Huskøbere satser det hele og lidt til

Danskerne er yderst risikovillige, når de køber hus. Mange sætter sig så dyrt i det, at de ikke er sikre, hvis jobbet eller helbredet ryger, viser ny forskning.

Drømmehuset koster gerne lidt mere end man realistisk set har råd til. (Foto: DR © DR)

Drømmen om flere kvadratmeter og egen havelåge får mange til at spænde sig rigtig hårdt for økonomisk. For danskerne er villige til at sætte hele deres økonomi på spil, når de køber hus.

Det viser de foreløbige resultater fra et nyt forskningsprojekt ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet og Socialforskningsinstituttet, SFI.

- Når folk køber et hus, er de nødt til at løbe en betydelig finansiel risiko, fordi de gerne vil skabe gode rammer for deres familie, siger professor Søren Leth-Petersen, Københavns Universitet.

Alt for risikovillige

Det er de færreste nyslåede husejere, der har penge nok på kontoen til at klare sig, hvis helbredet eller jobbet skulle ryge sig en tur. Og det overrasker professoren.

- Vi havde en forventning om, at personer, der i forvejen mangler styr på økonomien, også ville være de mest risikovillige ved huskøb. Men det gælder faktisk for langt de fleste huskøbere, siger han.

Kalkulerer med lønstigning

Forskningen viser, at de fleste køber det første hus, når uddannelsen er gjort færdig, og familien netop har fået det første barn. Mange køber lidt dyrere, end de egentlig har råd til nu og her, fordi de kalkulerer med, at deres løn vil stige med årene, siger Søren Leth-Petersen.

- Man vil gerne have et hus, der passer til de næste mange år, siger han.

Analysen bygger på tal fra et register, som kun findes i Danmark. Det dækker hele befolkningen i perioden 1987-2007 og indeholder information om husstandes indkomst, boligkøb, uddannelse, aktiver og passiver.

Facebook
Twitter