Seneste Nyt

Nyheder

 1. Ukraine melder om markante fremskridt på flere fronter

  De ukrainske tropper har gjort store fremskridt i denne uge.

  Det hævder den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i sin natlige tale. Ifølge ham har de ukrainske styrker for nylig indtaget otte små byer, som tidligere var under russisk kontrol.

  Det har ikke været muligt for nyhedsbureauet Reuters at bekræfte meldingerne uafhængigt.

  - Alene i denne uge - efter de russiske pseudo-folkeafstemninger - er dusinvis af byer blevet befriet. De ligger i Kherson-, Kharkiv-, Luhansk- og Donetsk-regionerne, siger Zelenskyj ifølge Ritzau.

  Fra 23. september og nogle dage frem blev der afholdt en række folkeafstemninger i de fire regioner for at annektere dem. Afstemningerne er blevet affejet af Ukraine og vestlige regeringer, der kalder dem ulovlige og vildledende.

 2. Trump vil have højesteret til at gribe ind i sag om hemmelige dokumenter

  Der skal uvildige øjne på sagen om, hvorvidt Donald Trump ulovligt tog klassificerede dokumenter med sig, da han forlod Det Hvide Hus.

  Det mener hovedpersonen selv. Derfor har han indgivet en nødanmodning til den amerikanske højesteret om at få en uafhængig dommer til at gennemgå de klassificerede dokumenter.

  Her vil han have højesteretsdommerne til at blokere dele af en afgørelse fra en lavere retsinstans, som forhindrer en uafhængig voldgiftsmand i at gennemgå dokumenterne. Det skriver Ritzau.

  Sagen startede for alvor i begyndelsen af august, da det føderale politi, FBI ransagede Donald Trumps Mar-a-Lago-hjem i Florida. Her blev der fundet over 11.000 dokumenter, hvoraf flere end 100 var stemplet som klassificerede. Dokumenter, som nu altså bliver undersøgt om han tog med ulovligt.

 3. S indrykker annoncer om valg i landets store aviser

  Hentydningerne til at et valg bliver udskrevet senere i dag har været mange.

  Nu peger endnu en pil i den retning. Onsdag har Socialdemokratiet nemlig indrykket annoncer i landets store aviser. Annoncer, hvor valget nævnes direkte.

  - Virkeligheden handler om samarbejde. Valget handler om, hvem der kan få det til at ske, står der i annoncen, som har en fremtrædende placering i blandt andet Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken.

  Men den er også i Kristeligt Dagblad, Information, Ekstra Bladet, Avisen Danmark og B.T. Det skriver Ritzau.

  I annoncen står statsminister Mette Frederiksen (S) på et billede omgivet af Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, SF-formand Pia Olsen Dyhr, politisk leder for De Radikale Sofie Carsten Nielsen og formand for De Konservative Søren Pape Poulsen.

  Her opfordrer de til et bredt samarbejde og "fælles løsninger på landets store udfordringer".

 4. Nu svarer USA og Sydkorea igen med missiler

  Fire missiler er blevet sendt ud over Det Japanske Hav.

  Afsenderne er USA og Sydkorea og sker som modsvar til den nordkoreanske missilaffyring natten til tirsdag.

  Det oplyser det sydkoreanske militær, skriver Ritzau.

  Der var dog fejl på et af missilerne, som styrtede ned kort efter affyring. Ingen kom til skade.

  Nordkorea affyrede natten til tirsdag et ballistisk missil ind over japanske territorie og tvang mange japanske indbyggere i to regioner til at søge dækning.

  Affyringen er efterfølgende blevet kritiseret i skarpe vendinger af USA, Japan, EU og FN's generalsekretær.

 5. Svensk politiker klipper håret af fra talerstolen i Europa-Parlamentet

  Da de mange demonstrationer i Iran blev diskuteret i Europa-Parlamentet her til aften, viste den irakiskfødte svenske politiker Abir Al-Sahlani sin solidaritet og sympati med de protesterende demonstranter med en tydelig gestus.

  Ligsom mange af kvinderne i Iran har gjort det under protesterne, klippede hun sit lange hår af, mens hun stod på talerstolen i Bruxelles.

  - Vi, folk og borgere i EU, forlanger straks et betingelsesløst stop for volden mod alle kvinder og mænd i Iran. Indtil Iran er frit, vil vore vrede være større end undertrykkernes. Indtil kvinderne i Iran er fri, så står vi sammen med jer, sagde Al-Sahlani og tog sin medbragte saks frem og klippede sit lange hår af.

  - Kvinder - liv - frihed, proklamerede hun og hævede hånden med sin afklippede fletning, inden hun forlod talerstolen.

 6. FN's generalsekretær fordømmer nordkoreansk missil over Japan

  FN-generalsekretær António Guterres fordømmer Nordkoreas affyring af et ballistisk missil, som fløj henover Japan tirsdag morgen lokal tid, inden det faldt i Stillehavet.

  - Dette er helt klart en eskalering, siger Guterres' talsmand, Stéphane Dujarric, ifølge nyhedsbureauet AFP.

  FN-chefen opfordrer de nordkoreanske myndigheder til at genoptage dialogen om at arbejde hen imod en "fuldstændig og beviselig atomafrustning af den koreanske halvø".

  Det var første gang i over fem år, at et missil fløj over Japan.

  USA har ifølge Reuters bedt FN's Sikkerhedsråd om at holde et møde om situationen i morgen onsdag.

 7. Andreas Christensen udgik med skade i Barcelona-nedtur

  Andreas Christensen måtte desværre udgå for sin klub FC Barcelona i kampen mod Inter. (Foto: Matteo Bazzi © Ritzau Scanpix)

  Aftenens Champions League-kampe endte uden danske scoringer, og samtidig var der dårligt nyt set med danske landsholdsbriller her seks uger inden VM.

  Barcelona-spilleren Andreas Christensen udgik nemlig med en skade efter 57 minutter af opgøret mod italienske Inter, der vandt kampen med 1-0.

  Nederlaget efterlader også catalonerne på en tredjeplads i deres gruppe efter Inter og Bayern München.

  Værd at bemærke var det også, at danske Casper Nielsen spillede fuld tid for sin belgiske klub Brügge, der tog en flot skalp med en 2-0 sejr hjemme over Atletico Madrid.

  I Tyskland mødtes de to danske landsholdsspillere Jesper Lindstrøm fra Frankfurt og Pierre-Emile Højbjerg fra Tottenham i en kamp, der endte 0-0.

  Mest opsigtsvækkende resultat i aften var Napolis flotte udesejr over Ajax Amsterdam, hvor italienerne vandt 6-1.

  Aftenens resultater:

  Bayern München-Viktoria Plzen 5-0

  Marseille-Sporting Lissabon 4-1

  Ajax-Napoli 1-6

  Club Brügge-Atletico Madrid 2-0

  FC Porto-Bayer Leverkusen 2-0

  Eintracht Frankfurt-Tottenham 0-0

  Inter-Barcelona 1-0

  Liverpool-Rangers 2-0

 8. Zelenskyj: Ukraines hær gør hurtige fremskridt

  Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj siger nu, at den ukrainske hær gør store og hurtige fremskridt på slagmarken mod de russiske styrker.

  Dusinvis af byer er blevet befriet både i øst og syd, fortalte præsidenten tirsdag i den daglige videotale, som han holder hver aften.

  - Den ukrainske hær rykker på en ret hurtig og stærk måde frem i den sydlige del af i landet som en del af den aktuelle forsvarsoperation, sagde præsidenten her til aften ifølge Reuters.

  - Alene i denne uge, efter den russiske pseudo-folkeafstemning, er dusinvis af tæt befolkede områder blevet befriet. De befinder sig allesammen i Kherson, Kharkiv, Luhansk og Donetsk-regionerne, tilføjede han.

  På Twitter takker Zelenskyj her til aften den amerikanske præsident Joe Biden for opbakning, heriblandt en ny pakke til sikkerhedshjælp til en værdi af 625 millioner dollar.

  - Vore sejre i den aktuelle forsvarsoperation er en fælles succes for Ukraine, USA og hele den frie verden, skriver den ukrainske præsident.

 9. Aarhus opvarmes med kul efter storbrand

  Branden i Studstrupværket nord for Aarhus har snart varet i to uger, og energiselskabet Ørsted har nu opgivet at redde de mange træpiller, der stadig befinder sig på værket.

  Det bekræfter Carsten Birkeland Kjær, der er presseansvarlig for Ørsted overfor TV2 Østjylland.

  Han fortæller, at efter brandvæsnet har hældt vand ned igennem taget for at stoppe branden, så regner man ikke med, at de tilbageværende træpiller kan bruges til noget.

  Selvom branden stadig hærger, kører Studstrupværket videre som normalt.

  Nu er det dog kul, der blevet fyret med, og det bliver man ved med vinteren over.

  Branden på Studstrupværket brød ud for knap to uger siden, og røgen fra branden har generet mange af beboerne i området.

 10. Vind og vejr sender elprisen til laveste niveau siden maj

  Der kan være en økonomisk besparelse, hvis man venter med at vaske sine snavsede sokker til i morgen.

  Onsdag vil elprisen nemlig ligge på et niveau, der ikke er set lavere siden maj, viser data fra elbørsen Nord Pool.

  - Vi har meget af den billige energi til rådighed. Vi har faktisk mere, end vi skal bruge. Det er især, fordi der er meget vind over et stort område i Europa, lyder forklaringen fra Kristian Rune Poulsen, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Green Power Denmark, til Ritzau.

  Han regner med, at danskerne i løbet af efteråret vil opleve billigere elpriser. Det skyldes, at det typisk blæser mere i efteråret.

  - Men de faldende gaspriser er også medvirkende til, at det fremadrettet ser bedre ud end i august. Den er lige nu halveret fra sit højeste niveau.

  Mange dage betyder gasprisen noget, fordi vi er afhængige af gassen til at producere strøm, når vinden ikke er der til at hjælpe os, skriver Ritzau.

 11. Eftersøgt surfer reddede sig selv i land

  Tidligere var der en redningsaktion i gang i havet nord for Nørre Vorupør, hvor myndighederne ledte efter en surfer, som ifølge en tysk turist på stranden ikke kunne komme op på så board og ind på land.

  Man forsøgte at finde personen med redningsbåd, men da det ikke lykkedes, indsatte man også en redningshelikopter, oplyser Jesper Berthelsen, vagtchef i Forsvarets Operationscenter, til Ritzau.

  Men nu er paddleboard-surferen kommet i land ved egen hjælp, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

 12. Handel med Twitter-aktier stoppet efter rygter om opkøb

  Tirsdag er al handel med Twitters aktie blevet suspenderet.

  Det er sket, samtidig med at der er nye rygter om, at Tesla-ejeren Musk skal have foreslået Twitter at gå videre med handlen, der vil gøre Musk til ejer af det sociale medie.

  Rygterne har fået aktien til at stige med 12 procent, inden aktiehandlen blev suspenderet.

  Ifølge Bloomberg News har Musk i et brev til Twitter tilbudt at købe aktierne til en kurs på 54,20 dollar per aktie.

 13. Selskab bag Nord Stream: Skandinaviske lande forhindrer undersøgelse af gaslæk

  Det delvist russiskejede selskab bag Nord Stream-gasledningerne skriver nu, at de tre skandinaviske lande alle er med til at forhindre, at man kan undersøge gaslækagerne.

  - Lige nu er Nord Stream AG ude af stand til undersøge de beskadigede dele af gasledningen.

  - I særdeleshed fordi de svenske myndigheder på grund af en undersøgelse af ulykkesstedet i Østersøen har indført et forbud med at sejle, ligge for anker, dykke, bruge undervandsfartøjer og foretage geofysisk kortlægning.

  - Ifølge oplysninger modtaget fra de danske myndigheder er behandlingstiden for Nord Stream AGs anøsning om at undersøge området mere end 20 dage.

  - Desuden har ejeren af et passende udstyret undersøgelsesfartøj, som Nord Stream AG har chartret, endnu ikke fået grønt lys til afrejse af det norske udenrigsministerium.

  51 procent af Nord Stream AG ejes af det russiske gasselskab Gazprom.

 14. Ekstra Bladet lover at destruere billeder af mindreårige side 9-piger

  Ekstra Bladet vil nu destruere et fysisk arkiv bestående af brune kuverter fyldt med billeder af hundredvis af piger under 18 år, der gennem 1970’erne og 1980’erne og frem til 2003 poserede som side 9-piger i Ekstra Bladet.

  Det oplyser Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Knud Brix, til Politiken, der har gjort chefredaktøren opmærksom på det fysiske arkiv i kælderen i JP/Politikens Hus.

  Lektor i strafferet, Nicolaj Sivan Holst siger til Politiken, at man i dag ville betragte billederne som børneporno.

  Tidligere har Ekstra Bladet gennemgået sit digitale avisarkiv og sløret billederne af 1.649 afklædte, mindreårige piger, efter at Red Barnet havde kritiseret billederne og gjort avisen opmærksom på, at de blev brugt på hjemmesider, hvor de promoverede børneporno.

 15. Countrystjernen Loretta Lynn er død

  Loretta Lynn til Grammy-uddelingen i 2010. (Foto: TAMI CHAPPELL © Scanpix Denmark)

  Den amerikanske countrysangerinde Loretta Lynn er død i en alder af 90 år.

  Hendes familie oplyser, at hun døde i sit hjem i Tennessee i dag, skriver Reuters.

  Loretta Lynn var en ud af otte søskende og datter af en kulminearbejder.

  Det inspirerede også til en af hendes mest kendte sange fra 1970, "Coal Miner's Daughter", skriver Ritzau.

  I en alder af 15 år blev sangerinden gift med den seks år ældre Oliver Lynn, en måned efter at hun havde mødt ham ifølge The Guardian.

  Loretta Lynn efterlader sig fire af sine seks børn.

  I 2013 fik Loretta Lynn den amerikanske præsidents frihedsmedalje af USA's daværende præsident, Barack Obama, som kan ses i videoen nedenfor:

 16. Seksualundervisning bliver obligatorisk på landets ungdomsuddannelser

  Når eleverne møder ind til næste skoleår på de danske ungdomsuddannelser, så bliver det med snakke om samtykke, grænser og prævention i undervisningen.

  Seksualundervisning bliver nemlig en obligatorisk del af skemaet, selvom det ikke bliver et særskilt fag.

  Det har gymnasieforligskredsen besluttet, skriver Børne- og Undervisningsministeriet.

  - Eleverne har i lang tid efterspurgt obligatorisk seksualundervisning, og de har kæmpet bravt for deres sag, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

  Tilbage i februar var der strejke på flere gymnasier, fordi eleverne krævede seksualundervisning på skoleskemaet. Det mente ikke, at det var tilstrækkeligt med seksualvejledning i folkeskolen.

  Gymnasierne kan selv bestemme, hvordan undervisningen tilrettelægges.

  Seksualundervisningen kan eksempelvis komme til at indgå i andre fag eller i fællesarrangementer, lyder det i pressemeddelelsen.

 17. Apple må rette ind: Standardoplader er virkelighed i EU fra 2024

  Det er stikket til højre, som EU-forbrugere kommer til at se meget mere til, mens Apple må vinke farvel til stikket til venstre, hvis de fortsat vil sælge på det europæiske marked. (Foto: Christoph Dernbach)

  Om to år er det slut med at skulle forholde sig til flere forskellige typer opladerstik - i hvert fald indenfor Den Europæiske Union.

  Alle mobiltelefoner, tablet- og kameraproducenter med salg i EU skal nemlig fra efteråret 2024 indføre en standardiseret opladerport, skriver Reuters.

  Forslaget har været længe undervejs, men det er nu endeligt vedtaget i Europa-Parlamentet i dag.

  Det er USB Type-C-porten, der allerede findes i mange smartphones, bærbare computere, høretelefoner og andre elektroniske enheder.

  Men Apple er nødt til at rette ind, hvis de fortsat vil sælge deres telefoner på det europæiske marked. Tech-giganten har allerede nogle produkter med den indgang, EU efterspørger.

  Formålet med lovgivningen er at reducere mængden af elektronisk affald og fremme bæredygtige valg.

 18. Legendarisk technopop-band spiller i Parken næste sommer

  Hvis du bare ikke kan få nok af Depeche Mode, så bliver der mulighed for at opleve dem i Parken næste år, når de gæster København 27. juni som en del af deres 'Memento Mori Tour'.

  Turnéen kommer,i forlængelse af at det britiske band udgiver sit 15. studiealbum til næste forår.

  Albummet har også titlen 'Memento Mori' (Husk, at du skal dø).

  Tidligere i år døde bandets keyboardspiller og stiftende medlem Andy Fletcher. Han blev 60 år.

  - Vi startede arbejdet med dette projekt tidligt i pandemien, og dets temaer var direkte inspireret af den tid, siger Depeche Mode-guitarist Martin Gore i pressemeddelelsen.

  - Efter Fletchs bortgang besluttede vi at fortsætte, da vi er sikre på, at det var det, han ville have ønsket, og det har virkelig givet projektet et ekstra niveau af mening.

  Billetterne til koncerten i Parken kan købes fra på fredag.

 19. Magnetfiskere fik granat på 'krogen' i Aalborg

  • Carsten Møller og hans kammerat Mikkel Alstrup Christoffersen med de magneter, der fiskede granaten op. (Foto: Frederik Bernhard Gatzwiller © DR Nórdjylland)
  • Den såkaldte Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) blev tilkaldt parken i Aalborg for at undersøge granaten. (Foto: Frederik Bernhard Gatzwiller © DR Nórdjylland)
  1 / 2

  Det var to heldige – eller måske uheldige – magnetfiskeres fangst, der tidligere i dag fik Nordjyllands Politi til at afspærre den offentlige park Østre Anlæg i Aalborg.

  De to fiskere havde fundet en gammel artillerigranat, oplyste Nordjyllands Politi på Twitter.

  - Det er da noget af det mere specielle, jeg har fisket op, selvom jeg også før har fundet en salonriffel, pengeskabe og et gammelt Puch Maxi-stel, fortæller Carsten Møller fra Hobro, der sammen med sin kammerat fiskede i parkens sø.

  Alarmen er afblæst igen, da granaten har vist sig ikke at være farlig.

 20. Fodboldtrøje-røvere varetægtsfængslet

  Tirsdag morgen blev tre unge mænd anholdt og sigtet for at have røvet fodboldtrøjer og shorts fra to FCK-fans i et S-tog mellem Glostrup og Brøndbyøster.

  Allerede samme eftermiddag var de tre mænd i grundlovsforhør for en dommer.

  Her blev de to ældste, en 23-årig og 19-årig, varetægtsfængslet i fire uger for røveri, mens den tredje mand, 18 år gammel, blev løsladt, men er fortsat sigtet i sagen. Det skriver Anklagemyndigheden for Vestegnens Politi på Twitter.

  Røveriet fandt sted tilbage i begyndelsen af august inden en fodboldkamp mellem FCK og Brøndby i Parken.

 21. Voldtægtsmistænkt superligaspiller skal forblive fængslet

  En dommer ved Københavns Byret har valgt at løslade en professionel fodboldspiller fra en dansk klub, der siden 10. september har siddet varetægtsfængslet i en sag om overgreb.

  Men selv om dommeren valgte at løslade ham, kommer han ikke på fri fod med det samme.

  Anklageren har kæret kendelsen om løsladelse til landsretten. Og dommeren har besluttet, at det er med opsættende virkning.

  Det vil sige, at fodboldspilleren skal forblive fængslet, til landsretten har vurderet sagen.

  /ritzau/

 22. Flere træpiller på lager end forventet

  Mange danskere med pillefyr har revet sig i håret over, at træpiller til opvarmning af hjem har været svære at opdrive.

  Men nu har mange butikker igen træpiller på lager.

  - Jeg er det, man kan kalde "forsigtig optimist", siger Henrik Nørbo Mosegaard, formand i Associationen Dansk Biobrændsel (ADB).

  Den forbedrede situation skyldes ifølge formanden blandt andet nye forsyningskæder.

  Importørerne herhjemme har fået friske forsyninger fra Nordamerika til privatmarkedet.

  Normalt bruges de nordamerikanske træpiller på kraftværker, men træpillerne skulle dog ifølge ADB være af så god kvalitet, at de også kan bruges af private.

  Om det så påvirker prisen, er det dog ifølge formanden svært at spå om.

  - Priserne bliver deroppe, er mit bedste bud. Men jeg forventer heller ikke, at de stiger ret meget mere, hvis de overhovedet stiger mere.

 23. Heunicke indfører screening af nyfødte - nægtede for 14 dage siden

  Fra den 1. januar skal alle nyfødte tilbydes en screening for den sjældne muskelsvindsygdom Spinal Muskelatrofi (SMA).

  Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

  Screeningen tilføjes det eksisterende screeningsprogram, hvor nyfødte får taget en blodprøve i hælen på barnets tredje levedøgn.

  Meldingen om det nye screeningsprogram er dog helt modsat af, hvad sundhedsministeren sagde for få uger siden.

  I et svar til Folketingets Sundhedsudvalg den 22. september oplyste ministeren, at regeringen havde valgt en "økonomisk stram og ansvarlig retning" med finanslovsforslaget.

  - Det betyder bl.a., at indførelsen af et nyt screeningsprogram for nyfødte for Spinal Muskelatrofi (SMA) ikke indgår i regeringens finanslovsforslag, oplyste sundhedsministeren.

  Sundhedsstyrelsen har anbefalet at indføre screening for SMA, så børn med sygdommen kan identificeres, inden de udvikler symptomer og alvorlige skadevirkninger.

  I Danmark fødes der cirka seks børn årligt med SMA, og sygdommen udgør den hyppigste arveligt betingede årsag til spædbarnsdød i Danmark.

 24. Radikale vil vælte regeringen, men kalder åbningstale 'flot og smuk'

  De Radikale og deres politisk leder, Sofie Carsten Nielsen, har truet med at vælte regeringen, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) ikke udskrev valg.

  Det sker formentlig ikke, fordi noget tyder på, at statsministeren udskriver valget i morgen.

  - Jeg har lige rost statsministeren for en virkelig flot, faktisk en smuk tale, sagde hun efter talen.

  - Det er rigtigt, at vi har draget en politisk konsekvens af Minkkommissionens stærke kritik af etpartiregeringens regeringsførelse.

  - Men samarbejde, som Mette Frederiksen også siger er løsningen, det er jeg helt enig med hende i, sagde hun.

  Enhedslistens Mai Villadsen var også glad for åbningstalen.

  Hun savnede dog også lidt mere konkrete løsninger på problemerne, men mest af alt er hun irriteret Mette Frederiksens snak om at ville have en bred regering over midten efter valget.

  Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, roste første del af talen, men der manglede konkrete løsninger på nogle af samfundets store, nuværende kriser.

  Samme kritik kom Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, med.

  Du kan læse mere om, hvad statsministeren sagde i åbningstalen her.

 25. Meldinger om uautoriseret droneaktivitet i Nordsøen

  Der er i weekenden observeret uautoriseret droneaktivitet ved gasfeltet Roar i Nordsøen, skriver netmediet Danish Offshore Industry.

  - Jeg kan oplyse, at vi har fået henvendelser om droneobservationer i Nordsøen. Rigspolitiet har ikke for nuværende yderligere kommentarer, bekræfter Rigspolitiet overfor DR Nyheder i en skriftlig kommentar.

  Det er anden gang den seneste uge, at der er observeret droneaktivitet nær et gasfelt i Nordsøen. I sidste uge var det nær gasfeltet Halfdan B.

  TotalEnergies, der driver Roar-feltet, bekræfter overfor DR, at de har rapporteret droneaktiviteten til myndighederne.

  Roar-feltet ligger cirka 230 kilometer vest for Esbjerg, og ifølge Jan Egnsted, der er direktør i dronefirmaet WeFly, som udfører inspektion af kritisk infrastruktur, så kræver det avancerede droner at flyve rundt derude.

  - En almindelig kommerciel drone kan ikke gøre det, siger han til Danish Offshore Industry.

  - Det vil være min formodning, at dronerne vil være sat i luften fra et skib eller en ubåd. Det er helt sikkert ikke en almindelig drone, der er faret vild.

 26. Region vinder sprogpris for at tale til patienterne, så de forstår det

  Ved du, hvad ventrikel, appendix eller pancreas betyder?

  På dansk er det mavesækken, blindtarm og bugspytkirtel.

  Region Hovedstaden bliver nu belønnet med Sprogprisen 2022 for at oversætte lægefaglige termer og forenkle lægernes sprog til letforståeligt dansk.

  Det er sket ved at oversætte latinske betegnelser, som patienter sjældent forstår betydningen af.

  Det skriver kommunikationsvirksomheden Syntaksis, som er med til at uddele prisen, i en pressemeddelelse.

  - Det skal være slut med at tale til patienten på et sprog, som de ikke forstår. Læger, sygeplejersker og andre medarbejdere skal bruge ord og udtryk, som patienterne forstår og føler sig trygge ved, siger Marie Kruse, direktør i Region Hovedstadens Center for Politik og Kommunikation, ifølge Ritzau.

  Bag prisen står blandt andre Dansk Sprognævn, sproget.dk, Forbundet Kommunikation og Sprog, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Syntaksis.

 27. Gammel granat fundet i populær park i Aalborg: Den er afspærret

  Politiet har afspærret den offentlige park Østre Anlæg i Aalborg, fordi der er fundet en gammel artillerigranat i området.

  Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

  Der er bomberyddere - den såkaldte Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) - på vej til stedet, skriver politikredsen.

  Nordjyllands Politi bekræfter overfor lokalmediet Nordjyske, at der formentlig er tale om en artilleri-granat fra omkring 2. verdenskrig. Mediet kan desuden berette om, at det var et par såkaldte magnetfiskere, der gjorde det usædvanlige fund, da de smed deres magnetsnøre i søen midt i Øster Anlæg.

  (Foto: Skærmbillede)
 28. DR's politiske analytiker: Alt tyder på valg i morgen

  Flere politiske analytikere mener, at valget udskrives i morgen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) har løftet lidt af sløret for, at valget snart bliver udskrevet.

  Efter sin tale ved Folketingets åbning blev hun spurgt af den ventende presse, hvornår det kommer.

  - Mon ikke valget snart begynder at nærme sig, sagde hun.

  DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, er ikke længere i tvivl. Efter statsministerens svar i dag, så bliver valget udskrevet i morgen, siger han.

  - Det er svært at tolke på anden måde med det kropssprog og de ord, der kom fra statsministerens mund, siger han.

  Statsministeren sagde i sin åbningstale, at hun ser fire store spørgsmål, som en kommende regering skal håndtere. Disse er:

  Økonomisk stormvejr. Velfærd i fremtiden. Klimaforandringer. Tryghed i en usikker tid.

  Hun opfordrede en kommende regering til at søge et bredt samarbejde i Folketinget.

  - Der findes ingen lette svar på nogen af de spørgsmål, sagde hun.

  Du kan læse mere om, hvad statsministeren sagde i sin åbningstale i vores liveblog.

 29. Nordjysk naturnationalpark bliver 140 hektar mindre

  Naturnationalparken tæt på den nordjyske by Tranum er nu et skridt tættere på at blive til virkelighed. Men det bliver med to ændringer, oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse. Det sker, efter at planerne har været i høring.

  Naturnationalparken skulle krydse en trafikeret vej, så for at undgå dyr på kørebanen, tages et areal på 140 hektar ud. Oprindeligt var planen på i alt 2.700 hektar.

  Samtidig bliver der offentlig adgang til to udsigtspunkter i området udenfor indhegningen, så besøgende kan nyde naturen uden at gå ind til dyrene.

  Naturnationalpark Tranum er én af 15 naturnationalparker på vej i Danmark.

Mere fra dr.dk