fået to ledende stillinger i den saudiarabiske regering.

  For Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, er lige nu i gang med at gøre statsapparatet mindre mandsdomineret, og derfor har han nu udpeget to kvinder til ledende stillinger.

  Det skriver Bloomberg.

  Shihana Alazzaz er blevet udnævnt til landets første vicegeneralsekretær, i landets ministerråd, mens prinsesse Haifa bint Mohammed Al Saud har fået titlen som viceminister for turisme.

  Ifølge Bloomberg fjerner Saudi-Arabien løbende restriktioner for kvinder i landet som en del af regeringens plan om at få flere lokale til at arbejde i den private sektor.

 12. I går kl. 22:45

  De kom, de så, de åd: Joey 'Chestnut' sætter verdensrekord i hotdogspisning

  En hotdog skal ikke nydes, den skal bare ned. I hvert fald hvis du som Joey 'Chestnut' deltager i Nathan's Hot Dog Eating Contest. (Foto: YUKI IWAMURA © Ritzau Scanpix)

  De fleste af os kan nok genkende lysten til en hotdog, når vi går forbi en af landets pølsevogne, og duften derfra rammer vores næsebor.

  Men de færreste har nok lyst til at kværne 63 styks på 10 minutter.

  Det var ikke desto mindre det, den mandlige vinder af 2022-udgaven af Nathan's Hot Dog Eating Contest, der som navnet antyder handler om at spise hotdogs, gjorde.

  Konkurrencen finder sted hvert år på USA's uafhængighedsdag den 4. juli, hvor sultne og håbefulde deltagere i New York siden 1916 har dystet i at fortære flest pølser.

  Og i år blev der sat rekord hos både kvinder og mænd.

  Miki Sudo vandt således og satte rekord i kvindernes udgave ved at spise 40 hotdogs på 10 minutter.

  Den mandlige vinder, som går under navnet Joey 'Chestnut' var dog endnu mere sulten. Han spiste 63 hotdogs og satte også ny rekord blandt mændene.

  • Det er dem, det hele handler om. Pølserne. (Foto: YUKI IWAMURA © Ritzau Scanpix)
  • Der gik ikke lang tid, før Miki Sudo (th) havde lagt sig i spidsen i kvindernes tunering. (Foto: YUKI IWAMURA © Ritzau Scanpix)
  • 63 hotdogs på 10 minutter giver lidt sved på panden - og der venter nok også lidt af en tur på toilettet. (Foto: KENA BETANCUR © Ritzau Scanpix)
  • Den forsvarende mester Michelle Lesco kunne intet stille op i år, selvom hun prøvede. (Foto: YUKI IWAMURA © Ritzau Scanpix)
  • Mon ikke Joey 'Chestnut' slutter nattens fejring af med en tur forbi pølsevognen på vej hjem. (Foto: KENA BETANCUR © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 13. I går kl. 22:18

  Nadal slår hollandsk aspirant og er videre i Wimbledon

  Rafael Nadal er godt spillende på Wimbledons græs og er nu blandt de sidste otte i turneringen. (Foto: GLYN KIRK © Ritzau Scanpix)

  Den spanske tennisgigant Rafael Nadal er tilbage på Wimbledons anlæg for første gang siden 2019. Og det er med succes.

  Mandag spillede han sig frem til kvartfinalerne med stor overbevisning, da den ellers formstærke hollænder Botic van de Zandschulp blev slået sikkert med cifrene 6-4, 6-2, 7-6.

  Mellem 2006 og 2011 var Nadal i finalen fem gange, mens en skade forhindrede ham i at stille til start i 2009. Siden fulgte en række magre år på græsset, inden han i både 2018 og 2019 nåede frem til semifinalerne.

  I 2020 førte coronapandemien til aflysning af Wimbledon, mens en skade holdt Nadal væk sidste år.

  Nadal er historiens mest vindende herrespiller i grand slam-sammenhæng med 22 titler. Tre sejre mere i årets Wimbledon vil give ham den 23. titel.

  I kvartfinalen venter dog hård modstand i skikkelse af amerikaneren Taylor Fritz, som tidligere i år besejrede Nadal i finalen i Indian Wells.

  /ritzau/

 14. I går kl. 22:15

  Undervandsdroner fanget – kan ikke længere sejle med narko

  Droner kan efterhånden bruges til meget. Åbenbart også til at smugle narkotika under vandet.

  Det fortæller spansk politi, der i dag har beslaglagt tre undervandsdroner, som er i stand til at transportere store mængder af stoffer fra Marokko til Spanien.

  En bande på i alt otte personer, som menes at have fremstillet dronerne, er i samme ombæring blevet anholdt, skriver AFP.

  - De tre droner, hvoraf en praktisk talt var færdigbygget, mens de to andre var ved at blive konstrueret, skulle have været givet til franske narkotikasmuglere, som ville smugle store mængder af kokain, står der i pressemeddelelsen fra politiet.

  Hver af de tre droner kunne medbringe 200 kilo narkotika, og de spanske myndigheder siger, at det er første gang, at sådanne fartøjer er blevet beslaglagt.

 15. I går kl. 22:02

  Dansk Atletik vælger ny bestyrelse efter mistillidserklæring

  På et ekstraordinært årsmøde i weekenden fandt Dansk Atletik frem til sin nye bestyrelse.

  Christina Schnohr fra Københavns IF er ny formand, mens Simone Frandsen fra Holte IF tager sig af tjansen som næstformand. Det skriver Dansk Atiletik på sin hjemmeside.

  Udskiftningen sker på baggrund af en mistillidserklæring fra 31 atletikklubber til de ni tidligere bestyrelsesmedllemer. Mistilliden bundede blandt andet i utilfredshed med den forhenværende formand Bent Jensens tidligere udmelding om en truende konkurs på trods af, at forbundet efter et overskud i 2021 ikke længere har en negativ egenkapital.

  Den nye direktør, Christina Schnohr, har da også et godt arbedsmiljø som et af sine øverste punkter på dagsordenen.

  - Jeg vil stå i spidsen for en bestyrelse, der først og fremmest fremstår med åbenhed, fordi jeg tror på, at det fremmer troværdigheden, uanset om man træffer beslutninger, som er i modstrid med alles interesser, siger hun til Dansk Atletiks hjemmeside.

  Thomas Vang Christensen fra FIF Hillerød bliver økonomiansvarlig for Dansk Atletik.

 16. I går kl. 21:31

  Danskere åbnede deres hjem for fremmede efter skyderi i Field's: ’De græd og var rystede'

  Folk er på vej fra Field's, efter en gerningsmand åbnede ild mod tilfældige søndag i et angreb, de har kostet tre mennesker livet. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

  Tanja Andersen bor et stenkast fra Field’s og kommer ”nærmest dagligt” i det store indkøbscenter.

  Dog ikke i går eftermiddag, hvor hun fra vinduet i sin lejlighed kunne følge med i, hvordan store strømme af mennesker gik og løb ud af centret.

  De vidste ikke, om de måtte gå ud, om der var andre gerningsmænd, eller om de havde fanget ham, der havde skudt.
  Tanja Andersen, jobsøgende

  - Jeg skulle ud at gå med min søn, og da jeg så kommer ud i opgangen, sidder der en flok mennesker og er helt panikslagne og skrækslagne. Der er nogen, der starter med at spørge, om de må få et glas vand. Det siger jeg "ja" til, og de fortæller mig så, at de er løbet fra Field’s, fordi der blev skudt, siger hun.

  På det tidspunkt har hun intet hørt om skyderiet, og det er sparsomt med information om, hvad der foregår, forklarer hun.

  - Folk kom langsomt op og spurgte, om de måtte få noget vand hos mig. De satte sig ude foran min opgang. Stille og roligt kom de ind i min lejlighed og græd og var rystede. De vidste ikke, om de måtte gå ud, om der var andre gerningsmænd, eller om de havde fanget ham, der havde skudt, siger hun.

  Tanja Andersen fortæller, hvorfor hun i dag har været forbi Field’s og lægge blomster:

  Søndag eftermiddag klokken 17.35 får politiet for første gang en anmeldelse om skyderi i shoppingcentret Fields’s på Amager.

  13 minutter senere klokken 17.48 bliver en 22-årig mand, der nu er sigtet i sagen, anholdt, og som aftenen – og natten – skrider frem, står det klart, at flere personer er dræbt og hårdt sårede.

  Politiets meldinger om det alvorlige skudangreb får flere beboere i nærområdet til at samle sig omkring centret. Ligesom Tanja Andersen tilbyder de deres hjælp til de mange mennesker, der er strandet på Amager.

  Også på sociale medier som Facebook og Twitter tilbyder adskillige brugere, både på Amager og andre steder i København, at åbne deres hjem for folk eller køre dem hjem.

  En familie omfavner hinanden efter skyderiet i Field's søndag. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

  Tilbuddet om hjælp er både rettet mod de mange mennesker, der har opholdt sig inde i shoppingcentret. Men også de mange tusind - primært unge - der skulle have været til koncert med den britiske popmusiker Harry Styles i Royal Arena, der ligger få hundrede meter fra Field's.

  En koncert, der bliver aflyst som konsekvens af skyderiet, og som betyder, at tusindvis af publikummer fragtes væk fra området via metroen, som kører folk direkte til Kronen i Vanløse, hvorfra deres pårørende kan hente dem.

  Én af dem, der tilbød sin hjælp efter at have fulgt situationen hjemmefra, er Jonathan Lorenzen, der til daglig arbejder som klubpædagog.

  Han bor tæt på Vanløse Station og kender mange unge mennesker, der skulle til søndagens koncert.

  - Konen var hjemme, og børnene sov, og jeg følte, jeg måtte gøre et eller andet, for det hele føltes så magtesløst, siger han.

  Hvad der startede som et tilbud om hjælp til de unge, han kender personligt, udviklede sig hurtigt til at gælde alle dem, der havde brug for et lift videre.

  For mig handlede det om, at folk kunne komme trygt hjem
  Jonathan Lorenzen, klubpædagog

  For mens hans startede med at tilbyde sin hjælp i opslag på de sociale medier, var der ikke umiddelbart nogen, der reagerede. Og han besluttede derfor at køre til Vanløse Station for at se, om der var nogen, der havde brug for at blive kørt videre.

  - Til at starte med ser jeg en masse forældre og pårørende, så jeg kører egentlig derfra. Men på vej væk fra stationen, kan jeg se, der er rigtig mange, der står og kigger efter busser, og det går op for mig, at de stort set allesammen er udlændinge, siger han og understreger, at "rigtig mange i nærområdet stillede sig til rådighed."

  Tre unge svenske kvinder skal nå et tog fra Københavns Hovedbanegård, og han kører dem dertil. Bagefter vender han tilbage til Vanløse Station, hvor han også samler en mor og datter op og kører dem til Frederiksberg.

  - For mig handlede det om, at folk kunne komme trygt hjem, siger han.

  - Hvis jeg, sammen med en masse andre, kunne give en lille hånd med til det, føltes det som det rigtige at gøre.

 17. I går kl. 21:22

  Britisk oppositionsleder: 'Vi skal ikke tilbage i EU'

  Lederen af oppositionen i Storbritannien, Labours leder, Keir Starmer, udelukker, at Storbritannien nogensinde genindtræder i EU. I stedet har han præsenteret en plan til at tackle problemer med brexit.

  - Vi skal ikke tilbage i EU. Vi skal ikke tilbage i det indre marked, toldunionen eller arbejdskraftens fri bevægelighed, siger Keir Starmer til Sky News.

  - Det er bedre, at vi bevæger os fremad og ikke tilbage. Vi genåbner ikke de områder. Jeg har udelukket det tre gange i dette interview.

  Labours 'Fempunkts-plan' adresserer blandt andet Nordirland-protokollen og handelsbarrierer, mens der også er tiltag for britisk industri, sikkerheder og investeringer.

 18. I går kl. 21:19

  De har været åbne i mindre end seks måneder - Nu har to sjællandske restauranter modtager deres første Michelinstjerne

  Jatak har en masse svampe på menuen. Nu har de også en Michelinstjerne. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

  Rettelse: Det fremgk tidligere, at Frederikshøj modtog sin første stjerne i 2020. Dette er rettet til 2015.

  To nyåbnede restauranter på Sjælland har mandag aften høstet stor ros i form af deres første Michelinstjerner.

  Således har både restauranten Mota, der ligger i Nykøbing Sjælland, og restaurant Jatak, der ligger på Nørrebro i København, hver modtaget en Michelinstjerne ved dette års Michelinuddeling mandag aften i Stavanger i Norge.

  Motas chefkok, der tidligere har arbejdet på Dragsholm Slot, siger fra scenen i Stavanger, at han nyder at arbejde på Mota og er selvsagt meget glad at kunne veksle sit arbejde til en michelinstjerne.

  - Det er fantastisk efter kun at have holdt åbent i fem måneder. Jeg er virkelig, virkelig glad, siger Claus Henriksen.

  Claus Henriksen (midten) var glad for sin første Michelinstjerne, som han fik for sin Restaurant Mota. (Foto: Carina Johansen © Ritzau Scanpix)

  Ligesom Mota har restaurant Jatak ikke haft åbent i mange måneder, før den mandag aften ligeledes har modtaget en Michelinstjerne.

  Jatak var en af de restauranter, flere madanmeldere har spået som nye Michelinrestaurant. Jatak drives af chefkok Jonathan Tams, som har arbejdet i 13 år i køkkenet på henholdsvis Noma og den nu lukkede restaurant Relæ, der også havde en Michelinstjerne.

  - Jeg tror, det vigtigste, man lærer, er, at præstationer kun er mulige på grund af folkene omkring dig. Sara, som også er min livspartner, har hjulpet mig med at opnå det.

  - Vi åbnede i januar, og hver dag har folk fundet en måde at blive bedre på, siger Jonathan Tams.

  Den danske restaurant Frederikshøj, der ligger i Aarhus, gjorde sig desuden bemærket ved mandagens uddeling.

  Således modtog restauranten sin anden Michelinstjerne. Frederikshøj modtog sin første stjerne i 2015.

  – Jeg vil bare sige tak til Michelinguiden og til holdet derhjemme, siger køkkenchef Wassim Hallal, der desuden modtog en pris ved uddelingen for at være mentor og i "årevis at have været en inspiration for unge kokke".

  Køkkenschef Wassim Hallal fik både sin anden Michelinstjerne og en Mentor Chef Award for at have været en god rollemodel for yngre kokke. (Foto: Carina Johansen © Ritzau Scanpix)

  Trods spekulationer fik ingen nye restauranter en tredje michelinstjerne. Flere madanmeldere havde ellers spået, at flere danske restauranter ville komme på listen.

  Restauranterne Geranium og Noma beholder deres tre stjerner hver.

  Bent Christensen, der er redaktør på Den Danske Spiseguide, er blandt de skuffede efter årets uddeling.

  - Det er lidt for tyndt totalt set, det som de deler ud til os i år. Nordjylland og Fyn er virkelig glemt, det er synd.

  Han kalder det et udtryk for "fransk arrogance".

  Flere madkendere havde regnet med stjerneregn i Nordjylland eller til restaurant Lieffroy på Fyn, men det blev det ikke til i denne omgang.

  Der var ingen nye restauranter, som modtog en tredje stjerne ved uddelingen i Stavanger i Norge, selv om eksempelvis Alchemist på Refshaleøen i København eller Jordnær i Gentofte altså bejlede til prisen ifølge kendere.

  - Jeg mener, at både Alchemist og Jordnær er tre stjerner værd, siger Bent Christensen.

  29 restauranter i Danmark har samlet 41 Michelinstjerner i form af to trestjernede, otte to stjernede og 19 etstjernede.

  /ritzau/

 19. I går kl. 21:05

  Tilbageværende SAS-personale bliver overfuset: 'Vi har allerede set folk knække'

  Mange ferieklare danskere står i en ærgerlig situation, efter 1.000 SAS-piloter har påbegyndt en strejke, der i dag har resulteret i en stribe af aflysninger.

  Det er op til en masse ansatte ved check-in og ved telefonerne, der skal hjælpe folk med klager og ombookninger, at løse problemerne.

  Men de bliver mødt af overfusninger og grimt sprog.

  - Jeg kan sagtens forstå, at folk er frustrerede, men der er grænser for, hvad ansatte kan stå model til, siger Henrik Meiner, fællestillidsmand HK Luftfart SAS, der organiserer mange af de ansatte i frontlinjen.

  - Vi har allerede set folk knække under det her pres.

  - Det er ikke os, der er i strejke, men det er os, som tager imod kunder. Vi vil hjertens gerne hjælpe, men vi vil også gerne behandles ordentligt.

 20. I går kl. 20:31

  Tour-direktør: Dansk Grand Départ er blandt de bedste nogensinde

  Tour de France-direktør Christian Prudhomme føler sig beæret over, at cykleløbet har været forbi Danmark. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

  Sikke en fest, det har været.

  Men i går sluttede den, da Tour de France-feltet endte i Sønderborg efter tre etaper på dansk jord.

  Og løbsdirektør Christian Prudhomme er mere end tilfreds med løbets besøg i Danmark. Det fortæller han til hjemmesiden letourcph.dk, som den danske Grand Départ-arrangør står bag.

  - Med den danske Grand Départ har vi delt den danske glæde for cykling med hele verden. Touren, rytterne og holdene og Tour-fans fra hele verden er nu alle forelsket i Danmark, siger Prudhomme og uddyber:

  - Jeg føler mig så beæret over, at Touren har været forbi Danmark med Grand Départ - en af de bedste nogensinde.

 21. I går kl. 19:53

  Mindst seks personer dræbt og 19 indlagt efter masseskyderi ved parade i Chicago

  I dag fejrer amerikanerne deres uafhængighedsdag, men festen er allerede stoppet brat i Chicago.

  Ti minutter efter en større årlig parade i Highland Park i Chicago var startet, kom de første meldinger om skud nemlig.

  Mindst seks personer er blevet slået ihjel, mens 16 er blevet kørt til hospitalet. Det fortæller det lokale politi ifølge AP.

  Politiet fortæller, at de stadig er på jagt efter gerningsmanden, og kalder det en "igangværende hændelse".

  Han beskrives af politiet som værende mellem 18 og 20 år, hvid og mørkhåret. Derudover fortæller de, at han skød ned på folk i paraden fra et tag med en riffel.

  Opdateret 20:08: Tidligere var dødstallet fem personer. Det er nu opjusteret til seks. Derudover er signalementet af gerningsmanden tilføjet.

 22. I går kl. 19:00

  Michelinstjerner til nye danske restauranter

  Det fremgik tidligere af artiklen, at Danmark har 39 Michelinstjerner. Dette er nu rettet til 41. Derudover modtog Frederikshøj sin første sterne i 2015 og ikke 2020.

  Der er rift om stjernerne lige nu, hvor de ikoniske Michelin af slagsen uddeles til de nordiske restauranter under et større show i Stavanger.

  Og det går allerede rigtig godt for to af de danske kandidater.

  For både restauranten Mota, der ligger i Nykøbing Sjælland, og restaurant Jatak, der ligger på Nørrebro i København, har nemlig lige modtaget deres første Michelinstjerne nogensinde, selvom de har været åben i mindre end seks måneder.

  Jatak drives af chefkok Jonathan Tams, som har arbejdet i 13 år i køkkenet på henholdsvis Noma og den nu lukkede restaurant Relæ, der også havde en michelinstjerne.

  - Jeg tror, det vigtigste, man lærer, er, at præstationer kun er mulige på grund af folkene omkring dig. Sara, som også er min livspartner, har hjulpet mig med at opnå det, fortæller han.

  Restauranten Frederikshøj, der ligger i Aarhus, har netop modtaget sin anden michelinstjerne efter at have modtaget sin første i 2015.

  Ingen nye danske restauranter har modtaget en tredje michelinstjerne, mens restauranterne Geranium og Noma beholder deres tre stjerner hver.

  29 restauranter i Danmark har samlet 41 michelinstjerner i form af to trestjernede, otte to stjernede og 19 etstjernede.

 23. I går kl. 18:57

  DF opgiver SAS: Forlader aftale om statens ejerskab

  Efter nyheden om piloternes strejke i SAS har Dansk Folkeparti (DF) forladt den aftale, som finansminister Nicolai Wammen (S) i juni lavede om et fortsat aktivt dansk ejerskab af SAS.

  Bag aftalen stod regeringen og fem andre partier i Folketinget. Men mandag siger et af de fem partier - Dansk Folkeparti - altså stop.

  - Den redningsplan, der ligger for SAS, ser ud til at være meget svær at gennemføre, siger finansordfører René Christensen.

  - Nu effektuerer man det her strejkevarsel. Så man har en udgift på et sted mellem 50 og 100 millioner kroner om dagen, som SAS taber. Vi kan jo ikke komme bagefter og putte skatteborgernes penge ind i sådan et selskab.

  Aftalens støttes fortsat af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale og SF. Derfor er der stadig et bredt flertal i Folketinget bag aftalen.

 24. I går kl. 18:35

  Ricky Martin har fået et tilhold i Puerto Rico, men kalder anklagerne mod sig 'fuldstændig falske'

  Den puertoricanske popsanger er kendt fra numre som 'She Bangs' og 'Livin' La Vida Loca' (Foto: BRIDGET BENNETT © Ritzau Scanpix)

  De seneste dage må have været "la vida loca" for popstjernen Ricky Martin.

  For de puertoricanske myndigheder har nemlig udstedt et tilhold mod ham under den amerikanske lov om vold i hjemmet.

  Det skriver CBS.

  Tilholdet betyder, at Ricky Martin ikke må opsøge eller kontakte den person, der har valgt at anmelde ham til det puertoricanske retsvæsen.

  Det sker, efter personen har endt et syv måneder langt forhold til Ricky Martin, et brud, som den kendte sanger ikke har valgt at respektere. Han er derfor blevet ved med at opsøge og kontakte personen.

  Ifølge Ricky Martin er tilholdet dog baseret på "fuldstændig falske" anklager, og han har tænkt sig at "svare via de juridiske processer med fakta og den værdighed, der karaktiserer ham".

  Det skriver han på Twitter.

  Sagen kommer for en høring den 21. juli.

  Ricky Martin skriver på Twitter, at han ikke har mulighed for at kommentere mere på sagen nu på.
 25. I går kl. 18:23

  Trusselsvurderingen mod Danmark ændres ikke efter Field's-skyderi

  Skyderiet i Field's, der har kostet tre personer livet og såret flere andre, ændrer ikke på trusselsniveauet i Danmark.

  Det skriver Politiets Efterretningstjeneste til DR Nyheder.

  Den er fortsat "alvorlig", men altså ikke den øverste kategori, "meget alvorlig".

  - Søndagens skyderi i Field's efterforskes for nu som en drabssag, og derfor giver det ikke på nuværende tidspunkt anledning til at ændre terrortrusselsvurderingen mod Danmark, der fortsat er alvorlig, skriver efterretningstjenesten til DR Nyheder.

  - PET følger løbende efterforskningen, med henblik på om der er forhold, som kan have betydning for vurderingen.

 26. I går kl. 18:07

  Italiens regering vil indføre kriseberedskab mod tørke

  Det er knastørt flere steder i Italien.

  Derfor planlægger regeringen at indføre et særligt kriseberedskab, meddeler premierminister Mario Draghis kontor ifølge dpa, skriver Ritzau.

  Regeringen i Rom mødes senere på dagen for at give besked om detaljerne i det nye kriseberedskab.

  Det er især det nordlige Italien, som er hårdt ramt af tørke og hedebølge. Vandstanden er usædvanlig lav i de store søer - blandt andet i Gardasøen i Lombardiet.

  I byerne Pisa og Verona er der indført vandrestriktioner, og fontæner er slukket i Venedig og Milano.

 27. I går kl. 17:57

  Skyderiet i Field's går verden rundt

  Skyderiet i indkøbscenteret Fields har siden i går været en stor historie i medier verden over.

  Gårsdagens tragiske hændelse i et af Danmarks største indkøbscentre på Amager i København har også fundet udenlandske statsledere og mediers interesse.

  Desuden har statsministre fra de nordiske lande alle sendt tanker til Danmark, skriver Ritzau, efter syv personer blev skudt og en mand anholdt.

  Indtil videre er tre personer døde, mens fire personer er hårdt sårede. Følg live-opdateringer her.

  Den svenske statsminister, Magdalena Andersson (S), kommenterede i aftes skyderiet på den svenske tv-kanal SVT.

  - Det er en forfærdelig hændelse. Jeg har haft kontakt med Danmarks statsminister for at vise Sveriges og min deltagelse i den her svære situation. Vi har også tilbudt hjælp, hvis der findes noget, som vi kan hjælpe Danmark med, siger statsminister Magdalena Andersson.

  Efter den svenske statsminister gav kommentaren, er det kommet frem, at to af de sårede, som blev ramt af skud, er svenske statsborgere. De er blevet behandlet på hospitalet, men vi kender ikke deres tilstand.

  Den norske statsminister Jonas Gahr Støre har også udtrykt, at Norge er klar til at støtte Danmark. Skyderiet i København skete, mindre end 10 dage efter en mand i Oslo åbnede ild mod flere mennesker i den norske hovedstad. Her blev 20 såret og to personer omkom.

  DR's Tysklandskorrespondent skrev ovenstående tidligere i dag på Twitter. (© (Screenshot))

  I vores naboland mod syd har skyderiet også fyldt en del. DR’s Tysklandkorrespondent, Michael Reiter, har eksempelvis skrevet på Twitter, at skyderiet i Field's her har været en af dagens tophistorier.

  Men det er ikke kun i europæiske medier, at skyderiet har fyldt dagen igennem.

  Flere amerikanske politikere for partiet Republikanerne henviser nemlig til skyderiet i Danmark på det sociale medie Twitter, hvor det har skabt stor debat mellem de forskellige fløje.

  Her hævder de republikanske politikere, at der på trods af en meget stram våbenlov i Danmark stadig sker masseskyderi.

  I det amerikanske medie New York Times skriver de, at vold med skydevåben i Danmark kun forekommer sjældent i forhold til i USA. I Danmark er der ifølge mediet et dødsfald med våben per 100.000 indbyggere årligt, mens det tal i USA er på 12.

  Ifølge Københavns politi er der ud over de tre døde og fire sårede også tre andre, som blev ramt af strejfskud samt 20 personer, som fik skader under flugten fra shoppingcentret. I alt 30 personer har altså fået skader på grund af hændelsen.

  • Det amerikanske kongresmedlem Lauren Boebert fra Republikanerne. Hun er kendt for at være for retten til at bære våben. (© (Screenshot))
  • Kongreskandidaten fra Republikanerne Lavern Spicer skriver her, at hun glæder sig til at se, hvad venstrefløjen svarer på, at der i Danmark sker skyderier på trods af, at det er ulovligt at bære våben. (© (Screenshot))
  1 / 2
 28. I går kl. 17:47

  Mindehøjtidlighed afholdes i morgen for ofrene for skyderiet i Field's

  Tirsdag aften vil der blive holdt en mindehøjtidelighed for ofrene for skyderiet i Field's. Det fremgår af et opslag af Københavns Kommune på Twitter.

  - Vi samles for at vise vores medfølelse med ofrene for søndagens skyderi i Field’s, deres pårørende og alle andre, som er berørt af den tragiske situation. Vi står sammen, skriver Københavns Kommune.

  Mindehøjtideligheden vil foregå ved shoppingcentret Field's i morgen aften klokken 20.00.

 29. I går kl. 17:36

  Dansk cykelstjerne forlænger med Trek-Segafredo

  Mads Pedersen forlænger sin kontrakt med Trek. Den danske eksverdensmester bliver hos det amerikanske hold frem til og med 2025. (Foto: MARCO BERTORELLO © Ritzau Scanpix)

  Danske Mads Pedersen er i øjeblikket travlt optaget med den franske cykelfest Tour de France, men har på samme tid fået styr på fremtiden.

  Den 26-årige tempospecialist har nemlig forlænget sin kontrakt med Trek-Segafredo, hvor han nu er at finde de kommende tre år. Det skriver tour-holdet selv.

  Mads Pedersen har kørt for Trek siden 2017 og kalder forlængelsen til og med 2025 for et naturligt valg.

  - Vores klassikerhold bliver stærkere for hvert år, og vi har en rigtig god gruppe. Det er et vigtigt mål for mig at hjælpe holdet med at forbedre sig. Jeg vil vinde løb, jeg vil vinde monumenter, siger Mads Pedersen til hjemmesiden.

  I sin karriere har Mads Pedersen blandt andet vundet verdensmesterskaberne i landevejscykling i 2019 og PostNord Danmark Rundt i 2017.

 30. I går kl. 17:30

  12-årige Aksel med aflyst afgang til Kreta: 'Jeg havde regnet med SAS'

  Katrine Billeskov og hendes søn Laurits har svært ved at skjule deres skuffelse, da DR Nyheder møder dem i Københavns Lufthavn.

  Titusinder af SAS-passagerer får nu ødelagt deres rejse og ferie.

  Det sker, efter at forhandlingerne i Stockholm om en ny overenskomst mellem SAS og piloterne brød sammen lidt over middag i dag.

  Efter at de havde checket deres bagage ind i Københavns Lufthavn, fik Katrine Billeskov og hendes to sønner, Laurits og Aksel, så at vide, at deres sommerferie var aflyst.

  - Det er bare pisseærgerligt. Fuck, det er træls, siger Katrine Billeskov.

  Familien skulle med SAS til Kreta her til eftermiddag. Og sønnen Aksel på 12 år er rigtig ked af det over ikke at komme af sted.

  - Jeg meget skuffet nu. Jeg havde regnet med SAS, men jeg kan aldrig stole på dem mere, siger han.

  Katrine Billeskov og familien skulle med SAS til Kreta her til eftermiddag. (Foto: Andreas Hellwing © DR)

  Lige nu ved Katrine Billeskov ikke, om familien overhovedet kommer på ferie.

  Hun håber, at rejseselskabet kan tilbyde dem noget andet.

  - Nu skal vi formentligt ringes op af rejsebureauet, og så ved jeg ikke, om de har et alternativ. Det bliver vi nødt til at finde ud af først, siger Katrine Billeskov.

  SAS oplyser, at strejken vil betyde aflysninger af omkring halvdelen af selskabets flyvninger og berøre 30.000 passagerer om dagen.

  Passagerer der skal med SAS vil få besked direkte om deres fly afgår eller ej. Man kan også følge med på SAS' hjemmeside.

  Også Brian og Evelyn Wendt står med stor skuffelse og ser på afgangstavlen i Københavns Lufthavn.

  De skulle her til eftermiddag flyve til Firenze med SAS.

  Men i stedet for helt at aflyse hotellet, så starter de nu bilen for at komme på ferie, siger Brian Wendt.

  - Vi må ringe til hotellet og sige, at vi kommer en dag senere. Og så går vi ned og tager bilen.

  - Så må vi køre derned, ellers mister vi for mange penge, siger han.

  Brian og Evelyn Wendt skulle her til eftermiddag flyve til Firenze med SAS. I stedet tager de nu bilen til Italien.

  Men selvom de nu tager bilen, så er det svært at glæde sig til ferie, siger Evelyn Wendt:

  - Det har været nervepirrende. Jeg har ikke haft samme glæde til ferien, som man plejer at have.

  - Vi har prøvet at se på, om der var alternativer med fly. Det har der bare ikke været, siger hun.

  Lige nu ser aflysninger og mulige aflysninger i dag ud til at ramme næsten 20 afgange fra Københavns Lufthavn frem mod midnat.

 31. I går kl. 17:11

  USA kan ikke give et entydigt svar på, hvem der dræbte palæstinensisk journalist

  I årtier dækkede hun konflikten mellem Israel og palæstinenserne på Vestbredden, men den 11. maj i år blev stjernejournalisten Shireen Abu Akleh dræbt, mens hun udførte sit arbejde.

  I dag har det amerikanske udenrigsministerium så afsluttet deres undersøgelse af den dræbende kugle. Men den er så beskadiget, at en entydig konklusion ikke er mulig.

  Det skriver Reuters.

  Palæstinensere udleverede ellers kuglen til ballistiske eksperter i USA for at få slået fast, om det dræbende skud var affyret af israelere eller palæstinensere.

  Selvom man ikke er kommet frem til et endegyldigt svar, så peger alt, ifølge en amerikansk sikkerhedskoordinator fra udenrigsministeriet, på, at skyderi fra israelske sikkerhedsstyrker var skyld i Shireen Abu Aklehs død. Samtidig mener det amerikanske udenrigsministerie ikke, at der er grundlag for at sige, at det var en bevidst handling.

 32. I går kl. 17:02

  'Vi skal have samlet puslespillet': Politiet holder kortene tæt til kroppen ved nyt pressemøde

  Politiinspektør Dannie Rise under pressemødet. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Politiet har her til eftermiddag holdt et pressemøde, hvor mange detaljer om gårsdagens skyderi i storcentret Field's fortsat blev holdt fra offentligheden.

  - Vi skal have samlet puslespillet, hvor elementerne indgår. Det skal vi forsøge at stykke sammen til en samlet sag, så vi kan finde ud af, hvad motivet er, lød det fra Dannie Rise, politiinspektør ved Københavns Politi.

  Det blev dog fortalt, at seks kvinder og fire mænd var direkte involveret i skyderiet. Tre af de involverede er afgået ved døden, fire af dem er blevet hårdt såret, og tre af dem er ramt af strejfskud.

  Der er tale om seks danske statsborgere, en russisk statsborger bosat i Danmark, en afghansk statsborger bosat i Danmark og to svenske statsborgere.

  Politiet ser umiddelbart ingen relation mellem ofrene og den formodede gerningsmand.

  DR's retskorrespondent samler op på pressemødet i videoen herunder:

 33. I går kl. 16:26

  Andreas Christensen skifter til FC Barcelona og spansk fodbold

  Den danske midterforsvarer har fået en kontrakt frem til sommeren 2026, oplyser Barcelona mandag. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

  Andreas Christensen fortsætter karrieren i FC Barcelona.

  Det bekræfter den spanske fodboldklub i dag på sin hjemmeside. Danskeren kommer til klubben på en aftale, der gælder frem til sommeren 2026.

  Det skriver FC Barcelona på sin hjemmeside. Her fremgår det også, at Andreas Christensen har en frikøbsklausul på 500 millioner euro.

  Den 26-årige dansker har spillet i engelske Chelsea det meste af sin karrie med et enkelt lejeophold i tysk fodbold og Borussia Mönchengladbach.

  Ifølge Barcelona bliver Andreas Christensen officielt præsenteret på torsdag, hvor han vil underskrive kontrakten klokken 12.

  Du kan læse mere om skiftet her.

 34. I går kl. 16:04

  HBO Max dropper originale produktioner i Danmark og andre lande

  Streamingtjenesten HBO Max dropper at lave originale produktioner i Norden - herunder Danmark - samt det centrale Europa og Tyrkiet.

  Det skriver underholdningsmediet Variety og henviser til en udtalelse fra en talsmand for selskabet "Warner Bros. Discovery".

  Det sker ifølge mediet som led i en omfattende spareplan hos Warner Bros.

  I udtalelsen står der, at selskabet er i en proces med at "gennemgå" sine "eksisterende tjenester".

  - Som en del af den proces har vi besluttet at fjerne en begrænset mængde af originale programmer fra HBO Max og at indstille vores arbejde med originale programmer i Norden og Centraleuropa, står der.

  Den danske HBO-produktion "Kamikaze" fremhæves som en af tjenestens større internationale succeser. Den udkom i november sidste år som den første danske produktion. (Foto: HBO Max © Ritzau Scanpix)

  To områder, der ikke påvirkes af planerne, er Spanien og Frankrig. Her er der fortsat planer om at lave originale produktioner, skriver Variety.

 35. I går kl. 15:46

  SAS-strejke påvirker ikke umiddelbart Danmarks travleste indenrigsrute 

  Selvom knap 1.000 SAS-piloter er gået i strejke i dag - så er der ikke nogen grund til at være bekymret for din flybillet mellem Aalborg og København.

  For strejken går ikke udover netop den rute, der drives af underproduktionsselskaber, og derfor er der ikke planlagt aflyste afgange fra Aalborg Lufthavn, siger lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.

  - Direkte påvirkning har vi ikke. Men så kommer al den indirekte påvirkning af passagerer, som skal til København og videre ud i den store verden.

  Ifølge SAS vil strejken ellers gå ud over mellem 200 og 250 flyvninger hver dag.

 36. I går kl. 15:31

  'Så må vi køre': Brian og Evelyns er blandt tusindvis påvirket af SAS-strejken

  Brian og Evelyn Wendt er blandt de mange berørte af SAS-strejken. (Foto: Mathias Oldager DR Nyheder)

  Passagerer i Københavns Lufthavn har måttet gå forgæves til gaten, fordi 1.000 SAS-piloter her til eftermiddag har meldt, at de stejker.

  Brian og Evelyn Wendt måtte sande, at deres fly til Firenze ikke kom på vingerne i dag, men det slog dem ikke ud.

  - Vi har heldgivis forberedt os lidt, så vi må ringe til hotellet og sige, vi kommer en dag senere, lyder det fra Brian.

  - Så må vi køre derned.

  Parret har været opmærksom på hele situationen, som nu har ledt til strejken.

  - Vi har kigget på, om der var alternativer med fly og alt mulig andet, men det har der bare ikke været, siger Evelyn.

  - Nu får vi bare lidt mindre søvn og en lang køretur, siger Brian optimisitsk.

 37. I går kl. 15:23

  Københavns Politi holder pressebriefing klokken 16 om skyderiet i Field's

  Politiinspektør Dannie Rise holder en kort pressebriefing foran Teglholm Allé 1-3 Klokken 16.00.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  Her vil han give seneste nyt om efterforskningen af søndagens skyderi i Field’s.

  Det er første gang, han møder pressen, efter det kom frem, at den 22-årige mand, der er sigtet for tre drab og syv drabsforsøg efter gårsdagens skyderi, varetægtsfængsles frem til den 28. juli.

 38. I går kl. 15:14

  FC Barcelona henter midtbanestjerne fra de italienske mestre

  I to sæsoner var Franck Kessie udlejet til AC Milan fra Atalanta, inden han skiftede permanent til Milano-klubben i 2019. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

  FC Barcelona får tilgang af den ivorianske midtbanespiller Franck Kessie til næste sæson.

  Det bekræfter den spanske storklub mandag på sin hjemmeside, to dage efter, at præsident Joan Laporta annoncerede, at Kessie ville blive præsenteret onsdag.

  I samme omgang sagde Laporta også, at den danske landsholdsspiller Andreas Christensen vil blive præsenteret torsdag.

  FC Barcelona har dog endnu ikke helt officielt meddelt, at danskeren skifter til klubben, som det mandag er sket med Kessie.

  Franck Kessie kommer til på en fri transfer fra AC Milan, som han var med til at føre frem til det italienske mesterskab i sidste sæson.

  Den 25-årige landsholdsspiller for Elfenbenskysten har underskrevet en kontrakt frem til 2026.

  Klubben beskriver Kessie, som en spiller, der både kan bidrage i offensiven og i defensiven og nævner, at han har "imponerende" tal som målscorer også.

  I alt blev det til 174 Serie A-kampe for AC Milan samt 35 mål.

  /ritzau/

 39. I går kl. 15:00

  22-årig fængsles for Field's-skyderi

  Den 22-årige mand, der er sigtet for tre drab og syv drabsforsøg efter gårsdagens skyderi i Field's, varetægtsfængsles i surrogat frem til den 28. juli.

  Han skal anbringes på en lukket psykiatrisk afdeling, så snart der er plads.

  Han er sigtet for at have dræbt en 47-årig mand, en 17-årig pige og en 17-årig dreng. Derudover er han sigtet for syv drabsforsøg.

  - Der findes bestemte grunde til at frygte, at anholdte på fri fod vil begå ligeartet kriminalitet, siger dommeren i sin begrundelse.

  - Efter det oplyste om anholdtes personlige forhold, så findes der også grund til at frygte, at anholdte på fri fod vil vanskeliggøre efterforskning ved for eksempel af fjerne beviser og spor.

 40. I går kl. 14:55

  Vagter og personale vil i dag være mere synlige i en række shoppingcentre

  Danske Shoppingcentre, som ejer 18 butikscentre i Danmark, mødtes tidligere i dag for at drøfte sikkerhedssituationen efter skyderiet i Field’s i aftes.

  Efter mødet har selskabet bedt deres vagter og personale om at være mere synlige mandag, skriver Ritzau.

  Det sker for at skabe mere tryghed for både kunder og butikker, fortæller Finn Sture Madsen, Chief Operations Officer.

  - Det er jo et mareridt, når man ejer et center, at sådan noget sker, og det havde vi behov for at tale om og lige genopfriske, hvad vi gør.

  Selskabet har været i dialog med politiet og deres vagtselskaber, som ikke ser behov for, at der ændres procedurer på nuværende tidspunkt.

  Danske Shoppingcentre ejer ikke Field’s.

 41. I går kl. 14:40

  SAS-piloternes strejke sender kunderne direkte over til Norwegian

  Men ferietrangen er så stor, at passagererne nu finder alternative løsninger.

  Konkurrenten Norwegian har oplevet markant flere bookinger, efter piloternes strejke tidligere i dag blev en realitet.

  Det oplyser Norwegians kommunikationsdirektør, Grete Roald, til norske NRK.

  Det er særligt til populære feriedestinationer i Spanien, Italien, Grækenland og Frankrig, at kunderne booker løs.

  - Vi oplever en meget stor stigning i bookinger. Det har vi set, siden der blev talt om en potentiel strejke for to uger siden. Men efter forhandlingerne blev udsat, steg det - især efter klokken 11.00 i dag, siger hun.

 42. I går kl. 13:41

  Dronningen deltager ved 4. juli-arrangement i dag: 'Vi troede, hun ville aflyse'

  Dronning Margrethe deltager senere i dag ved det traditionsrige 4. juli-arrangement i Rebild Bakker i eftermiddag.

  Dronningen skal deltage som æresgæst ved den dansk-amerikanske venskabsforenings 110-års jubilæum.

  Op ad formiddagen var der ellers tvivl om, hvorvidt kongehuset ville aflyse besøget grundet skyderiet i Field's i går aftes.

  - Der var mange bange anelser, og vi troede, hun ville aflyse. Da vi fik at vide for en lille times tid siden, at hun besluttede sig for at komme, var det med stor glæde, fortalte generelsekretær i Rebildselskabet, Helene Christensen, ved middagstid.

  4. juli arrangementet begynder klokken 15 i eftermiddag.

 43. I går kl. 13:36

  Overblik: Disse SAS-fly er aflyst eller i fare for aflysning

  Det er ikke lykkedes SAS og flyselskabets piloter at nå til enighed omkring forhandlingsbordet, og derfor går knap 1.000 piloter nu i strejke. (Foto: Andrew Kelly © Ritzau Scanpix)

  Passagerer til Kreta, Malaga og Firenze må her til eftermiddag gå forgæves til gaten.

  Det er ikke lykkedes SAS og flyselskabets piloter at nå til enighed omkring forhandlingsbordet, og derfor går knap 1.000 piloter nu i strejke.

  Lige nu ser aflysninger og mulige aflysninger i dag ud til at ramme mere end 20 afgange fra Københavns Lufthavn frem mod midnat.

  Det viser en optælling, som DR Nyheder har lavet ud fra informationer på SAS' hjemmeside.

  Ifølge SAS vil 200-250 flyvninger og 20.000-30.000 passagerer blive berørt, hver dag konflikten varer.

  På jyske SAS-afgange fra Aalborg, Aarhus og Billund ser det ikke ud til, at der lige nu er aflysninger. Flyene på disse afgange drives af Xfly.

  Flyafgange, som drives af SAS Link, SAS Connect og SAS' eksterne partnere - Xfly, CityJet og AirBaltic - vil nemlig ikke blive berørt af en eventuel strejke.

  Det har SAS tidligere meldt ud.

  Omvendt står næsten 20 SAS-fly med planlagt ankomst til København i dag lige nu til at være aflyst eller sandsynligvis aflyst frem mod midnat.

  SAS har dog lavet en aftale med piloterne om, at de ikke strejker, før de er fremme ved deres hjemmebase. Det betyder, at der vil være nogle fly, som afgår i dag.

  Men inden for 24 timer vil alle de berørte piloter være gået i strejke. Passagerer opfordres til at tjekke status på deres fly på SAS' hjemmeside, da overblikket over aflysninger hele tiden kan ændre sig.

  Opdateres...

 44. I går kl. 13:18

  SAS-piloter om deres strejke: 'Piloternes strejke er et forsvar for den danske model'

  For piloterne er der en højere mening med strejken, siger forhandlingschef Keld Bækkelund Hansen fra Dansk Metal, som piloterne i Dansk Pilotforening er organiseret under.

  - Kernen i den danske model er jo, at ledelse og medarbejdere forhandler sig frem til en aftale om løn- og arbejdsvilkår, og så overholder begge parter det. Men ledelsen i SAS har oprettet datterselskaber og brugt dem til at bryde de aftaler, de har indgået med deres egne medarbejdere. SAS vil ikke garantere, at de ikke vil gøre det igen. Det kan vi selvfølgelig ikke acceptere.

  - Hvis SAS kan få lov til det, så frygter vi, det kan sprede sig til andre brancher på det danske arbejdsmarked. Derfor er den her konflikt vigtig for alle lønmodtagere i Danmark, og piloternes strejke er et forsvar for den danske model, siger Keld Bækkelund Hansen.

  Passagerer opfordres til at tjekke deres fly på SAS' hjemmeside. De vil også få en sms om, at deres fly er aflyst.

 45. I går kl. 13:17

  Børn udsat for voldsomme videoer efter skudangreb i Field's: Sådan tackler du det som forælder

  Søndag blev der begået et skyderi i shoppingcenteret Field's på Amager i København. Grafik: Morten Fogde, DR Nyheder)

  Siden skudangrebet i Field's søndag aften har der floreret voldsomme videoer og billeder både på sociale medier og i landsdækkende medier.

  Man har kunnet finde optagelser på nettet fra øjenvidner, der har delt det, der foregik bag murene, og derudover har der cirkuleret videoer af den formodede gerningsmand med våben, som blev offentliggjort kort før skyderiet.

  For ikke at tale om billederne af politiopbud, ambulancer, afspærringer og folk, der måtte flygte ud shoppingcentret.

  Alt sammen noget, der også rammer i børnehøjde.

  - Langt de fleste børn i Danmark vil have set noget af det her materiale på Tiktok, Facebook og Instagram, og det skal vi som voksne være klar til at gribe, fortæller Christian Mogensen, der er specialkonsulent i Center for Digital Pædagogik.

  Derfor har vi nedenunder samlet seks gode råd til, hvordan du kan snakke med dine børn om skyderiet.

  Vær bevidst om, at det ikke hjælper at fraråde dine børn at se voldsomt indhold på sociale medier.

  Det vil være paradoksalt, hvis du som forælder begynder at fortælle børnene, at nu må de ikke være på Tiktok i de næste fem dage, for der er sket noget - du vil bare ikke sige hvad, fortæller Christian Mogensen.

  Italesæt i stedet det, der er sket.

  - Jeg skal selvfølgelig ikke opdrage andres børn, men det vigtigste, vi kan gøre lige nu, er at tage snakken med børnene, være åben og ærlig og anerkende, at der er sket noget forfærdeligt, fortæller Christian Mogensen.

  Det er vigtigt, at man tager udgangspunkt i det, ens børn har set og hørt.

  Deres viden afhænger af deres alder, og om de tidligere har set og hørt om lignende begivenheder.

  Inden du svarer på deres spørgsmål, skal du have et godt billede af, hvad børnene forstår, og hvad der ligger til grund for deres spørgsmål.

  - Små børn skal ikke have store, tekniske forklaringer, skriver Red Barnet, som i lyset af angrebet har samlet deres bedste råd til, hvordan du taler med dine børn om den tragiske situation.

  Hvis dit barn for eksempel spørger, hvad et skyderi er, så prøv at forklare det med enkle ord, som små børn kan forstå.

  De lidt større børn og teenagere har sikkert set billeder og videoklip på nettet eller på tv, og der kan du godt tale med dem om det.

  - Tal åbent og husk, at det nogle gange kan være helt ok at sige til de store børn, at du heller ikke selv forstår, at nogle mennesker begår voldelige handlinger, mener Red Barnet.

  Når det kommer til børn i seks-syvårsalderen, kan de godt have en forståelse af, at man kan dø, og derfor kan voldsomme billeder og beretninger gøre dem kede af det og utrygge.

  - Nogle børn forstår for eksempel ikke, at det er de samme billeder, der bliver sendt flere gange – de tror, at hændelserne sker om og om igen, skriver Red Barnet.

  Har du større børn, kan du med fordel se nyhederne sammen med dem, hvis de selv viser interesse.

  Red Barnet fraråder dog, at man lader mindre børn se nyheder alene.

  Det er vigtigt, at du understreger over for børnene, at der bliver gjort alt, hvad der kan gøres, for at tage hånd om de personer, der er direkte berørt af situationen.

  - Fortæl børnene, at der er mennesker, der hjælper og gør alt, hvad de kan for at få livet til at blive normalt igen. Der er også læger og sygeplejersker, der tager sig af de syge og sårede, og politiet gør en ekstra indsats for, at det ikke sker igen, lyder det fra Red Barnet.

  Samme melding kommer fra Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik.

  - Fortæl dem, hvor mange voksne - både politi, forældre og alle mulige andre - som passer på dem.

  Børn oplever ikke begivenhederne ens. Selvom vi taler om, at børn kan blive utrygge og kede af det, så er det ikke alle børn, der bliver påvirket.

  - Det betyder ikke, at de mangler empati, lyder det fra Red Barnet.

  At støtte eller hjælpe andre kan give børn en følelse af kontrol, tryghed og empati, lyder det fra Red Barnet.

  Derfor kan det være en god ide at deltage i for eksempel mindehøjtideligheder.

  - De fleste børn har det rigtig godt med at vise deres forståelse på den ene eller anden måde, lyder det fra Red Barnet.

  Få flere råd til, hvordan du selv tackler situationen efter skyderiet i Field's:

 46. I går kl. 13:12

  22-årig mistænkt gerningsmand fra Field's for retten: Sigtet for tre drab og flere drabsforsøg

  En 22-årig mand er netop blevet stillet for en dommer i Københavns Byret.

  Her blev han sigtet for at have begået tre drab og adskillige drabsforsøg i indkøbscentret Field's på Amager i København i går.

  Den 22-årige unge mand blev ført ind i retten af bevæbnede betjente. Han bar en blå t-shirt og tog plads ved siden af sin forsvarsadvokat, Luise Høj.

  Politiet oplyste tidligere i dag på et pressemøde, at han er kendt i psykiatrien. Ifølge DR's oplysninger forsøgte manden også i går kort inden angrebet at kontakte en kriselinje.

  Det lykkedes dog ikke.

  Ifølge Københavns Politi havde den 22-årige foretaget flere forberedende handlinger inden skyderiet.

  Ved grundlovsforhøret bekræftede han kort sin identitet, og at han blev anholdt i går.

 47. I går kl. 13:09

  SAS-aktie styrtdykker efter udmelding om strejke

  SAS-aktien tager et kraftigt dyk med op mod 12 procent, efter det netop er kommet frem, at SAS-piloterne går i strejke.

  Det skriver Finans.

  I lørdags skrev SAS på sin hjemmeside, at en eventuel strejke ville påvirke samtlige flyafgange, der drives af SAS Scandinavia.

  Ifølge SAS vil 200-250 flyvninger og 20.000-30.000 passagerer blive berørt, for hver dag konflikten varer.

 48. I går kl. 13:02

  Kilder til DR: Formodet gerningsmand forsøgte at kontakte kriselinje kort inden skyderi i Field's 

  Field's holder lukket i mindst en uge efter skyderiet, og politiet efterforsker stadig gerningsstedet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  To teenagere og en 47-årig mand blev dræbt, mens fire personer blev alvorligt såret, da en 22-årig mand ifølge politiet begyndte at skyde omkring sig i indkøbscenteret Field's i København.

  Politiet har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at gå ind i et muligt motiv, men på et pressemøde bekræftede politiet, at den 22-årige er kendt i psykiatrien.

  Samtidig bekræfter flere kilder tæt på sagen nu over for DR, at den 22-årige mand forsøgte at kontakte en kriselinje kort inden skyderiet. Det lykkedes dog ikke.

  DR har forelagt informationerne for Københavns Politi, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at gå i yderligere detaljer. Politiets presseafdeling henviser til udtalelserne på pressemødet i morges.

  I går kunne DR Nyheder beskrive flere videoer, som den sigtede 22-årige mand ifølge DR's oplysninger lagde op få dage inden skyderiet.

  På videoerne – som siden er blevet fjernet fra nettet – poserer han med flere våben. Heriblandt en såkaldt baneriffel, som bruges i skytteforeninger, og et håndvåben.

  Københavns Politi bekræfter over for DR Nyheder kendskabet til videoerne, og at den 22-årige i går blev anholdt med en riffel, tilhørende ammunition og en kniv.

  - Som det ser ud nu, er våbnene lovlige, men det er ikke nogen, han har haft tilladelse til, siger chefpolitiinspektør Søren Thomassen.

  I videoerne kan man se et våbenskab bag den 22-årige, og flere kilder bekræfter nu over for DR, at den 22-årige har skaffet sig adgang til våbnene i sit hjem.

  På et pressemøde tidligere i dag spurgte DR Nyheder ind til den anholdtes psykiske tilstand.

  Der er nogle videoer, hvor den formodede gerningsmand poserer med våben og skriver nogle ting omkring noget medicin (som blandt andet bruges til behandling af psykiske lidelser, red.). Kan du komme nærmere ind på, om sigtede har haft tilknytning til psykiatrien?

  - Det er korrekt, at på de videoer kan man se nogle af de ting, og vores mistænkte er også kendt i psykiatrien, men nærmere vil jeg ikke komme ind på det

  Vil du sige noget om, hvorvidt han har forsøgt at få hjælp?

  Nej.

  De dræbte er ifølge politiet en 17-årig dansk mand, en 17-årig dansk kvinde og en 47-årig mand med russisk statsborgerskab, der var bosiddende i Danmark.

  Udover det er fire personer såret af skud. Her drejer det sig om to danske statsborgere, henholdsvis en 40-årig kvinde og en 19-årig kvinde samt to svenske statsborgere, en 50-årig mand og en 16-årig kvinde.

  De er fortsat indlagt på to forskellige hospitaler – og én person er fortsat i kritisk tilstand.

  Yderligere 23 personer kom til skade i forbindelse med flugten fra angrebet.

  Københavns Politi fortalte på morgenens pressemøde, at man mener, at det er tilfældige, der er blevet ramt, og at ‘der har været en form for overvejelse og forberedelse til angrebet’.

  - Vores vurdering er, at det er tilfældige ofre. At det ikke er motiveret af køn eller andet, siger politiinspektøren.

  Derudover er der en række lettere tilskadekomne, som er blevet såret i forbindelse med flugten fra storcentret og altså ikke som følge af skud.

  Det var i går klokken 17.48, kort efter at politiet ankom til indkøbscentret, at den mistænkte blev anholdt uden for stedet.

  Ifølge politiet er han blevet afhørt, men har endnu ikke været fremstillet i grundlovsforhør. Det vil dog ske klokken 13 i dag.

  Den 22-årige er på nuværende tidspunkt sigtet for manddrab. Han erkender, at han har været til stede i Fields, men det er uvist, hvordan han forholder sig til sigtelsen.

 49. I går kl. 12:53

  Mette Frederiksen og Mattias Tesfaye besøger Field's: Opfordrer folk til at få krisehjælp

  Justitsminister  Mattias Tesfaye sagde, at intet indikerer, at det er farligt at bruge København og gå til arrangementer, så han opfordrer til fortsat at bruge byen, hvor politiet fortsætter tryghedsskabende indsatser. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Mattias Tesfaye (S) har her til eftermiddag besøgt indkøbscenteret Field's udenfor for at afholde et kort pressemøde om gårsdagens skyderi.

  Hun takkede blandt andet butiksansatte og vagter, der har hjulpet de sårede og evakuerede fra Field's. Og så opfordrede hun folk til at modtage krisehjælp, hvis de har behov for det.

  - Vent nu ikke med at søge den hjælp, der er. Man må ikke komme igennem sådan en her krise alene. Langt de fleste vil have behov for hjælp og opbakning. Lad for guds skyld være med at vente. Hvis man endnu ikke har fået hjælp, så gå ind på jm.dk, hvor Justitsministeriet har samlet oplysninger om, hvor man kan få hjælp, sagde hun.

Mere fra dr.dk