Seneste Nyt

GRAFIK: Mellemøsten

Den israelsk-palæstinensiske konflikt har stået på i årtier. Kortet her viser blandt andet den kontroversielle mur - eller sikkerhedsbarriere - som Israel opfører på Vestbredden.

Redigeret september 2011

Nyheder

  1. Fra hospitalssengen til Peterspladsen: Paven i fuld vigør ved Palmesøndags gudstjeneste

    • Tusindvis af fremmødte befandt sig på pladsen ved gudstjenesten. (Foto: © REMO CASILLI, Ritzau Scanpix)
    • Paven blev kørt ind på Peterspladsen, som er den første store gudstjeneste i påsken. (Foto: © Remo Casilli, Ritzau Scanpix)
    • Det er en travl påskeuge for paven, som skal holde flere gudstjenester i forbindelse med helligdagene. (Foto: © vincenzo pinto, Ritzau Scanpix)
    1 / 3

    I dag markerer troende kristne verden over, at Jesus red ind i Jerusalem på et æsel, og der blev lagt palmeblade foran ham.

    Traditionen tro bliver Palmesøndag fejret på Peterspladsen i Rom, hvor Pave Frans i dag har deltaget i gudstjenesten.

    Den 86-årige pave blev i går udskrevet fra hospitalet, hvor han er blevet behandlet for bronkitis.

    Han kom kørende ind på pladsen i pavemobilen og vinkede faderligt til den enorme folkemængde, som var mødt op, inden han startede gudstjenesten.

    Til sidste års gudstjeneste på Palmesøndag opfordrede paven til en påske-våbenhvile i Ukraine. Dengang fordømte Pave Frans en krig, hvor "forsvarsløse civile" udsættes "for afskyelige massakrer og forfærdelig grusomhed".

  2. Farvel til den evige grå himmel: Pak dig ind og nyd påskesolen

    Nu kommer solen, men det bliver alligevel koldt i dagene op til påske. (DMI) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

    Efter mange uger, som er blevet domineret regn, vind og en grå himmel, er der omsider udsigt til, at solen overtager magten i påskeugen.

    Nu bliver der endelig tid til at komme ud i haven eller på terassen og nyde forårssolens spæde stråler.

    Men lad være med at plante frø, der ikke kan tåle nattefrost og husk både solbrillerne og den varme trøje, for ifølge DMI er der udsigt til nogle kølige dage.

    Dagtemperaturen kommer til at ligge på mellem fire og ni grader, mens der stadig er udsigt til, at vi mange steder i landet kommer under nulpunktet om natten.

    Mens der i dag er frisk til hård vind fra nordvest, tager vinden af i morgen, og herefter kommer der nogle dage med svag vind fra skiftende retninger.

    Når vi når frem til onsdag er der endda udsigt til, at de mest forårskåde iblandt os smider uldtrøjen, for temperaturne forventes at kunne blive tocifrede frem til weekenden, hvor de formentlig igen tager et mindre dyk. Og alle dagene er der lige nu udsigt til tørvejr og sol.

  3. Slimet sneglefisk filmet på 8.336 meters dybde

    • Tidligere er sneglefisken blevet fanget på kameraer på 8.000 meters dybde. Nu er den spottet helt nede på 8.300 meter (arkivfoto. (Foto: © handout, Scanpix Denmark)
    • I modsætning til sine slægtninge i områder med lavt vand har sneglefisken på de dybeste have bløde knogler, et delvist åbent kranie, gennemsigtig hud og oppustet mave. Det hjælper den med at klare det enorme tryk. (Foto: © Mackenzie Gerringer / University, © Mackenzie Gerringer / University of Washington / SWNS)
    1 / 2

    Den ligner en snotklat.

    Men snotklatten eller sneglefisken, som den egentlig hedder, har utrolige evner og kan overleve et enormt tryk under havets overflade - en evne, som den kan takke sine bløde knogler og åbne kranium for.

    Sneglefisken er tidligere blevet filmet på cirka 8.000 meters dybde, og nu er den fundet endnu længere nede i havets altomfattende mørke.

    Forskere fra Australien og Japan har filmet den benløse, slimede fisk på 8.336 meters dybde syd for Japan, skriver BBC.

    Sneglefisken er bemærkelsesværdig, og ifølge forskerne findes der 300 forskellige arter af fisken.

    En afart har næsten gennemsigtig hud og oppustet mave. De kan også have bløde knogler og et delvist åbent kranie, mens beslægtede arter på lavvande i modsætning har mere bestandige knogler.

  4. Mere end 1.000 franske politi- og brandfolk såret i demonstrationer

    Det er gået voldsomt for sig, når franskmændene er gået på gaden og har protesteret mod den reform af det franske pensionssystem, som præsident Emmanuel Macron og hans regering er ved at gennemtvinge.

    Således er 1.093 franske politi- og brandfolk kommet til skade i sammenstød med demonstranterne, siden protestaktionerne begyndte i midten af marts.

    Det oplyser den franske indenrigsminister, Gerard Darmanin, til det franske medie Journal du Dimanche (JDD) ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

    Indenrigsministeren tilføjer, at der har været 2.579 brandstiftelser og 316 angreb på offentlige bygninger i forbindelse med demonstrationerne, som har skabt kaos i mange byer rundt om i Frankrig.

    Den franske indenrigsminister Gerard Damanin fortæller ifølge dpa til det franske medie Journal du Dimanche, at der har været over 2500 brandstiftelser som følge af demonstrationerne. (Arkivfoto) (Foto: © Thibault Camus/Ritzau Scanpix)
  5. Venstre i Odense Kommune foreslår investering i våbenproduktion

    "Nej tak til våben og tobak".

    Sådan har det lydt hidtil for landets kommuner, når der skulle investeres i værdipapirer.

    Men nu er der nye boller på suppen, i hvert fald foreslår Venstre i Odense Kommune, at kommunen investerer i virksomheder inden for våbenproduktion.

    Venstre mener, at kommunen skal droppe forbeholdene og støtte våbenproducenter, så Ukraine kan blive forsynet med våben, ammunition og andre militære ting.

    - At vi bidrager mere aktivt, end vi har gjort, vil jeg have det bedre med i maven, siger Venstres Christoffer Lilleholt.

    SF er lodret uenig, mens Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel fra Socialdemokratiet er positiv over for at få undersøgt mulighederne. Han siger, at det i dag ikke er teknisk muligt.

    Odense Kommune har i dag for to milliarder kroner stående i diverse værdipapirer.

  6. Bulgarerne går i dag til valgurnerne for femte gang på to år

    Bulgarerne er efterhånden vant til det, og de kender også proceduren ret godt, for da klokken slog 7.00, åbnede valgstederne for femte gang på blot to år.

    Valget kommer i en tid, hvor modviljen mod den politiske elite er stigende, fordi mange ser den som ude af stand til at tackle svindel og gennemføre økonomiske reformer.

    Samtidig fylder landets holdning til krigen i Ukraine ligeledes en hel del ved dagens valg.

    Meningsmålinger viser, at valget sandsynligvis endnu en gang formentlig ikke vil resultere i et funktionelt parlamentarisk flertal, skriver Ritzau.

    Der er to koalitioner, der konkurrerer om muligheden for at forsøge at danne regering.

    Den ene er centrumhøjrepartiet Gerb, der har den tidligere premierminister 63-årige Boyko Borissov i front, og De Forenede Demokratiske Kræfter (SDS). Den anden koalition er skabt for nylig og består af det provestlige liberale parti PP og Demokratisk Bulgarien (DB).

    Begge koalitioner ønsker at bevare den pro-ukrainske tilgang til krigen i Ukraine.

    I meningsmålingerne står Gerbs koalition til 26,2 procent af stemmerne, mens den nye koalition står til 25,6 procent af stemmerne.

  7. Danskernes levealder stiger kraftigt

    Man fristes til råbe "Danmark, Danmark" - for vores levealder er steget mere end de fleste andres europæeres.

    Tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat, som Sampension har analyseret, viser, at den forventede levealder for en nyfødt i Danmark de seneste to årtier er steget med 4,4 år - fra 77,1 til 81,5 år.

    Kigger vi på hele EU er den forventede levealder for en nyfødt steget med 2,5 år - fra 77,6 til 80,1 år.

    Perioden gælder fra 2002 til 2021.

    Udviklingen hænger blandt andet sammen med en forbedret folkesundhed herhjemme.

    - Samtidig har levetiden i Danmark ikke været ramt i samme grad af corona-pandemien som i det meste af Europa, siger Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension, til Ritzau.

    Blandt de 34 europæiske lande er det kun Estland, Irland, Luxembourg og Liechtenstein, som har haft en større levetidsstigning end Danmark.

  8. Shamanen fra Stormen på Kongressen på vej ud i samfundet igen

    Med pelshuen og hornene blev den selvudråbte shaman Jacob Chansley en af de mest kendte figurer fra angrebet på Kongressen i Washington 6. januar 2021.

    Chansley, som tilhørte QAnon-bevægelsen,blev idømt 41 måneders fængsel for sin medvirken i stormløbet på Kongressen.

    Men nu er shamanen på vej ud i samfundet igen.

    Ifølge CBS viser optegnelser fra fængselsvæsnet, at den dømte oprører er blevet overført til et såkaldt udslusningshjem i Phoenix, Arizona, hvorfra han står til at blive løsladt 25. maj næste år.

    Jacob Chansley skulle ellers først sættes på fri fod i juli 2024, men indsatte kan gøre sig fortjent til at få deres domme reduceret i løbet af deres fængselsophold.

    Jacob Chansley (th) blev idømt 41 måneders fængsel for sin medvirken til stormen på den amerikanske kongres den 6. januar 2021. Nu er han på vej ud i samfundet igen. (Foto: © Manuel Balce Ceneta, Associated Press)
  9. Forsvaret betalte for officerers motorcykeltransport fra USA til Danmark

    Det har kostet 245.000 kroner at få transporteret seks af Forsvarets officerers motorcykler med hjem over Atlanten.

    Det viser en aktindsigt, som TV2 har fået hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

    For eksempel kostede det 77.000 kroner, da en officer skulle have sin Harley Davidson Road King-motorcykel med hjem til Danmark.

    Det er dog ikke ulovligt, for ifølge en udetillægsordning har Forsvarets udstationerede nemlig mulighed for at få transporteret en motorcykel med hjem til Danmark.

    De forsvarsordførere som TV2 har talt med undrer sig dog over, at så mange officerer vælger at få transporteret deres private køretøjer over Atlanten.

    - Der er bedre ting at bruge penge på end at transportere motorcykler frem og tilbage fra USA, siger Anne Valentina Berthelsen, der er forsvarsordfører i SF.

    Fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), har bedt Forsvarsministeriets Personalestyrelse aflevere en redegørelse på hans skrivebord umiddelbart efter påske.

    Forsvarschef general Flemming Lentfer, som er officerernes øverste chef, har ikke ønsket at svare på spørgsmål om sagen.

  10. 100.000 kroners bøderegn til københavnske cyklister

    Det blev til 100 bøder a 1.000 kroner til københavnere, som onsdag svingede benet over jernhesten og trådte løs i pedalerne.

    Ifølge Københavns Politi var det på opfordring af borgerne, at de øgede deres indsats, fortæller politikredsen til lokalmediet Københavnliv.

    - Vi har udvalgt nogle specifikke steder, hvor mange cyklister kører over for rødt, og også steder, som borgerne har meldt til os, at der ikke bliver kørt efter reglerne, siger Bjarke Alberts, leder af nærpolitiet på Amager.

    Ifølge politiet stod det værst til på Amagerbrogade og Christianshavn, hvor de uddelte 24 bøder til cyklister, der kørte overfor rødt. Det betyder en samlet bødestørrelse på 24.000 alene for den type lovovertrædelse.

  11. Ukrainsk præst beskyldt for at glorificere Rusland får husarrest

    De næste 60 dage er det ikke meget en højtstående præst får strakt benene og løbet en tur udenfor.

    Han er blevet idømt husarrest og skal samtidig bære en fodlænke, oplyser den ukrainske-ortodokse kirke.

    Præsten, som er et ledende medlem af kirkens afdeling i Ukraines hovedstad, Kyiv, er blevet beskyldt for at glorificere de russiske styrker, der har invaderet Ukraine, og for at skabe religiøs splittelse.

    Ukraine slår i øjeblikket hårdt ned på den ukrainsk-ortodokse kirke på grund af beskyldninger om, at den er prorussisk og samarbejder med den russiske regering. De beskyldninger afviser kirken.

    - Jeg har ikke gjort noget. Jeg mener, at dette er en politisk ordre, siger præsten efter afgørelsen.

    Anklagerne siger, at dommen om husarrest og fodlænke er givet ud fra et forsigtighedsprincip, og at sagen mod præsten kommer til at fortsætte.

    En højtstående præst fra den ukrainsk-ortodokse kirke blev lørdag idømt 60 dages husarrest. Han er blandt andet beskyldt for at skabe religiøs splittelse i Ukraine. (Foto: © Sergei Chuzavkov/Ritzau Scanpix)
  12. Skoler og andre offentlige institutioner får nyt portræt af kong Charles: Prisen er 68 millioner kroner

    Om en måneds tid bliver kong Charles kronet, og i hele det britiske system er portrætter af afdøde dronning Elizabeth ved at blive skiftet ud med sønnens. Eksempelvis på frimærker og mønter.

    På skoler, rådhuse og andre offentlige institutioner skal dronningens portræt også byttes ud med kongens, og disse kan anmode om at få et spritnyt portræt af kong Charles helt gratis.

    Ordningen bliver betalt af staten og var også gældende, da dronning Elizabeth var regent. Det koster skatteyderne otte millioner pund, svarende til næsten 68 millioner kroner, skriver Sky News.

    Mens royalisterne jubler over hyldesten, er modstandere af det britiske monarki ikke begejstrede for at bruge penge af statskassen på et kongeligt fotografi.

    - I en tid hvor flere kommuner hæver skatterne og skærer i de offentlige ydelser, hvor skoler og hospitaler kæmper, ville det være et pund for meget at bruge bare et pund på sådan noget vrøvl, siger Graham Smith, der er leder af foreningen Republic.

    Det officielle portræt af kongen er endnu ikke blevet offentliggjort af Buckingham Palace.

  13. To tons kokain fundet i banankasser på vej til Holland

    • Narkopolitiet havde sat alle poser med kokain op på række, så offentligheden kunne se den store fangst. (Foto: © ORLANDO BARRIA, Ritzau Scanpix)
    • Leverencen med bananer og kokain kom fra Ecuador og skulle til Holland, fortalte Carlos Devers, talsperson fra narkopolitiet. (Foto: © ORLANDO BARRIA, Ritzau Scanpix)
    • Bevæbnet politi foran de mange pose med kokain. (Foto: © ORLANDO BARRIA, Ritzau Scanpix)
    1 / 3

    De dominikanske myndigheder har gjort sig det største narkofund i landets historie.

    Hele to tons kokain er blevet beslaglagt. De blev fundet i nogle banankasser pakket ved Caucedo-terminalen i Boca Chica, ikke langt fra hovedstaden Santo Domingo.

    Frugtleverancen med 2188 pakker narko var på vej til Holland, oplyste de lokale myndigheder i dag på et pressemødet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

    Dominikansk narkopoliti fandt kokainen under en aktion, som varede i alt ti timer. Den ulovlige last blev opdaget, da man åbnede en kølecontainer.

  14. Spritnyt SAS-fly måtte vende om på vej til København: Passagerer er strandet i Paris til i morgen

    Her til aften måtte et SAS-fly fra Charles de Gaulle lufthavnen i Paris på vej til København vende om på grund af et trykfald i kabinen.

    Det oplyser en talsperson fra SAS' presseafdeling til NRK.

    - Flyet vendte tilbage til Paris efter trykfald i kabinen. Vi fulgte den normale procedure, og der var ingen dramatik, siger pressevagten Tina Szczyrbak.

    22 personer var ombord på flyet, der senere i aften skulle være fløjet videre til Bergen i Norge.

    - Vi tager hånd om passagererne, og de overnatter i Paris til i morgen, siger Tina Szczyrbak.

    NRK skriver, at SAS netop havde fået leveret flyet af typen Embraer E195LR for en uge siden.

  15. Titusindvis af vrede israelere er ligeglade med, om reform er sat på pause

    • Israelsk politi brugte vandkanoner mod demonstranter her til aften i Tel Aviv. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
    • Demonstranterne er gået på gaden gennem tre måneder for at protestere over reformen. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
    • Reformplanerne har ført til stor opstandelse i Israel, hvor modstanden mod planen har samlet store dele af det israelske samfund - herunder dele af landets magtfulde militær. (Foto: © Ronen Zvulun, Ritzau Scanpix)
    • Demonstranterne mener, at reformen vil omdanne Israel til et diktatur. (Foto: © OHAD ZWIGENBERG, Associated Press)
    • Benjamin Netanyahu forsvarer sine reformplaner med, at landets højesteret er blevet en afsondret og elitær enhed, der ikke repræsenterer det israelske folk og overskrider sine beføjelser. (Foto: © Jack guez, Ritzau Scanpix)
    1 / 5

    Titusindvis af israelere fortsætter deres protester mod regeringen og premierminister Benjamin Netanyahus stærkt kritiserede retsreform.

    Selvom Benjamin Netanyahu har sat reformen på pause i et forsøg på 'at undgå borgerkrig', er de mange israelere ikke parate til at lade debatten om den ligge.

    I dag foregik den største demonstration i Tel Aviv, men i flere andre byer i Israel har der også været demonstrationer i løbet af dagen.

    Det skriver AP.

    Netanyahu-regeringens omstridte retsreform vil blandt andet give et simpelt flertal i parlamentet mulighed for at omgå Israels højesteret og gøre det sværere at erklære en premierminister uegnet, noget som kritikere mener, at premierministeren selv kan få fordel af, fordi han er mistænkt for korruption.

    VIDEO Der blev råbt slagord og holdt taler ved aftenens protest i Tel Aviv

  16. Mindst syv stater i USA er ramt af dødbringende tornadoer

    • Et luftfoto viser ødelæggelserne i Wynne, Arkansas. (Foto: © CHENEY ORR, Ritzau Scanpix)
    • Taget på et teater kollapsede i Belvidere, Illinois, og mindst en døde, og over 20 blev kvæstet. (Foto: © Matt Marton, Ritzau Scanpix)
    • Her ses en skolebus midt i ødelæggelserne i Sullivan. (Foto: © Doug McSchooler, Associated Press)
    • Wynne, Arkansas, er en af de byer, som er hårdt ramt efter det voldsomme vejrfænomen. (Foto: © CHENEY ORR, Ritzau Scanpix)
    • Taget på et teater kollapsede i Belvidere, Illinois, og mindst en døde, og over 20 blev kvæstet. (Foto: © Matt Marton, Ritzau Scanpix)
    • Indbyggere ryder op efter tornadoen ramte Pontotoc, Mississippi. (Foto: © Thomas Wells, Associated Press)
    1 / 6

    Flere tornadoer og kraftige storme bevægede sig med altødelæggende kræfter i går gennem mindst syv stater i Midtvesten og det sydlige USA og skabte død og kaos i både mindre byer og storbyer.

    Over 20 personer er foreløbig bekræftet døde, skriver AP. Og ifølge CNN er mindst 85 millioner indbyggere berørt af uvejret.

    Lokale har mistet livet i det voldsomme vejrfænomen i blandt andet Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois og Mississippi.

    - Jeg er ked af, at min by er blevet ramt så hårdt. Vores skole er væk, min kirke er væk. Jeg er ked af det over alle de mennesker, der har mistet deres hjem, siger indbyggeren Heidi Jenkins fra byen Wynne, der ligger i nærheden af Memphis, Tennessee.

    Myndighederne i de ramte stater har fortsat ikke det fulde overblik over skadernes omfang.

    I byen Little Rock i delstaten Arkansas siger borgmesteren, Frank Scott, at tornadoen i deres by pløjede forbi over 2.000 hjem uden at sætte antal på ødelagte huse.

    USA's præsident, Joe Biden, besøgte blot timer forinden uvejret Rolling Fock i Mississippi, som i sidste uge blev ramt af tornadoer, der også i det tilfælde kostede flere personer livet.

  17. Taliban lukker Afghanistans eneste kvindedrevne radio: Anklages for at spille musik under ramadanen

    En radiostation for kvinder i det nordlige Afghanistan er i dag blevet lukket af Taliban.

    Det oplyser Najia Sorosh, som har ledet radiostationen Sadai Banowan ifølge AP.

    - Repræsentanter for det afghanske kultur- og dydighedsdepartement troppede op på stationens redaktioner torsdag formiddag og lukkede radioen ned, siger Sorosh.

    Sadai Banowan betyder kvinders stemme og er Afghanistans eneste kvindedrevne radiostation. Kanalen gik i luften for ti år siden og seks af otte ansatte er kvinder.

    Sadai Banowan kalder lukningen for en "unødvendig konspiration" fra Taliban-styrets side, og at alle 'love og regler er blevet overholdt'.

    – De siger, at vi har udsendt musik. Vi har ikke udsendt noget musik, siger Najia Sorosh til nyhedsbureauet AP.

    Taliban-styret hævder, at radiostationen har brudt gældende love ved at spille sange og musik i den muslimske højtidsmåned ramadan.

    - Derfor er radiostationen blevet lukket, siger Moezuddin Ahmadi, direktør for information og kultur i den nordlige provins.

    Måske kan radiostationen genåbnes, hvis stationen efterlever retningslinjerne, siger han.

  18. Pakistanske soldater dræbt i angreb på militærbase

    Pakistans militær anklager en iransk milits for at stå bag et angreb på en militærbase, hvor mindst fire pakistanske regeringssoldater er blevet dræbt.

    - En gruppe terrorister, der opererer fra den iranske side, angreb en patrulje, som var på patrulje langs den pakistans-iranske grænse, siger hæren i en erklæring ifølge Ritzau.

    Angrebet fandt angiveligt sted, mens soldaterne patruljerede på grænsen til Iran i Baluchistan-provinsen.

    Baluchistan-provinsen oplever med jævne mellemrum angreb både på den iranske og den pakistanske side af grænsen fra forskellige væbnede grupper - blandt andet fra islamister og separatister.

    Iran og Pakistan deler en grænse på over 900 kilometer.

  19. Norsk borgmester frygter nye sneskred og dødsfald: Efterlyser sms-varsel til skiløbere

    To udenlandske skiturister mistede i går livet i henholdsvis Lyngen og Nordreisa, da sneskred ramte de to norske kommuner.

    To andre døde i sneskred i regionen Troms i det nordlige Norge, og det får nu borgmesteren i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen, til at råbe vagt i gevær.

    Han føler sig magtesløs, fordi det norske Datatilsyn har afvist, at kommunen kan sende varsels-sms'er ud til skiløbere om fare for sneskred.

    Det er derimod statslige myndigheder som for eksempel politiet, som skal gøre dette.

    - Justits- og Beredskabsministeriet må tage det overordnede ansvar for at give ordentlig information ogunderrette alle, der besøger Troms, siger han til norske NRK.

    Vejret i går var noget af det værste, fortæller han.

    - Sigtbarheden var 10 meter, og der er stadig hundredvis af turister ude i bjergene. Det indikerer, at vi ikke gør et godt nok arbejde med forebyggelse. Jeg føler mig lidt magtesløs, men vi oplyser folk, hvor vi har mulighed for at gøre det, siger Dan-Håvard Johnsen.

    Det norske datatilsyn oplyser til NRK, at man har bedt ministeriet om at se på, om ikke kommuner og andre offentlige myndigheder også kan sende varsels-sms ud til skiløberne.

    I Nordreisa, hvor et andet sneskred kostede en turist livet i går, har man alligevel valgt at sende sms-beskeder ud for at advare skiløbere, fordi sikkerheden på skibakkerne er nødt til at blive prioriteret, siger borgmesteren Hilde Nyvoll til NRK.

  20. Statsminister Sanna Marin står midt i hvad der ligner en finsk valggyser

    • Der føres valgkamp lige til det sidste for Finlands statsminister, Sanna Marin, som i dag var på gaden i Helsinki. (Foto: © SERGEI GRITS, Associated Press)
    • Her er det Petteri Orpo, der er Samlingspartiets leder til valgarrangement i Espoo. Hans parti fører snævert i målingerne. (Foto: © SERGEI GRITS, Associated Press)
    • Formand for De Sande Finner er Riikka Purra, der her er til vælgermøde i Tikkurila, Vantaa tidligere i dag. (Foto: © Antti Aimo-Koivisto, Ritzau Scanpix)
    1 / 3

    I morgen skal finnerne til parlamentsvalg, og der er lagt op til en intens valgdag.

    Det kan ende med at blive en valggyser mellem den finske statsminister, socialdemokraten Sanna Marin, og de konservative i Samlingspartiet.

    De tre største partier ligger næsten lige i målingerne, skriver Ritzau.

    Ifølge den seneste meningsmåling fra tv-stationen Yle, som er Finlands pendant til DR, står Samlingspartiet til 19,8 procent af stemmerne, mens det EU-skeptiske nationalistiske parti De Sande Finner ligger på 19,5 procent.

    Sanna Marin og Socialdemokratiet (SDP) har i målingen en opbakning på 18,7 procent.

    Det parti med flest stemmer får typisk regeringsmagten i Finland, men der er tradition for, at regeringen bliver skabt ud fra et bredt flertal med både partier fra højre og venstre.

    Denne gang er et scenarie med en regering inden for blokene dog i spil, skriver Ritzau.

    Samlingspartiet har ifølge Ritzau større mulighed for at lave en regering end Socialdemokratiet, fordi partiet kan bejle til både partiet SDP og De Sande Finner.

    Sanna Marin derimod ønsker ingen alliance med med De Sande Finner.

  21. Ukraine raser over Ruslands formandskab i FN's Sikkerhedsråd

    Rusland har overtaget formandskabet i det mest magtfulde FN-organ, Sikkerhedsrådet.

    Samtidig buldrer krigen videre i Ukraine.

    Og det mix har gjort ukrainerne rasende, skriver BBC.

    Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, kalder det russiske formandskab for 'den værste aprilsnar nogensinde på en 1. april'.

    Han siger samtidig, at det er en stærk påmindelse om, hvad den internationale sikkerhed bliver bygget på med henvisning til, at FN oprindelig er grundlagt for at arbejde for fred og sikkerhed i verden.

    En af præsident Volodymyr Zelenskyjs rådgivere, Mykhailo Podolyak, skriver på Twitter, at det bare er endnu et overgreb på international lov og ret.

    - Et land der fører en aggressiv krig, forbryder sig mod menneskerettigheder og strafferet, ødelægger FN-charteret, og negligerer atomsikkerhed, kan ikke lede verdens nøgleorgan for sikkerhed, lyder det.

    Præsident Volodymyr Zelenskyj opfordrede sidste år til, at FN's Sikkerhedsråd blev reformeret eller helt opløst. Han mente ikke, at FN gjorde nok for at forhindre Ruslands invasion for lidt over et år siden.

  22. Rasmus Højlund assisterer i Atalanta-sejr

    Den danske målmager Rasmus Højlund kom ind fra bænken og fik en afgørende rolle i Atalantas sejr på 3-1 over Cremonese i Serie A.

    Efter knap en times spil ved stillingen 1-1 blev danskeren skiftet ind og kort efter assisterede han til holdkammeraten Jeremie Boga. Danskeren modtog en lang bold fra egen forsvarskæde, tog et skarpt træk mod baglinjen og lagde bolden hårdt på tværs med højrebenet til Boga, der prikkede bolden i mål.

    I tillægstiden scorede Ademola Lookman til slutresultatet.

    Med sejren rykker Atalanta op på en midlertidig femteplads i tabellen. Bergamo-klubben kan dog blive overhalet af Roma, der søndag tager imod Sampdoria på hjemmebane.

    Joakim Mæhle startede også på bænken for Atalanta og blev skiftet ind midtvejs i anden halvleg.

  23. Margrete Auken genopstiller ikke ved næste års valg til EU-Parlamentet

    78-årige Margrethe Auken (SF) genopstiller ikke ved det kommende valg til EU-Parlamentet, der skal finde sted næste år.

    Det siger hun under en tale på SF’s landsmøde, som finder sted i Kolding i denne weekend.

    - Nej, jeg tager ikke en valgkamp til – og det er vist også på tide, at jeg finder ud af, hvad jeg skal være, når jeg bliver stor.

    Margrethe Auken har været med helt fra starten i SF og har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004. I 2019 blev hun valgt med næsten 200.000 personlige stemmer.

    Pia Olsen Dyhr, formand for SF, benyttede lejligheden til at takke Margrete Auken.

    - Nogle synes, du er rædselsfuld, andre elsker dig, og det gør jeg, siger Pia Olsen Dyhr.

    Margrete Auken har siddet i Folketinget for SF fra 1979-1990 og igen fra 1994-2004.

  24. 37-årig kvinde død efter fald fra Møns Klint

    En 37-årig kvindelig turist, der tidligere i dag faldt ud over Møns Klint, er afgået ved døden.

    Det oplyser Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi til DR Nyheder.

    Politiet mangler fortsat at klarlægge de præcise omstændigheder omkring ulykken. Kvinden faldt angiveligt ned, da hun ville tage nogle billeder. Det har et øjenvidne fortalt politiet.

    En redningshelikopter blev rekvireret for at redde hende op, og hun blev fløjet til Rigshospitalet i kritisk tilstand.

    Året rundt kan man gå tur ved Møns Klint, men klinten påvirkes af vejr og vind. Store regnmængder kan skylle mudder, ler og kridt i havet, ligesom vejret også kan få kridt til at løsne sig og skabe skred, skriver Ritzau.

  25. Nordkorea: Ukraine vil have atomvåben

    Kim Yo Jong, som er søster til Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, beskylder nu Ukraine for at ville forsøge på at få atomvåben, som skal anvendes i krigen mod Rusland.

    Ifølge Reuters citerer det statslige nordkoreanske medie KCNA Kim Yo Jong for, at 'Zelenskyj sætter sit land på spil' og at den ukrainaske præsident er 'politisk ambitiøs', når han vil have atomvåben.

    Den 35-årige Kim Yo Jong er udover at være præsidentens lillesøster også viceafdelingschef i det nordkoreanske arbejderpartis PR- og informationsafdeling.

    Hun baserer sin påstand om, at Ukraine vil have atomvåben på en online underskriftsindsamling i landet, som foreløbig har fået under 1.000 underskrifter. Hun mener ifølge KCNA, at underskriftindsamlingen kan være en del af plan, som det ukrainske præsidentkontor har udtænkt.

    USA har tidligere beskyldt Nordkorea for at sælge våben til den russiske gruppe af lejesoldater, Wagner-gruppen.

  26. Haaland-løse City straffer sløje Liverpool

    Manchester City fortsætter med at lægge pres på Arsenal i toppen af Premier League, da holdet lørdag eftermiddag vandt 4-1 hjemme over Liverpool.

    Gæsterne fik ellers en forrygende åbning på kampen, da Mohammed Salah efter knap 20 minutter gjorde det til 1-0 for gæsterne.

    Blot ti minutter senere bragte skadede Erling Haalands afløser Julian Alvarez balance i regnskabet, og efter pausen faldt det helt sammen for Liverpool.

    Kevin de Bruyne, Ilkay Gündogan og Jack Grealish kom alle på tavlen, hvilket betyder, at Manchester City holder snor i Arsenal, der spiller hjemme mod Leeds søndag.

    Arsenal har fem point ned til Manchester City.

  27. Amerikansk topgeneral: Ukraine besejrer næppe Rusland i år

    Den amerikanske generalstabschef Mark Miley forventer, at Ukraine får svært ved at befri landet for russiske tropper i løbet af i år.

    - Zelenskyj har mange gange offentligt udtalt, at det ukrainske mål er at smide alle russere ud af det russiskbesatte Ukraine. Det er en betydelig militær opgave - en meget, meget svær opgave. Der er et par hundredetusind russere, som stadig befinder sig i det russiskbesatte Ukraine.

    - Jeg tror ikke på, at det er sandsynligt, at det sker i løbet af i år, siger den amerikanske topgeneral i interviewet, der også har vakt opsigt i Ukraine, hvor det er blevet citeret i Kyiv Independent.

  28. Odense Håndbold buldrer i pokalfinale med storsejr

    Der var ikke meget at rafle om, da Odense Håndbold og Silkeborg-Voel lørdag eftermiddag dystede om en finaleplads ved kvindernes Final4 i pokalturneringen.

    Silkeborg-Voel fulgte med indtil stillingen 7-7, men derefter så Odense Håndbold sig aldrig tilbage.

    Weekendens Final 4-stævne afvikles på Silkeborg-Voels normale hjemmebane, Jysk Arena i Silkeborg, men lige lidt hjalp det jyderne, der fysisk blev trykket helt i bund mod det danske mesterhold, der endte med en sejr på hele 38-21.

    Opdatering: Team Esbjerg slog lørdag eftermiddag Nykøbing F. Håndboldklub 38-27 og er derfor klar til finalen, som spilles klokken 16.00 søndag. NFH og Silkeborg Voel mødes i bronzekampen klokken 13.30.

  29. 37-årig kvinde kvæstet efter fald ved Møns Klint

    En 37-årig kvindelig turist er blevet fløjet med redninghelikopter til Rigshospitalet, efter at hun faldt ud over Møns Klint.

    Politiiet oplyste kort før klokken 13 i dag, at man var til stede i område sammen med redningsberedskabet. Klokken 13.27 kunne man så fortælle, at den kvæstede turist nu var på vej til Rigshospitalet for behandling.

    Møns Klint er et populært udflugtsmål, men ifølge Naturstyrelsen sker der hvert år skred i området på grund af vind og vejr. Årsagen til den aktuelle faldulykke kendes ikke.

  30. Togforsinkelser mellem Odense og Slagelse efter signalfejl

    En signalfejl ved Storebælt tidligere i dag har medført forsinkelser for passagerne på strækningen mellem Odense og Slagelse.

    - Vi er oppe at køre igen, men der er stadig forsinkelser på 30-35 minutter, fordi der er tog, som har holdt og ventet, fortæller DSB's pressemedarbejder Gregers Lohse.

    DSB forventer, at driften vil være normal igen i løbet af de næste par timer.

Mere fra dr.dk