Seneste Nyt

BILLEDER SAS gennem tiden

  • SAS DC-4, indvielse af ruten Stockholm-New York. Det første SAS-fly landede i La Guardia Airport, New York. (© SAS AB)
  • Indvielse af ruten Oslo-Tokyo. 1954. (© SAS AB)
  • SAS Saab 90A-2 Scandia. Billedet er fra 1950'erne. (© SAS AB)
  • Den legendariske, amerikanske jazz-sangerinde Ella Fitzgerald forlader Convair 440 Metropolitan i 1950'erne. (© SAS AB)
  • SAS-stewardesse anno 1956-1957, foran flyet OY-KPA Hans Viking Convair 440 Metropolitan. (© SAS AB)
  • Karen Blixen, 11. februar 1957. (© SAS AB)
  • Nyslåede stewardesser. Januar 1958. (© SAS AB)
  • SAS, Odd Viking, indvielse af ruten til Buenos Aires, Argentina. Buenos Aires Airport, 1960'erne. (© SAS AB)
  • Kronprinsesse Margrethe, prinsesse Benedikte og prinsesse Anne-Marie med Dronning Louise af Sverige og Dronning Ingrid af Danmark samt Kong Gustav VI Adolf af Sverige i Arlanda lufthavn, Stockholm. 1964. (© SAS AB)
  • Sommeruniform fra 1967. Designet af Carven. (© SAS AB)
  • SAS Boeing 747-B Huge Viking. 1969. (© SAS AB)
  • Sådan så det ud, når man fik serveret mad på første klasse i 1969. (© SAS AB)
  • Service om bord anno 1969, hvor en stewardesse serverer en såkaldt 'Scandinavian Country Style Buffet'. (© SAS AB)
  • H.K.H. Dronning Ingrid af Danmark om bord på SAS-flyet Alf Viking. Marts 1971. (© SAS AB)
  • Turi Wideröe, flyofficer og den første kvindelige pilot indenfor den kommercielle flytrafik i 1969. Billedet her er fra 1972. (© SAS AB)
  • På ruten til O'Hare International Airport, Chicago, USA, kunne man i 1989 fejre 25 års jubilæum. (© SAS AB)
1 / 16

Den 18. december kom endnu et regnskab fra SAS. Det viser endnu engang røde tal på bundlinjen: Der mangler 352 millioner kroner, og der skal spares 1,64 milliarder.

Men krisen har ikke altid kradset hos selskabet, der har en lang og glorværdig historie bag sig.

Se billeder fra SAS gennem tiden øverst her på siden.

Nyheder

  1. Klimaminister: Der er ingen grund til at være imod kernekraft

    Der er ikke nogen grund til at være imod atomkraft.

    Det siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i dag på Moderaternes årsmøde på et spørgsmål fra et af Moderaternes partimedlemmer.

    - Jeg synes ikke, der er nogen grund til at være mod kernekraft. I det hele taget skal vi ikke være imod ny teknologi, og vi skal ikke være imod at blive klogere.

    - Men kernekraft er mange ting, og traditionelle kernekraftværker er noget, der tager mange år at bygge. El fra sol og vind er billigere. Jeg er grøn, men jeg er også købmand, siger han.

    Han understreger altså, at det i de nuværende udgaver ikke er en energiform, der giver mening i Danmark på grund af prisen.

    - Men hvis teknologien udvikler sig, hvis der kommer mikrokernekraftværker, der kan klare konkurrencen på priserne, så har jeg ikke nogen ideologisk ting mod det. Det er simpelthen bare et spørgsmål om at sikre billig og grøn energi, lyder det.

  2. Mand har angrebet tre personer med håndgranat og kniv i Berlin

    Tysk politi har anholdt en 61-årig mand, efter at tre personer i aftes blev såret i et angreb med en håndgranat og en kniv i Berlin.

    Gerningsmanden udløste granaten ved indgangen til en lejlighedsbygning i den ydre del af hovedstaden, oplyser politiet ifølge AP. Her kom en mand på 61 og to kvinder på henholdsvis 42 og 46 år til skade.

    Efterfølgende gik gerningsmanden til angreb med kniv. Alle tre ofre blev bragt på hospitalet, og det mandlige offer er indlagt i livstruende tilstand, lyder det fra politiet ifølge nyhedsbureauet.

    Politiet pågreb manden i den umiddelbare nærhed efter hændelsen. De kan endnu ikke sige noget om motivet, eller om hvorvidt gerningsmanden og ofrene kendte hinanden.

  3. Wagner-chef: Flere end 5.000 kriminelle er blevet benådet efter at have kæmpet i Ukraine

    Flere end 5.000 personer, som blev hvervet fra fængsler for at tjene som lejesoldater i Wagner-gruppen i krigen i Ukraine, er blevet benådet i Rusland, fordi de har afsluttet arbejdet i deres kontrakter.

    Det skriver Wagner-gruppens stifter, Yevgeny Prigozhin, på telegram ifølge Reuters.

    - På nuværende tidspunkt er mere end 5.000 mennesker blevet løsladt på benådning efter at have gennemført deres kontrakter med Wagner, skriver han.

    Det anslås, at mindst 40.000 indsatte i russiske fængsler er blevet hvervet af den berygtede russiske lejehær. Tusinde af lejesoldaterne har været meldt dræbt.

    I februar lød det fra Prigozjin, at det officielt var slut med at love frihed i bytte for seks måneders militærtjeneste ved fronten.

  4. Dating-app for LGBTQ+-personer advarer egyptiske brugere: 'Politiet benytter falske profiler'

    Dating-appen Grindr advarer nu sine egyptiske brugere mod falske profiler oprettet af myndighederne.

    Brugere, der befinder sig i Egypten og benytter sig af appen, vil blive mødt af følgende besked, når de åbner tjenesten på deres telefoner:

    Vi er blevet advaret om, at egyptisk politi aktivt forsøger at anholde homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner fra digitale platforme. De benytter sig af falske profiler, ligesom de også har overtaget ægte profiler fra folk, som er blevet anholdt og efterfølgende fået taget deres telefoner. Vær ekstra forsigtig både online og offline.

    Det skriver Al Jazeera.

    Ifølge Udenrigsministeriet er homoseksualitet ikke ulovligt i Egypten, men det tolereres ikke.

    I 2017 arresterede myndighederne syv personer for at hejse et regnbueflag ved en rockkoncert, oplyser Al Jazeera.

  5. Moderaterne vil stifte ungdomsparti

    Moderaterne - der blev stiftet for under et år siden - vil nu have et ungdomsparti. Det har baglandet i dag vedtaget på partiets første ordinære landsmøde.

    - Vi vil gerne have jeres opbakning til, at de unge laver en forening ved siden af kaldet "Unge Moderater". Vi skal have bundet det hele sammen, så det ikke er et "dem" og "os", men at vi fortsat er på linje, siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau.

    Hidtil har Moderaterne haft en ungdomsafdeling, men nu skal den altså omdannes til et decideret ungdomsparti frem mod næste landsmøde.

  6. Danmarks modstander har forberedt defensive drillerier

    11 mand bag bolden. Rendyrket overlevelse. Ej, så slemt bliver det nok ikke, men fodboldherrernes modstander i søndagens EM-kvalifikationskamp, Kasakhstan, ved godt, at det defensive fundament skal være på plads.

    Det siger holdets landstræner, russeren Magomed Adiev, lørdag på et pressemøde i Astana, ifølge Ritzau.

    - Danmarks hold er fyldt med meget dygtige spillere fra store klubber i Europa, så det vil blive svært for alle hold i gruppen at møde Danmark.

    - Vi ved, at Danmark har en dygtig offensiv, og de angriber med rigtig mange spillere, og det skal vi være på vagt over for. Derfor kommer vi til at stå med mange mand kompakt på banen og prøve at tvinge Danmark til at spille ud på siderne, så det bliver sværere for dem at skabe chancer, siger Magomed Adiev.

    Kampen mellem Danmark og Kasakhstan spilles søndag klokken 15.00 og vises på TV2. Du kan også følge opgøret direkte i LIGA på P4 samt på dr.dk.

  7. Moderaterne stormede ind i Folketinget - nu vil de også indtage kommunerne

    Indtil for nylig har Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, politisk ikke været repræsenteret andre steder end i Folketinget.

    Ikke i kommunalbestyrelserne, ikke i regionsrådene, ikke i Europa-Parlamentet.

    Det blev der for kort tid siden lavet om på, da Løkkes egen søn, Bergur Løkke Rasmussen, skiftede sit Venstre-medlemskab ud med et lilla medlemskort hos Moderaterne og tog sit mandat i Europa-Parlamentet med.

    Men det skal ikke stoppe ved Europa-Parlamentet, lød det fra partiformanden, da han tidligere i dag holdt tale på Moderaternes årsmøde.

    - Vi skal hæve ambitionsniveauet fra at være i landspolitik til at være et parti, der også rækker ud efter Europa-Parlamentet og kommunerne. Moderaterne skal være et kommunalt parti, sagde han.

  8. 40.000 kunder var uden strøm i Aalborg

    Flere aalborgensere fik sig i formiddag en ubehagelig overraskelse, da strømmen pludselig gik i flere bydele, og lyskrydsene gik i sort.

    Ifølge elselskabet N1 er det to transformatorstationer ved Ådalen i Aalborg, der var stået af. Det skriver Nordjyske.

    Til Nordjyske har beboere i Kærby-området oplyst, at de hørte et stort brag, hvorefter strømmen røg.

    Strømmen er nu tilbage igen i det østlige Aalborg, men det kan ikke udelukkes, at der kommer flere strømafbrydelser.

    Netsleskabet N1, der ejer og driver elnettet i Aalborg, har endnu ikke fundet årsagen til strømsvigtet.

  9. Macron kritiseres for at tage 'luksusur' af under interview: Han er de riges præsident

    • Frankrigs præsident har i begyndelsen af et tv-interview, der blev vist onsdag, sit armbåndsur på. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)
    • Omkring ti minutter inde i interviewet tager han uret af, skriver The Guardian. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    Den franske præsident, Emmanuel Macron, er fortsat i et politisk stormvejr, efter hans regering i sidste uge gennemtvang en omstridt pensionsreform.

    Den har ikke kun fået franskmændene på gaden. Også på sociale medier runger utilfredsheden mod præsidenten, og nu har fjernelsen af et armbåndsur under et tv-interview gjort folk vrede, skriver The Guardian og Sky News.

    Omkring ti minutter inde i interviewet, som blev vist onsdag, tager præsidenten sit armbåndsur af, som det også fremgår af billederne ovenover.

    - De riges præsident har aldrig båret sit navn så godt, skriver Farida Amrani, som er medlem af Frankrigs Nationalforsamling for partiet La France insoumise på Twitter om episoden.

    Ifølge præsidentenspalæet, Élysée, tog Macron uret af, fordi det forstyrrede lyden under interviewet, når Macron gestikulerede for så at hvile armene på bordet.

    - Præsidenten tog ikke sit ur af for at skjule det, men fordi det bankede kraftigt mod bordet, skriver Élysée i en skriflig udtalelse.

    Kritikere beskriver uret som et "luksusur", som kan været op mod 80.000 euro værd, mens andre mener, det ligger i et prisleje på 2.400 euro eller under. Det er ifølge the Guardian uvist, præcis hvad uret er værd.

  10. Mindst 21 personer har mistet livet, efter stormvejr og tornado rammer USA

    Det har kostet mindst 21 personer livet, at et voldsomt vejr og en tornado har raseret dele af den amerikanske delstat Mississippi fredag.

    Det skriver flere medier, heriblandt ABC News og CNN.

    Mindst 13 dødsfald er registreret knap 100 kilometer fra byen Jackson, bekræfter retsmediciner Angelia Easton til CNN.

    Tre andre blev dræbt i Humphrey amt, fortæller beredskabschef Royce Steed.

    Yderligere tre personer i Caroll amt har mistet livet i deres hjem, siger retsmediciner Marks Stile, ligesom en anden retsmediciner i Monroe amt, Alan Gurley, bekræfter to dødsfald i forbindelse med uvejret.

    Eftersøgnings- og redningsaktioner blev igangsat i områderne omkring Sharkey og Humphrey, lød det i aftes fra delstatens beredskabsservice.

    Der blev i samme omgang udsendt tornado-advarsler.

    - Mange i MS Delta (nordvestlige del af delstaten, red.) har brug for din bøn og Guds beskyttelse i aften. Eftersøgning og redning er igang, skriver guvernør Tate Reeves på Twitter.

    Artiklen er opdateret med nye dødstal.

  11. Årets første store skovbrand i Spanien har forkullet 4.000 hektar land

    • Spanien gennemlever nu sit tredje år med usædvanligt tørt vejr med mindre nedbør end normalt.  (Foto: © LORENA SOPENA, Ritzau Scanpix)
    • Sidste år blev 785.000 hektar land i Sydeuropa brændt af i skovbrande, viser tal fra EU ifølge Reuters. Det er mere end dobbelt så meget som gennemsnittet de sidste 16 år. (Foto: © LORENA SOPENA, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    Spanske brandmænd har tilsyneladende fået kontrol med en skovbrand, der har hærget den østlige del af regionen Valencia i Østspanien.

    Skovbranden, som er den første store af sin slags i år, har bevæget sig over mere end 4.000 hektar skov, som er efterladt forkullet, skriver Reuters.

    Flere end 1.500 beboere er blevet evakueret fra deres hjem.

    Flere end 500 brandmænd har med assistance fra 20 fly og helikoptere stoppet skovbranden i at brede sig yderligere, skriver nyhedsbureauet, der citerer det lokale beredskab.

    Spanien gennemlever nu sit tredje år med usædvanligt tørt vejr med mindre nedbør end normalt.

    Sidste år blev 307.000 hektar land ødelagt af 493 skovbrande. Det var rekord, viser tal fra EU.

  12. Kæmpe asteroide flyver forbi Jorden i aften

    En usædvanligt stor asteroide passerer i aften himmelrummet mellem Jorden og Månen.

    Det oplyser Det Europæiske Rumagentur (ESA) ifølge AFP.

    Det er ikke sjældent, at en asteroide kommer forbi Jorden. Men denne asteroide måler 40 gange 70 meter, og klippestykker på den størrelse passerer normalt kun vores planet én gang hvert tiende år, skriver Ritzau.

    Asteroiden forventes at flyve med en hastighed på 28.000 kilometer i timen.

    Asteroiden har fået navnet 2023 DZ2, og ifølge rumagenturet passerer den med 175.000 kilometers afstand til Jorden.

    Det sker klokken 20.49 dansk tid.

    Der er dog ingen grund til at frygte, at den rammer Jorden, forsikrer Richard Moissl, der er afdelingsleder i ESA, over for AFP.

    En asteroide er et klippestykke, der kredser om Solen. Hvis et stykke af en asteroide knækker af og kommer ind i jordens atmosfære, kaldes dette en meteor.

    Artikelen er opdateret med en mere præcis betegnelese af en meteor.

    Billedet af asteroiden her er computergeneret og udleveret af ESA. (Foto: © Handout)
  13. Ngo: Dødstallet stiger til 19 efter amerikanske luftangreb i Syrien

    Dødstallet fra gårsdagens amerikanske hævnangreb i Syrien er steget, og nu meldes 19 soldater omkommet.

    Det oplyser organisationen Syrian Observatory for Human Rights, der overvåger situationen i Syrien gennem et netværk af kilder, skriver Reuters.

    I går lød det fra samme organisation, at otte proiranske soldater var blevet dræbt af luftangrebet i det østlige Syrien.

    Det amerikanske luftangreb var et modsvar til et droneangreb, der torsdag dræbte en amerikansk entreprenør og sårede fem amerikanske soldater.

    Ifølge Pentagon har amerikanske efterretningstjenester vurderet, at dronen var af iransk oprindelse.

    Hundredvis af amerikanske soldater er udstationeret i Syrien som en del af en koalition, der kæmper mod det, der er tilbage af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

  14. Putin-allieret og Duma-formand vil bandlyse Den Internationale Straffedomstol i Rusland

    Vyacheslav Volodin, som er en af Putins allierede og formand for det russiske parlament, Dumaen, foreslår at forbyde alle aktiviteter for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Rusland.

    Ifølge Volodin bør den russiske lov ændres, så al aktivitet fra ICC forbydes i Rusland. Og alle, der hjælper eller støtter domstolen, bør straffes, siger han ifølge Reuters.

    - Det er nødvendigt at arbejde på lovændringer, som forbyder enhver aktivitet fra ICC på vores territorium, skriver han på Telegram ifølge nyhedsbureauet.

    Efterfølgende har Rusland åbnet en sag mod flere dommere, der står bag arrestordren.

    ICC er også den domstol, der internationalt retsforfølger krigsforbrydelser.

  15. Biden advarer Iran efter angreb mod amerikanske soldater

    USA vil på "kraftfuld vis" beskytte amerikanere. Sådan lyder det fra præsident Joe Biden i en advarsel til Iran.

    - Tag ikke fejl: USA søger ikke konflikt med Iran, siger Joe Biden ifølge Ritzau under et besøg i Canada.

    - Men vi er klar til at handle på kraftfuld vis for at beskytte vores folk.

    Advarslen kommer, mens amerikanske soldater i Syrien og pro-iranske styrker flere gange det seneste døgn har rettet angreb mod hinanden, skriver Reuters ifølge Ritzau.

    Senest er en amerikansk soldat meldt såret i et angreb fredag. Det skete, efter en entreprenør med tilknytning til den amerikanske hær blev dræbt torsdag i et angreb, som ifølge USA blev udført af en drone med iransk oprindelse. Også seks andre blev såret i angrebet.

  16. Eksplosion på chokoladefabrik i USA dræber mindst to og sårer flere

    To personer har mistet livet, efter en kraftig eksplosion fandt sted på en chokoladefabrik i den amerikanske delstat Pennsylvania. Ni er fortsat savnet.

    Det skriver New York Times.

    Mindst otte personer blev såret i forbindelse med eksplosionen og modtog lægehjælp på et nærliggende hospital.

    Fabrikken ligger i West Reading. Byens borgmester, Samantha Kaag, udtaler, at eksplosionen var så voldsom, at den "flyttede" en nabobygning flere meter frem.

    - Det var ikke en fantastisk scene at komme frem til. Det var ret skræmmende, siger hun på et pressemøde.

    Det er indtil videre ukendt, hvad der har forårsaget eksplosionen.

  17. Intel-medstifter og mikrochip-udvikler Gordon Moore er død

    Intel-medstifter Gordon Moore (til højre) er død i en alder af 94 år. (Foto: © NICHOLAS ROBERTS, Ritzau Scanpix)

    Gordon Moore, der var med til at stifte teknologiselskabet Intel, er død i en alder af 94 år.

    Han døde fredag i sit hjem i Hawaii, oplyser Intel ifølge New York Times.

    Moore anses for meget betydningsfuld i de seneste mange årtiers teknologiske udvikling, idet han bidrog til udviklingen af kraftige mikrochips og computere.

    Ifølge New York Times kan han sammen med en håndfuld kolleger på Intel tage æren for at udbrede den bærbare computer og indarbejde mikroprocessorer i alt fra badevægte til biler.

    Gordon Moore har desuden en teori opkaldt efter sig - Moores lov fra 1965, som menes at have drevet den teknologiske udvikling.

  18. 52-årig mand er varetægtsfængslet: Sigtet for at bortføre børn

    En 52-årig mand, der torsdag blev anholdt og sigtet for at bortføre sine tre døtre, er nu blevet varetægtsfængslet.

    Det oplyser vagtchef ved Østjyllands Politi Martin Christensen til Ritzau.

    Sagen drejer sig om den 52-årige mand, der i 2014 forlod Danmark sammen med sine døtre.

    Ifølge politiet var hans hensigt, at han sammen med børnene skulle opholde sig et sted i udlandet i en længere periode.

    Manden havde imidlertid ikke ret til at tage børnene med sig, da deres mor havde den fulde forældremyndighed og altså ikke var indforstået med rejsen.

    Den 52-årige blev anholdt, da han ankom til Danmark fra udlandet sammen med to af sine døtre, der i dag er 19 og 22 år. Den tredje datter, der nu er 24 år, var ikke sammen med dem.

    Han er sigtet for børnebortførelse. Det er foreløbig uvist, hvor familien har opholdt sig siden 2014.

  19. Regeringen sætter finansiering af nærhospitaler på pause

    Finansieringen af de 25 nærhospitaler, som sidste år blev præsenteret som et helt centralt punkt i en sundhedsreform, sættes midlertidigt på pause.

    Det skriver Politiken.

    For en strukturkommission skal først se nærmere på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud, inden SVM-regeringen vil udmønte de 3,5 milliarder kroner til nærhospitalerne.

    Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til avisen.

    - Det her handler ikke om, at der ikke skal være nærhospitaler. Det handler om, at vi skal sørge for at tænke etablering af nærhospitaler sammen med fremtidens organisering af vores sundhedsvæsen.

    - Alt andet vil være uansvarligt, lyder det fra ministeren.

  20. Axelsen sejrer i to sæt og er klar til semifinale i Schweiz

    Den danske badmintonstjerne Viktor Axelsen er videre til semifinalen i Super 300-turneringen Swiss Open.

    Fredag aften vandt den danske herresinglespiller i to sæt over franske Christo Popov med cifrene 21-12, 21-17.

    Franskmanden er nummer 40 på verdensranglisten. En liste, som danske Axelsen topper.

    Efter en fransk 3-2-føring i første sæt greb Axelsen dirigentstokken og vandt sættet komfortabelt.

    Mere jævnbyrdigt var det i andet sæt, men ved stillingen 12-12 trak danskeren fra og sikrede semifinalebilletten. Her møder Viktor Axelsen verdens nummer seks, Tien Chen Chou fra Taiwan.

    Tidligere på aftenen var Mia Blichfeldt ude i en lang duel i kvartfinalen mod sydkoreanske Kim Ga Eun. Her vandt den danske damesinglespiller i tre sæt med cifrene 17-21, 21-19, 21-18.

    Blichfeldt møder amerikanske Zhang Beiwen i lørdagens semifinale.

  21. Endnu en båd forliser ud for Tunesien: Yderligere 34 personer er savnet

    Endnu en båd med afrikanske migranter på vej mod Italien er sunket ud for Tunesiens kyst, og mindst 34 personer er savnet.

    Det oplyser de tunesiske myndigheder ifølge Reuters.

    Forliset er det femte af sin slags de seneste to dage. I alt er 67 personer savnet.

    I Italien oplever man en øget tilstrømning af migranter, og så sent som i går meddelte den italienske kystvagt, at den i løbet af dagen havde reddet omtrent 750 migranter i land i Italien.

  22. 25 kræftpatienter i Syddanmark har ventet for længe på operation

    Fra januar 2021 og til februar 2023 ventede 25 patienter for længe på at blive opereret for tyk- og endetarmskræft på Odense Universitetshospital.

    Det viser et notat, som Region Syddanmark har udarbejdet på baggrund af sagen, hvor 293 kræftpatienter har ventet for længe på en operation på Aarhus Universitetshospital.

    I notatet skriver Region Syddanmark, at de 25 patienter har ventet mellem én og syv dage længere end de tilladte 14 dage på at blive indkaldt.

    17 af sagerne er blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen, fordi regionen i de konkrete tilfælde også glemte at informere patienten om retten til at blive henvist til et andet sygehus.

    Fungerende regionsrådsformand, Bo Libergren (V), ærgrer sig.

    - Der er begået menneskelige fejl, og det er selvfølgelig ikke godt nok. Nu vil vi kigge grundigt på, hvordan vi kan undgå, at det sker igen, siger Bo Libergren til DR Nyheder.

    Regionsrådet er fredag blevet orienteret om sagen.

  23. Vanvidsbilist idømt otte års fængsel for trafikdrab

    En 32-årig mand er blevet idømt otte års fængsel for et tilfælde af vanvidsbilisme, der resulterede i, at en kvinde mistede livet.

    I august 2022 blev en 61-årig kvinde dræbt, da bilen, hvori hun var passager, blev påkørt bagfra ved betalingsanlægget ved Storebæltsbroen af den nu dømte mand.

    Det viste sig efterfølgende, at den 32-årige mand var påvirket af både spiritus, kokain og hash og desuden var frakendt førerretten grundet tidligere grove færdselsovertrædelser.

    Foruden dommen på otte års ubetinget fængsel er manden blevet udvist af Danmark for bestandigt og har endvidere fået frakendt førerretten ubetinget i 10 år.

  24. Hotelbestyrer fra 'Hotel Rwanda' får sin terrordom omstødt

    Paul Rusesabagina under retssagen mod ham i 2021, hvor han blev dømt for medvirken til terror. (Foto: © SIMON WOHLFAHRT, Ritzau Scanpix)

    Paul Rusesabagina, der var bestyrer af Hôtel des Mille Collines i Rwandas hovedstad Kigali under folkemordet i landet i 1994, har fredag fået sin fængselsdom omstødt og vil nu blive løsladt.

    Det skriver Reuters.

    Paul Rusesabagina og hans bedrifter blev kendt verden over, da spillefilmen "Hotel Rwanda" udkom omtrent ti år efter folkemordet.

    I filmen skildres det, hvordan Paul Rusesabagina foruden sig selv og sin familie redder en stor gruppe mennesker i sikkerhed på hotellet, alt imens borgerkrigen raser udenfor.

    Paul Rusesabagina er en udtalt kritiker af Rwandas præsident, Paul Kagame. I 2021 blev han idømt 25 års fængsel for medvirken til terror, men fredag har landets regering meddelt, at han vil blive løsladt i morgen, lørdag.

    Løsladelsen sker ifølge Reuters som følge af intenst diplomatisk pres fra USA, hvor Paul Rusesabagina har permanent opholdstilladelse. Efter sin løsladelse vil han blive overleveret til USA.

    Se 'Horisont' om datteren til Paul Rusesabagina, der har kæmpet for at få sin far løsladt.

Mere fra dr.dk