Nyheder
20. sep 2005

GRAFIK: Mellemøsten

Den israelsk-palæstinensiske konflikt har stået på i årtier. Kortet her viser blandt andet den kontroversielle mur - eller sikkerhedsbarriere - som Israel opfører på Vestbredden.

Redigeret september 2011

Nyheder

 1. I går kl. 23:39

  Sarah Mahfoud taber boksebrag og mister sit VM-bælte

  Den danske bokser Sarah Mahfoud har mistet sit verdensmesterbælte fra bokseforbundet IBF.

  Det står klart, efter danskeren sent lørdag aften har tabt et boksebrag om hele fire VM-titler mod puertoricanske Amanda Serrano efter ti runder.

  Sarah Mahfoud kæmpede bravt, men var generelt udfordret af puertoricanerens tempo. I sidste ende tabte danskeren på point, da samtlige dommere havde Amanda Serrano som vinder.

  Dermed er puertoricaneren verdensmester i fire forbund - WBC, WBO, IBO og altså nu også IBF. Derudover får Amanda Serrano med sejren også The Ring Magazines æresbælte.

  Nederlaget er Sarah Mahfouds første i karrieren.

 2. I går kl. 23:25

  Dødstallet fortsætter med at stige efter forlis ud for Syrien

  I forgårs forliste en båd med migranter ud for Syriens kyst, og dødstallet er netop blevet opjusteret til 94.

  Det skriver Reuters, der beskriver hændelsen som den dødeligste af sin slags.

  Båden var få dage forud for ulykken stævnet ud fra Libanon og ifølge det syriske transportministerium var mellem 120 og 150 migranter ombord på båden, der havde kurs mod Europa, da den gik ned.

 3. I går kl. 22:49

  Blodrøde tal i Juventus: Den gamle dame med underskud på knap to milliarder

  For tiden er der flere årsager til de triste miner i Juventus. (Foto: MASSIMO PINCA © Ritzau Scanpix)

  Den italienske fodboldklub Juventus præsenterede sent fredag aften et underskud for 2021/22-sæsonen på lidt under 1,9 milliarder kroner.

  Regnskabet kommer efter en sæson, hvor klubben for første gang i et årti ikke har vundet et trofæ.

  Derudover, så er det andet år i træk, at Juventus leverer blodrøde tal. Sidste år bragte regnskabet nemlig et underskud på over 1,5 millarder.

  Storklubben er ikke kun i knæ rent økonomisk, men også på grønsværen, hvor holdet ligger nummer otte i Serie A. Klubben har tilmed tabt de første to kampe i Champions League.

 4. I går kl. 21:28

  Bagedyst-deltager 'gik i panik' fra første sekund – men blev alligevel ugens mesterbager

  Årets første mesterbagerforklæde gik til en deltager, der i den grad imponerede dommerne. (Foto: Dr)

  Spoiler-advarsel: Denne artikel indeholder detaljer om første afsnit af Den store bagedyst. Har du ikke set det? Så kan du se afsnittet i DRTV.

  - Det var helt vanvittigt!

  Sådan lyder reaktionen fra 40-årige Klaus Andersen, der sikrede sig årets allerførste mesterbagerforklæde i Den store bagedyst, der lørdag blændede op for en spritny sæson.

  Her indtog ti nye og håbefulde deltagere det ikoniske, hvide bagetelt, hvor kagetalenterne de næste mange uger skal bage, piske og sprøjte sig vej mod titlen som årets Bagedyst-vinder.

  Og i premiereprogrammet var det altså Klaus, der kom bedst fra start og formåede at imponere dommerne med sine kagekreationer.

  - Det var et helt vildt og næsten surrealistisk øjeblik, da Timm (Vladimir, programmets vært) fortalte, at jeg havde vundet forklædet, fortæller Klaus.

  - Inden optagelserne var mit personlige mål faktisk bare, at jeg ville nå at vinde et mesterbagerforklæde. At det så skulle ske allerede i første afsnit, havde jeg ikke lige turdet håbe på, siger han med et grin.

  Bagedyst-debuten var dog ikke uden udfordringer for Klaus og de andre deltagere. Dommerne valgte nemlig at udsætte årets nye Bagedyst-kuld for hele to hemmelige udfordringer i premiereafsnittet.

  Her blev deltagerne først – til deres store overraskelse - bedt om at bage en lagkage inspireret af den kage, de måneder forinden havde bagt til deres Bagedyst-audition, mens de senere skulle smage og gætte sig frem til den hemmeligholdte opskrift på konditor-klassikeren kartoffelkagen.

  En ilddåb, der særligt satte Klaus' kontrol-gen på prøve.

  - Jeg gik ret meget i panik i de første fem minutter af den første udfordring. Jeg er typen, der godt kan lide struktur, planer og at vide, hvad jeg skal. Så da jeg pludselig stod der og skulle bage en flot lagkage ud af det blå, fik jeg lige et godt sug i maven.

  Trods nerver og kontroltab lykkedes det alligevel Klaus at komme i mål med både lagkage, kartoffelkage og ikke mindst det kage-selvportræt, deltagerne skulle kreere som ugens mesterværk.

  Nerverne sad uden på tøjet, da Klaus indtog bageteltet i første program af 'Den store bagedyst 2022'. (Foto: Carsten Mol © DR)

  Særligt sidstnævnte, hvor Klaus havde udformet et chokolade-selvportræt inklusiv en "træramme" støbt i mørk chokolade, fik rosende ord fra Bagedyst-dommerne Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo.

  - Det var vanvittigt og virkelig overvældende at få så meget ros fra dommerne. Selvom det jo "bare" er en skide kage, så betyder det alligevel helt vildt meget, fordi det er noget, man har brugt så meget energi og tankevirksomhed på, forklarer han og fortsætter:

  - På en måde bliver dommernes ros jo ikke blot en cadeau til kagen, men også til mig, min kreativitet, mine idéer og mit håndværk. Derfor betyder den form for anerkendelse virkelig meget.

  Herunder kan du se de tre kager, der sikrede Klaus sæsonens første mesterbager-forklæde:

  • Klaus' selvportræt fra første program med smage af blandt andet chokolade, sort sesam og citrusfrugten yuzu. (Foto: Dr)
  • Klaus' lagkage, som dommer Katrine Foged Thomsen kaldte "super flot og skarp". (Foto: Dr)
  • Klaus' kartoffelkager fra første program, der sikrede ham en andenplads i den hemmelige udfordring. (Foto: Dr)
  1 / 3

  For Klaus selv var det faktisk lidt af en overraskelse, at netop han skulle løbe med årets første mesterbagerforklæde. For modsat andre af årets deltagere er kagedej og sprøjtetyl nemlig et ret nyt bekendtskab for den 40-årige vestjyde.

  Faktisk begyndte han først for alvor at bage under corona-lockdownen, hvor kedsomheden fik ham til at kaste sig over den famøse surdej, der blev en trend i mange køkkener under coronakrisen.

  - Jeg startede med at bage brød og virkelig nørde mig ned i alle aspekter af surdejen. Senere begyndte jeg så at bage kager, som jeg også synes var ret sjovt, selvom jeg egentlig altid har gjort mig mest i det salte køkken, fortæller han.

  Med tiden lærte Klaus at mestre kagekunsten i så høj grad, at flere i omgangskredsen begyndte at bestille fødselsdags- og festkager hos ham. Samtidig begyndte vennerne at foreslå, at han meldte sig til Den store bagedyst.

  Klaus er 40 år og bor til daglig på Frederiksberg med sin kæreste Thomas. Han har tidligere arbejdet som skuespiller og sanger, men ernærer sig i dag som it-business-analyst. (Foto: Carsten Mol © DR)

  Klaus tog udfordringen op og meldte sig konkurrencen. Men selvom han endte med at komme gennem nåleøjet og rent faktisk fik en plads i programmet, tvivlede han stadig på sine evner, da han nogle måneder senere for første gang trådte ind i bageteltet.

  - Mine nerver sad i den grad ude på tøjet, og det var svært ikke at tænke: "Er jeg nu faktisk god nok til at stå her?". Jeg kan godt være lidt hård ved mig selv, så jeg var ret spændt på, om jeg nu kunne leve op til både mine egne og dommernes forventninger. Så meget havde jeg jo heller ikke bagt på det tidspunkt.

  Særligt udfordringen med at bage kartoffelkager uden en opskrift satte Klaus' bageevner på en prøve. - Jeg er klart mest til at bage ud fra en opskrift, fortæller han. (Foto: Dr)

  Bagedyst-debuten gik dog som bekendt meget godt og endte med både storros fra dommerne og titlen som årets første mesterbager.

  Den gode start er dog også med til at lægge et fornyet pres på Klaus' skuldre.

  - Den sejr gav mig helt klar en tro på, at det her var noget, jeg kunne finde ud af. Men samtidig kan jeg også mærke, at det lægger et pres på mine skuldre. Med sådan et forklæde om livet har du jo pludselig noget, du skal leve op til. Nu skal du bevise, at du kan levere og ikke bare var heldig en enkelt gang.

  Der var ingen, der blev sendt hjem i lørdagens første afsnit, og derfor er alle årets deltagere igen med i konkurrencen, når Klaus i næste uge skal forsvare sin titel som mesterbager.

  Hvordan det går, kan du se næste lørdag DRTV og DR1.

 5. I går kl. 21:28

  Frankrig nødsaget til at brug tredjemålmanden mod Danmark

  Alphonse Areola gemmer sig bag førstevalget Hugo Lloris. (Foto: HENRY ROMERO © Ritzau Scanpix)

  Det er sjældent en god ting at være tredjevalg, men det er nu engang Alphonse Areolas lod i den franske fodboldlandsholdstrup.

  Men søndag aften får målmanden en sjælden plads i startopstillingen for landsholdet, når de forsvarende verdensmestre skal møde Danmark i Parken.

  Årsagen er, at landstræneren Didier Deschamps må se bort fra førstemålmanden Hugo Lloris og den skadede andenmålmand Mike Maignan.

  - Jeg kan godt leve med, at han (red. Areola) ikke spiller alle kampe i sin klub, for hver gang han spiller, præsterer han rigtig godt. Så når han får chancen, leverer han, siger Didier Deschamps.

  Den 53-årige franske landstræner henviser til, at Areola heller ikke til daglig er førstevalg i West Ham. Her står han bag 37-årige Lukasz Fabianski i køen til spilletid.

  29-årige Areola får dog chancen for West Ham i ny og næ. I denne sæson har målmanden været i startopstillingen i klubbens europæiske kampe mod Viborg FF og Silkeborg IF.

 6. I går kl. 20:49

  Inger Støjberg vil have Danmarksdemokraterne i regering

  Inger Støjberg, partiformand i Danmarksdemokraterne. (Foto: Thomas Boel © DR)

  Danmarksdemokraterne er ikke blevet valgt til Folketinget endnu. Der er heller ikke udskrevet valg til Folketinget, men ikke desto mindre er ambitionerne store hos partiformand Inger Støjberg.

  Hun vil sammen med sit parti i regering. Det siger hun i et længere interview med Berlingske.

  Jeg synes, det er vigtigt ærligt og åbent at få sagt til vælgerne før valget, at vi ikke er et protest- eller enkeltsagsparti – vi er et indflydelsesparti, der går efter at komme i regering
  Inger Støjberg, partiformand i Danmarksdemokraterne

  Og det skal være en blå regering, hvor Venstre, Støjbergs tidligere parti, og De Konservative er grundstammen. Hvordan den præcise konstellation i en potentiel blå regering efter et folketingsvalg skal være, vil hun ikke sige.

  Men hvis vælgertilslutningen ved et folketingsvalg tillader det, så ser hun Danmarksdemokraterne i en regering. Hun har i sin politiske karriere prøvet både at være minister og sidde i regering, men samtidig også være uden for regering.

  Og det er som medlem af regeringen, at man har størst indflydelse, påpeger hun.

  - Hvis vælgerne giver os opbakning, og hvis vi kan forhandle os frem til et godt politisk grundlag, er vi som parti ikke bange for at tage det ultimative ansvar på os, siger Inger Støjberg til Berlingske.

  I den seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR og Altinget står Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen til at få 10,8 procent af stemmerne. Ved et folketingsvalg vil det kunne veksles til 20 mandater.

  I skrivende stund har Danmarksdemokraterne otte medlemmer af Folketinget. Ingen af dem er dog valgt ind i Folketinget som medlem af Danmarksdemokraterne, men derimod tidligere løsgængere, som har meldt sig ind i partiet.

  Inger Støjberg har tidligere fortalt om, hvordan hun ser Danmarksdemokraterne være "et parti for folk, som vi er flest", selvom partiet ikke har et fuldstændigt udfærdiget partiprogram endnu.

  Partiet melder sig også ind i en blå blok, hvor der i forvejen er tætpakket med partier.

  Hvorfor er der behov for et borgerligt parti mere?

  - Det er der, fordi der er nogle ting, som der mangler fokus på. Og det er blandt andet det faktum, at forbindelseslinjerne efter min mening er blevet svagere over tid. Og at fokus har været alt for stort på nogle politikområder, som simpelthen ikke vedrører os helt almindelige danskere, sagde Støjberg til DR i sommer.

  Partiformanden vil ikke ud med, hvor stor en vælgertilslutning det kræver, før Danmarksdemokraterne efter et folketingsvalg vil have nok opbakning til at gå med i regering.

  - Alt afhænger selvfølgelig af valget. Men jeg synes, det er vigtigt ærligt og åbent at få sagt til vælgerne før valget, at vi ikke er et protest- eller enkeltsagsparti – vi er et indflydelsesparti, der går efter at komme i regering, siger Inger Støjberg til Berlingske.

  Inger Støjberg lægger i interviewet med Berlingske ikke skjul på, at det først og fremmest handler om at få en statsminister, som hører hjemme i den blå blok.

  Men hvem af de to fra blå blok, der har meddelt sit kandidatur til statsministerposten, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), Inger Støjberg og Danmarksdemokraternes pil vil pege på, ønsker hun ikke at svare på.

  I den seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR og Altinget, som er publiceret 22. september, står Konservative til at blive en anelse større end Venstre.

  De Konservative står således til 13,4 procent af stemmerne, eller 25 mandater, mens Venstre står til 11,9 procent af stemmerne, hvilket svarer til 22 mandater.

 7. I går kl. 20:40

  Dansk diplomat fik sjælden adgang til at se gravpladsen i Izjum, mens ligene stadig blev gravet op

  Krigen kommer under huden på en, når man selv er ude og se dens grusomheder, forklarer Jens Martin Alsbirk, der tog dette billeder, da han var ude at se de 440 gravpladser. Foto: Jens Martin Alsbirk.

  Den danske diplomat Jens Martin Alsbirk stod i går ansigt til ansigt med en gravplads med 440 grave.

  Sammen med 16 andre diplomater fra EU var han i byen Izjum i Ukraine, der for nylig er blevet befriet fra russiske styrker.

  Efter befrielsen opdagede de ukrainske myndigheder en gravplads i et skovområde nær Izjum i den nordøstlige del af landet.

  Hvis man havde lyst til det, kunne man se ligene, der typisk havde tøj på
  Jens Martin Alsbirk

  De ukrainske myndigheder havde inviteret ambassadørerne til at se krigens grusomheder med egne øjne. Den danske ambassadør i Ukraine var dog på tjenesterejse, og derfor måtte souschef Jens Martin Alsbirk træde til.

  - Præmissen var at give os et indblik i, hvad der er sket. Den ukrainske ledelse går meget op i, at der er åbenhed omkring, hvad der sker og vil gerne have, at os udenlandske diplomater får mulighed for at se området, siger han.

  Den Danske Ambassade i Ukraines souschef observerede, hvordan lig forsigtigt blev taget op af gravene. Foto: Jens Martin Alsbirk

  Og besøget har da også gjort et uudsletteligt indtryk på ham.

  - At se grusomhederne giver en bedre forståelse for den ukrainske frihedskamp og for de ofre, ukrainerne må tage på sig, siger Jens Martin Alsbirk.

  Det er første gang, at danske myndigheder får adgang til området, fortæller han.

  Jens Martin Alsbirk så bygninger i ruiner efter luftangreb på sin rundtur. Foto: Jens Martin Alsbirk

  Der var indlagt tre stop på turen for de europæiske diplomater. Først centrum af byen, så en politistation og til sidst gravpladsen.

  Det er på ingen måde en almindelig del af jobbet som diplomat på en ambassade at skulle besøge gravpladser, hvor lig bliver gravet op.

  - Jeg har ikke prøvet sådan noget før. Det var personligt en tankevækkende oplevelse. Man får krigen ind under huden.

  Måske især derfor har synet af gravpladsen indprentet sig i Jens Martin Alsbirks hukommelse.

  - Det var en stærk oplevelse. Det kunne jeg se, det også var for mine kollegaer.

  Jens Martin Alsbirk beskriver, hvordan han ankom til et skovområde med grave markeret med kors og numre, hvor afdækningen stadig var i gang.

  - De befandt sig i slutspurten af udgravningen. De gik i gang med en skovl, og så gravede de ned.

  - De afdøde var ikke begravede i kister, men lagt direkte i jorden. Et stykke nede fandt man ligene, der forsigtigt og ordentligt blev hejst op.

  - Hvis man havde lyst til det, kunne man se ligene, der typisk havde tøj på.

  Der er fundet omkring 440 lig i området. Gravene er tidligere blevet beskrevet som massegrave, men der er tale om individuelle grave.

  Det er også Jens Martin Alsbirks indtryk efter at have besøgt området.

  - Der var 440 kors i området, og de regner også med, at der er 440 lig.

  • Efter byen Izjum blev befriet, er der fundet omkring 440 individuelle grave i udkanten af byen i en skov. (EPA/SERGEY KOZLOV). (Foto: SERGEY KOZLOV © Ritzau Scanpix)
  • Ligene er blevet begravet direkte i jorden (EPA/SERGEY KOZLOV). (Foto: SERGEY KOZLOV © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Ifølge de ukrainske myndigheder tyder det på, at flere er blevet tortureret, inden de døde.

  Chefen for Kharkiv-regionens militæradministration siger ifølge CNN, at "der er lig med reb rundt om halsen, med hænder bundet på ryggen, med brækkede lemmer og med skudsår. Adskillelige mænd har fået amputeret deres kønsdele".

  Det er ikke noget, Jens Martin Alsbirk selv har set under sit besøg. Men det er noget, der tidligere er set under krigen i Ukraine.

  - Derfor kan man frygte, at det er sket igen, siger diplomaten.

  FN vil snart ankomme til Izjum for at hjælpe ukrainerne med at lave obduktioner og kortlægninger af de mange lig.

  Desuden har Danmark for nyligt meldt ud, at man vil støtte Ukraine ved Den Internationale Domstol.

 8. I går kl. 20:40

  Efter Putins mobilisering af 300.000 russere er der kommet tryk på grænseovergangene ud af Rusland

  Ved de sydøstlige grænseovergange mellem Finland og Rusland er trafikken af russere næsten fordoblet i løbet af en uge. (Foto: Lehtikuva © Ritzau Scanpix)

  Der er trængsel ved grænseovergangene ud af Rusland.

  Efter Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag beordrede en delvis mobilisering, har mange russere haft travlt med at flygte ud af landet for at undgå, at de er blandt de 300.000, der skal sendes i krig i Ukraine.

  Ifølge det britiske medie The Guardian er flere russere også rejst til grænsen ved Kasakhstan, Finland, Georgien og Mongoliet, hvor de håber på at krydse og forlade Rusland.

  Den tidligere mongolske præsident og nuværende formand i organisationen World Mongol Federation, Tsakhiagijn Elbegdorzj, siger ifølge The Guardian til russerne, at de er velkomne i Mongoliet.

  - I dag flygter I fra brutalitet, ondskab og sandsynlig død. I morgen vil I begynde på at befri jeres land fra diktatur, siger Taskhiagijn Elbegdorzj.

  Georgien deler en 894 kilometer lang grænse med Rusland, og ved Zemo Lars-checkpointet i det nordlige Georgien krydser russere ind i Georgien i massevis, skriver det landsdækkende georgiske medie Rezonansi.

  Køen ved Zemo Lars-checkpointet i Georgien tæller mere end 2.000 biler, er kilometerlang og har været det i fire dage, skriver Rezonansi. (Foto: RFE/RL'S GEORGIAN SERVICE)

  De officielle meldinger fra Rusland er, at historier om udvandringen for at undgå militærtjeneste er overdrevne.

  Lørdag blev en lovændring i Rusland offentliggjort, hvor desertører og militærnægtere kan blive straffet med op til 10 års fængsel, skriver det statsejede, russiske nyhedsbureau Tass.

  Derfor bør Danmark stå klar til at hjælpe de russere, der forlader landet for at undgå mililtærtjeneste, mener både Venstre og Radikale.

  Som reglerne er nu, kan der ikke gives asyl til russere, der forlader landet for at undgå militærtjeneste, vurderer Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. Derfor mener han, at der bør findes en fælles løsning i EU.

  - Jo færre russiske soldater, der går ind og bliver aktive i krigen, jo bedre. Så derfor synes jeg helt klart, man fra EU’s side skal finde en løsning for alle de mange, der forhåbentlig har lyst til at hoppe af i stedet for at deltage i en meningsløs krig, sagde han til DR i går.

  Samme linje tager man hos De Radikale, fortæller politisk leder Sofie Carsten Nielsen.

  Spørger man formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, så er det noget, EU bør kigge på. Til mediet Politico siger han, at EU-landene bør tillade indrejse for russere, som forlader Rusland for at undgå at blive indkaldt til militærtjeneste.

  - Vi skal vise åbenhed over for dem, som ikke ønsker at blive brugt som et instrument af Kreml.

  - Principielt mener jeg, at EU-landene skal tage imod dem, der er i fare på grund af deres politiske overbevisning, siger Charles Michel.

  De finske grænsemyndigheder skriver på Twitter, at ved landets sydøstlige grænse, som deles med Rusland, var trafikken af russere i går 88 procent højere end fredagen i ugen forinden.

  Finland er det eneste EU-land, som tillader russiske turister indrejse.

  Nogle af de russere, der krydser grænsen, ønsker ikke at udtale sig om bevæggrundene bag, mens andre siger, at de blot er i transit videre til et andet land, fortæller de til det finske public service-medie Yle.

  En enkelt siger, at han ikke ved, hvornår han rejser tilbage til Rusland, og så er der denne mand, der direkte siger, at han er rejst til Finland på grund af krigen.

  Hvorfor er du kommet til Finland?

  - På grund af krigen og på grund af den mobilisering, der nu er i gang i Rusland. Jeg er bange for at blive indkaldt. Jeg ønsker ikke at deltage i krigen, så jeg besluttede at rejse væk, siger han.

  Fredag var der 6.998 russere, der rejste ind i Finland via de tre sydøstlige grænseovergange i Vaalimaa, Nuijamaa og Imatra.

  - Grænsetrafikken i aftes (fredag aften, red.) var travlere end normalt, og der er køer ved grænseovergangene i Vaalimaa, Nuijamaa og Imatra, skriver Finlands grænsekontrols sydøstlige distrikt på Twitter.

  Den store tilstrømning af russere ved grænseovergangen har fået de finske politikere i gang med at hastebehandle en lukning af grænserne.

  Finlands udenrigsminister, Pekka Haavisto, oplyser, at russere fremover ikke vil kunne krydse grænsen med et turistvisum fra Finland eller et andet Schengen-land.

  Det skal stadig formaliseres, men det forventes at være færdigt i løbet af de kommende dage, fortæller ministeren.

  - Jeg tror på, at efter regeringen har besluttet det, kan processen gå i gang meget hurtigt, siger Pekka Haavisto fredag ifølge Ritzau.

 9. I går kl. 20:25

  Norske bøllebank til Odense Håndbold i Champions League

  Odense Håndbolds træner Ulrik Kirkeley måtte forgæves slå ud armene, da hans hold blev slået af Vipers Kristiansand. (Foto: Tor Erik Schrøder © Ritzau Scanpix)

  Lørdag aften fik Odense Håndbold sig en håndbold-lektion af de frygtindgydende Vipers Kristiansand, da danskerne på udebane tabte med cifrene 34-27.

  Norske Vipers Kristiansand har de seneste to år vundet Champions League, og at dømme ud fra dagens opgør ligner de igen i år et godt bud på en vinder.

  Allerede i første halvleg udspillede favoritterne Odense Håndbold, og så kunne Vipers gå til pause med en føring på 16-10.

  I anden halvleg lykkedes Odense Håndbold med at udligne klasseforskellen. Det var dog ikke nok til at ændre på udfaldet, og så blev det til en norsk syvmålssejr.

  Med nederlaget ligger Odense Håndbold nummer fire i Champions League-gruppen efter tre kampe, hvor danskerne har formået at hente to point.

 10. I går kl. 20:24

  Det britiske kongehus deler billede af dronning Elizabeths sidste hvilested

  Det britiske kongehus har delt dette billede af den afdøde Dronning Elizabeth II's sidste hvilested. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Det britiske kongehus har delt et billede af den afdøde dronning Elizabeth II's sidste hvilested i det royale kapel i Windsor-slottet.

  Her er dronning Elizabeth II stedt til hvile sammen med sin mand prins Philip samt sine forældre.

  Elizabeth døde 8. september på Balmoral-slottet i Skotland efter 70 år på tronen.

 11. I går kl. 19:32

  Inger Støjberg melder klart ud: Vil i regering

  Danmarksdemokraterne vil i regering.

  Det siger partiformand Inger Støjberg til Berlingske.

  Hun peger på, at hun gennem sin politiske karriere har erfaring som minister, og både har prøvet at sidde inden for og uden for regering.

  - Derfor ved jeg, at det er som medlem af en regering, at man har den største indflydelse.

  - Derfor melder jeg nu, at hvis vælgernes stemmer falder ud på en måde, der gør, at det kommer på tale med os i en regering, så er vi klar til at tage det ansvar på os, siger Inger Støjberg.

  Hun siger, at hvis partiet får opbakning af vælgerne, vil det søge at komme i regering. Støjberg vil dog ikke sætte et konkret mål for, hvor mange stemmer, Danmarksdemokraterne skal have, før de kan komme i regering.

 12. I går kl. 19:14

  Skarp dansker slår sig ind i topkampen ved Irish Open

  Nicole Broch Estrup og Smilla Sønderby er med fremme i Ladies European Tour-turneringen Irish Open. (Foto: Eric Bolte © Ritzau Scanpix)

  Den danske golfspiller Nicole Broch Estrup spiller sig på andenpladsen efter en rigtig flot runde ved golfturneringen Irish Open.

  29-årige Broch Estrup gik runden i 70 slag, hvilket er to under banens par.

  Landsmanden Smilla Sønderby var udervejs på lørdagens runde helt oppe på førstepladsen, men efter et par dårlige huller har den 22-årige spillet sig ud af den absolutte top.

  Ved Irish Open spilles der om en samlet præmiepulje på lidt over 3 millioner.

 13. I går kl. 19:00

  Grønland rammes af voldsomt vejrfænomen

  Grønland rammes lørdag aften af et meget kraftigt blæsevejr med vindstød af orkanstyrke, når et helt særligt vejrfænomen rammer den østlige kystby Tasiilag.

  Fænomenet hedder "piteraq" og er en grønlandsk betegnelse for meget kraftig faldvind.

  Det fortæller Lars Henriksen, der er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) til Ritzau.

  - Luften ruller ned langs indlandsisen og ud til kysten og rammer byen, siger han og forklarer, at betegnelsen kan oversættes til noget i retning af "det, der overfalder én".

  Politiet i Grønland har forud for blæsevejret opfordret Tasiilags omtrent 2.000 indbyggere til at blive inden døre, skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

  Derudover skal borgerne ifølge politiet tage "alle mulige forholdsregler".

  Vinden forventes at aftage i løbet af søndag.

 14. I går kl. 18:30

  Højgaard røg i vandet og kulkælderen, men holder fast i førstepladsen

  Lørdag var ikke Højgaards bedste dag på golfbanen, men alligevel formår danskeren af holde fast i sin førsteplads i Open de France. (Foto: Michel Euler © Associated Press)

  Forud for lørdagens runde i Open de France lå den danske golfspiller Rasmus Højgaard komfortabelt på førstepladsen.

  Men fra starten af dagen formøblede 21-årige Højgaard sin føring, da han på andet hul lavede en femdobbelt bogey, som han fulgte op med en bogey på tredje hul.

  Derfor måtte danskeren ned og vende på andenpladsen, inden han fandt sig selv og sluttede dagen af på førstepladsen et enkelt slag foran sydafrikanske George Coetzee.

  I morgen afgøres Open de France med en samlet præmiepulje på 22 millioner.

 15. I går kl. 18:20

  Nasa udskyder igen opsendelsen af Artemis-missionen

  Raketten "Artemis 1" står klar på affyringsrampen, men nu er opsendelsen udskudt grundet en tropisk storm. (Foto: STEVE NESIUS © Ritzau Scanpix)

  Nasa aflyser sin planlagte opsendelse af den ubemandede Artemis-mission til Månen på tirsdag og udskyder i stedet opsendelsen.

  Det oplyser Nasa på sin hjemmeside.

  Aflysningen skyldes en tropisk storm, som i øjeblikket nærmer sig Florida, hvorfra raketten "Artemis 1" skulle opsendes fra.

  Nasa har to gange tidligere afblæst planlagte opsendelser af "Artemis 1". I de to foregående tilfælde grundet tekniske problemer.

  Opsendelsen, som nu igen er udsat, er første del af Nasas program, der skal bringe mennesker tilbage til Månen.

 16. I går kl. 18:18

  Dramatisk afslutning: Aalborg Håndbold lider første pointtab i sæsonen

  Aalborg Håndbold blev stoppet af Bjerringbro-Silkeborg efter en forrygende sæsonstart. (Foto: René Schütze © Ritzau Scanpix)

  Aalborg Håndbold spiller uafgjort mod Bjerringbro-Silkeborg (BSH) med cifrene 29-29. Resultatet giver søndag ubesejrede GOG muligheden for at spille sig på førstepladsen.

  Det var dog med nød og næppe, at favoritterne fra Aalborg sikrede sig et enkelt point mod BSH.

  Med fem minutter tilbage af kampen førte gæsterne fra BSH med to mål, men efter et flot comeback af Aalborg tippede kampen atter på et knivsæg.

  Femten sekunder før slutfløjt bragte BSH sig foran, og så var det i Aalborgs hænder at sikre sig et point, hvis ikke de skule gå tomhændet fra opgøret.

  Da der var to sekunder tilbage kampuret lykkedes det stregspiller Jesper Nielsen med at få bolden forbi BSH-målmand Johan Sjöstrand, og så det endte hele med en pointdeling.

 17. I går kl. 17:55

  Nadal begræder Federers farvel: En del af mit liv forlader mig

  Det var en tårevædet afsked for både Roger Federer og Rafael Nadal, da schweizeren natten til lørdag spillede sin sidste kamp. (Foto: Andrew Boyers © Ritzau Scanpix)

  Rafael Nadal og Roger Federer har spillet 40 professionelle tenniskampe mod hinanden. Sammen har har de udgjort en af sportsverdenens mest ikoniske rivaliseringer.

  Men bag rivaliseringen ligger et stærkt venskab med varme følelser.

  Derfor var det en meget rørt 36-årig spansk tennisspiller, der natten til lørdag tog afsked med sin evige rival.

  - En vigtig del forlader mig, når Roger forlader tennis. Han (red. Federer) har været ved siden af eller overfor mig i de vigtigste øjeblikke i mit liv, siger Rafael Nadal.

  - På banen har vi komplet modsatte spillestile, og det er netop, hvad der har gjort vores rivalisering en de af største og med interessante.

  Natten til lørdag stoppede Federer karrieren med et trofæskab, der blandt andet indeholder 20 grand slam-titler.

 18. I går kl. 17:38

  Putin godkender stramning af loven: 10 års fængsel til desertører

  Fremover kan det koste op til 10 års fængsel, hvis man deserterer fra den russiske hær, hvis man nægter at kæmpe, nægter at adlyde ordrer, eller hvis man overgiver sig til fjenden.

  Det står klart, efter den russiske præsident, Vladimir Putin, i dag formelt har underskrevet loven, der skærper straffen for den slags forbrydelser, skriver flere internationale medier, som citerer det russiske nyhedsbureau Tass. Tidligere var straffen for at desertere op til fem års fængsel, skriver Sky News.

  Loven blev tidligere på ugen stemt gennem det russiske parlament, Dumaen.

  Lovstramningen kommer i kølvandet på, at Putin har annonceret en delvis mobilisering, hvor op mod 300.000 russere risikerer at blive indkaldt til militærtjeneste i Ukraine.

 19. I går kl. 17:15

  Ukraine spiller sig på førstepladsen i Nations League efter VM-skuffelse

  Ukraines Vitalii Mykolenko i nærkamp med Artak Dashyan. (Foto: HAYK BAGHDASARYAN © Ritzau Scanpix)

  Med en 5-0 sejr over Armenien spiller Ukraine sig på førstepladsen i landets Nations League-gruppe.

  Ved pausen var ukrainerne blot foran med 1-0, men i anden halvleg var der klasseforskel mellem holdene. Flere flotte mål tog pusten fra armenerne, og så kunne Ukraine spille sig på førstepladsen foran Skotland, Irland og Armenien.

  Sejren kommer efter en stor ukrainsk skuffelse, da holdet i sommer tabte til Wales i kampen om at komme med til VM.

  Næste opgave for Ukraine bliver den afgørende kamp mod Skotland om at tage gruppesejren. Ukraine er på papiret hjemmeholdet, men kampen afvikles i Krakow.

 20. I går kl. 17:02

  Danske støttedemonstrationer skal vise solidaritet med iranske protester

  Det er ikke kun i Iran, at folk i disse dage går på gaderne i massiv protest over kvindeundertrykkelse og andre menneskerettighedskrænkelser i landet.

  Også herhjemme bliver der i dag afholdt støttedemonstrationer flere steder. Demonstrationerne finder sted i solidaritet med det iranske folk, der den seneste tid har demonstreret mod det iranske regime og det såkaldte moralpoliti.

  En af de mange deltagende er dansk-iranske Sogand Mehdigholy, der også er konferencier ved en af dagens demonstrationer.

  Den seneste tids massive protester, der har spredt sig til over 80 iranske byer, skyldes, at en 22-årig kvinde ved navn Jina Mahsa Amini d. 16. september døde i moralpolitiets varetægt.

  Jina Mahsa Amini var få dage forinden blevet anholdt under et besøg i landets hovedstad, Teheran, hvor moralpolitiet tilbageholdte hende, da det mente, at hun forbrød sig mod reglerne for korrekt påklædning.

  • Mange var mødt frem for at vise deres støtte til det iranske folk, der i øjeblikket protesterer mod kvindeundertrykkelse og manglende menneskerettigheder i landet. (© DR)
  • (© DR)
  1 / 2
 21. I går kl. 16:50

  Værdien af dit brænde og dine træpiller eksploderer. Og det ved indbrudstyvene

  Politiet og forsikringsselskaberne forudser en travl vinter. (Arkivfoto) (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix Denmark)

  Priserne på brænde og træpiller har været på himmelflugt.

  Og når en vare er i høj kurs i butikken, er det også tilfældet på det sorte marked.

  Det mærker flere forsikringsselskaber og politikredse, der i den seneste tid har fået flere henvendelser fra bekymrede borgere.

  Hos Gjensidige Forsikring er meldingen, at det er usædvanligt, at de modtager skadesanmeldelser om problemet allerede nu.

  - Vi har fået flere henvendelser, end vi har gjort før om blandt andet tyveri på ejendomme af brændsel. I sidste uge havde vi en håndfuld anmeldelser, siger kommunikationskonsulent Søren Moth Frederiksen.

  - Det her er en vinterting, og vi oplever det hvert år, men at det allerede sker på denne tid af året, er vi ikke vant til.

  Hos Alm. Brand har man endnu ikke modtaget deciderede anmeldelser, men den klare forventning er, at det kommer til at ske.

  - Vi ser en stigning, men det hører også med, at det kommer fra et meget beskedent niveau, udtaler presseansvarlig Michael Winkler fra Alm. Brand.

  Priserne på energi er skudt i vejret. Blandt andet er prisen på en hel palle træpiller mere end fordoblet på under to år.

  Meldingen er den samme fra forsikringensselskabet Topdanmark.

  For en uge siden udsendte selskabet en pressemeddelelse, hvor man advarede sine kunder om, at der kunne være tyve på spil.

  - I takt med at varmeregningen stiger, og energikilder får en større værdi, så bliver vores kunder mere bekymret for, at få det stjålet, fortæller skadedirektør Rasmus Ruby-Johansen til DR.

  - Indtil videre er der tale om få sager, men vi kan sige, at der er en stor bekymring hos vores kunder. Vi frygter, at vi kommer til at se et højere niveau, end vi normalt ser.

  Han tilføjer, at det er vigtigt at få kigget sine forsikringer igennem. Især hvis man ejer flere boliger, da der kan være forskel på, om indbruddet sker i helårsboligen eller i sommerhuset.

  Der er flere ting, man kan gøre for at minimere risikoen.

  - Hvis man får leveret træpiller eller brænde til kantstenen, er det altid en god idé at få det hurtigst muligt ind, så man ikke kan se det fra vejen. Og hvis man kan få det ind i et aflåst sted, er det godt.

  Derudover er det altid klogt at alliere sig med naboen, hvis man ikke er hjemme, ligesom bevægelsessensorer i skuret kan være effektivt.

  DR Nyheder har forsøgt at indhente statistik hos politiet for, hvor mange anmeldelser man har modtaget om tyveri af brænde, træpiller, gas og andet brændstof.

  Men da politiet ikke specificerer de enkelte tyverianmeldelser i deres søgesystem, er det ikke muligt at få det oplyst.

  I den seneste uge er det dog noget, der er fremgået af politiets eksterne kommunikation.

  Et uddrag fra døgnrapporten tirsdag fra Østjyllands Politi viser blandt andet, at to mænd på 33 og 22 år mandag aften blev anholdt og sigtet for at have stjålet sække med brænde ved et naturcenter i Brabrand.

  På Facebook har Midt- og Vestsjællands Politi advaret mod, at typer med lange fingre kan være på spil.

  - Vi har tidligere set, hvordan den slags kan føre til tyveri af alle mulige former for brændstoffer.

  - Så hvis du har små og store oplag af træpiller, brændestakker, gasflasker, brændstoftanke over så videre, så overvej lige, om du kan gøre noget ekstra for at sikre tingene mod tyveri.

  Derudover minder politiet om, at hvis et tilbud på brænde, gas eller andet er for godt til at være sandt, så er det nok, fordi der er tilfældet.

  Politiinspektør Michael Flemming Rasmussen fra Midt- og Vestsjællands Politi uddyber overfor DR Nyheder, at anmeldelserne "stille og roligt begynder at trille ind".

  - Vi står ikke med nogle eksplosive tal, men vi forsøger at være forebyggende, og når vi ser nogle tendenser, forsøger vi at udvise rettidig omhu.

  Han fortæller, at politikredsen inden for ganske kort tid har modtaget flere anmeldelser om tyveri. Blandt andet er der en borger, der har fået stjålet 3,5 tons træpiller.

  Og politiet tror, at der er mere på vej.

  - Hvis din bil bliver stjålet, bliver det jo opdaget, når du skal på arbejde. Men hvis vi har en sommerhusejer, der mangler en brændestak, så kan der jo gå dage, uger eller måneder, inden at det bliver anmeldt.

  Ifølge Danmarks Statistik opvarmer 103.716 husstande deres hjem med pillefyr som primær varmekilde.

 22. I går kl. 16:29

  Elton John hædret med medalje af Joe Biden: 'Jeg er forbløffet, ydmyg og beæret'

  Den britiske rockmusiker Elton John blev rørt til tårer, da han modtog 'National Humanities Medal' på plænen foran Det Hvide Hus.

  Fredag aften spillede Elton John en særlig koncert på plænen foran Det Hvide Hus, og efter optrædenen havde den amerikanske præsident en overraskelse, der ikke gjorde aftenen mindre speciel for den 75-årige rocklegende.

  Elton John blev til sin store overraskelse hædret med medaljen 'National Humanities Medal', som Joe Biden overrakte ham for sit store arbejde med at skrabe penge sammen til kampen mod aids gennem Elton John Aids Foundation.

  Og det var en tydeligt berørt Elton John, der modtog medaljen.

  - Jeg er forbløffet, ydmyg og beæret over denne fornemme hæder fra USA. Jeg vil værdsætte den så meget, og den vil få mig til at fordoble min indsats for at gøre denne sygdom til fortid, lød det fra Elton John.

  Elton John blev rørt til tårer, da begrundelsen for tildelingen blev læst op. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)
 23. I går kl. 15:24

  FN kritiserer Danmark for dets håndtering i sag om fængslet aktivist

  Danmark modtager ret kraftig kritik fra FN i forbindelse med sin håndtering af sagen om menneskerettighedsaktivisten Abdulhadi Al-Khawaja.

  Abdulhadi Al-Khawaja, der har dobbelt statsborgerskab i henholdsvis Danmark og Bahrain, har siden 2011 siddet fængslet i Bahrain for at have deltaget og arrangeret fredelige demonstrationer mod styret under Det Arabiske Forår.

  Og FN's særlige rapportør for menneskerettigheder Mary Lawlor er chokeret over, at Danmark i al den tid ikke gjort mere få ham løsladt.

  - Jeg synes, at det er chokerende, at de (Danmark, red.) har tilladt en uskyldig menneskerettighedsforkæmper at sidde fængslet i 11 år, og at de ikke har lagt nok pres på, for at få ham løsladt. Det finder jeg frastødende, siger hun og opforderer til, at Danmark lægger stort pres på regeringen i Bahrain.

 24. I går kl. 15:01

  Skuffet Bjarne Riis: Selvfølgelig skal en gut som Vingegaard køre VM

  Bjarne Riis undrer sig over, hvad Vingegaard foretager sig. Han forstår heller ikke, at Jumbo-Visma ikke har meldt tydeligt ud, hvorfor den danske stjerne er fraværende. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

  Siden cykelrytteren Jonas Vingegaard i sommer vandt Tour de France, har danskeren kun kørt et enkelt hollandsk gadeløb.

  Det skuffer den tidligere cykelstjerne og holdejer Bjarne Riis, der især havde håbet på den 25-årige danskers deltagelse ved søndagens VM i landevejscykling.

  - Selvfølgelig skal sådan en gut køre VM, hvis det passer ham med en kuperet og halvhård rute, lyder det fra Bjarne til BT.

  Bjarne Riis fortæller samtidig, at han under sin professionelle karriere følte sig forpligtet til at køre VM.

  Vingegaards rival under Tour de France, sloveneren Tadej Pogacar, har siden sommerens andenplads i Frankrig deltaget i flere løb i Europa og Canada, og han er også at finde til VM i Australien.

 25. I går kl. 14:26

  Frit valg på alle hylder for Hjulmand forud for brag mod Frankrig

  Landstræner Kasper Hjulmand kan vælge mellem alle spillerne i truppen, når startopstillingen til kampen mod Frankrig skal sættes. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Den danske landstræner Kasper Hjulmand meddeler lørdag, at alle spillere er klar til søndagens Nations League-brag mod Frankrig.

  Der har især været tvivl om, hvor vidt Simon Kjær nåede at komme sig over et slag, som han pådrog sig i torsdagens nederlag til Kroatien.

  Men der er ingen grund til at male fanden på væggen op til kampen mod Frankrig, hvor Parken bliver malet rød og hvid.

  For ifølge Jakob Høyer, der er kommunikationschef i DBU, er søndagens kamp blevet udsolgt på rekordtid. DBU kunne tilmed have solgt dobbelt så mange billetter.

  - Der bliver blandt andet mulighed for at synge med på en VM-sang, lyder det hemmelighedsfuldt fra Jakob Høyer.

 26. I går kl. 13:49

  Nyt dødskriterium skal hjælpe med flere organdonationer

  Der er for lang ventetid på organdonation, men det kan der snart blive ændret på.

  Sundhedsstyrelsen har nemlig sendt nye anbefalinger om hjertedødskriteriet i høring, skriver Ritzau.

  Hjertedødskriteriet er et dødskriterium som Folketingets partier vedtog i 2019, hvor det er tilladt at donere, når hjertet er stoppet med at slå, og den afdøde ikke længere trækker vejret.

  Men dødsattesten laves først, når de sikre dødstegn er indtruffet, og det betyder, at der ofte er gået så lang tid, at den afdødes organer ikke længere kan bruges til donation.

  For at bruge organerne, er der behov for kriterier, der sikkert kan afgøre, om en person er hjertedød, og det er anbefalingerne til disse kriterier, som Sundhedsstyrelsen nu vil sende i høring.

 27. I går kl. 13:42

  20-årig sigtet for drab i vandpibebutik

  Politiet har sigtet en 20-årig mand for drab på en 24-årig mand i en vandpibebutik i København.

  Den 20-årige nægter sig skyldig.

  Manden døde efter at være blevet skudt 12. september om aftenen på Frederikssundsvej 25.

  Den formodede gerningsmand menes ifølge politiet at være flygtet på cykel og til fods fra gerningsstedet.

  - En 20 årig dansk mand fremstilles i dag i grundlovsforhør for lukkede døre. Han er sigtet for drabet begået d. 12/9-22 i en butik på Frederikssundsvej 25, skriver Københavns Politi på Twitter.

  Offeret havde ifølge politiet ikke tråde til rocker-bandemiljøet.

 28. I går kl. 13:41

  Danmark er ekstremt forberedte på uforudsigeligt VM i landevejscykling

  Michael Mørkøvs rolle søndag bliver at hjælpe Magnus Cort. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

  Natten til søndag køres mændenes VM i landevejscykling, og selvom flere af Danmarks største profiler ikke er med, så bliver der ikke slækket på forberedelserne.

  - Præcis til VM, er vi ekstremt forberedte. Vi er sammen i hele ugen op til, vi træner sammen hver dag, vi snakker hele løbet igennem, og vi kender ruten, siger Michael Mørkøv til Ritzau.

  Ruten er 266,9 kilometer lang, og undervejs er der flere korte stigninger, der kan give feltets lykkeriddere mulighed for at snyde feltets sprintere.

  - Derfor har man forud for løbet svært ved at pege på, om ruten er for de hurtige eller for dem, der er gode til at køre op, lyder det fra Mørkøv.

  Søndag bliver Mørkøvs rolle at være hjælperytter for Magnus Cort, der blot er én af de flere muligheder, som Danmark har for få fingrene i VM-trøjen med regnbuestriberne.

  Danmarks hold består af Michael Mørkøv, Mattias Skjelmose, Jakob Fuglsang, Magnus Cort, Alexander Kamp, Mikkel Honoré, Mikkel Bjerg og Anton Charmig.

  Løbet vises natten til søndag på TV2 Sport klokken 02.05.

 29. I går kl. 13:26

  Bornholm kan få atomkraftværk tæt på

  Da Barsebäck lukkede i 2005, var det et farvel til et atomkraftværk tæt på Danmark, men nu kan et nyt se dagens lys.

  Polen har nemlig sendt planer om et nyt atomkraftværk tæt på Danmark i international høring, skriver netmediet polennu.dk.

  Det planlagte atomkraftværk skal opføres under 100 kilometer fra Bornholm i den nordlige region Pommern, hvor også byen Gdansk ligger. Atomkraft indgår i Polens energiplan for 2040.

  Polen er dog forpligtet til at invitere til høringssvar, når et projekt kan have konsekvenser for miljøet.

  Det betyder, at blandt andet den danske offentlighed, danske myndigheder og danske interesseorganisationer har mulighed for at blive hørt i forhold til projektet.

  Efter planerne skal byggeriet begynde i 2026 og værket stå færdigt i 2033.

 30. I går kl. 13:10

  EU-chef vil holde døren åben for russere, som flygter for at undgå militærtjeneste

  Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, siger i dag til mediet Politico, at EU-landene bør tillade indrejse for de russiske statsborgere, som forlader Rusland for at undgå at blive indkaldt til militærtjeneste, skriver Sky News.

  - Vi skal vise åbenhed over for dem, som ikke ønsker at blive brugt som et instrument af Kreml, siger Charles Michel.

  - Principielt mener jeg, at EU-landene skal tage imod dem, der er i fare på grund af deres politiske overbevisning.

  Præsident Putin sagde i en tale i onsdags, at 300.000 russere nu kan forvente at blive indkaldt til militæret.

  Følg udviklingen i Ukraine-krigen her i vores liveblog.

 31. I går kl. 12:45

  Danmarks ambassadør i Iran: Protesterne ikke så udbredte, som man kan få indtryk af

  Protesterne i Iran i kølvandet på den 22-årige kvinde Mahsa Aminis dødsfald i moralpolitiets varetægt fortsætter ufortrødent.

  Menneskerettighedsorganisationen Iran Human Rights vurderer, at mindst 50 demonstranter har mistet livet under de massive protester.

  Men ifølge Danmarks ambassadør i Iran, Jesper Vahr, der befinder sig i hovedstaden Teheran, er protesterne ikke så udbredte, som man kan få indtryk af.

  - Det er nogle dramatiske billeder, vi ser, og det kan efterlade indtrykket af, at Iran og Teheran er under belejring. Det er ikke tilfældet. I dagtimerne er her stille, men når mørket bryder frem, starter protesterne og demonstrationerne.

  - De er karakteriseret ved at være forholdsvis afgrænsede og med relativt få mennesker. Vi taler ikke om tusinder, vi taler om hundreder i de enkelte demonstrationer. Man må sige, at de protesterende - om end det er sag, som vi kan have sympati for - ikke har formået at mobilisere masserne, siger han.

 32. I går kl. 12:42

  Efter tre VM-medaljer: Laudrup-Dufour tager afsked med Vamos Amigos

  Cathrine Laudrup-Dufour på Vamos Amigos under VM i Herning 2022. (Foto: Garry Bowden/Shutterstock © Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)

  I august vandt ekvipagen bestående af Cathrine Laudrup-Dufour og Vamos Amigos tre medaljer ved VM i Herning. Men nu stopper samarbejdet som rytter og hest.

  Fremover skal den 10-årige vallak hjem til sine ejere i England, hvor Annabella Pidgley overtager rollen som Vamos Amigos' rytter.

  - Det er blevet tid til, at vores one in a million Vamos Amigos skal starte et nyt kapitel i England, skriver Laudrup-Dufour på sin Instagram-profil.

  Duoen mellem Vamos Amigos og Laudrup-Dufour nåede at skabe flere internationale toppræstationer, hvilket resulterede i en andenplads på verdensranglisten.

  - Tak for alt Vamos; du har givet mig de mest fantastiske oplevelser, som jeg aldrig vil glemme. Elsker dig endeløst lille mand, lyder det fra Laudrup-Dufour.

  Den danske dressurrytter skal fortsat være en del af Vamos Amigos' fremtid, da hun skal hjælpe til med den nye ekvipages træning.

 33. I går kl. 12:36

  Ny coronavariant opdaget i Danmark - ikke grund til bekymring, siger minister

  En ny variant af covid-19 er blevet opdaget i Danmark.

  Der er tale om varianten Bj 1.

  Men der er umiddelbart ikke grund til bekymring, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Myndighederne følger udviklingen tæt, siger han.

  - Den blev påvist første gang d. 2. juli 2022 i Indien, og er indtil videre primært set i Indien og enkelte andre lande, skriver ministeren.

  Fra 1. oktober kan danskere i risiko få et booster-stik med corona-vaccinen, og myndighederne forventer dette efterår og i løbet af vinteren, at det bliver en periode uden restriktioner.

 34. I går kl. 12:00

  Putins talsperson advarer mod at angribe russisk besatte områder

  Dmitry Peskov, der er talsperson for den russiske præsident, siger i dag til nyhedsbureauet AP, at Rusland er klar til at forsvare de områder, som de kontrollerer i Ukraine.

  Direkte adspurgt, om Rusland vil se det som et angreb på det russiske territorium, hvis Ukraine forsøger at generobre de besatte områder, svarer Peskov:

  - Absolut. Den russiske forfatning vil øjeblikkeligt træde i kraft i disse områder. Alt er meget klart i forhold til det.

  I onsdags sagde den russiske præsident, Vladimir Putin, at han var klar til at bruge alle tilgængelige midler for at forsvare den russiske føderation og det russiske folk.

  Samtidig truede han i slet skjulte vendinger om, at han var parat til at bruge atomvåben, hvis det skulle blive nødvendigt.

  Det har siden mødt stor international fordømmelse.

 35. I går kl. 11:52

  Før stod han i skyggen af sine rapkolleger: Nu har Lamin scoret stor talentpris

  Lamin var tydeligvis godt tilfreds med sit P3 trofæ. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

  Han har samarbejdet med alt, hvad der kan krybe og gå i dansk rap – fra Artigeardit, Sivas, Benny Jamz til Kesi og Icekiid.

  Men Lamin er nu for alvor ved at slå sit eget navn fast med syvtommerssøm. Især efter han forleden sikrede sig den prestigefulde pris 'P3 Talentet' ved P3 Guld.

  En pris, hvor der for første gang nogensinde fulgte 100.000 kroner med.

  - Nogle har spurgt, om jeg havde forberedt en tale, hvis jeg vandt, men det har jeg ikke, så vi prøver bare lidt på gefühlen, lød det ydmygt fra en storsmilende fra Lamin, da han fik overrakt prisen af Benjamin Hav.

  Han takkede derefter sit pladeselskab Def Jam, holdet omkring sig, sin producer, bror, manager og ikke mindst sit helt eget biologiske ophav:

  - Der er en til, der har fortjent kærlighed, og jeg ved, hun sidder her et sted. Min mor ville ikke engang have en billet af mig, hun har selv købt billet til i aften. Hun er den vigtigste af dem alle, sagde Lamin til store klapsalver i salen.

  Lamin på scenen til P3 Guld. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

  En del af begrundelsen for, hvorfor det var Lamin, der løb med sejren, lød som følger:

  "Lamin er sulten på, hvor meget man egentlig kan proppe ned i gryden. Når vi løfter på låget, er der klub-bangers, sensuel afrobeat, eftertænksomme rap-ballader og benhårde bars. Lamin kapsler lyden af ungdom anno 2022 ind, og det føles som om, han kan det hele lige nu – og lige godt."

  De øvrige nominerede til prisen var Dopha, Zar Paulo og Eee Gee.

  Hvis du tror, at Lamin nu skal ud og bruge de 100.000 kroner på at leve et hardcore rapperliv, med hvad det måtte indebære af ekstravagant livsstil, kan du godt tro om.

  - Pengene skal spares op og gemmes.

  - Vi har postet mange penge i musikken, så nu er det dejligt, at der er endnu flere, så vi kan lave endnu vildere shows, sagde Lamin efter sejren.

  Lamin med de øvrige P3 Guld-vindere, Blæst og producer Arto Eriksen, som modtog P3 Prisen på vegne af Tobias Rahim, der grundet et angstanfald trak sig fra showet. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

  Rapperen fra københavnerbydelen Tingbjerg, hvis tidligere hits især er leveret som gæsterapper eller med andre gæsterappere, var på ingen måde forberedt på, at det var ham, der skulle hive et trofæ med hjem under P3 Guld:

  - Det er sindssygt, hjernedødt og uforventet. Alt i ét. For det er jo stort nok bare at være nomineret, og jeg tør da heller ikke tro på noget, før det er sket, sagde han.

  Lamin er netop nu aktuel med sit andet album 'Kronisk Skeptisk', der udkom tidligere på måneden.

  Et album, der har høstet flotte anmeldelser hos både Soundvenue og Politiken, og som blandt andet indeholder det feststemte hit 'Gode dage, gode drinks' og 'Window', hvor han har lånt en snas fra klubrapperen Lil Jon.

  Og et album, der byder på alt fra gospel til r'n'b og trap og det violinbårne hit 'Æstetisk', som han også leverede til P3 Guld.

  Hvis du ikke kender hans hits, er du måske stødt på ham under en af sommerens mange festivaler. Han spillede både på Roskilde Festival, Smukfest og til Distortion og drager i begyndelsen af næste år på en dansk turné i eget navn.

  Lamin har optrådt på flere af sommerens festivaler - her på Distortion i juni i København. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  - Der har virkelig været fart på det hele det sidste års tid. Men heldigvis har jeg gode mennesker omkring mig, der sørger for, at jeg kan holde mine ben på jorden, sagde han efter P3-sejren.

  Torsdagens pris var Lamins første ved P3 Guld. Aftenens to andre priser gik til Tobias Rahim, der vandt 'P3 Prisen', men ikke selv kunne modtage den grundet et angstanfald dagen forinden.

  Derudover vandt popbandet Blæst 'P3 Lytterhittet'.

  Du kan se årets P3 Guld i DRTV allerede fra fredag klokken 18 eller på DR1 søndag klokken 20.

 36. I går kl. 11:52

  Danmarks ambassadør i Iran: 'Protesterne har ikke formået at mobilisere masserne'

  Flere steder i Iran var der fredag demonstrationer til støtte for det iranske styre. Ifølge Danmarks ambassadør i landet, Jesper Vahr, indvasler det en ny fase i konflikten. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Protesterne i Iran i kølvandet på den 22-årige kvinde Mahsa Aminis dødsfald i moralpolitiets varetægt fortsætter ufortrødent.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters har den folkelige opstand mod det religiøse styre i Iran spredt sig til over 80 byer, og menneskerettighedsorganisationen Iran Human Rights vurderer, at mindst 50 demonstranter har mistet livet under de massive protester.

  Men ifølge Danmarks ambassadør i Iran, Jesper Vahr, der befinder sig i hovedstaden Teheran, er protesterne ikke så udbredte, som man kan få indtryk af.

  Herunder kan du se protester fra Iran tidligere på ugen, hvor kvinder brænder deres hovedbeklædning på gaden.

  - Det er nogle dramatiske billeder, vi ser, og det kan efterlade indtrykket af, at Iran og Teheran er under belejring. Det er ikke tilfældet. I dagtimerne er her stille, men når mørket bryder frem, starter protesterne og demonstrationerne.

  - De er karakteriseret ved at være forholdsvis afgrænsede og med relativt få mennesker. Vi taler ikke om tusinder, vi taler om hundreder i de enkelte demonstrationer. Man må sige, at de protesterende - om end det er sag, som vi kan have sympati for - ikke har formået at mobilisere masserne, siger han.

  Danmarks ambassadør i Iran, Jesper Vahr, mener, at demonstrationerne i landet de seneste dage har ændret karakter. (© DR)

  Protesterne i Iran begyndte, da den 22-årige kvinde Mahsa Amini fredag i sidste uge døde efter at være blevet anholdt af landets moralpoliti på grund af "upassende påklædning".

  Landets lovgivning foreskriver, at kvinder skal bære et hovedtørklæde og løst tøj i offentligheden.

  Der har været meldinger om, at moralpolitiet slog Amini i hovedet med en politistav og hamrede hendes hoved ind i siden af et af deres køretøjer. Det har FN's fungerende højkommissær for menneskerettigheder, Nada Al-Nashif, sagt ifølge Ritzau.

  Men det er beskyldninger, som moralpolitiet har afvist. Moralpolitiet hævder, at Mahsa Amini, der var af kurdisk afstamning, pludselig faldt om, mens hun ventede sammen med andre tilbageholdte kvinder.

  Mahsa Amini var på besøg i hovedstaden, Teheran, sammen med sin familie, da hun blev arresteret af moralpolitiet. Fredag i sidste uge døde hun og siden har det været udbredte protester i landet. (Foto: Wana News Agency © Ritzau Scanpix)

  Fra Teheran har Jesper Vahr nøje fulgt udviklingen af demonstrationerne, som han mener har ændret karakter de seneste dage. Konfrontationerne mellem de protesterende og iranske sikkerhedsstyrker er blevet mere voldelige.

  - Jeg tror, at en af grundene til, at vi ser flere dræbte, er, at temaet har udviklet sig fra at være spørgsmålet om Mahsa Aminis død og omstændighederne omkring det til at være karakteriseret med slagord mod regimet og den øverste leder. Det er noget, som har affødt en mere håndfast og mere brutal reaktion fra styrets side, siger han.

  Videoer på Twitter fredag viser, at der i flere bydele i Teheran har været demonstrationer, hvor kvinder tager deres hovedbeklædning af på gaden.

  Der rapporteres også om demonstrationer i det nordvestlige Iran, hvor mange kurdere bor. Netop Mahsa Amini havde selv kurdisk ophav.

  Fredag blev der dog også afholdt flere demonstrationer til støtte for det iranske styre. Blandt andet i Teheran, hvor demonstranter erklærede deres støtte til Irans religiøse leder, Ayatollah Ali Khamenei.

  Flere steder i Iran var der fredag demonstrationer til fordel for styret. Blandt andet i landets hovedstad, Teheran. Moddemonstrationerne skulle angiveligt være arrangeret af den iranske stat. (Foto: Wana News Agency © Ritzau Scanpix)

  Her holdt Irans præsident, Ebrahim Raisi, en tale, hvor han gjorde klart, at han ikke vil tillade, at landets sikkerhed bliver "truet".

  - Vi vil ikke tillade, at folkets sikkerhed bliver truet under nogen omstændigheder, sagde præsidenten ifølge BBC.

  Ebrahim Raisi sagde yderligere, at Irans fjender forsøger at udnytte urolighederne, og at Irans regering er villig til at lytte til kritikken over Mahsa Aminis død, men at man ikke vil bukke under for dem, der laver "optøjer".

  Styret siger, at det, man ser på gaden, er unge mennesker, som er lakajer for Vesten.
  Jesper Vahr, Danmarks ambassadør i Iran

  Danmarks ambassadør i Iran, Jesper Vahr, ser gårsdagens moddemonstrationer som en meget væsentlig begivenhed, som indvarsler en ny fase i konflikten.

  - Styret siger, at det, man ser på gaden, er unge mennesker, som er lakajer for Vesten. De går Vestens ærinde og respekterer ikke fundamentale værdier eller helt grundlæggende den islamiske revolution.

  - Det er en stor advarsel til de protesterende og et varsel om, at hvis "de ikke tager sig sammen og inddæmmer deres aktiviteter", så er værktøjskassen, som styret har, større end som så. Så kommer nogle af de rigtig brutale midler i anvendelse, siger han.

  Senere i dag vil der blive afholdt en demonstration i København til støtte for kvinderne i Iran.

  Facebook har op mod 1.000 personer tilkendegivet, at de deltager.

 37. I går kl. 11:48

  Rektor efter ny rangliste over elever: Ikke acceptabelt at sætte folk i bås

  På Skive Gymnasium og HF florerer en rangliste over kvindelige elevers udseende.

  Eleverne er rangeret ud fra karakterskalaen fra billeder, der kommer fra skolens eget studieadministrative system, siger rektor Lars Erik Nielsen.

  - Det er eleverne rigtig kede af, og det kan jeg godt forstå, for det er en rigtig træls situation at blive sat i. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at man skal rangordnes og sætte folk i bås på den måde.

  Han leder nu efter dem, der har lavet listen, og han appellerer alle, der har modtaget listen, om at slette den og stoppe delingen.

  På Munkensdam Gymnasium i Kolding blev fem drenge hjemsendt for også at have rangeret skolens kvindelige elever i 1.g, og det samme forestiller Lars Erik Nielsen vil gøre sig gældende på hans skole.

 38. I går kl. 11:43

  Italiens næste premierminister kan blive en kvinde, der har hyldet Mussolini, og som har set sig sur på Gurli Gris

  Hvis meningsmålingerne holder vand, kan Giorgia Meloni snart kalde sig Italiens næste premierminister. Men hun er en omstridt politiker, der både har erklæret politisk krig mod venstrefløjen, immigranter og Gurli Gris. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Ritzau Scanpix)

  Der er fem ting, alle bør vide om den italienske højrefløjsdronning, Giorgia Meloni. I hvert fald hvis man spørger hende selv:

  Hun hedder Giorgia, hun er en kvinde, hun er en mor, hun er italiener, og så er hun kristen.

  Det var nemlig med de ord og i nøjagtig den rækkefølge, at hun introducerede sig selv, da hun for et par år siden talte til et vælgermøde i hovedstaden, Rom.

  Det var en enkel, men særdeles effektiv selvkarakteristik, der efterfølgende bed sig godt fast i italienernes bevidsthed. Ikke mindst fordi opremsningen blev samplet til en dancesang, der blev et viralt hit og nu er blevet afspillet mere end 12 millioner gange på YouTube.

  Her kommer Giorgia Meloni med den nu berømte selvkarakteristik:

  Sangen var egentlig tænkt som en joke fra bagmændenes side, der skulle udstille den højreorienterede politiker. Men mange italienere kunne rent faktisk lide, hvad de hørte fra den insisterende, blonde kvinde med den stærke romerske accent. Både med og uden underlægningsbeat.

  Nu kan der så blive føjet et ekstra element til den karakteristik.

  Søndag skal italienerne til parlamentsvalg, og skal man tro meningsmålingerne, kan Giorgia Meloni meget vel gå hen og blive Italiens næste premierminister. Endda som den første kvinde af slagsen i støvlelandets lange, mandsdominerede politiske historie.

  Men også som den første, der er formet af nyfascismen på den alleryderste højrefløj.

  Den 45-årige politiker har været en del af italiensk politik, siden hun var 15 år. Nu har hun kurs mod den ultimative post. (Foto: YARA NARDI © Ritzau Scanpix)

  Den 45-årige politiker står nemlig i spidsen for det nationalkonservative parti Fratelli d’Italia, som hun selv var med til at stifte for ti år siden.

  Det bygger på resterne af det nyfascistiske parti Movimento Sociale Italiano, som tilhængere af den fascistiske diktator Benito Mussolini stiftede i årene efter Anden Verdenskrig. Og Giorgia Meloni har selv tidligere rost diktatoren og kaldt ham "en god politiker", der gjorde meget godt for Italien.

  Trods den forhistorie er Fratelli d’Italia, der på dansk betyder ’Italiens Brødre’, i de seneste år gået fra at være et lille, marginaliseret parti på den yderste højrefløj til at være en uomgængelig magtfaktor i italiensk politik.

  Ved dette valg er Meloni den, der med størst troværdighed har formået at fremstille sig selv som den uprøvede politiker, der står uden for magtens korrumperede centrum.
  Alberte Bové Rud, Italien-ekspert

  Lige nu står partiet til at få hver fjerde stemme mod blot 4,4 procent ved det seneste valg i 2018. Og medregner man de stemmer, som de allierede hos højrefløjspartierne Lega og Forza Italia står til at få, så styrer Giorgia Meloni nu direkte mod premierministerkontoret.

  Ifølge Alberte Bové Rud, der forsker i Italiens højrefløj ved Dansk Institut for Internationale Studier, skyldes den succesfulde opstigning først og fremmest, at Giorgia Meloni har formået at iscenesætte sig selv som det nye, nødvendige pust i italiensk politik.

  - I Italien er der en enorm politikerlede og afmagt over for det politiske system. Ved dette valg er Meloni den, der med størst troværdighed har formået at fremstille sig selv som den uprøvede politiker, der står uden for magtens korrumperede centrum, og det møder opbakning blandt vælgerne, forklarer hun og tilføjer:

  - De er mindre optagede af, om hun er højre- eller venstreorienteret. For dem handler det om, hvem der kan byde magten trods.

  Giorgia Meloni går til valg sammen med Matteo Salvinis parti, Lega, og Silvio Berlusconis Forza Italia. Sammen står de ifølge de seneste målinger til at få 45 procent af stemmerne:

  Det er dog ikke fordi, Giorgia Meloni er nogen nybegynder i italiensk politik. Tværtimod indledte hun allerede sin politiske karriere som blot 15-årig, da hun meldte sig ind i Movimento Sociale Italianos aktivistiske ungdomsparti.

  Dengang boede hun sammen med sin mor og sin søster i arbejderkvarter Garbatella i den sydlige del af Rom. Det er et område, hvor de lokale traditionelt set har stemt til venstre for midten, men det var ikke noget, der smittede af på den stærkt højreorienterede og patriotiske romer.

  Giorgia Meloni var målrettet, rebelsk, særdeles hårdhudet og lynende intelligent, og hun steg hurtigt i de interne politiske grader i partiet. De andre var hovedsageligt mænd, men de accepterede hende, og de blev som en anden familie for hende, har hun fortalt.

  Sammen gik de på gaden for at kæmpe mod især venstrefløjsaktivister, og det gik til tider voldsomt for sig. Men hun havde brug for at vise sit værd og leve op til folks forventninger, som hun har beskrevet det i sin selvbiografi, og i 2006 blev hun for første gang valgt ind i det italienske parlament.

  På det tidspunkt var Movimento Sociale Italiano blevet omdannet til det nationalkonservative parti Alleanza Nazionale, som meget bevidst - og med succes - havde forsøgt at distancere sig fra den nyfascistiske fortid.

  Meloni har i årevis lidt under, at hun var typecastet som den unge elskerinde. Men det er slut nu.
  Alberte Bové Rud, Italien-ekspert

  Partiet havde i flere år været en del af daværende premierminister Silvio Berlusconis regeringer, og premierministeren fik da også hurtigt øjnene op for Giorgia Meloni, som han efterfølgende udnævnte til ungdomsminister. Der var hun blot 31 år, og hun var den yngste minister i Italiens historie.

  Men trods lynkarrieren havde hun alderen imod sig, forklarer Alberte Bové Rud.

  - Lidt forsimplet er der to typer kvinder i italiensk politik. Der er ’den unge elskerinde’, som ofte bliver udsat for seksualiserede kommentarer, og så er der ’moderen’, der typisk er en lidt ældre kvinde. Det er kun, hvis man bliver portrætteret som moderen, at man kan få magt i italiensk politik, fortæller hun og fortsætter:

  - Meloni har i årevis lidt under, at hun var typecastet som den unge elskerinde. Men det er slut nu, for i de seneste år har hun skærpet det med, at hun er mor, og hendes fremgang er et nybrud i italiensk politik.

  Her ses Giorgia Meloni i 2009 sammen med daværende premierminister Silvio Berlusconi. På det tidspunkt var hun ungdomsminister i hans regering. Nu har de begge kurs mod magten igen. Men denne gang med hende for bordenden. (Foto: Stringer/Italy © Scanpix Denmark)

  Giorgia Meloni er nemlig blevet en politisk stjerne for millioner af italienere.

  Det skyldes først og fremmest, at hun har holdt sig på afstand af de seneste regeringer, heriblandt den ikke-valgte teknokrat Mario Draghis regering, som har styret Italien i det seneste halvandet år.

  Men det skyldes også, at hun er både karismatisk og umiddelbar, når hun møder vælgerne, og hun kan i den grad brænde igennem med sine kontante budskaber, der bliver leveret i intense, ofte harmdirrende taler.

  - Hun er vred, når hun taler, og på den måde bærer hun den frustration, som mange italienere har over magten, forklarer Alberte Bové Rud.

  Nej tak til islams vold, ja til mere sikre grænser, nej til masseimmigration.
  Giorgia Meloni, leder af Italiens Brødre

  Derudover er Giorgia Meloni nationalkonservativ og patriot helt ind til marven, og Fratelli d'Italias slogan, ’Gud, familie og fædreland’, vækker begejstring blandt mange i Italien, hvor den katolske kirke fortsat står stærkt.

  - Vi lever i en tid, hvor alt, hvad vi står for, er under angreb. Den eneste måde, vi kan være rebeller på, er ved at bevare det, vi har. At være konservative, pointerede hun ifølge Financial Times.

  Hun værner om den traditionelle kernefamilie – eller "den naturlige familie", som hun betegner den – og så er hun imod det, hun kalder LGBT-lobbyen. Senest har Fratelli d'Italia rettet skytset mod tegnefilmsgrisen Gurli Gris, som har fået et lesbisk isbjørne-nabopar. Det er uacceptabelt, at småbørn skal eksponeres for den familieform, mener partiet altså.

  Giorgia Meloni vil ikke forbyde abort, men hun vil gøre det mere besværligt for kvinder at få en. Og trods sit køn og sin baggrund er hun ikke feminist. Hvis man som kvinde vil frem i verden, skal det ifølge Giorgia Meloni ske på baggrund af ens meritter og ikke særlige kvindekvoter.

  Giorgia Meloni er blevet en populær politiker, som ifølge målingerne står til at få hver fjerde stemme ved valget. (Foto: PIERO CRUCIATTI © Ritzau Scanpix)

  Ved siden af det ønsker hun en stram udlændingepolitik, og hun har blandt andet varslet en flådeblokade af Libyen for at forhindre, at migranter kan tage turen over Middelhavet i gummibåde.

  - Nej tak til islams vold, ja til mere sikre grænser, nej til masseimmigration, som hun udtrykte det under en tale i sommer.

  Derudover er hun kritisk over for EU-samarbejdet i sin nuværende form, hun vil sænke skatterne, og hun vil give flere penge til de ældre. Og hun ser grundlæggende sig selv og sit parti som en italiensk pendant til Republikanerne i USA eller Det Konservative Parti i Storbritannien.

  - Jeg tror, at mange stemmer på Meloni ud fra den overbevisning, at hun repræsenterer noget nyt. Derudover bliver den bryske og i manges øjne meget kontroversielle politik, som Italiens Brødre står for, blødgjort ved at have en ’moder’ i front, siger Alberte Bové Rud.

  Blandt modstanderne er Giorgia Meloni dog en, der om nogen vækker voldsomme følelser. I sommer dukkede der en tv-optagelse af en 19-årig Giorgia Meloni op, som i rosende vendinger forsvarer Benito Mussolini.

  - Alt, hvad han gjorde, gjorde han for Italien, og der har ikke været andre politikere som ham i de seneste 50 år, sagde hun dengang.

  Se klippet her:

  Giorgia Meloni har dog flere gange understreget, at Fratelli d’Italia er et fuldt og helt demokratisk parti, hvor der ”ikke er plads til nostalgiske holdninger”.

  - Italiens højrefløj har for længst lagt fascismen bag sig, forsikrede hun for nylig.

  Hun har også udtalt, at Benito Mussolini lavede flere fejl, heriblandt at indføre racelove og deltage i Anden Verdenskrig side om side med Nazitysklands leder, Adolf Hitler.

  Alligevel vil Giorgia Meloni ikke tage entydig afstand fra fascismen, når hun bliver spurgt direkte ind til det. Hun har sagt, at hun har "et fredeligt forhold" til ideologien, som for hende hører historiebøgerne til, og derudover pryder den trefarvede flamme, som Movimento Sociale Italiano brugte i sit partilogo, nu også Fratelli d'Italias logo. Selv er hun stolt af flammen og afviser blankt, at det har noget som helst med fascismen at gøre.

  Ifølge Alberte Bové Rud kommer Giorgia Meloni nok aldrig til at tage det endelige opgør med den omstridte ideologi.

  - Hun er formet af den alleryderste fascistiske højrefløj, og selvom hun nu formentlig nok selv tager afstand fra fascismen og har forandret partiet, så vil det fortsat være en naturlig del af partiets vælgerkorps, siger hun og tilføjer, at det er et spørgsmål, som Giorgia Melonis vælgere ikke går synderligt meget op i.

  - Det betyder tydeligvis rigtig meget for de centrum-venstre-vælgere, der i forvejen er imod hende, men rigtige mange højrefløjsvælgere er trætte af diskussionen. For dem er det en smædekampagne, og de vil hellere tale om de virkelige problemer, siger Alberte Bové Rud.

  DR Nyheder har besøgt Mussolinis barnebarn, Caio Mussolini, der bakker op om Italiens Brødre og Giorgia Meloni. Se indslaget her:

  I morgen skal Giorgia Meloni så stå sin foreløbigt største prøve.

  Fabrizio Tassinari, som er leder af The School of Transnational Governance ved Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze, er dog nervøs for, hvad konsekvenserne kan blive, hvis hun vinder.

  Vinder hun, vil vi få en nationalistisk, konservative regering, og det vil ændre hele fortællingen om Italien.
  Fabrizio Tassinari, leder af The School of Transnational Governance

  - Jeg tror sådan set, at hun selv har ændret holdning i forhold til fortiden, men der er en masse nyfascistiske undergrundsbevægelser, som har eksisteret i årevis. De vil føle, det er vand på deres mølle, hvis hun vinder, og jeg frygter, at det kan føre til både intolerance og gadekampe, siger Fabrizio Tassinari.

  Han tror samtidig, at det vil få store konsekvenser for Italiens omdømme, hvis højrefløjen med Fratelli d’Italia vinder.

  Giorgia Meloni har ellers gjort meget for at vise omverdenen, heriblandt EU, de allierede hos Nato og de internationale investorer, at hun er en troværdig og seriøs politiker, der ikke vil skabe yderligere problemer for landet, som er et af de mest forgældede i EU.

  - Vinder hun, vil vi få en nationalistisk, konservative regering, og det vil ændre hele fortællingen om Italien, siger Fabrizio Tassinari og tilføjer, at han ikke tør spå om hendes eventuelle langtidsholdbarhed i regeringskontoret.

  Både Giorgia Meloni og de to koalitionspartier, Lega og Forza Italia, har dog allerde siddet i regering, og derfor ved de også, hvad det betyder at have magten.

  - Man skal enten være et geni eller skør for at spå om italiensk politik. Men magt virker som lim, og højrefløjen i Italien har altid været disciplineret, når den har haft magten. Så hvis Meloni og hendes allierede får et stort flertal, vil de nok forsøge at blive der.

  Hvis Giorgia Meloni vinder valget, vil hun blive den første kvindelige premierminister i Italiens historie. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Ritzau Scanpix)
 39. I går kl. 10:13

  Dødstallet stiger efter forlis ud for Syrien

  Antallet af omkomne, efter en båd med migranter fra Libanon kæntrede ud for den syriske kyst, når nu til 86.

  Det melder syrisk stats-tv, skriver Ritzau.

  Seneste melding lød på 53 omkomne, men dødstallet kan fortsat stige.

  Skibet var fyldt med migranter, der skulle sejle fra Libanon til Europa.

  • Det var uden for Syriens kyst, at båden med migranter sank. (Foto: FATHI AL-MASRI © Ritzau Scanpix)
  • Libanesisk Røde Kors med omkomne. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  • Libanesisk Røde Kors med omkomne. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  • Her bæres en af de omkomne fra båden. (Foto: FATHI AL-MASRI © Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 40. I går kl. 10:08

  Mere end 7.000 russere kom til den finske grænse i går

  Lange bilkøer i går i Vaalimaa ved grænseovergangen mod Finland. (Foto: SASU MAKINEN © Ritzau Scanpix)

  Antallet af russere, der forsøger at forlade Rusland til fordel for et andet land, er eksploderet, siden præsident Vladimir Putin i onsdags annoncerede, at op mod 300.000 russere vil blive indkaldt til hæren.

  Flyrejser væk fra Rusland blev hurtigt udsolgt, og der har været kilometerlange køer ved grænseovergangene til Ruslands nabolande.

  Også ved den finske grænse har der været travlt. Alene i går ankom 7.667 russiske statsborgere til Finland, skriver den finske grænsepoliti på Twitter.

  - Natten igennem har der været travl trafik ved grænseovergangen i sydøst Finland, skriver grænsepolitiet.

  De mange russere, som vil skynde sig ud af landet, har nu fået Finland til at lukke grænsen for de fleste russere.

 41. I går kl. 09:42

  FN: Børn er blevet voldtaget, tortureret og ulovligt indespærret i Ukraine

  Russiske soldater har begået voldtægter og kønsbaseret vold i Ukraine, lyder det i en opdatering fra den undersøgelseskommission, som FN's menneskerettighedsråd har bedt undersøge anklager om krigsforbrydelser i Ukraine.

  - Kommissionen har fundet, at nogle russiske soldater har begået den slags forbrydelser, sagde formanden for ekspertgruppen, nordmanden Erik Møse, fredag i en mundtlig rapport til menneskerettighedsrådet.

  - I de sager, som vi har undersøgt, var alderen for ofrene for seksuel og kønsbaseret vold mellem 4 og 82 år, sagde han.

  - Kommissionen har dokumenteret sager, hvor børn er blevet voldtaget, tortureret og ulovligt indespærret, sagde formanden.

  Læs mere om historien i artiklen her.

 42. I går kl. 09:35

  Zelenskyj opfordrer til sabotage

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  - Gør det vigtigste – red jeres liv og hjælp os med at svække og ødelægge besætterne.

  Sådan sagde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale i aftes, hvor han opfordrede sine landsmænd til komme væk fra de besatte områder og undgå at blive indrullet i den russiske hær.

  Men skulle man ende med ikke at komme væk i tide og blive indkaldt til den russiske hær, så har Zelenskyj endnu en opfordring:

  - Hvis du kommer ind i den russiske hær, skal du sabotere fjendens aktiviteter, forhindre de russiske operationer, dele vigtige informationer om besættelsesmagten med os. Informationer om deres baser, deres hovedkvarterer, deres lagre med ammunition. Og ved førstkommende lejlighed skal du skifte side. Gør hvad du kan for at redde dit liv og hjælp med at befri Ukraine, sagde Zelenskyj.

 43. I går kl. 09:32

  Dybt skuffet Uttrup Ludwig: 'Heldigvis er der VM igen næste år'

  Cecilie Uttrup Ludwig sad med helt fremme under afslutningen. (Foto: DIRK WAEM © Represented by ZUMA Press)

  Den danske cykelrytter Cecilie Uttrup Ludwig havde svært ved at tro, hvad hun lige havde været en del af, da afslutningen på VM i landevejsløb fandt sted.

  Danskeren sad med helt fremme blandt favoritterne, positionerede sig for en sprint om medaljer, men ud af det blå kom 39-årige Annemiek van Vleuten flyvende fra baghjul og satte konkurrenterne til vægs.

  Cecilie Uttrup Ludwig var derfor både paf og skuffet, da hun til TV 2 Sport udtalte sig efter løbet.

  - Jeg tror at vi alle sider med en 'what'-oplevelse. Til sidst arbejder vi ikke så godt sammen, og pludselig angriber hun bare. Det var lidt wow, og virkelig flot. Og tillykke til hende.

  - Jeg ved ikke, hvad der skete, men jeg glæder mig til at se det igen. Ej, det var åndssvagt til sidst. Jeg ved ikke, hvorfor det ikke gik. Alle er trætte, og jeg havde troet, at vi kunne holde.

  - Jeg kom efter VM-trøjen, så det er bare ærgerligt. Heldigvis er der VM igen næste år, siger Cecilie Uttrup Ludwig.

 44. I går kl. 09:13

  Cecilie Uttrup Ludwig sad med til det sidste i hollandsk VM-triumf

  Cecilie Uttrup Ludwig, her under Tour of Scandinavia, sluttede VM uden medaljer. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

  Den danske cykelrytter Cecilie Uttrup Ludwig sad med helt fremme, da VM i landevejscykling i australske Wollongong skulle afgøres.

  I et regnfyldt løb måtte Cecilie Uttrup Ludwig efter 164 kilometer bøje sig for 39-årige Annemiek van Vleuten, der tog fusen på alle, da rytterne ramte den sidste kilometer.

  Som en raket fløj van Vleuten forbi favoritgruppen, der aldrig nåede at hente hollænderen, før det var for sent.

  I spurten om sølv og bronze måtte Cecilie Uttrup Ludwig se sig slået af Lotte Kopecky og Silvia Perscico, mens Liane Lippert tog fjerdepladsen.

  Annemiek van Vleutens VM-sejr blev ikke mindre spektakulær af det faktum, at hollænderen kørte løbet med en brækket albue.

  Annemiek van Vleuten er med sejren den ældste verdensmester for kvinder nogensinde.

 45. I går kl. 09:01

  I dag er der støttedemo i København for iranske demonstranter

  Der er i dag støttedemonstration i København for Irans demonstranter.

  Det sker i kølvandet på en ung kvindes død i Iran, der har udløst omfattende demonstrationer imod præstestyret.

  Kvinder går på gaden og brænder deres hijab, et tørklæde der dækker kvindernes hår, hals og skuldre.

  Den afdøde 22-årige Mahsa Amini blev anholdt for ikke at have dækket alt sit hår med sit hovedtørklæde, og øjenvidner har sagt, at hun blev pryglet til døde af det moralske politi.

  Amnesty International Danmark og Enhedslisten står bag arrangementet, som begynder klokken 14.00 på Bertel Thorvaldsens Plads.

  Der er en anden demonstration arrangeret af eksil-iranere på Rådhuspladsen klokken 17.30.

 46. I går kl. 08:46

  Endnu et gymnasium opdager rangliste af elever

  I sidste uge blev fem elever bortvist fra Munkensdam Gymnasium i Kolding for at have lavet lister, hvor de rangerede 200 piger fra 1.g efter udseende.

  Nu står et nyt gymnasium i samme situation.

  Skive Folkeblad skriver i dag, at der på Skive Gymnasium og HF florerer en rangliste over kvindelige elevers udseende.

  Det fortæller rektor Lars Erik Nielsen og kalder det "en rigtig træls sag for os, som vi ser med stor alvor på".

  - Lige nu ved jeg ikke, hvem der står bag. Men når vi finder frem til de ansvarlige, så er det ikke kun en reprimande, de kan se frem til, siger han til avisen.

 47. I går kl. 08:36

  Tårerne flød, da Federer sagde farvel

  Roger Federer var sidste gang på banen fredag aften. (Foto: Andy rain © Ritzau Scanpix)

  Det lykkedes ikke schweiziske Roger Federer at sætte punktum for sin hæderkronede karriere med en sejr.

  Sammen med spanske Rafael Nadal led han natten til lørdag nederlag i doublekampen mod amerikanske Jack Sock og Frances Tiafoe ved Laver Cup i den engelske hovedstad, London.

  Kampen endte med cifrene 4-6, 7-6, 11-9 til amerikanernes fordel.

  Roger Federer og Rafael Nadal var begge tydeligt berørte, da kampen var forbi. (Foto: GLYN KIRK © Ritzau Scanpix)

  Det skyldtes nok nærmere vemod over karrierestoppet end skuffelse over nederlaget, men det var en tårevædet Federer, som talte til publikum efter kampen.

  -Jeg har fortalt gutterne, at jeg er glad, ikke ked af det. Det føles helt fantastisk at være her. Jeg nød at binde mine snørebånd en gang til. Alting var sidste gang, sagde Federer.

  - At spille med Rafa og at have alle tennissportens største her, alle legenderne... Tak.

  Federer indstiller karrieren på topplan i en alder af 41 år. Han vandt i alt 20 grand slams. De talte otte Wimbledon-trofæer, fem US Open-trofæer, et enkelt French Open-trofæ og seks Australian Open-trofæer.

  Han vandt i alt 103 turneringer i single og 8 i double.

 48. I går kl. 08:31

  Præsident Joe Biden overrasker Sir Elton med medalje

  Fredag var den sydlige plæne ved Det Hvide Hus forvandlet til et show, hvor Sir Elton John gav den gas på klaveret til numre som 'Your Song', 'Tiny Dancer' og 'Rocket Man', da han gav koncert til arrangementet 'A Night When Hope and History Rhyme'.

  Men det var ikke kun gæsterne, der fik én på opleveren. Efter koncerten overraskede den amerikanske præsident, Joe Biden, nemlig briten med en såkaldt 'National Humanties' medalje.

  CNN skriver, at medaljen blev overrakt for at hædre Sir Elton Johns arbejde i at "bevæge vores sjæle med sin kraftfulde stemme og sit definerende sangkatalog".

  Derudover sagde Biden, at Elton John var "et ikon og en talsmand med mod".

  • Præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden overraskede Sir Elton John med en medalje. (Foto: ALEX WONG © Ritzau Scanpix)
  • Præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden overraskede Sir Elton John med en medalje. (Foto: ALEX WONG © Ritzau Scanpix)
  • Præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden overraskede Sir Elton John med en medalje. (Foto: ALEX WONG © Ritzau Scanpix)
  • Sir Elton John på klaveret. (Foto: ALEX WONG © Ritzau Scanpix)
  • En særlig aften for Sir Elton John. (Foto: ALEX WONG © Ritzau Scanpix)
  • Plænen ved Det Hvide Hus var forvandlet. (Foto: ALEX WONG © Ritzau Scanpix)
  1 / 6
 49. I går kl. 08:09

  USA advarer Putin mod at annektere ukrainske områder

  Fire ukrainske regioner er i gang med en såkaldt folkeafstemning, der skal gøre dem til en del af Rusland.

  Men afstemningerne er hverken frie eller demokratiske, og fra store dele af omverden er det allerede gjort klart, man ikke vil anerkende resultatet af dem.

  Skulle det, helt som ventet, ende med, at regionerne stemmer ja, og Rusland derefter vil annektere regionerne, så vil det få konsekvenser for landet, lød det i aftes fra Det Hvide Hus.

  Ifølge en talskvinde for præsident Biden, så er USA klar med flere sanktioner mod Rusland.

  Følg situationen i Ukraine i vores liveblog her.

 50. I går kl. 07:29

  Kina: USA sender farlige signaler om Taiwan

  Kinas udenrigsminister, Wang Yi, og den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, mødtes fredag i New York City. (Foto: David Dee Delgado © Ritzau Scanpix)

  Der er fortsat spændinger over Taiwan mellem USA og Kina. Tidligere på ugen proklamerede den amerikanske præsident, Joe Biden, at USA var klar til at forsvare Taiwan, hvis Kina skulle finde på at angribe.

  Men det er farlige signaler at sende, mener Kinas udenrigsminister Wang Yi, der fredag mødtes med den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, i New York City.

  Her sagde Wang Yi, at USA forsøger at underminere Kinas suverænitet og territoriale integritet over for Taiwan, skriver Reuters.

  - Spørgsmålet om Taiwan er et internt kinesisk anliggende, og USA har ingen ret til at blande sig i, hvilken metode der vil blive brugt til at løse det, sagde Wang på mødet.

  Han tilføjede, at forsøg der peger i retning af et uafhængigt Taiwan, vil mindske sandsynligheden for en fredelig løsning.

Mere fra dr.dk